Google, algoritmaları ve kullanıcılarının çıkarlarına yönelik adil tutumu ile oldukça ünlü. Ancak, sıralama için savaşan bir işletme olarak, dijital savaşlarda her şeyin adil olduğunu söylemeyiz. İçerik, ürün veya hizmetinin bulunup görülmesi için aramalarda üst sıralarda görünmen, neredeyse bir zorunluluk. Bu da Google reklamları gibi farklı birçok reklam yönetimi araçlarını sıkıca öğrenmen ve doğru biçimde uygulamanı gerektiriyor.

PPC (Pay Per Click) yani tıklama başına maliyet pazarlamasını kullanarak Google’da öne çıkmak hakkında bildiğimiz birkaç şey var. Bu nedenle; geleneksel yöntemleri daha az kullanarak Google’daki kalabalıktan kendini sıyırmanın ve Google reklamlarından verim almanın birkaç yaratıcı yolunu paylaşmak istedik.

Diğer Markaları Yakından İnceleyerek İşini Büyüt

Anahtar kelimelerine rakibinin adını eklemek biraz çılgınca gelecek olabilir, ancak gerçekten de öyle mi? Arama yapanların çoğu, aramalarının daha fazla amaca hizmet etmesi için marka adlarını da aramalara dahil ediyorlar. Emin ol ki, insanlar ne istediklerini gayet iyi biliyorlar ve araştırma aşamalarının sonunda olup satın alma sürecine yaklaşmış olabilirler.

Öncelikle, sektördeki popüler anahtar kelimeler için tekliflere odaklanma alışkanlığından uzaklaşmalısın. Bunun yerine en başarılı rakiplerinin artılarından, eksilerinden ve yaygın hatalarından yararlanmak için marka isimlerine teklif verebilirsin.

Neden işe yarıyor: Marka adları için teklif vermeye karar kıldığında, beğenip beğenmediklerine bakılmaksızın işletmeni aramaya dahil etmiş oluyorsun. Bu spesifik bir arama çeşidi olmakla beraber muhtemelen bu kadar küstahlaşabilen tek rakipten biri olacaksın.

Belirli bir markayı arayan kişilerin, kararlarını çoktan vermiş olduklarını düşünebilirsin. Fakat kararlarını sonlandırmadan önce alternatiflere bir kez daha göz atmak isteyenler elbette olacaktır. Onları hala seninle ilerlemeye ikna edebileceğini unutmamalısın.

Nasıl yapılıyor: Rakibinin bağlantısına tıklamak üzere olan müşteriler için açılan ve seni değerlendirmelerini sağlayan bir reklam yerleştirebilirsin. Bu reklam bir soru sorabilir, şüphe tohumu ekebilir, hatta merak uyandırmak için onları güldürebilir.

Buradaki anahtar nokta, onları bariz olan bağlantıdan uzaklaştırmak ve bunun yerine seninkini seçmesini sağlamaktan geçiyor. Onları, rakibine karşı tüm detaylarıyla argüman oluşturabileceğin bir hedef sayfasına yönlendir, bu şekilde bir dönüşüm kazanabilirsin!

Dezavantajı: Diğer şirketler de senin gibi aynı sinsi yaklaşımı benimsiyorsa, düşündüğünden daha pahalıya patlayabilir.

Yazım Hatalarından Faydalan

Bu taktik, sıralamaları rakiplerinden başka tarafa yönlendirmekle aynı anlayışta. Aynı zamanda, insan kaynaklı hatalar için kullanılan bir tabir olan “fat-finger error (şişman parmak hatası)”, yani yazım hatalarına da bağlı olabilir. Aramalarında yazım hatası yapan kişilerin dikkatini çekmek için bir markanın veya ürünün olası yazım hatalarına teklif verebilirsin.

Neden işe yarıyor: Bu biraz aşikar olsa da, aramanın en üstüne çıkacak ve bunu yaparken de daha az para harcayacaksın.

Nasıl yapılıyor: En yaygın yazım hatalarını oluşturmak için anahtar kelimeler girmene izin veren ücretsiz bir araç var: Rankwatch.

