Instagram’ın, içerik pazarlama ve hedef kitle oluşturma konusunda adeta bir “makina” gibi işlev görmesi, ne kadar güçlü bir araç olduğunu bize gösteriyor. Instagram, insanların kendi başlarına birer sosyal medya yıldızı haline gelmelerine imkan sağlayarak birçok markanın sıfırdan inşa edilmesine ve başarılı influencerların oluşmasına mükemmel bir zemin hazırladı.

Ünlüler, girişimciler, modeller ve diğer profesyoneller, geçimlerini Instagram’daki sponsorlu gönderiler sayesinde sağlıyorlar. Ayrıca, TikTok’un hayret verici %4.24’lük etkileşim oranının gerisinde olmasına rağmen Facebook’un %0.15’lik oranının çok daha üstünde olan Instagram, sahip olduğu 0.60’lık yüzde ile sosyal ağların en büyük ikinci etkileşim oranına sahip.

Platform, kısa süre önce X’e rakip olan “Threads” adlı bir özellik duyurdu. “Gerçek zamanlı güncellemeler ve herkese açık sohbetler için yeni bir alan” vaat eden bu özelliğin yeni reklam fırsatları sunması de bizce çok olası. Dolayısıyla tavsiyemiz gözünü dört açman yönünde!

Eğer sen de kendini veya markanı Instagram’da tanıtırken büyük ve sadık bir takipçi kitlesi tarafından keşfedilmek istiyorsan, bu yazıda ele aldığımız 8 faydalı ve etkili ipucuna hemen göz at!

1. İlgi Çekici Bir Görsel Dil Belirle

Söz konusu Instagram olduğunda, estetik ön plana alman gereken kavramların başında geliyor. Sonuçta özünde, bir fotoğraf ve video paylaşım platformu. Yani, görsellik her şey!

İlk olarak, hesabında genel bir marka estetiği benimsemeli ve buna sadık kalmalısın. Eğer bir moda markası işletiyorsan temiz ve şık görseller kullanman, bir yaşam tarzı markasını tanıtmaya çalışıyorsan, yoga ve spor giyim markası Lululemon’a benzer şekilde daha parlak ve dikkat çekici fotoğraflar tercih etmen gerekiyor.

Eğer Instagram’da tanımadığın birini takip ediyorsan, bil ki bunun sebebi bu kişinin mükemmel fotoğraflara ve ilgi çekici görsellere sahip olmasından kaynaklanıyor. Sen de, en yüksek kalitedeki fotoğraflarını herkese açık profiline yükleyebilir ve insanların sayfana göz attıkları an hesabını fark etmelerini sağlayabilirsin.

Seçtiğin estetiğin doğrudan ve özgün bir şekilde markanı yansıttığından emin olmalısın. Filtrelerini çok sık değiştirmektense kesinlikle kaçınmalısın. Zira, insanların seni takip etmesini istiyorsan tutarlı bir stili ve temayı yakalamış olman gerekiyor.

2. Nişini Bul

Takipçi sayını etkili bir şekilde artırmak için hedef kitle demografini anlaman çok önemli. İdeal takipçilerinin kim olduğunu ve onların sosyal medya ve markanla nasıl etkileşimde bulunmalarını istediğini bilmelisin.

Çok yönlü olmak iyidir, ancak mesela bir seyahat blogun varsa içeriğini diğer gezginleri cezbedecek biçimde adapte etmelisin. Örneğin, National Geographic’in aşağıdaki akışından ilham alabilirsin. Eğer odak noktan fitness ise paylaşacağın fitness videoları ve diyet ipuçları sayesinde egzersiz ve spor tutkunlarını radarına alabilirsin.

İnsanlar, kendileriyle ilişki kuramadıkları ve ilgisiz olduklarını düşündükleri içerikler gördüklerinde ya da odak noktanda tutarsızlık tespit ettiklerinde seni takip etmeyi bırakabilirler. İçerik yüklemeye başlamadan önce bunları aklında bulundurmalısın.

Ayrıca, profesyonel sayfanı profesyonel tutmalı ve kişisel veya rastgele fotoğraflarını ticari olmayan, kendine özel hesabında paylaşmalısın.

3. Merak Uyandıran Açıklamalar Yaz

Instagram’da dolaşırken, neye baktığını bile anlamadan görsellere göz gezdirmek sinir bozucu olabilir, özellikle de ilginç bir şey görüp hakkında daha fazla bilgi almak istediğinde. Peki, o halde neden takipçilerini aydınlatmayasın?

Takipçilerinin karşısına gelen görselleri net bir şekilde açıklarken esprili ve göze çarpan açıklamalar kullanarak ilgilerini canlı tutman gerekiyor. İnsanlar, takip ettikleri kişilerle bağlantı kurmaktan hoşlanıyorlar ve aslında açıklamalar kısmı, markanın kişiliğini göstermenin harika bir yolunu sunuyor. Nike’ın ünlü sloganı “Just do it”i bir düşün. Sadece birkaç kelimeyle çok daha fazlasını kısa ve kesin ifadelerle iletebilirsin!

