CTA Ne Demek?

Call To Action (CTA), basitçe “harekete geçirici mesaj veya eylem çağrısı” anlamına geliyor. Dijital pazarlama faaliyetlerinde veya bu alanda faaliyet sunulan kanallarda sıklıkla karşına çıkabilecek bu ifade, kullanıcıyı; ürün satın almak, bir bloga abone olmak veya bir linke tıklamak gibi eylemleri yapmaya yönlendiren, metin veya görsellerden oluşan mesajların bütününe deniyor.

Birçok web sitesinde yer alan ve sıklıkla karşına çıkabilecek olan; “Hemen Al”, “Hemen Ara”, “Kampanyaya Katıl”, “Şimdi Sipariş Ver”, “Bizimle İletişime Geçin”, “Satın Al”, “Ücretsiz Deneyin” gibi mesajlar birer CTA’ olarak düşünebilirsin. Eylem çağrıları; banner tasarımları, sosyal medya gönderileri, e-mail gibi yöntemlerle yapılıyor.

Peki kullanıcıları yönlendirmede kullanılan bu ‘harekete geçirici mesajlar’ gerçekten onları harekete geçirmeye yetiyor mu?

Basit bir şekilde hazırlanmış eylem çağrıları, kullanılmaya başlandığı ilk dönemlerde kullanıcılardan yüksek geri dönüşler almayı başarmış olabilir. Ne var ki, zamanla CTA’ların daha çok kullanılması ve sıklıkla görülmeye başlanması, eylem çağrılarını daha az dikkat çekici hâle getirerek ilgi oranını düşürebilir.

Beklenen etkiyi gerçekleştirebilmeleri için CTA’ların yaratıcı tasarlanmış ve dikkat çekici olması gerekiyor. Sıradan ve alışılmış bir CTA, kullanıcının dikkatini çekmez ve tıklanma oranları düşük olur. Dolayısıyla etkili bir CTA ile kullanıcıların dikkatini çekmeyi başarabilir, tüketiciyi istediğin eylemi yapmaya yöneltebilirsin.

Başarılı Bir “Call To Action” Nasıl Olur?

CTA’lar kullanıcıya ne yapmaları gerektiğini söylüyor; ancak çoğu zaman bunu neden yapmaları gerektiği konusunda onları ikna etmeyi başaramıyor. Bunun için kullanıcının CTA’yı tıklamasını sağlayacak motivasyonun yeterli ölçüde içerikte sunulmuş olması gerekiyor. Yani içeriğin, kullanıcının CTA’yı tıklamasını sağlayacak dinamikleri barındırıyor olması oldukça önemli. ‘Bunu neden yapmalıyım?’ gibi soruların yanıtları içerikte yer aldığı sürece, hedeflenen eylem ne ise bu eylem başarıyla sonuçlanabilir hale geliyor.

Etkili bir CTA’nın ilk kuralı, anlaşılır ve net olması. İfadenin anlaşılmaz olması, kullanıcının neyle karşılaşacağını bilmeyeceği bir belirsizlik sunuyor ve bu durum tüketici tarafında pek de “harekete geçirici” olmuyor.

Örneğin, Netflix’in “Watch Anywhere. Cancel Anytime.” yani “İstediğin Yerde İzle. İstediğin Zaman İptal Et.” çağrısı, kullanıcıya hem anlaşılır hem de güvenilir bir mesaj veriyor. Mesaj, beklenmedik sürprizlerle karşılaşma belirsizliği taşımadığı için, kullanıcıya güvenilir bir vaatte bulunuyor. Bu da tıklanma oranını artırıyor.

CTA butonlarının dikkat çekiciliğine katkı sağlayan bir diğer önemli unsurunu da renk, büyüklük, şekil, düzen gibi ögeleri barındıran görsel tasarım kısmı oluşturuyor. Amerika’da 100 kişi üzerinde yapılan araştırmada, CTA’ların bazı tasarım özelliklerinin tıklanma oranlarını artırdığı gözlemlenmiş. Yapılan araştırmada kullanıcıların %51’inin turuncu ve kırmızı renkli CTA’ları; %73’ünün 100-150 px ve 150-200 px boyutlarında CTA’ları; %58’inin oval şekildeki CTA’ları; %69’unun renk geçişli CTA’ları daha çok tıkladıkları sonucuna ulaşıldığı biliniyor. Bu oranlar CTA hazırlamada önemli veriler olsa da, site tasarımıyla uyumlu olması da bir o kadar önem taşıyor.

CTA’nın, basit bir tasarım ve kısa ama etkili ifadelerle de beklenen etkiyi sağladığı biliniyor. Mesela yurt dışı kaynaklı bir kariyer sitesi olan “Monster”, “Find Better” yani “Daha İyisini Bul” ifadesiyle oldukça etkili bir eylem çağrısı oluşturarak; basit bir tasarım ve yalnızca iki kelimeyle başarılı bir eylem çağrısının nasıl olacağını göstermiş oluyor.

Eylem çağrıları yalnızca bir e-mail ile bir e-ticaret sitesinde veya herhangi bir web sitesinde değil, aynı zamanda sosyal medya kanallarında da kullanılıyor. Instagram sayfalarını hatırla: Paylaşılan bir gönderinin altına, çoğunlukla o konuyla ilgili daha detaylı bilgilerin yer aldığı web sitesine yönlendirmek için “link bio’da” ibaresiyle, takipçilerin sayfanın profilindeki bio kısmında yer alan linke tıklaması sağlanıyor. Şimdilik bu linklere farklı bir tasarım yapılamasa da, emojilerle daha dikkat çekici hâle getirmek mümkün. Ayrıca Facebook’ta, sayfa içerikleri ve reklamlara call to action butonu ekleme özelliği de bulunuyor. Bu CTA’larda “Satın Al”, “Daha Fazla Bilgi Al”, “Kaydol”, “Rezerve Et” ve “İndir” butonları da yer alıyor.

Etkili bir CTA çalışması ile web sitenin tıklanma oranlarını veya satışlarını artırabilirsin. Başarılı bir eylem çağrısı için Bionluk’un tasarımcıları gereken desteği sağlamak için seni bekliyor.