On yıl önce, videolar bir şirketin pazarlama stratejisinin temel bir parçası değildi. Faydalı olsalar da kullanımları isteğe bağlıydı. Bugüne geldiğimizde tablonun ne kadar değiştiğini görüyoruz. Çevrimiçi video içeriğinde bir patlama var ve talep gitgide artıyor. Bir rapora göre tüketicilerin %54’ü, sevdikleri markaya dair daha çok video görmek istiyor.

Ama işletmeni tanıtmak için video hazırlamaya başlamadan önce bir strateji belirlemen gerek. Planın olmadan işe girişirsen, oluşturduğun içerik hedeflerine ulaşmanı sağlamaz. Peki nereden başlayacaksın? Cevap basit: inbound pazarlama metodolojisini kullanarak istediğin sonuçları getirecek türde video içeriği oluşturacaksın.

Inbound Pazarlama Metodolojisi Nedir?

Bu yaklaşım inbound pazarlamaya dayanıyor. Temel olarak, hedef kitleye şirkette yapacakları yolculuğun farklı aşamalarında değer yaratmaya ve hedeflerine ulaşmalarına destek vermeye odaklanan ve müşteriye doğrudan müdahale edilmeyen bir metodoloji. 

Inbound pazarlamacı olarak stratejini uyguladığın tüm süreçte amacın, kişiye özel ve değerli içerikle hedef kitleni çekmek, onlarla toplu iletişime geçmek, bilgiye dayanan kararlar vermelerini sağlayarak onları potansiyel müşterilere dönüştürmek ve kişiselleştirilmiş çözümlerle memnuniyeti sağlamak olmalı.

Inbound Metodolojisini Uygulama Biçimi

Inbound metodolojisini dört aşamada uygulayabilirsin:

1. Dikkat Çekme

Bu aşamada değerli içerikle doğru kişileri markana çekmeli ve markan hakkında bilgilenmelerini sağlamalısın. HubSpot’ın e-posta listesinden potansiyel müşterileri çekme yollarıyla ilgili blog yazısı, insanları markaya çeken değerli içeriğe dair güzel bir örnek.

İşe başlamanın en iyi yolu, alıcı personaları oluşturmak. Böylece çalışmalarına odaklanabilir, daha iyi genel sonuçlar elde edebilirsin.

Aşağıdaki yöntemlerle kitleni markana çekebilirsin:

  • Blog oluşturmak
  • YouTube kanalı açmak
  • Sosyal medyada içerik paylaşmak
  • Web sitesi ve içerik için SEO çalışması yapmak

2. İletişime Geçme

Hedef kitlenin dikkatini çektiğinde onlarla iletişime geçmeye ve uzun ömürlü bir ilişki kurmaya odaklanmalısın.

Bu aşamada ve genel olarak inbound stratejisinde hedefin ürün satmaktan ziyade çözüm satmak olmalı. Bilgilendirici içerik, öğrenmeyi seven bir kitle için kusursuz bir seçim. Bu aşamada, şu noktalara dikkat etmelisin:

  • Anlaşılır bir eylem çağrısı (CTA)
  • Hedef kitleye yönelik varış sayfaları oluşturmak
  • Form oluşturmak

3. Dönüşüm

Bu aşamada, nitelikli potansiyel müşterilerin eylem çağrına yanıt vermesini sağlamalısın. Dönüşüm elbette bir ürün veya hizmet satışından ibaret değil. İşletmenin amaçlarına göre dönüşüme şunlar da dahil olabilir:

  • Eposta kaydı
  • Form doldurma

Örneğin, amacın müşterilerin e-posta adreslerini kaydetmekse, kişisel bilgilerinin karşılığında onlara değerli bir şey sunman gerekiyor. Bu noktada e-Kitap, tanıtım yazısı, çevrimiçi kurs ve web seminerlerini kullanabilirsin.

Nihai amacın satış yapmaksa, aşağıdakilere odaklan:

  • Kullanıcı davranışı takibi
  • E-posta kampanyaları
  • Anlaşılır bir CTA
  • Kapalı döngü raporlama (CLR) sistemi

4. Memnuniyet

Müşterinin şirketteki yolculuğunun dönüşüm aşamasında bittiğini düşünenler yanılıyor. Memnuniyet aşaması, müşterilerin marka sadakatini kazanmak için inbound pazarlama metodolojisinin belki de en önemli kısmı.

Bain & Company ortaklarından Frederick Reichheld’in yaptığı araştırmaya göre dikkat edilmesi gereken başka bir etmen olan müşteriyi elde tutma oranını %5 artırmak karı %25 ile %95 arası artırıyor. Bu nedenle bu aşamaya önem vermek, şirket için mantıklı bir yatırım demek.

