Son zamanlarda biraz verimsiz olduğunu düşünüyor veya yaratıcılık anlamında tüm potansiyelini kullanmıyor gibi mi hissediyorsun? Tek başına olmadığına emin olabilirsin. Pek tabii her birimiz, işteki her an olabildiğince üretken olmak istiyoruz. Fakat maalesef, yaratıcılık her istediğimizde kapımızı çalmıyor.

Son zamanlarda yapılan bir araştırmaya göre, gün içerisinde tamamen üretken olduğumuz zaman aralığı 3 saati bulmuyor. Stres ve kötü planlama, buna sebep olan etkenlerin sadece ikisini oluşturmakla beraber bu durum tüm çalışma ortamlarına yayılmış durumda. Bir şirketin genel merkezindeki çalışanlardan tut, freelancer’lara veyahut evinden çalışan yöneticilere kadar kimse bu problemden muaf değil.

Hâl böyle olunca, işyerindeki üretkenliğine fayda sağlayacak yöntemleri araştırarak, içlerinden yaratıcılığını artıracak en iyi 8 tanesini seçip bu yazımızda derledik. Yaratıcılık seviyene ivme katacak çözümleri içeren araştırmamızda, kullanabileceğin çok sayıda umut vaat eden yaklaşım ve ipuçları bulunuyor. İşte karşında, bir iş gününden en iyi şekilde faydalanman için takip etmen gereken doğruluğu kanıtlanmış ipuçları…

1. Görevlerini Planla

Gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz ki verimli bir görev planlamasından daha önemli hiçbir şey yok. Yapılacak işleri planlamak, karşılaşabileceğin her türlü stres ve oyalanma ihtimalinden seni kurtarıyor. Büyük ihtimalle benimsemen gereken en iyi yaklaşım ise, bir sonraki güne başlamadan önce her şeyi planlamaktan geçiyor.

Zaman planlamasının devreye girdiği yer de tam olarak burası. Sadece şunu bir hatırla: Hangi sıklıkla bir göreve belirli bir zaman dilimi ayırdıktan sonra kendini daha üretken hissettin? Cevabının gayet olumlu olduğuna eminiz! İşte bu yüzden, elinde bulunan projeyi ve konuyla alakalı her iş gününü planlaman gerekiyor.

Projelerini ve çalışma günlerini ne kadar planlarsan, yaratıcılık kasların da o ölçekte gelişecek. Ancak planlama yapacağım diye masanın başında saatlerini harcamaman gerektiğini de belirtmek isteriz.

yaratıcılık

2.  Dikkatini Dağıtacak Öğeleri Minimuma İndir

Evet, görevlerini başarılı bir şekilde planladın. Bunu, yapılmış olarak işaretleyebilirsin. Üretken olmak için bu yeterlidir diye düşünüyor olabilirsin. Fakat doğrusunu söylemek gerekirse, cevabımız maalesef ki hayır. İster ofiste ister evinde çalış, gün içerisinde dikkatini dağıtabilecek sayısız unsur var!

Dikkat dağıtıcı öğeler, dün akşamki maç hakkında sohbet etmek isteyen iş arkadaşından evindeki televizyona kadar her an her yerde karşına çıkabiliyor. Dikkatini başka tarafa çeken bu tip etmenleri en aza indirgediğinde, yaptığın işte de daha iyi olmaya başlıyorsun.

Bir yandan bunların ne kadar cezbedici olduğunun farkındayız ve pek tabii ki buna karşı koymak pek de kolay sayılmaz. Fakat eğer karşı koyabilirsen, yapılacak işlerine daha odaklı ve bağlı bir şekilde daha fazla zaman ayırabilirsin. Aynı şey liderlik pozisyonları için de geçerli. Çalışanlarından cep telefonlarını kapatmalarını veya ettikleri sohbetleri en aza indirmelerini rica edebilirsin.

Hepimiz telefonlarımızı kontrol etme veya iş arkadaşlarımızla sohbet etme ihtiyacı hissediyoruz.  İşte tam da bu nedenle, bir sonraki başlık üretkenliğin için oldukça önemli bir ipucunu içeriyor.

3. Düzenli Aralıklarla Mola Ver

Psikologlara göre, çalışırken düzenli olarak mola vermek stresini azaltıyor ve dolayısıyla performansını da artırıyor. İster evde ister bir genel merkezde çalışıyor ol, seni rahatlatan ve sosyalleşme ihtiyacını gideren molaların gerekliliği tartışılmaz. Ama hepsi bundan ibaret değil.

Daha önce de belirttiğimiz gibi, düzenli verilen molalar dikkat dağıtıcı unsurlardan kaçınmak için mantıklı bir yöntem. Eğer bir sonraki molanın yaklaştığını biliyorsan, telefonunla uğraşmana veya birileriyle muhabbet etmene gerek olmayacak.

Bu durum aynı zamanda, yüksek bir konsantrasyon seviyesini korumanı da beraberinde getiriyor. Öte yandan, eğer düzenli molalar vermezsen, yaratıcılık seviyen gün boyunca düşmeye devam edebilir.

