Herhangi bir ürün satın almadan önce internette saatlerce araştırma yapanlardan mısın yoksa ürünü kullanmış kişilerin yorumlarını okuyanlardan mı? Özellikle internet alışverişine âşina birçok kişi, işini kolaylaştırmak ve vakit kazanmak için sıklıkla ikinci yolu tercih ediyor.

Bu nedenle markalar da hedef kitlesi ile direkt ve agresif bir iletişim kurmaktansa, uzun vadeli düşünerek kullanıcı yorumlarına odaklanan iletişim biçimlerine ağırlık veriyor.

Çünkü kullanıcılar artık “bunu mutlaka almalısın!” reklamlarına doydu ve geleceğin reklam modeli “reklam gibi görünmeyen” reklamlar. Influencer pazarlama ile tanıştıysan, bu yolculuğa çıkmaya hazırsın demektir.

Influencer Ne Demek?

İçerik ürettikleri dijital kanalları aracılığı ile herhangi bir ürün ya da servis hakkındaki deneyimlerini takipçileri ile paylaşan, tanıtım ve pazarlama aktiviteleri yapan, belirli bir topluluğu etkileme ve yönlendirme gücüne sahip kişilere “influencer” olarak tanımlanıyor ve bu kavram “toplulukları etkileyebilme gücüne sahip”, “kanaat önderi” anlamlarını da kapsıyor.

Influencer Pazarlama Nedir?

Influencer pazarlama, “herhangi ürün veya marka tanıtımına yönelik olarak bir influencer ile işbirliği yapmak” olarak tanımlanıyor. İşbirliğinin kapsamı, kuralları ve süresi karşılıklı olarak belirleniyor.

Bir ürün/hizmeti takipçilerine tavsiye eden influencer’lar, aslında takipçileri için ürüne/hizmet yönelik tüm faydaları ve kendi deneyimlerini ön plana çıkarmış oluyor.

Yani onlar için “satın alma sürecinin en zorlu kısmını (ödeme yapma ve ürünü deneme)” gerçekleştirerek takipçilerine vakit kazandırmış oluyor. Bu sayede, çoğu zaman sadık kitlesinin satın alma kararlarına yönelik ilk kıvılcımı da “ateşliyorlar”.

Özellikle,kozmetik, teknoloji veeya giyim gibi sektörlerd kullanıcıların alım kararını direkt etkileyen bu kıvılcımlar, en eski yöntemlerinden biri olan “WOMM (word of mouth)” yani “tavsiye usülü pazarlama” modelini, dijital araçlar yardımıyla bir üst seviyeye taşımış oluyor.

Günümüzün dijital dünyasında, niş kitlelere sahip içerik üreticiler, ana hedef kitlelerini harekete geçirebilecek güce sahip olduklarından; markalara, genellikle herhangi bir medya satın alma kanalından daha uzun soluklu ve etkili sonuçlar sunabiliyor.

Burada kitleleri çeken ana nokta, ürün/hizmetin tavsiye edilmesinden çok, sağladıkları fayda gibi görünse de tek etken bu değil.

Bazı influencer’lar, ürün faydalarından çok, tüketici tarafında “belirli yaşam tarzı oluşturma”, “belirli bir topluluğu ait olma hissini körükleme” veya “trend yaratma” gibi ek silahlara da sahip.

Böylece kitleler, “soğuktan korunma” faydasını sunan bir montu alırken, aynı zamanda bu montu giyen kişilerin hayatlarına bir şekilde dâhil oldukları hissini de satı almış oluyorlar.

Aslında basit bir biçimde “adidas” ve “adidos” sahibi olmak gibi düşünebilirsin. Birçoğumuza hâla çok saçma gelse de, tüketici alışkanlıklarını belirlemede hâla oldukça güçlü bir etken olduğunu kabul etmek gerekiyor.

influencer ne demek

Takipçi Sayısına Göre Influencer’lar

Mega Influencer

Takipçi sayıları en yüksek influencer’lar bu kategoride yer alıyor. En az bir sosyal medya platformunda 1 milyonu aşkın takipçisi bulunan mega influencer’lar; düzenli olarak içerik üreten, en aktif ve en çok takipçiye sahip grup olarak tanımlanıyor.