Açıklamalar aracılığıyla takipçilerine konuş. Açıklamalarını bilgilendirici ve tanımlayıcı tut ancak sözü fazla da uzatma. İnsanlar sosyal medyada basit, kısa ve ilgi çekici metinler okumaktan hoşlanıyor ve açıklamalar bölümünün de bu ruhu yansıtması gerekiyor.

4. Hashtaglerini Akıllıca Seç

Gönderilerinin beğeni, görüntülenme ve paylaşım sayılarını artırmak için sosyal medyadaki hashtagleri kullanman akıllıca bir yol. Instagram, tek bir gönderide kullanabileceğin hashtag sayısını 30 ile sınırlandırıyor ancak bunlar gönderiyle alakalı olduğu müddetçe mümkün olduğunca çok sayıda hashtag kullanabiliyorsun.

#instadaily ve #instagood gibi hashtagleri sırf popülerler diye kullanmaktan kaçınman gerekmiyor. Tabii, bunları neredeyse yüz milyonlarca insan kullanınca, haliyle de rekabet yüksek oluyor. Dolayısıyla, bu hashtaglerde sıralamada yer edinmenin oldukça zor olduğunu bilmelisin. Bir hashtag ne kadar popüler ve genele hitap ediyor ise, gönderilerinle etkileşime geçmesini istediğin kişiler tarafından fark edilmesi de o kadar zor oluyor.

İlgi alanlarına ve sektörüne uygun hashtagler seçmelisin. Ayrıca kendi hashtaglerini oluşturabilir veya popüler bir konuya kendi yorumunu da katabilirsin. Açıklamalarının satır aralarına veya en altına bir hashtag ekledikten sonra Instagram’ın önerdiği alakalı diğer hashtagleri de içeriğine dahil edebilirsin.

Hashtagleri her gönderinin bağlamı ile özelleştirmek, daha fazla gönderinin doğru kullanıcı tarafından görülmesine yardımcı olabilir.

5. Gönderilerini Doğru Zamanlarda Yayınla

Instagram’da takipçi çekmenin en iyi yolu, daha fazla gösterim ve etkileşim elde ettiğini bildiğin yani takipçilerin için en uygun zamanlarda paylaşım yapmaktan geçiyor. Instagram’ın algoritmik bir zaman çizelgesi kullandığı doğru ancak en uygun paylaşım yapma zamanı önemini korumaya hala devam ediyor.

Instagram istatistiklerini kontrol ederek, takipçilerinin çoğunluğunun çevrimiçi olduğu zamanı öğrenebilirsin. Bunun için, profil sekmesine ve ardından çubuk şeklindeki grafik simgesine tıklaman yeterli. Takipçilerinin daha çok sabahları çevrimiçi olduğunu biliyorsan, güne güzel başlamalarını sağlayacak bir şey paylaşabilirsin. Eğer akışlarını akşamları kontrol ediyorlarsa, içeriğini paylaşmak için en azından iş çıkış saatlerini beklemelisin.

Ayrıca, gönderilerini yayınlarken araya biraz zaman koyman gerektiğini de bilmelisin. Emin ol, aynı anda birçok şey paylaşmak daha fazla dikkat çekmeni sağlamayacak. Ayrıca insanları bunaltmak da istemezsin, değil mi?

Paylaşmak istediğin birden fazla fotoğraf varsa, slayt gösterisi özelliğini kullanarak hepsini tek bir gönderide birleştirebilirsin. Paylaşım yapacağın belliyse fakat henüz birkaç eksiğin varsa Instagram içerisindeki taslaklar aracılığıyla yayınlanmaya hazır gönderilerini kaydedebilirsin. Ancak bunu sadece Android bir cihaz üzerinden yapabildiğini belirtelim. Bu özellik sayesinde, başlığın, hashtaglerin ve diğer düzenlemelerin hazır olduğunda paylaşımını istediğin zaman yapabilirsin.

6. Etkileşime Açık Ol

Takipçilerin yorumlarda, doğrudan mesajlarda ve hatta canlı yayınlarda onlarla iletişim kurmakla ilgilendiğini bilirlerse profilini daha sık ziyaret etmek isteyecekler.

Gönderilerine gelen yorumlara cevap vermeli ve gönderilerinde kişi ve yer etiketleri kullanmalısın. Pek tabii, bu etiketlerin paylaştığın görsel veya videoyla ilgili olduğundan da emin olmalısın.

Aynı zamanda, benzer içerikler paylaşan takipçilerinin gönderilerine yorum yaparak da onlarla etkileşim kurabilirsin. Bu sayede hem bir konuşma başlatmış hem de fikir alışverişinde bulunmuş olacaksın. Ayrıca nişine uygun Instagram hashtaglerini de takip edebilirsin. Bu özelliği kullanarak ilgini çeken gönderileri filtreleyebilir, beğenebilir, yorum yapabilir ve hatta yeni takipçiler bile kazanabilirsin.