Dezavantajı: Her ne kadar en üst sıralarda yer alacak olsan da, arama motorları insanların yazım hataları yaptığını biliyor. “Bunu mu demek istediniz” ve benzeri yönlendirmelerle, insanlara tıklamaları için alternatifler sunuyor.

Satış Hunisinin En Tepesine Git

Satış hunisi (sales funnel), aramalar söz konusu olduğunda her iki uçta da çeşitli fırsatlar sunuyor. Anahtar kelimelere teklif veren kişilerin çoğu, alıcıların niyetine odaklanan kelimeler arıyor. Yüksek ticari amaca sahip bu anahtar kelimeler, bir yandan oldukça pahalı olabilir. Bununla birlikte, anında dönüşüm alma ihtimalleri daha düşük olsa da, insanların siteni ziyaret etmelerini sağlamak için anahtar kelimeleri kullanabilirsin.

Neden işe yarıyor: Yine de markanı ve hizmetlerini yeni müşterilere tanıtma fırsatı sunuyor. Ziyaretçileri, huni boyunca elinde tutmaya yönelik bir yakalama yöntemin olduğu müddetçe işe yarıyor.

Nasıl yapılıyor: Huninin bu ucunu yakalamak için daha geniş kapsamlı anahtar kelimeler kullanman gerekiyor. İşte, sana yol boyunca yardımcı olacak ücretsiz anahtar kelime araştırma araçlarının bir listesi.

Dezavantajı: Onları dönüştürmek için sağlam bir yönlendirme sürecine sahip olman gerekiyor ve bu, yüksek amaçlı olası bir satıştan daha uzun sürebilir.

Alakalı Hedef Sayfaları Oluştur

Zamanı kısıtlı olan kişiler bir sayfaya tıklamaya niyetli olduklarında, aradıklarıyla alakalı bir içerikle karşılaşmak veya bir soruna çözüm bulmak istiyorlar. Bu nedenle Google reklamlarının kişileri ilgili sayfaya kolay ve hızlı bir biçimde yönlendirmesi ve bu sayfada ilgili içeriklerin yer alması zorunlu hale geliyor.

Nasıl yapılıyor: Hedef sayfalarının, reklamını yaptığın içerikle alakalı olduğundan emin olmalısın. Bunu sağlamak için ise izlemen gereken adımlar basit: reklamda vurgulanan noktaları tekrarla, kullanılan anahtar kelimelerle uyumlu hale getir ve net bir iletiye ve harekete geçirici mesaja sahip ol.

Neden işe yarıyor: Anahtar kelimelerin, reklam metnin ve hedef sayfaların arasındaki tutarlılığı korursan, tıklama başına maliyetini (PPC) düşürürken tıklama ve dönüşüm oranlarını artırabilirsin.

Dezavantajı: Metninin uyum içerisinde olduğundan emin olmak biraz zaman alabilir ve ara sıra ince ayarlar yapman gerekebilir, ancak aksi takdirde bu oldukça kolay bir getiri sağlayacak!

Negatif Anahtar Kelimelerden Yararlan

Arama motorları, her sorgu için en iyi eşleşmeyi sağlamak adına mümkün olanın en iyisini yapıyor. Ne yazık ki bu, birçok durumda kusurlu eşleşmeleri de içerebiliyor. Eğer tıklama başına ödeme yapıyorsan, birisinin yaptığı arama ihtiyaçlarını karşılamadığı zaman sıralamalarda alt taraflara atılmaktan kaçınmak istersin. Reklamına tıklamayı seçerlerse yine de ödeme yaparsın.

Nasıl yapılıyor: Örneğin, yetişkinler için koşu ayakkabısı konusunda uzmanlaşmışsan, çocuklarına koşu ayakkabısı arayan ebeveynlerin siteni ziyaret etmesini istemezsin. Bu durumda, “çocuklar” ve hatta “küçük bedenler” gibi negatif anahtar kelimeleri seçebilirsin.

Neden işe yarıyor: Hizmetlerini asla kullanmayacak kişilere bağlantılarını göstermekten kaçınmaya başlayacaksın. Bu şekilde, bir sonuç almayacağın tıklamaların sayısı azalacağı için harcayacağın paradan da tasarruf edeceksin.