İpucu: Mega-influencer’lar çok yüksek takipçi rakamları ile öne çıkmaya çalışırken; araştırmalar, durumun önemli bir diğer noktasını ortaya koyuyor ve influencer’ların toplam takipçi sayısının arttıkça kitlelerin kanal veya içerikle etkileşiminin düştüğüne dikkat çekiliyor.

10 milyondan fazla takipçisi olan Instagram influencer’larının için katılım oranı %1-2 bandı arasında kalıyor.

Makro Influencer

500.000 – 1 milyon takipçisi olan içerik üreticileri bu sınıf içerisinde yer alıyor. Oyuncu, ünlü, magazin figürleri, sporcular gibi “içerik üretimini” ikincil olarak gerçkleştiren ve ana meslekleri üzerinden

Daha alt kategoride sayılabilecek mikro ve nano influencer’lara oranla, daha profesyonel içerik üreten bu grup, iletişimini bu çatı altında yürütmek ve ne elde etmek istediği ile ilgili çok net hedefleri olan markalar tarafından sıklıkla tercih ediliyorlar.

Mikro Influencer

Mikro influencer’lar genellikle herhangi bir sosyal medya platformunda 10.000 ila 50.000 arasında takipçiye sahip grubu oluşturuyor. Bu kişilerin öne çıkma sebebi, takipçi sayılarından çok, takipçilerinin etkileşim oranları oluyor.

Influencer pazarlamanın çıkış noktası olan “ne kadar çok takipçi, o kadar iyi geri dönüş” mottosu hâla birçok markaya cazip geldiğinden, makro grubundaki influencer’ların etkileri sıklıkla görmezden geliniyor.

Ancak, düşünülenin aksine, bu gruptaki influencer’lar; daha seçici olmaları sebebiyle kitleleri tarafından çok daha fazla sahiplenilen ve güvenilen kişiler hâline geliyorlar. Bu nedenle, daha spesifik kitleler için ürün/hizmet sunan markalar için de çok daha cazip konumdalar.

İpucu: Mikro influencer’ların odağı çoğunlukla fayda sunmak olduğundan, içerik üretimi konusunda zayıf olabilirler. Bu nedenle, bu sınıftaki kişilerden yüksek profesyonellikte işler alamayabilir veya böyle bir beklentin varsa daha detaylı yönlendirme sunmayı deneyebilirsin.

Nano Influencer

1.000-10.000 arası takipçiye sahip içerik üreticilerinin oluşturduğu bu grup ise, %8 gibi oldukça yüksek etkileşi oranları sunan, küçük ancak belki de en etkili grup.

Daha düşük bütçelere sahip markalar ve küçük işletmeler için cazip hâl gelen nano gruptakiler, influencer pazarlama ağının ilk adımı oluşturdukları için, bu alanda henüz uzmanlaşmamış olabilirler, bu da fiyatlandıralar arası uçurular doğurabilir.

Influencer’lar ile Nasıl İletişime Geçebilirim?

Influencer pazarlama, genellikle farklı kategori ve takipçi sayılarına sahip influencerlar’dan oluşan portfolyolara sahip ajanslar tarafından gerçekleştirilir. Özellikle mega ve makro influencer’lar, ajanslar veya menajerler üzerinden çalışırken, daha az takipçili segmentlerde yer alanlara kişisel e-mail adresleri veya sosyal medya hesaplarından erişebilirsin.

Eğer, devamlı bir influencer iletişimi düşünüyorsan ajanslarla çalışmak daha faydalı olabilir. Ajansın yönlendirmesi ile aynı konuda farklı influencer’lar ile çalışarak hedeflediğin ürün/kategoriyi sahiplenmen kolay olabilir, böylece ilgili kategoride göz önünde olan bir marka olduğun imajını rahatlıkla sunabilirsin.

