2018 yılında sosyal medya influencer pazarının büyüklüğü 4,6 milyar dolarlık bir boyuta ulaştı ve hedef kitlelere ulaşmanın yaratıcı ve yepyeni bir yolu olarak pazarlama dünyasını kasıp kavurdu. Bugün 2023 yılında ise uzmanlar, sosyal medya influencer piyasasının 21,1 milyar doları aşacağını öngörüyor.

Influencer pazarlama piyasası, yıllar içinde şeklini almaya başladı ve artık dört ana kategoriye ayrılabiliyor: mega-influencerlar, makro-influencerlar, mikro-influencerlar ve nano-influencerlar.

Bu dört kategori arasındaki ayrım, sadece takipçi sayısının büyüklüğünden ibaretmiş gibi görünebilir. Ancak farklılıklar, aslında çok daha ince detaylara sahip. Eğer influencer pazarlamanın kazançlı dünyasına adım atmayı düşünüyorsan, bir mega-influencerı mikro-influencerdan ayırt edebilmek oldukça önem taşıyor.

Sosyal medya dünyasının vazgeçilmezi hâline gelen influencer’larının 4 türünü öğrenmek ve güçlü bir influencer pazarlama stratejisi geliştirmek istiyorsan detaylar yazımızda!

Sosyal Medya Influencarları’nın 4 Türü

Başlangıç olarak, sosyal medya influencer’larını en bariz faktöre göre inceleyelim: Takipçi sayısı.

Influencer TürüTakipçi Sayısı
Mega-Influencer1 Milyon +
Makro-Influencer100.000 – 1 Milyon
Mikro-Influencer1.000 – 100.000
Nano-Influencer1.000’den az

Şimdi biraz daha derine inelim ve bu sosyal medya influencer türlerinin takipçi sayılarının ötesinde ne gibi farklılıklar gösterdiğine ve kuruluşun için hangisinin en iyi sonucu vereceğine bir bakalım.

Mega-Influencer Nedir?

Genellikle bir milyondan fazla takipçisi olan mega-influencerlar, sosyal medya influencerlarının en üst düzey kategorisini oluşturuyorlar.

Ancak, mega-influencer’ların genellikle etkili olmaktan ziyade “ünlü olduklarını” söylemek mümkün.

Genellikle çok çeşitli ilgi alanlarını barındıran bir hedef kitleye sahip olan bu tip influencer’ların takipçileri ile olan bireysel ilişkileri, diğer influencer’lara kıyasla daha mesafeli olma eğiliminde. Ayrıca, konuştukları konu veya tanıttıkları ürünler hakkında uzmanlaşmış olmasalar da tek bir seferde çok geniş bir kitleye erişim sağlayabiliyorlar.

Zaman zaman ünlü influencer (celebrity influencer) olarak da adlandırılan mega-influencer’ların kim olabileceği kafanda tam canlanmadıysa Will Smith’i veya aklına gelen en meşhur ve bilindik diğer isimleri düşünebilirsin.

Markan Mega-Influencer Pazarlamasından Faydalanmalı mı?

Oldukça büyük bir takipçi kitlesine sahip olan mega-influencer’lar, markaların çok yüksek erişimler elde etmesini sağlıyor. Tabii, bunun için epey yüksek bir ücret ödemen gerekiyor.

Örneğin 2018’de ünlü girişimci Kylie Jenner, sponsorlu bir sosyal medya gönderisi başına 1 milyon dolar talep ediyordu.

Influencer Marketing Hub’ın verilerinden yararlanarak 2023 yılında en çok kazanan mega-influencerların bazılarını sıralayalım:

  • Cristiano Ronaldo, gönderi başına 2,3 milyar dolar
  • Kylie Jenner, gönderi başına 1,8 milyar dolar
  • Lionel Messi, gönderi başına 1,7 milyar dolar
  • Selena Gomez, gönderi başına 1,7 milyar dolar

Mega-influencer’ların en önemli avantajlarından biri, en yüksek görünürlüğü (exposure) elde etmeni sağlıyor olmaları. Ayrıca, influencer pazarlama kampanyalarında marka ve şirketlerle çalışmaya alışkın olmalarını da unutmamak gerek. Ancak pek tabii, diğer influencer türlerinden daha pahalı oldukları da bir gerçek.

Diğer bir yandan ise mega-influencer’lar, takipçi kitlelerinin demografik ve psikografik olarak çok çeşitli olmaları sebebiyle gerçek dönüşümler sağlayan bir etkiye sahip değiller. Aslında mega-influencer’lar, kitlelere hitap eden ürünleri tanıtan yani dönüşüm hunisinin en üstünde yer alan pazarlama kampanyaları için daha uygunlar.

Makro-Influencer Nedir?

Makro-influencer’lar, mega influencerlara kıyasla bir adım gerideler.

Bir makro-influencer’ların takipçi sayısı 100.000 ile bir milyon arasında değişiklik göstermekte. İhtiyacın olan ortalama makro-influencer ise mikro ve mega arasında bir yerde bulunuyor. Maalesef, bu kategoriler arasında net bir ayrım yapmamız pek mümkün değil.

Makro-influencer’lar, çoğu mega-influencerın aksine çektikleri vloglar veya ürettikleri komik ve ilham verici içerikler ile ünlerini internet üzerinden kazandılar.

Markan Makro-Influencer Pazarlamasından Faydalanmalı mı?

Belirli bir müşteri türünü hedeflemek istiyor ancak yine de büyük kitlelere ulaşmak istiyorsan, bir makro-influencer, mega-influencer’a kıyasla senin için daha kullanışlı olabilir.