Google, negatif anahtar kelimeler kullanmanı takdir ediyor ve bonus olarak reklamların için sana daha iyi bir puan veriyor. Bu taktik daha üst sıralamalara yerleşmeni sağlıyor. Diğer bir taraftan da, sonuç almayacağın tıklamalar için ödeme yapmaktan kaçınmakla kalmayıp aynı zamanda PPC maliyetin için de daha az ödeme yapar hale geliyorsun!

Dezavantajı: Kullanman gereken anahtar kelimeleri bulmak, açıkçası biraz uzun sürebilir. Fakat bunun dışında, negatif anahtar kelimeler kullanmanın herhangi bir sakıncası bulunmuyor.

Organik SEO’dan Vazgeçme

Organik sonuçları bir nevi ücretsiz sıralamalar olarak niteleyebiliriz. Yüksek kaliteli içerikler kullanarak organik sıralamalar elde etmene yardımcı olacak, güçlü bir SEO stratejisine sahip olman gerekiyor. Ayrıca, sıralamalarda üstlere çıkmanı destekleyecek doğru anahtar kelimeleri seçtiğinden de emin olmalısın.

Organik içeriklerin ve Google reklamların aracılığıyla sağladığın içeriklerini değerli görmeye başladığı zaman, PPC reklamlarınla çalışarak yavaş yavaş ivme kazanabilirsin.

Nasıl yapılıyor: Doğru anahtar kelimelerle tamamen optimize edilmiş, alakalı ve yüksek kaliteli içerikler üretmelisin. Google reklamlarını arama sonuçlarında göstermek ve sıralamada yükseldikçe ücretsiz tıklamalar oluşturmak için içeriklerine dahil edilecek en iyi anahtar kelimeleri, Google Ads’i kullanarak bulabilirsin. Kazanan anahtar kelimeleri ve kelime öbeklerini saptamak ve bunları içeriğine dahil etmek için reklamlarından elde ettiğin sonuçları kullanmalısın.

Neden işe yarıyor: 2022’de yılında firstpage.com’dan alınan veriler, Google’da bir numarada yer almanın, yaklaşık yüzde 40’lık bir CTR (click-through rate – tıklama oranı) oluşturduğunu gösteriyor. Bu oran, ikinci konum için yüzde 18’lik CTR’nin yaklaşık iki katı ve üçüncü konumdaki yalnızca yüzde 10’luk CTR’nin yaklaşık 4 katına karşılık geliyor.

Dezavantajı: Sıralamada bu şekilde yükselmek ayları, hatta daha fazlasını bulabilir. Ayrıca içerik yazmak da hem zaman alan hem de maliyetli bir süreç.

Viral Olmak için Uğraş

Google reklamlarının sıkıcı olması gerekmiyor! Yaratıcı olabilir ve viral olabilecek reklamlar geliştirebilirsin.

Nasıl yapılıyor: Ya daha az arama hacmine sahip hiper hedefli ve daha uzun kuyruklu anahtar kelimeler kullanabilir ya da araştırmanı yapıp sektörde olup bitenleri içeren bir etkinlik veya konferans bulabilirsin. Diğer yandan Google reklamları için güçlü başka bir araç ise videolar. Bu nedenle nasıl performans gösterdiğini görmek için videoları içerik pazarlamana eklediğinden emin olmalısın. Doğru hedef kitleyi elde edecek ve yaratıcılığınla onları şaşırtma ve kendine hayran bırakma fırsatına sahip olacaksın!

Neden işe yarıyor: Viral olmak, marka bilinirliğini artırmaya yardımcı oluyor ve PPC reklamların için daha fazla yatırım getirisi sağlıyor.

Dezavantajı: Öncelikle bunun hiç de kolay bir başarı olmadığını belirtelim. Kullanacağın yüksek hacimli anahtar kelimeler ile daha alakalı olan diğer reklamlarla rekabet içerisinde olacaksın. Bu yüksek hacim ve Google’ın sana düşük kaliteli bir puan vermesinden ötürü arama sonuçlarında çok büyük olasılıkla gözden kaçacaksın.

