Yapay zeka (AI – Artificial Intelligence) ve makina öğreniminin (ML – Machine Learning) 2023 yılına kadar tüm müşteri etkileşimlerinin %40’ını güçlendireceği tahmin ediliyor.

İçerik bağlamı doğuruyor, ancak yaratıcı içerik bu bağlamda değer kazanıyor. Pazarlama ise tüketicileri cezbetmek için yaratıcılık kültürüne dayanıyor. Günümüzde dijital pazarlama ile milyarlarca kişiye aynı anda ulaşmak her ne kadar mümkün olsa da, onlarla etkileşim kurmak her zamankinden daha zor olmaya devam ediyor.

Dijital pazarlamacılar, içeriklerini her bir okuyucunun ilgi alanına göre optimize etmek adına arama motoru optimizasyonu (SEO) vb. teknik, araç ve teknolojileri kullanıyor. SEO uzmanları ve içerik yazarları, bu ilgi çekici ve bilgilendirici içerikleri dijital platformlarda oluşturuyor.

İnsanlar tarafından yapılan işlerin büyük birçoğunu otomatikleştirmek için yeni çözümler arayan sektör, teknolojiyi geliştirmek adına çalışmalarına tam gaz devam ediyor. Makinalar hızla mükemmelliğe doğru koşarken, teknolojinin insanların yerini aldığına dair söylentiler dolaşıyor. Yapay zeka (AI) ve makina öğreniminin (ML) 2023 yılına kadar tüm müşteri etkileşimlerinin %40’ını güçlendireceği tahmin ediliyor.

İleri teknoloji, insanların yerini dolduramayacak olsa da, içerik yazarlığı gibi yaratıcılık gerektiren alanlarda bile çok sayıda kişinin yerini alacağa benziyor. Özellikle şu sıralar adını sıklıkla duyduğumuz ve daha çok GPT-3 kısaltmasıyla aşina olduğumuz Generative Pre-trained Transformer 3 (GPT-3) içerik oluşturucu, ilgi çekici metinler üreten metin yazarlığı platformlarının bir örneği. Belki de en iyisi! 

Bu yazıda, GPT-3 metin yazarlığına ve SEO’ların ve dijital pazarlamacıların bu konuda bilmesi gereken şeylere odaklanıyoruz. Hazırsan, başlayalım!

GPT-3 Nedir?

Üretken Ön İşlemeli Dönüştürücü (GPT) ve bu aracın üçüncü versiyonuna işaret eden 3’ten meydana gelen GPT-3’ü, ilk yapay zeka dili veya modeli olarak tanımlayabiliriz. Herhangi bir konu hakkındaki metni aklına gelecek herhangi bir şekilde yazabiliyor. Basitçe açıklamak gerekirse, internet verilerinin toplu bilgisine sahip olan profesyonel bir metin yazarı olarak çalışıyor.

GPT-3 SEO, OpenAI tarafından geliştirilen ve Elon Musk‘ın kurucu ortağı olduğu bir araştırma şirketi. Büyük miktarda veri ve eğitim süresine dayanan derin öğrenmeli bir sinir ağı mimarisi olan “Transformer” mimarisini kullanıyor. OpenAI, GPT-3’ü oluşturmak için gerekli kaynakları geliştirir ve hesaplarken farklı dillerin nasıl çalıştığını ve yapılandığını anlamak için şimdiden 4,6 milyon ABD Doları’nı harcamış durumda.

Kısacası GPT-3 içerik oluşturucunun, önceden eğitilmiş yapay zeka algoritmalarını kullanarak metin üreten oldukça gelişmiş bir araç olduğunu söyleyebiliriz. Makaleler, gönderiler, bloglar, pazarlama içerikleri yazabilir, farklı soruları cevaplayabilir, uzun metinleri sonlandırabilir, bildiri yayınlayabilir, çeşitli diller arasında çeviri yapabilir ve internetteki herkese açık bilgileri kullanarak bilgisayar kodları oluşturabilir.

GPT-3 içerik oluşturucunun, yakında SEO’lar ve dijital pazarlamacılar için kullanışlı bir araç haline geleceği kesin. Tabi bu, küçük ölçekli içerik yazarlarının yerini GPT-3’ün alması ve içerik üretiminin büyük bir kısmını gerçekleştirmesi sayesinde olacak. Ancak uzmanların, bu tür içeriklerin geçerliliğini kapsamlı bir pazarlama stratejisi içinde anlaması gerekiyor.

GPT-3 Nasıl Çalışıyor?

GPT-3 bir dil tahmin modeli. Bir sonraki cümle dizisini tahmin etmeye yardım ederek metin yazarlığı sağlıyor. GPT-3 içerik oluşturucu, girdileri tek bir dil parçası biçiminde alan ve kullanıcıların gereksinimlerine bağlı olarak en faydalı bilgilere dönüştüren yerleşik bir algoritma yapısına sahip.

GPT-3 algoritması, geniş bir metin gövdesini önceden eğitmek için eğitim analizini kullanıyor. Metindeki cümle ve kelimelerin kullanımını inceliyor ve bir makina öğrenimi algoritması kullanarak benzer bir yapıyı yeniden oluşturmaya çalışıyor. Şimdiye kadar oluşturulmuş en büyük yapay sinir ağına sahip olan GPT-3 SEO bu sayede içeriklerin kesinliğini optimize ediyor.

SEO ve Dijital Pazarlamacıların GPT-3 Hakkında Bilmesi Gereken 5 Şey

1. GPT-3, adeta bir insanın elinden çıkmışçasına inandırıcı metinler üretiyor.

Yapay zeka, girdiler üzerinden yapılan analizlere göre makinalara insanlarınkine benzer davranış ve zekayı getirmeyi amaçlıyor ve onları anlayacak, hareket edecek ve karar verecek kadar yetkin bir hale getiriyor. Koşulları, dili, duyguları anlamak ve çok az hatta belki de hiç denetim olmadan insanlar gibi performans göstermek için eğitiliyor.

