Instagram’da doğal yollardan takipçi kazanmak için birçok seçenek bulunuyor. Ancak bu biraz zaman alabiliyor ve yoğun bir emek gerektiriyor. İşin bu kısmıyla uğraşmak istemeyen pek çok kullanıcı, kısa sürede takipçi sayısını artırmak için takipçi satın almayı tercih ediyor. Özellikle tüketiciye ulaşmanın en etkili yollarından birinin artık sosyal medya olduğunun farkında olan markalar, e-ticaret siteleri, satış odaklı ticari hesaplar veya Instagram’da popüler olmak isteyen bireysel kullanıcılar da bu yola başvurabiliyor.

Çok sayıda takipçiyi kısa sürede kolayca elde etmek oldukça cazip görünse de kolay elde edilen, kolay kaybediliyor. Takipçi satın almak avantajlı gibi görünse de sürecin organik olmaması avantajdan çok dezavantaj barındırıyor. Instagram’da satış hedefli açılmış bir işletme hesabı, kendi isteğiyle sayfayı takibe almayan bir kullanıcıya ürün satamıyor. Instagram hesabı, pazarlama faaliyeti için kullanılsa bile, satın alınan takipçi kitlesinden müşteri oluşturmak pek mümkün olmuyor.

Bazen, satın alınan takipçiler “bot hesap” denilen sanal hesaplar olabiliyor. Bu yöntemi kullanan Instagram hesabı, kullanıcılarla gerçek bir etkileşim sağlayamıyor. Takipçi ve beğeni sayısının fazlalığı ile diğer kullanıcılar üzerinde etki bırakmayı amaçlasa da, gerçek bir etkileşim ihtimalini düşürüyor.

Takipçi satın alan hesaplar, takipçi sayısı ile gönderilerin beğeni oranları karşılaştırılması gibi yöntemlerle anlaşılabiliyor. Örneğin takipçi sayısının binleri bulduğu bir hesaptaki gönderilerin beğeni sayısı genel olarak düşükse, bu hesabın takipçi sayısının sahte olduğu kolayca anlaşılıyor. Bu yöntemi kullanan marka veya kişinin yanıltmaca içine girmesi, etik ilkelere değer veren diğer kullanıcıların gözünde olumsuz bir imaj yarattığı düşünülüyor.

Bot hesapların bir diğer zararı da, yaptıkları otomatik yorumların gönderiyle ilgisiz cümlelerden oluşma ihtimali olarak söylenebilir. Bot hesaplar, genel geçer cümlelerle her gönderiye uygun olabilecek cevaplar verseler de, bu cevapların gönderilerle ilgisiz olma olasılığı da bulunuyor.

Instagram’ın, zaman zaman sahte takipçileri elediği biliniyor. Bu durumda takipçi sayısında ani düşüşler yaşanması da, hesabın takipçi satın aldığını açıkça ortaya koyduğu gözler önüne seriyor. Hesap sahibi için maddi kayıp olduğu gibi, diğer kullanıcıların gözünde de iyi bir izlenim bırakmıyor.

Süreç Neden Organik Olmalı?

İster işletme hesabı, isterse kişisel hesap olsun, Instagram’da takipçi sayısının organik yollarla artırılması uzun vadede faydalı oluyor. Çünkü gerçek kullanıcılar yorumlar ve beğenilerle etkileşimi artırıyor ve takipçi sayısının doğal yollardan giderek artıyor. Bu şekilde daha çok kişiye ulaşılabildiği biliniyor.

Organik yollarla elde edilen takipçilerle girilen etkileşimin, diğer kullanıcıların düşüncelerinde olumlu tesirler bıraktığı da biliniyor. Gerçek beğeniler, gerçek yorumlar satış veya pazarlama faaliyetlerinde daima daha etkili olarak güvenilirliği artırıyor.

Gelir elde etmeyi hedefleyen bireysel kullanıcılar için sürecin organik olması, daha çok gerçek müşteriyle etkileşim anlamına geliyor. Bir markanın, takipçileriyle etkileşim içinde olmayan bir Instagram kullanıcısına yatırım yapmaması gerekiyor. Gerçekten etkileyebileceği bir kitleye sahip olmak; daha çok markanın işbirliği yapması, aynı zamanda devamlı işbirliği anlamına da geliyor.

Özellikle firmaların Instagram hesabı, bu firmaların web sitesi trafiğini artırmaya da hizmet ediyor. Organik yollarla elde edilen gerçek kullanıcıların, web sitesini ziyaret etme oranını artırdığı biliniyor. Özellikle e-ticaretle ilgilenen firmaların satışlarını artırmada oldukça etkili rol oynuyorlar.

Instagram hesabından yapılan reklam çalışmaları, gerçek takipçiler üzerinde etkili oluyor ve satışları artırabiliyor. Takipçi sayısının doğal artışının, marka değerini de artırdığı biliniyor.

Takipçi, beğeni veya yorum satın almanın; firmalar ve markalar için itibar kaybettirerek olumsuz sonuçlara neden olabilecek çalışmalar olduğu bir gerçek. Bir firmanın doğal yollardan takipçi edinememiş olması, hem rakiplerin hem de müşterilerin gözünde olumlu bir izlenim bırakmıyor. Organik yollarla takipçi edinmek etkileşimi artırdığı gibi, başarı oranını da artırarak firmayı daha itibarlı hale getiriyor.