Reklam Uzantılarını Kullan

Google, metin reklamlarına yönelik daha fazla bilgi sağlamana yardımcı olan bazı reklam uzantıları sunuyor. Birçok pazarlamacı bu uzantıları göz ardı ediyor, ancak hem kurulumları uzun sürmediği hem de reklamlarını bir sonraki düzeye taşıyabilecekleri için kullanmaya kesinlikle değerler. Açıklamanın hemen altında yer alıyorlar ve ekstra ücret ödemen de gerekmiyor.

Nasıl yapılıyor: İlk olarak, belirli ürün veya hizmetleri maliyetleriyle birlikte vurgulamak için fiyat uzantılarını tercih edebilirsin. Sattığın ürünlerin hızlı bir görünümünü sağlarken sitendeki ürünlere de bağlantı veriyorlar. Fiyat uzantılarını, ücretsiz bir teklifi veya eşantiyonu ön plana çıkarmak için kullanabilirsin.

Sonrasında, bir soruyla kısa mesaj göndermenin hızlı bir yolunu sağlayan mesaj uzantılarını dahil edebilirsin. Bu yöntem, birisi bunu kullanmayı tercih ettiğinde bir tıklama ile aynı maliyete sahip olmakla beraber, doğrudan iletişim kurmayı sağladığından ötürü aslında çok daha değerli!

Son olarak, açıklama metni uzantıların için planlama seçeneğini kullanmalısın. Sınırlı bir tanıtım yürütüyorsan veya açıklama metni uzantıların için farklı ifade tarzlarını test etmek istiyorsan işe yarıyor. Ayrıca bunu arama yapan kişinin, reklamını haftanın hangi günü gördüğüne göre tahmini teslim tarihleri gibi mesajlara uyacak şekilde ayarlayabilirsin. Yalnızca hafta içi açık olan canlı bir sohbetten söz edersen, bu uzantının hafta sonları görünmemesini sağlayabilirsin.

Neden işe yarıyor: Uzantılar, herhangi bir ek maliyet olmadan bir bakışta ek bilgi sağlıyor. Seninle iletişim kurmayı kolaylaştırırken reklamlarına ince ayarlar yapıyor.

Dezavantajı: Fiyatlandırmayı göstermek istemeyebilirsin, ki bu oldukça doğal. Google Analytics’teki mesajlaşma seçeneğini kaç kişinin kullandığını görebileceğin bir takip cihazın yok. Açıklama metinlerindeki zamanlama seçeneği için herkes başvuruda bulunmayacak.

Coğrafi Hedeflemeyi (Geotargeting) Kullan

Ücretli reklamlarını daha etkili ve hedefli hale getirmek için belirli lokasyonları hedeflemeyi düşünmelisin. Coğrafi hedefleme, bütçeni müşterilerinin bulunduğu yerde harcamana ve mevsimsel veya hava durumuna göre coğrafi hedefli teklifler vermek üzerine düşünmene yardımcı olacak.

Nasıl yapılıyor: Google reklamlarında bir konumu hedeflemek kolay bir süreç: Bir kampanya seç, “Ayarlar”a tıkla, aşağı kaydırarak “Yerler ve Diller” bölümüne git ve “Konumlar” kısmından “Düzenle”ye tıkla. Buradan “ekle”, “hariç tut” veya “yakında” seçeneklerini seçebilirsin.

Neden işe yarıyor: Coğrafi hedefleme, belirli bir pazara odaklanmana yardımcı oluyor ve daha alakalı mesajlaşma ve daha iyi bir yatırım getirisi sağlıyor. Örneğin restoranlar veya kuaförler gibi, reklamlarını Google Haritalar’da kimlerin görebileceği konusunda seçici olabilen ve bu harcamaları kontrol edebilen yerel işletmeler için harika bir opsiyon!

Dezavantajı: Başarılı olmak için doğru zamanda doğru içeriği doğru yerde hedeflemen gerekiyor. Araştırmanı yapmaz ve hedeflemenin doğru olduğundan emin olmazsan, kolaylıkla zaman ve tıklama kaybedebilirsin.