Kitleni memnun etmenin yolları:

  • Hedef kitleye yönelik CTA’lar
  • Geri bildirim talebi
  • Sosyal medyada etkileşim
  • Kişiselleştirilmiş mesajlar oluşturma

Inbound pazarlama metodolojisini öğrendiğine göre şimdi bunu iletişim gücü en yüksek içerik aracı olan video ile nasıl kullanabileceğine bakalım.

Inbound Pazarlama Stratejine Uygun Video Türleri

Inbound pazarlama metodolojinin farklı aşamaları için doğru türde video içeriği kullanmak gözle görülür sonuçlar veriyor.

Benim önerilerime kısaca bakalım:

  • Eğitici ve eğlenceli videolarla müşteriyi çek.
  • ‘Nasıl yapılır’ videolarıyla, açıklayıcı videolarla ve fikir liderliği videolarıyla iletişime geç.
  • Müşteri görüşü ve örnek durum inceleme videoları ile dönüşümü sağla.
  • Müşteri deneyimi ya da Sık Sorulan Sorular içerikleri ve kişiselleştirilmiş videolar kullanarak memnuniyeti sağla.

Dikkat çeken videolar

Bu aşamada, başka platformlarda paylaşılabilecek ve insanların ilgisini şirketine çekecek videolar oluştur. İzleyicilerini sorunlarını çözmek için birbirine yaklaştırabilecek eğitici içerikleri veya marka kimliğini ifade etmeni sağlayacak eğlenceli videoları deneyebilirsin.

İletişim kuran videolar

İzleyicilerinle iletişim kurmak için, markanın sorun çözme konusunda istekli olduğunu gösteren videolar oluştur. İçeriğin, temel olarak yine eğitici olmalı. ‘Nasıl yapılır’ videoları ve açıklayıcı videolar, yaşayabilecekleri sorunlara dair çözüm seçeneklerini izleyicilere açıklamanın harika bir yolu. Ayrıca, bilgilendirici fikir liderliği içeriği, sektöründe güvenilir bir figür olmanı sağlayabilir.

Dönüşüm sağlayan videolar

Müşteri görüşü ve örnek durum inceleme videoları, potansiyel müşterilerine markanı seçmeleri için bir güvence verir. 2020 yılında hazırlanan bir rapora göre, insanların %62’si müşteri görüşü videolarının satın alma kararı vermelerinde etkili olduğunu düşünüyor. Müşteri görüşü videolarının aksine örnek durum inceleme videoları, sürecin marka tarafında gerçekleşen kısmını anlatıyor ve bu videolar markanın daha önce bir müşterinin amacına ulaşmasına nasıl yardım ettiğine dair fikir verdiği için etkili.

Memnuniyet sağlayan videolar

Bu aşamadaki videolar, markan bundan değer kazansa da kazanmasa da müşterileri güçlendirmeyi ve desteklemeyi amaçlar. Bir müşteri deneyimi videosu şirketinin müşteriyi önemsediğini ve güvenilir olduğunu gösterirken sade bir teşekkür mesajı gibi kişiselleştirilmiş bir video bir kişiye değer verdiğini göstermenin en iyi yoludur. Bu aşamadaki çalışmaların şirketinin müşterilerle uzun ömürlü ilişkiler kurmasını sağlar.

Sıra geldi videoları hazırlamaya.

Başlangıç

Video içeriği üretmek büyük bir yük gibi görünse de ben bundan yakınmıyorum çünkü bu işe başlamanın iki yolu var:

  • Kendin yap
  • Uzman / freelancer ile çalış

Kendin Yap

Bu yolu seçmek istiyorsan, kendi başına video üretebileceğin Biteable, Animoto, Powtoon ve daha pek çok çevrimiçi video üretim aracından faydalanabilirsin. Ama uyarayım, bu yöntem zaman alır ve istediğin kalitede sonuç elde edemeyebilirsin.

Freelance Video Editörü ile Çalış

Bu seçenekte, kiralayacağın video editörleri yeteneklerini sergileyecek ve mükemmel kalitede içerik üretecek. Video üreten yetenekli freelancer’lar ve ajanslarla bağlantı kurmak için profesyonel platformları kullanabilirsin. Bu uzmanların sana uygun olup olmadığını portföyleriyle, müşteri değerlendirmeleriyle ve genel değerlendirme puanlarıyla kontrol edebilirsin. Hangi yolu seçersen seç, önemli olan başlamak. Bahsettiğim video içeriği türlerini dene, bunu yaparken eğlenmene bak ve faydasını gör. Video çağına hoş geldin.