7. Instagram Hikayeleri’ni Kullan

Etkileşimde bulunmanın bir başka yolu ise Instagram Hikayeleri’ni kullanmaktan geçiyor. Snapchat’e çok benzeyen bu özellik, takipçilerinin görebileceği videolar ve fotoğraflar paylaşmana olanak tanıyor ve beğenirlerse sana mesaj göndermelerine izin veriyor.

İnsanların neyi tanıttığını ve bunun arkasındaki kişiliği bilmesini sağlayan şey, bu spontane ve gösterişsiz içeriklerdir. Ayrıca Hikaye’ne, web sitene yönlendiren bağlantılar da ekleyebiliyorsun. Bu bağlantıları bir Hikaye’de paylaşmak, tek başına bir gönderide veya biyografinde bulundurmaktan çok daha kullanışlı.

İşte Oatly’nin “The New Normal” adlı programından harika bir Instagram Hikayesi örneği. Bu program, insanlara yulaf bazlı süte geçiş yapma misyonunu tanıtmak amacıyla kendi süt kartonlarına benzeyen kuklaların “normal” kartonlara benzeyen kuklalarla karşılaşmasına dayanıyor.

Hikayeleri kullanmanın en iyi yolu canlı yayın yapmak. Instagram Live, takipçilerin gerçek zamanlı olarak yorum yapmalarına ve sohbete katılmalarına izin veriyor. Canlı oturumları, sadece hizmetlerini veya tanıtımını yaptığın şeyleri satmak için kullanmamalısın tabii. Videoyu eğlenceli bir hale getirmeli ve videonun mevcut olduğu 24 saat boyunca insanların baştan sona izlemek isteyeceği bir şeye dönüştürmelisin.

Canlı yayınlarda insanlar sana sorular sorabilir, dolayısıyla bir ürünü tanıtmak veya röportaj yapmak istiyorsan bu yolu tercih edebilirsin. Ayrıca, birisi canlı videoya katılmak için sana istek de gönderebiliyor. Bu istediği kabul ettiğinde ise canlı yayın bölünmüş bir ekrana dönüşüyor.

Not: Mart 2023’ten bu yana, Instagram kullanıcıları artık canlı yayınlar sırasında ürünleri etiketleyemiyor. Meta, yaptıkları bu değişikliğin platformun “kullanıcılarımıza en çok değer sağlayan ürün ve özelliklere odaklanmamıza” olanak tanıyacağını söylüyor.

8. Rakiplerini İncele

Diğer birçok sektör gibi sosyal medya da son derece rekabetçi bir alan. Odaklandığın konularda uzmanlaşmış diğer Instagram kullanıcılarını incelemek güzel bir strateji. Onların etkileşim ölçümlerine bakarak hangi hashtagleri kullandıklarını, ne zaman paylaşım yaptıklarını ve ne tür içerikler paylaştıklarını görebilirsin.

Takipçi çekmek ve en iyi etkileşimleri elde etmek için rakiplerinin hangi içerik türlerini kullandıklarını inceleyebilirsin. Söz konusu izlenim bırakmak olduğunda, hangi gönderilerin amaçlanan etkiyi yaratamadığını ve başarısız olduğunu görmek bile faydalı olabilir. Bu bilgilere sahip olmak, en yakın rakiplerinin önünde kalmana yardımcı olmak için kendi içeriğini optimize etmene destek olacak. Ayrıca, gönderi ve videolarını en uyumlu şekilde düzenleyerek de bundan faydalanabilirsin.

Instagram’ı Fark Edilmek ve İnsanların Düşüncelerini Öğrenmek için Kullan

Instagram, dünya çapında bir sosyal medya gücü haline geldi ve en iyi sosyal medya stratejilerini takip edersen, Instagram’ı etkili bir tanıtım ve etkileşim merkezi olarak kullanman çok kolay.

Markaların, Instagram kullanıcılarıyla etkileşime geçmesine ve onları etkilemesine yardımcı olacak çevrimiçi yeni özellikler, şu an olduğu gibi her zaman gelmeye devam edecek. Bu yıl, Instagram’ın tek yönlü yayın kanalları, içerik oluşturucuların takipçileriyle metin, resim ve daha fazlasını paylaşmalarına olanak tanıdı. Diğer bir yandan ise Twitter’ın izinden giderek “Meta Verified” adlı yeni bir doğrulama hizmeti de içerik oluşturuculara ve markalara sunulmaya başlandı. Bir sonraki özelliğin ne olacağını henüz bilmiyoruz. Bu nedenle, Meta’dan gelen tüm yenilikleri takip etmek akıllıca bir hamle. Bulunduğun sektörde bilinmek, insanlar tarafından keşfedilmek ve kalıcı olmak için Instagram’ın gücünden sonuna kadar faydalanmayı sakın ihmal etme!