Ajanslarla çalışacak bütçe ve zamanın yoksa, sosyal medya kanalları üzerinden araştırma yaparak sana uygun olduğunu düşündüğün influencer’lar ile iletişime geçebilirsin.

Influencer Pazarlama Kapsamında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Influencer pazarlamayı; para-takipçi veya parra-etkileşi döngülerinin dışında değerlendirerek işee koyulabilirsin. Bu alanı da, tıpkı pazarlamanın diğer kolları gibi profesyonel bir biçimde ele almalısın. Konuyla ilgili birkaç ipucu vermemiz gerekirse

Neyi Ölçmek İstediğine Karar Ver

Takipçi sayını artırmak istiyorsun? Yoksa yeni ürünleri tanıtmak mı? Yeni bir müşteri tabanı oluşturmak mı istiyorsun yoksa marka bilinirliğini artırmayı mı düşünüyorsun? Influencer pazarlama stratejini oluşturmadan önce bu soruların cevaplarını net olarak vermelisin. Cevabın, hangi influencer grubu ile çalışman gerektiğini belirleyecek.

Sana Uygun Influencer’ı Seç

Markanı veya ürününü tanıtacak doğru influencer’ı bulmalısın. Markanın olduğu sektörün dışındaki bir influencer ile çalışırsan, seçtiğin kişi mesajınla kopuk kalabilir ve influencer pazarlama dünyasında görmek isteyeceğin en son şey bu olabilir. 

Yine takipçi sayısı sevdasına kapılıp,bütçeni bir çırpıda harcamak yerine; iletişimini ne kadar süre ile, hangi kitle özelinde ve hangi sosyal medya kanalı üzerinden yapacağını belirlemek, uygun adayı seçmeni kolaylaştırabilir.

Diğer birr “filtreleme yöntemi” ise içerik kalitesi. Hem takipçi sayısı hem de bütçesi sana uyan bir influencer, markanı yansıtabilecek donanıma sahip olmadığı gibi, içerik üretim becerileri düşük olabilir.

İçerik üretimi sürecinde aktif olarak yer almak istemiyorsan, gözün kapalı güvenebileceğin, bu alanda uzman influencer’lara yönelmen en sağlıklısı olabilir.

Influencer’ların Önerilerini Dinle

Eğer bir influencer sana kendi kitlesi konusunda öneride bulunuyorsa, onu dinlemeyi dene. Emin ol bu senin için doğru bir adım olacak. Çünkü influencer’lar kitlesini senden daha iyi tanıyor, onlara kulak vermelisin.

Sahte Influencer’lar” Nasıl Tespit Edilir?

Influencer pazarlamanın her geçen gün popüler hâle gelmesi nedeniyle, sahte influencer’lar ile karşılaşma riskin de yükseliyor. Takipçileri fazla göstermek üzere tasarlanan yazılımlar,takipçi satan hesaplar, çekiliş hesapları gibi farklı birçok yöntem mevcut.Sahte hesaplar genelde takipçi ve etkileşim özelinde ücret talep ediyor, yani bot takipçi satın alıyorlar.

Markan için doğru influencer’ı ararken, bir hesabın gerçekten göründüğü kadar iyi olduğundan emin olmak için bakman gereken birkaç adım var;

  • Yorumlar (kaliteli ve gerçek yorumları ara)
  • Hesabın yorumlara nasıl cevap verdiği (ne kadar sıklıkla dönüş sağlamış, farklı yanıtlar mı yoksa kalıp yanıtlar mı vermiş?)
  • Hesabı kimlerin takip ettiği
  • Hesabın kimleri takip ettiği (birçok kilitli veya profil fotoğrafı olmayan hesabın olması iyiye işaret olmayabilir)

Ayrıca hesapların takipçilerini ve özgünlüklerini de aşağıdaki sitelere aracılığıyla kontrol etmek isteyebilirsin: