Bir gelir kaynağı oluşturmaya çalışırken, genellikle “serbest meslek sahibi olma” fikrinden ilham alınıyor. Aslında, freelance çalışma; kariyer hayatının merkezine alınabileceği gibi, bir ek iş olarak tercih edebiliyor ve boş vakitlerinde evden gelir elde etmene yardımcı olabiliyor.
Zaten bir kez bu dünyayı keşfettiğinde, ilerleyen süreçte tam zamanlı bir freelancer olman an meselesi 🐯 Birçok freelancer böyle yapıyor…
2020 tarihli Avrupa Komisyonu raporunda, tüm dünya özelinde 163 milyon kişinin freelance çalışanın tam zamanlı olarak hizmet verdiği belirtiliyor ve pandemi etkisiyle 2023 itibariyle bu rakamın çok daha yükselmesi bekleniyor.
Rakamlar göz kamaştırsa da, tam zamanlı birçok çalışan, freelance çalışma kariyerine adım atmak ve hızla büyüyen bu pazarın bir parçası olup olmamakla ilgili karmaşık düşüncelere sahip.
Sorun şu ki, freelance çalışma, özellikle deneyimin yoksa, zor bir iş modeli gibi durabiliyor. Çoğu freelance iş alanı, yüksek derecede rekabetçi ve ileri seviyede tecrübe sahibi olmanı gerektiriyor.
Gelelim iyi habere: Yeni başlayanlar için uygun olan bazı freelance çalışma imkanları hâla mevcut! Eğer bu işe yeni başlıyorsan, aşağıda sıraladığımız işlerin çoğu senin için de uygun olacak, keyifli okumalar 🙂
Freelance Çalışma: İçerik Yazarlığı
Blog gönderileri, e-kitap, web siteleri için içerik, ürün açıklamaları gibi birçok alanda içerik yazabilirsin. İçerik yazarı olarak çalışmak bazı dil becerileri gerektirir, ancak çoğu görece basittir ve temel yazma becerilerine sahip kişiler tarafından yapılabilir.
Ayrıca kendi blogunu oluşturarak içerik üretebilirsin. Yazmayı sevdiğin alanda içerik üretebilir, bunu okuyucunun beğenisine sunabilirsin. İstersen bu konuda biraz daha derine inelim ve detaylara birlikte göz atalım!
İçerik yazarı nedir?
İçerik yazarı veya bilinen adıyla metin yazarı, web siteleri için alakalı, ilgi çekici yazılı içerik üreten kişidir. Her web sitesi belirli bir hedef kitle düşünülerek tasarlanmıştır ve bu kitleye hitap etmek için iyi yazılmış, bilgilendirici ve genellikle yüksek kaliteli içerikler üretilir. İşte bu “içerik yazarının” görevi.
Peki, bir içerik yazarının hangi becerilere ihtiyacı var?
Bir içerik yazarı olarak başarılı olmak için aşağıdaki becerilerden birkaçına sahip olmalısın:
- Hızlı ve etkili araştırma yapabilme
- Araştırmalarını, içeriğin hedefine uygun biçimde derleme
- Yazım ve dil bilgisi
- Hızlı ve akıcı bir şekilde yazma yeteneği
2. Freelance Çalışma: Editörlük
Serbest çalışan bir editör, hikayeleri yayına hazır hale getirmek için çeşitli farklı müşteriler için yazıları okur, inceler ve bunları düzenler.
Freelance Editör Ne Yapar?
- Okuma: Herhangi bir düzenleme projesinin ilk adımı, bir metnin taslağını birkaç kez okumakla başlar.
- İçerik düzenleme: Bir editör, yazıyı yazan kişiye, içerik ve hikaye yapısı hakkında geri bildirimde bulundurmakla yükümlüdür. Ayrıca bir editör, yazma becerilerini kullanarak, yazım, noktalama ve dil bilgisini kontrol ederek , içeriği düzenler.
- Stilin şekillendirilmesine yardımcı olmak: Bir editör, bir yazarın yazma stilini geliştirmesine yardımcı olur. Ona yazılarını geliştirmek için kullanabileceği taktikler verir.
- Dili düzenleme: Bir editör, metnin açık ve basit olduğundan emin olmak için kelime seçimini gözden geçirir, böylece geniş bir okuyucu kitlesi hikayeyi anlayabilir.
İyi bir editör olmak istiyorsan, bolca okumalısın. Ne tür hikayelerin trend olduğunu ve özellikle her gü değişen dijital dünyada okuyucuların ne aradığını bilmen gerekiyor.
Birlikte çalıştığın yazarlara, okuyucuların satın alacağı, keyif alacağı ve diğer okuyucularla paylaşacağı bir hikaye oluşturma konusunda rehberlik etmek için eline geçen her şeyi oku!