Örneğin, genç kadınlar gibi hem tanımlı hem de geniş bir demografiye ulaşmak istiyorsan, tercihini makro-influencer’lardan yana kullanmalısın.

Mikro-Influencer Nedir?

Mikro-influencer’ların 1.000 ila 100.000 arasında takipçisi bulunuyor. Mikro-influencer’lar, belirli bir niş veya alan üzerine odaklanıyor ve genellikle bulundukları sektörün bir uzmanı veya bir konunun bilirkişisi olarak kabul ediliyorlar.

Bir konu hakkındaki fikirleri ile öncülük eden mikro-influencer’lar, tipik bir influencera kıyasla takipçileri ile çok daha güçlü ilişkiler kuruyorlar. Ayrıca, ünlü veya sıradan bir influencer’ın aksine, izleyici kitleleri çok daha homojen olma eğiliminde.

Mesela, Adobe ve Squarespace gibi teknoloji şirketleri sıklıkla mikro-influencer pazarlama kampanyalarını stratejilerine dahil ediyor.

Markan Mikro-Influencer Pazarlamasından Faydalanmalı mı?

Mikro-influencer’ların takipçi kitlesi nispeten daha küçük ve bu tip influencerlar çoğunlukla “ünlü” statüsüyle övünmüyorlar. Bu nedenle markalar, mikro-influencerı “internet ünlüsü” yapan şey her ne ise buna ilgi duyan takipçilerine gönül rahatlığı ile güvenebiliyorlar.

Örneğin, eğer bir mikro-influencer seyahat vlog’u aracılığıyla önemli bir takipçi kitlesi elde ettiyse bu kişi seyahat acentesi veya havayolu şirketleri için ideal bir seçenek haline geliyor.

Mikro-influencerların genellikle makro-influencerlardan çok daha az maliyetli olduğunu da vurgulayalım. Sadık takipçileri olmasına rağmen daha fazla takipçisi olanlarla aynı ücreti talep etmeyen mikro-influencerlar, paranın karşılığını sonuna kadar veriyorlar.

Bununla birlikte, özellikle Instagram’da yüksek düzey etkileşim oranlarına sahip olan bazı mikro-influencerların zaman zaman yüksek ücretler istediği de oluyor.

Mikro-influencerlarla çalışmanın belki de başlıca dezavantajı, gönderi başına talep ettikleri ücret. Bazen son derece pahalı olabiliyorlar ve maalesef iyi bir anlaşma yapıp yapmadığından emin olmanın kesin bir yolu bulunmuyor.

Nano-Influencer Nedir?

Görece yeni bir influencer türü olan nano-influencerlar, 1,000 kişiden az takipçi sayılarıyla mikro-influencerlara kıyasla daha küçük bir hedef kitleye sahip olma eğilimindeler.

Nano-influencer’ı, kendi topluluğu içinde nüfuza sahip olan bir kişi olarak tanımlayabiliriz. Bu, lokal bir muhitte veya toplulukta etkisi olan biri, bir mahallenin muhtarı veya yerel bir yönetici olabilir.

Nano-influencer’ın ardındaki fikir, her gün karşılaştığımız ve aslında hepimiz gibi olan “gündelik insanların” bir markanın ürün veya hizmetlerini arkadaşlarına ve ailelerine tanıtarak etkilenmesini sağlamak. Çoğu zaman bu, kullanıcı tarafından oluşturulan içerikler (user-generated content) aracılığıyla başarılabiliyor.

Markan Nano-Influencer Pazarlamasından Faydalanmalı mı?

Nano-influencer’ları kullanmanın avantajlarından biri, en yüksek düzeyde etkileşime sahip olmaları. Bu nedenle birçok marka nano-influencerlara daha fazla odaklanmaya başladı.

Nano-influencer’ların, takipçilerinin çoğunluğuyla gerçek hayatta da tanışık olma ihtimali epey yüksek. Bu tanışıklık, genellikle nano-influencer’lar tarafından temsil edilen markaların kullanıcı gözünden daha doğal olarak algılanmasını sağlıyor.

Ancak, etkileşim her ne kadar yüksek olsa da bir nano-influencer’ın tipik izleyici kitlesinin küçüklüğü, büyük bir erişim elde edilmesini neredeyse imkansız kılıyor.

Nano-infleuncer’larla çalışmanın en temel dezavantajı, az önce de belirttiğimiz üzere izleyici sayısı. Büyük ve iddialı sosyal medya kampanyaları yürütmek istediğinde bağlantı sayını artırmak için birden fazla kişi ile anlaşman ve dolayısıyla daha fazla iş anlaşması yapman gerekecek – ki bu da oldukça zamanını alacak.

En Uygun Sosyal Medya Influencer’ını Nasıl Seçebilirsin?

En iyi sosyal medya influencer türünü nasıl seçeceğin konusunda kafan henüz tam netleşmediyse ve biraz daha rehberliğe ihtiyaç duyuyorsan eklemek istediğimiz birkaç şey daha var.

Öncelikle şunun anlaşılması gerekiyor: izleyici kitlesi ne kadar büyükse odaklanmak muhtemelen o kadar düşük olacak.

Instagram ünlülerinin şu an oldukça popüler olan yeşil çaylı diyet takviyeleri vb. sattığını görmemiz, inan hiç tesadüf değil. Spesifik bir şeyden ziyade kitlelerin genel olarak çekici bulduğu ürünlere yöneliyorlar. Bu nedenle, geniş çaplı ve ilgi gören ürünlerin tanıtımı için, nüfuz sahibi ve ünlü influencer’larla iş birliği yapmak harika bir seçenek.