Pazarlama kampanyalarına yeni bir yön vermek mi istiyorsun? Bir Google pazarlama uzmanı ile çalışmayı değerlendirebilirsin. Tabii, bu yaklaşımın artılarını ve eksilerini etraflıca düşünmen gerekiyor. Elindeki diğer seçenek ise kampanyaları kendi başına yürütmek ve “kendin yap” mantalitesini benimsemek.

Ancak en iyi sonuçları elde etmek, tıklama başına maliyet yani PPC (Pay per Click) kampanyalarına yönelik uzmanlık, deneyim ve karşılaşacağın zorlukları kapsayan derin bir bilgi birikim gerektiriyor. İşte, Google pazarlama uzmanının fark yaratabileceği nokta da tam olarak burası.

Bu yazımızda, bir Google pazarlama uzmanının reklam stratejini başarıya ulaştırmak için sağlayabileceği katkıları ana hatlarıyla açıklıyoruz. Hazırsan, başlayalım!

1. Kampanya Planlama Stratejisi

Bir Google pazarlama uzmanını işe aldığında yapacağı ilk şeylerden biri, işletme hedeflerin ve hedef kitlene yönelik pazarlama stratejisi oluşturmak olacak. Dolayısıyla, planların hakkında fikir sahibi olmalarını sağlamak için bunları başlangıçta açık ve net olarak belirtmen gerekiyor.

En iyi anahtar kelimeleri bulmak, rakiplerin hangi anahtar kelimeleri kullandığını görmek ve reklamların etkili bir şekilde nasıl yazılacağına karar vermek için kapsamlı bir araştırma yapacaklar.

Bu sayede kampanyaların, doğru hedef pazara ulaşmak, görünürlüğünü en üst düzeye çıkarmak ve kaliteli potansiyel müşteri ve satışlar oluşturmak için optimize edilmiş olacak.

2. Etkili Reklam Metinleri

Google pazarlama uzmanları, reklam metinleri oluşturma konusunda uzun yıllara dayanan deneyime sahipler. Dolayısıyla, hedef kitlene doğrudan hitap etmek için ilgili özellikleri, faydaları ve benzersiz satış noktalarını vurgulamalarını sağlayan yazma becerilerine koşulsuz güvenebilirsin.

Hal böyle olunca, reklamlarında nelerin yer alması ve nelerin hariç tutulması gerektiğine hakim oluyorlar ve en iyi sonuçları elde etmek için farklı reklam metinlerini nasıl test edeceklerini de çok iyi biliyorlar. Ayrıca, ilgi çekici başlıklar, ikna edici açıklamalar ve etkili harekete geçirici mesajlar kullanarak (CTA – Call to Action) hedef kitlende etki uyandıracak metinler yazmanın inceliklerini de anlıyorlar.

3. Anahtar Kelime Araştırması ve Optimizasyonu

Anahtar kelimeler Google Ads’deki PPC kampanyalarının önemli bir parçasını oluşturuyor. Bu nedenle, Arama Ağı kampanyaları yürütmek istediğinde, ürünlerini veya hizmetlerini Google üzerinden arayan kişileri eklemek ve onlara ulaşmak için doğru anahtar kelimeleri bulman gerekiyor.

İşe aldığın Google pazarlama uzmanı, en iyi anahtar kelimeleri bulmak için kapsamlı bir anahtar kelime araştırması yapacak. Ardından, araştırma sonucu elde ettiği anahtar kelimeleri reklam metnine, hedef sayfalarına ve teklif stratejine dahil ederek kampanyalarını optimize edecek.

Bu sayede, reklamların seninkilere benzer ürün veya hizmetleri aktif olarak arayan kullanıcıların karşısına çıkmış olacak.

4. Reklam Kampanyalarının Takibi ve Optimizasyonu

Kampanyalarının hedeflerine ulaşmasını istiyorsan sıkı bir denetime ve optimizasyona ihtiyacın var. Kendin yap (DIY) yaklaşımını benimseyip kampanyaları kendin yönetebilir veya deneyimli bir Google Ads uzmanını işe alarak senin yerine yönetmesini sağlayabilirsin.