4. Aynı Anda Birden Fazla Görev ile İlgilenmeyi Bırak

Görevlerini ve vereceğin molaları bir kere planladıktan sonra, asıl yapacağın iş ile alakalı süreci düşünme zamanın gelmiş demektir. Çoğu kişinin düşündüğünün aksine, çoklu görevler seni daha üretken hale getirmiyor.

Hatta tam tersine performansını düşürebilir, enerjini daha hızlı tüketebilir ve hatta zihnine zarar verebilir! Bu da planlı olmanın neden bu kadar önemli olduğunu tekrar hatırlatan başka bir sebep. Kendini, her zaman bir seferde tek bir görev ile meşgul etmeye çalışmalısın.

5. İşyeri Koşullarını En Uygun Hale Getir

Bu ipucu, üretkenliği artırmaya yönelik en etkili yollardan biri olmasına rağmen genellikle pek de göz önünde bulundurulmayıp hafife alınıyor.

Çalışma yeri sıcaklığının 20 ile 24 derece arasında olması, daha uzun süre zarfları boyunca konsantre olmana yardımcı oluyor.

Evde de ofiste de olsan, bunu bilmenin sana çok fazla zaman kazandıracağını fark edeceksin! Konuya başka bir açıdan bakmamız gerekirse, olması gerekenden daha soğuk veya sıcak hissettiğinde dikkatin dağılmaya başlıyor. Bu nedenle çalışmaya başlamadan önce çalışma sıcaklığını ayarlamalısın. 

6. Yeterli Uykunun Önemi

Uyku eksikliğinin performansı etkilediği herkes tarafından bilinen bir gerçek. Fakat etkilediği tek şey bu değil. Uykusuzluk, aşağıda sıraladığımız maddeler başta olmak üzere daha başka bir sürü şeyde ciddi ölçüde bir düşüşe yol açıyor:

  •  Konsantre Olabilme Yeteneği
  • Çalışma Belleği
  • Matematiksel Kapasite
  • Mantıksal Akıl Yürütme

Kısacası uyku, genel sağlığımız açısından oldukça önemli. İşteki verimliliğini ve yaratıcılık seviyeni artırmanın en iyi yollarından birinin, yeterince uyumaktan geçtiği kanıtlanmış olmakla beraber, Ulusal Uyku Vakfı’na (National Sleep Foundation) göre 18-65 yaş arasındaki yetişkinler, bir gecede 7 ila 8 saat arasında uyumaya çalışmalı.

7. İletişimin Önemi

İletişim, özellikle evden çalışanlar başta olmak üzere herkes için fazlasıyla önemli. Molalarında, birlikte yaşadığın insanlarla sohbet etmeye her zaman zaman ayırmalısın. Bu aynı zamanda, çalışma saatlerin sırasında dikkatinin dağılmasını önlemene de yardımcı olabilir.

Kendin de dahil etrafındaki herkesin, açık ve kapalı kapıların ne anlama geldiğini anlamasını sağlamaya çalışmalısın. Hiçbirimiz her an her şeye evet diyecek veya vakit ayıracak zamana sahip değiliz. Buna odaklanarak, sevdiklerinle yeterince iletişim kurarken verimliliğini de artırabilirsin!

Aynı şey ofislerde çalışan insanlar için de geçerli. Molalarda her zaman iş arkadaşlarınla iletişim kurmaya çalışman gerekiyor. Kendini bir grubun parçası olarak hissetmenin ve deneyimlerini paylaşmanın üretkenliğini artırmanın anahtarı olduğunu unutmamalısın.

8. Sosyal Medyadan Kaçın

Son ipucumuz, özellikle evden çalışanlar için uygulaması en zor olanlardan biri. Sosyal medyada gereğinden fazla zaman geçirmediğini ve dolayısıyla bunun senin için bir problem teşkil etmediğini düşünüyor olabilirsin. Fakat son yapılan araştırmalar, günde ortalama olarak 145 dakikayı sosyal medya platformlarında harcadığımızı gösteriyor. E hâl böyle olunca, bu süreden biraz kısmak fena bir fikir değil gibi, ne dersin?

Eğer ki sosyal medya etkileşimini kısıtlamak senin için kolay değilse, orada geçirdiğin zamanı çalışma saatlerinin dışına taşıman gerekiyor. Bu yaklaşımın, görevlerine odaklanmana, yaratıcılık seviyeni artırmana ve hedeflerine bir adım daha yaklaşmana yardımcı olacağına emin olabilirsin!

Özetlemek gerekirse:

Bir proje üzerinde çalışırken zaman zaman hepimizin sıkışıp kaldığını unutmamalısın. Bir konu hakkında ne kadar endişelenir ve kafana takarsan, stres seviyen de o ölçüde artacak. Kendini olumsuz şartlardan korumak için özen göstermelisin. Yapman gereken en önemli şey, kendine ve ruh sağlığına dikkat etmek. Koşullar ne olursa olsun, ipuçlarımızı okuduğuna göre artık daha kolay bir şekilde üretkenliğini ve yaratıcılığını artıracağını umuyoruz. Tek yapman gereken bunları takip etmek!