GPT-3 içerik oluşturucu, önceki GPT sürümlerindeki zorlukların üstesinden gelen gelişmiş bir sürüm. Teknik incelemeler, raporlar, makaleler, bloglar, sosyal medya gönderileri ve soruların cevapları gibi çeşit çeşit metinler üretebiliyor. GPT-3 bir insan gibi yazma, yanıt verme ve uyum sağlama açısından gerçekten iyi bir performans sergiliyor.

Metin içindeki basit hatalardan kaçınmak ve hassasiyeti sağlamak için hala iyileştirmelere ihtiyaç duysa da, GPT-3 metin yazarlığı oluşturucusundaki sürekli ve düzenli rötuşlar sayesinde yakında tam olarak ‘insan elinden çıkma metinler’ görmemiz mümkün.

2. GPT-3 sonsuz olanağa sahip.

Dijital pazarlamacılar ve SEO uzmanları, metinlerini çeşitli platformlarda optimize etmek için anahtar kelimelere dikkat ediyorlar. GPT-3 içerik oluşturucu ise bir arama motoru olarak çalışabiliyor. Yaklaşık 175 milyar parametreden oluşan şu zamana kadarki en büyük mimariye sahip GPT-3, Google’ın doğal dil işleme (NLP – Natural Language Processing) ve makina öğrenimi hesaplama gücüne meydan okuyor. GPT-3, güçlü bir NLP ile SEO ve dijital pazarlamacılar için yeni bir arama motoru piyasası sağlayabilir.

GPT-3 SEO, Instagram benzeri uygulamalar geliştiren geliştiriciler ve programcılar kodunu yazarken piyasaya sürülmüştü. İlk hafta, GPT-3’ün yalnızca bir içerik oluşturucu olarak değil, aynı zamanda bir kod oluşturucu olarak da güçlü olduğunu bizlere gösterdi. Ayrıca UI ve UX tasarımı da yapabildiğini belirtelim. Ticari bir ürün olarak piyasaya sürüldüğü zaman GPT-3 içerik oluşturucunun sonsuz sayıda uygulama için kullanılacağına hiç şüphe yok.

3. GPT-3 en büyük dil modeli olma özelliğini taşıyor.

BERT (Transformers’tan Çift Yönlü Kodlayıcı Temsilleri), RoBERTa (Güçlü Bir Şekilde Optimize Edilmiş BERT Eğitim Öncesi Yaklaşımı), GPT-2 (Üretken Ön İşlemeli Dönüştürücü-2), T5 (Transporter 5), Turing NLG (Doğal Dil İşleme) ve GPT-3 gibi farklı dil modelleri mevcut. GPT-3 içerik oluşturucu ise sahip olduğu 175 milyar karakter ile en önde gelen dil modeli olma özelliğini taşıyor. Kısacası GPT-3 ölçeğine yaklaşıp onunla rekabet edebilecek alternatif bir dil modeli yok; Microsoft’un Turing NLG’si her ne kadar GPT-3’e en yakın konumda olsa da ondan on kat daha küçük! Aşağıdaki görselde görebileceğin üzere GPT-3’ün önceki versiyonu olan GPT-2’den ise 100 kat daha büyük.

4. GPT-3 gelecek sene ticari bir ürüne dönüşebilir.

OpenAI, yapay zekanın toplum için nasıl faydalı olabileceğine odaklanan, kar amacı gütmeyen bir araştırma merkezi. Ancak, yakın zamanda GPT-3 içerik oluşturucuyu ticarileştirmeye hazır, kar amacı güden bir şube buldu. OpenAI bu inanılmaz ve güçlü teknolojiyi potansiyel müşterilerin iyi bir nedenle kullanmasını istiyor.

GPT-3 her ne kadar ticari bir ürün olarak yakın zamanda piyasaya sürülebilecek olsa da, ihtiyaç duyduğu birkaç iyileştirme var. Örnek vermemiz gerekirse GPT-3 SEO, belirli dinleri, ırkları, cinsiyeti veya rengi hedef alabilecek rahatsız edici içerikleri hala değerlendiremiyor. Müşterilerin GPT-3’ü bir ürün olarak satın almasına izin verilmeden önce bu tip eksikliklerin üstesinden gelinmesi gerekiyor.

5. GPT-3’ün SEO üzerinde büyük bir etkisi olacak.

GPT-3 içerik oluşturucu, tam entegre SEO yetenekleri içeriyor ve doğrudan SEO pazarlamasına yönelik bir uygulamayı da barındırıyor. Makina öğrenimi ve NLP, API (Uygulama Programlama Arayüzü) ile birleşebilir ve başlıklar, alt başlıklar, meta açıklamalar, içeriğin gövdesi ve sonuçlarını içeriğe dahil etmek için gerçek zamanlı SEO anahtar kelimeleri bünyesinde toplayabilir. GPT-3 SEO, dili optimize ederken anahtar kelimeleri içerik parçalarına doğal akışında dahil etmek ve optimize etmek için oluşturulmuş. GPT-3, Google’ın NLP imkanları için zorlu bir rakip ve büyük bir indeksleme gücüne sahip.

Nitekim, gelecekte dijital pazarlama dünyasının bugün olduğundan çok farklı olacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Google, 2020 yılında arama motoru pazar payının yaklaşık %92’sine sahipti. Eğer GPT-3 ticari olarak kullanılabilir hale gelirse, bir yandan Google ile rekabet ederken diğer yandan SEO ve dijital pazarlama uygulamalarını değiştirecek gibi görünüyor.