3. Freelance Çalışma: Sanal Asistanlık
Şimdi, deneyimin yok, ancak bolca boş zamanın ve harika organizasyon yeteneklerin mi var? Harika! Bu freelance iş tam senlik 😍
İşletme sahiplerinin genellikle işi başından aşkın olduğundan; e-postaları yanıtlamak, randevuları planlamak, seyahat planları düzenlemek gibi basit görevlere yönelik hizmet veren kendilerine yardımcı olması için sanal asistanlar ile çalışmayı tercih ederler.
Temel olarak freelance sanal asistanlık, müşteriye zaman kazandırmak anlamına geliyor.
Sanal asistanın sahip olması gereken beceriler ise şunlar;
- Güvenilirlik
İşverenler, işe aldıkları kişilerin, özellikle de yalnızca online olarak erişilebilen sanal asistanların güvenilir olduğunu bilmek istiyorlar. Sanal asistanlar, kendilerine bir görev verildiğinde güvenilir olmalı ve müşterilerinden gelen soruların yanı sıra müşterilerin endişelerine de yanıt vermelisin.
- Kuvvetli İletişim
Sanal asistan olarak çalışırken harika sözlü ve yazılı becerilere sahip olmak önemli. Fiziksel bir iletişim biçimi olmadığından, iletişim kurmak için e-postalara, telefon görüşmelerine, mesajlaşmalara hızlı ve ikna edici şekilde yanıt vermelisin.
- Etkili Zaman Yönetimi
Sanal asistanlar, zamanlarını akıllıca nasıl yöneteceklerini bilmelidirler çünkü onların birden fazla müşterisi ve programı vardır. Çoklu görevleri mümkün olduğunca verimli hale getirmek için iyi bir şekilde plan yapmaları gerekiyor. Bu konuda ipuçlarına göz atmak istersen, buradan inceleyebilirsin.
- Yüksek Organizasyon Yeteneği
Düzenli olmak, müşterilerin bilgilerinin kolayca erişilebilir olmasını sağlar ve bu da sanal asistanların olmazsa olmaz özelliklerinden. İşletme sahipleri, e-postaları, parolaları, müşteri bilgilerini, doğum günü listelerini, tatil zaman çizelgelerini, randevuları, hatırlatıcıları ve diğer liste öğelerini yönetmek için genellikle bir asistanın yardımına başvuruyorlar.
4. Freelance Çalışma: Veri Girişi / Düzenleme
Diyelim ki bir şirketin tüm ürünleriyle ilgili bir Excel tablosu oluşturması gerekiyor. Bu durumda, bu veri girişi işi için bir serbest çalışana ihtiyaç duyuyorlar. Bu, bulabileceğin en kolay serbest mesleklerden biri, çünkü herhangi bir uzmanlık bilgisi gerektirmez.
Bir ortamdan bilgi almaktan ve başka bir ortama girmekten sen sorumlu olursun. Sadece temel seviyede Excel bilgisi yeterli olacaktır.
Örnekleri çoğaltmak gerekirse; bir kitabı Word belgesine dönüştürmek,yeni açılacak bir web sitesine ürün bilgisi girmek, hatalı girilen verilerin kontrolü ve düzenlenmesi gibi birçok farklı iş kalemi bu çatı altında toplanabilir. Sabırlı ve dikkatli biriysen, bu işleri kolayca kavrayarak üstesinden gelebilirsin.
5. Freelance Çalışma: Müşteri Hizmetleri Temsilcisi
Birçok global şirket; dünya çapındaki servislerini iyileştirmek üzere -lokasyon fark etmeksizin- müşteri istek ve şikayetlerini ele almak için giriş düzeyinde serbest çalışanlarla çalışıyor. Yerel ve tam zamanlı ekipler kadar, bu “dijital” ekipler de global iş ağının parçası hâline geliyor.
İşi öğrenme, uygulama ve sonrasında bu alanda kendini geliştirme adımlarını hızlıca tamamlayabileceğin bu iş kapsamında; müşterilerin sorularını sosyal medya kanalları, e-postalar eya telefon yoluyla yanıtlaman, sana sunulan kapsamda onları doğru kanallara yönlendirmen ve onlarla daima iyi iletişim kurman beklenecek.
Bu iş için, hızlı öğrenme, detaycılık, güçlü iletişim becerileri ve bolca sabıra ihtiyacın olacak.
Kullandığın bir hizmet için telefon, e-posta ya da destek hattı ile iletişime geçtiysen, muhtemelen bir müşteri hizmetleri temsilcisiyle görüştün! Şimdi onlardan biri olabilirsin 👀
Sonuç olarak; para kazanmak için kullanabileceğin farklı birçok iş ve yöntem var ve bu yöntemlerin hepsi sadece bir tık uzağında. Tek yapman gereken bir yerden aramaya başlamak yani harekete geçmek. Freelance dünyasına hoş geldin diyebilir miyiz? 😍
Comments are closed.