Pek tabii, her iki yaklaşımın da artıları ve eksileri bulunuyor. Dolayısıyla, karar vermeden önce bunları dikkatlice incelemen gerekiyor. Kendin yap yaklaşımının avantajı, paradan tasarruf edebilmen, işi kendin yapabilmen ve kimseye ödeme yapmak zorunda olmaman. Başka biri ile iletişime geçip derdini anlatmak zorunda olmadan hızlıca düzenlemeler yapabilmeni de atlamamak lazım.

Diğer taraftan ise bir Google pazarlama uzmanı, iyileştirilmesi gereken alanları belirleyecek, kampanyalarını takip edecek, performans ölçümlerini analiz edecek ve yatırım getirini (ROI – Return on Investment) artırmak için gerekli düzenlemeleri yapacak.

Google uzmanının yaptığı bu sürekli takip ve optimizasyon, reklam performansını geliştirmene, tıklama oranlarını (click-through rate) artırmana ve genel reklam harcamanı azaltmana da yardımcı olacak.

5. Hedef Sayfası (Landing Page) Optimizasyonu

Etkili Google Ads kampanyaları yürütmek, sadece kampanyalara odaklanarak olmuyor tabii. Site ziyaretçilerinin ilgisini canlı tutabilmek ve satın alma veya bilgi alma gibi önemli görevleri tamamlamalarını sağlamak için hedef sayfalarını da güncel tutman gerekiyor.

Dönüşümlerini en üst düzeye çıkarmak için hedef sayfalarının optimize edilmesi gerekiyor. Bir Google pazarlama uzmanı, web sayfalarının reklam mesajlarınla uyumlu olduğundan ve ziyaretçileri müşterilere dönüştürmek üzere tasarlandıklarından emin olmak için sayfalarını analiz edecek.

Uzman, sayfa içi optimizasyonunu her detayı ile yapmayabilir ancak kullanıcı deneyimini artırmak adına sayfa başlıklarını, iletişim formlarını, gövde metnini, görsellerini ve daha fazlasını optimize etmek için web geliştiricilerinle birlikte çalışacak.

6. A/B Testleri ve Denemeler

Google pazarlama uzmanı, performansını en üst düzeye çıkarmak için bir dizi test ve deneyler gerçekleştirecek. Google hesabında bunu kolaylaştıran araçlar halihazırda bulunuyor. Denemeler (Experiments) özelliği başlangıç için oldukça kullanışlı ve işe aldığın uzman emin ol bunu kullanacak.

En etkili kombinasyonları belirlemek için birden fazla reklam varyasyonu oluşturacak, farklı başlıkları, reklam metinlerini, görselleri ve hedef sayfası düzenlerini test edecek.

Ayrıca bu test, zaman içinde daha iyi sonuçlar elde etmek için kampanyalarının sürekli olarak iyileştirilmesine ve optimize edilmesine de olanak tanıyacak.

7. Yatırım Getirisi Takibi ve Raporlama

Bir Google pazarlama uzmanı, nasıl performans sergilediklerini sana gösterebilmek için PPC kampanyalarının başarısını ölçecek. Tüm izlemenin çalıştığından emin olmak içinse öncelikle dönüşüm izlemeyi (conversion tracking) kuracak ve bu sayede haftalık ve aylık raporları sana doğru bir şekilde sunabilecek.

Bu raporlar, tıklama oranları, dönüşüm oranları, tıklama başına maliyet (CPC – Cost per Click) ve genel yatırım getirisi gibi ayrıntılı temel performans göstergelerini (KPI – Key Performance Indicator) içeriyor olacak.

Elde ettikleri verilerden yola çıkarak paylaşacakları önemli bilgi ve önerilerle, bilinçli kararlar vermene ve daha iyi sonuçlar elde etmek için stratejilerini düzenlemene yardımcı olacaklar.

Genel hatlarıyla özetleyecek olursak, Google pazarlama uzmanları en verimli sonuçları elde etmeni sağlamak için kampanyalarını optimize edip yönetme konusunda zengin bir bilgi birikime sahipler. Anlattığımız bu 7 ipucunun her biri, kampanyaların üzerinde çalışacak doğru kişiyi veya ajansı seçmene yardımcı olacak.

Eğer nereden başlayacağını bilemiyorsan Bionluk freelancer’larından yardım alabilirsin: