Instagram kendini sürekli yenileyen algoritması ile arada kafaları karıştırsa da, bazı şeyler stabil kalmaya devam ediyor. 

Örneğin, iyi içeriği anlayabilmek ve üretebilmek… “İyi içerik” seni hiçbir zaman yarı yolda bırakmayacak unsurlardan bir tanesi. Kullanıcının bilmediği, merak uyandıran ve özenle hazırladığın içerikler etkileşim sayılarının düzenli olarak artmasına yardımcı olabilir.  İyi içerik derken neyi kastettiğimizi de yazının ilerleyen kısımlarında açıklayacağız.

Bu; işin uzun vadeye yayılan, sabırla işlenecek kısmı. Eğer çok vaktin yoksa ve takipçi sayının yeni kullanıcılar açısından psikolojik sınırı geçmesini istiyorsan, (bu genelde 10K kadar olabilir.) bazı yöntemler mevcut. Aktif bir Instagram kullanıcısıysan mutlaka instagram çekilişlerini görmüşsündür. “Fenomen” olarak nitelendirilen yüksek takipçili hesaplar bile halen Instagram çekiliş stratejisi gütmeye devam ediyor. E o zaman sen neden eksik kalasın?

Markalar İçin Sosyal Medya’nın Önemi 

4.550.000…  Hayır, bu sayı büyük ikramiye değil. We are social* (verilerine göre 2021 yılında tüm sosyal medya kullanıcılarının genel sayısı. Yalnızca bu veriye bakarak bile sosyal medyanın markan için ne kadar önemli olduğunu tekrar söylememize gerek var mı? 

Evet belki yok, ama biz yine de biraz bahsedelim.

Markana ait sosyal medya hesaplarını, işletmenin bir vitrini gibi düşünmelisin. Artık yeni bir markayla tanışırken, hepimiz ilgili işletmenin web sitesini, sosyal medya hesaplarını inceliyoruz. 

Yalnızca varolmaları da yetmiyor, hesapların ne kadar düzgün, net ve verimli olmasıyla da ilgileniyoruz. Verimli olmak derken ne demek istediğimizi biraz daha açmamızı isteyebilirsin. Şöyle söyleyelim: Takipçilerine daha önce bilmedikleri, görmedikleri ve daima merak uyandıracak bilgilendirici -kimi zamansa samimi- içerikler sunabilmen, verimini “birinci elden” etkiliyor.

Hikayeler, Reel’ler, Rehberler, Video gönder gibi Instagram’ın sunduğu içerik tiplerini stratejine uygun bir şekilde kullanman algoritma açısından da öne çıkmanı sağlayabilir. Yani; yalnızca o günü boş geçmemek için içerik paylaşmış olmak değil, üzerine düşünülmüş ve nitelikli bir şekilde kurgulanmış plan üzerinden gitmen hesabın adına çok daha faydalı olabilir. 

Çünkü bu “ufak analizler”, ilgili markanın profesyonelliğine ait de pek çok veriyi içerisinde barındırıyor.  Twitter ağırlıklı olarak haber amaçlı kullanıldığından işlemen için gerekliliği senin kararına kalmış fakat profesyonelce yönetilen bir Instagram ve Facebook hesabı, markanı pozitif yönde geliştiriyor.

Her zaman dediğimiz gibi “kaliteli içerik” seni asla yarı yolda bırakmaz. Daha önce yapılmayanı yapmaya uğraşmak, özenli ve bütünsel bir grafik tasarım diline sahip hesap oluşturmak, takipçiye yeni bir şeyler katacak içerik serileri var etmek seni daima ileriye taşıyacak aksiyonlar arasında. 

Evet, bu mecralarda sponsorlu yani reklamlı içerikler artık ön plana çıksa da üzerine düşünülmüş nitelikli içerikler organik olarak büyümene yardımcı olabilir.  

TikTok’la rekabet etmeye çalışan Instagram Reels, hesabının çok daha fazla erişim yakalamasına yardımcı olabilir. Ayrıca Reels’in yanı sıra video ya da statik (görsel) tüm gönderilerinin aldığı etkileşim sayısı da seni farklı kullanıcılarla bir araya getirebilir. Gönderilerin ne kadar fazla kişi tarafından kaydedilir, beğenilir, paylaşılır ve yorum yapılırsa “Keşfet”e düşme şansın artabilir, potansiyel müşterilerinle bir araya gelme fırsatı sunabilir.

Yorum ve beğeni artırmanın bir yolu da Instagram platformunda çekilişler gerçekleştirmek. Ona da şimdi geliyoruz; istersen kahveni yenile arkanı yaslan ve yazımızı okumaya devam et 🤗

Instagram Çekilişi Nedir?

“Bu postu beğenen ve yorum yapan kişiye X hediye ediyoruz!”… 

Eğer bir Instagram hesabın varsa, bu cümleye pek de yabancı sayılmazsın. Aslında bu hesaplar sadece takipçilerine iyilik olsun diye değil hesaplarındaki etkileşim oranlarını artırmak için de bu tarz çekiliş yollarına başvuruyorlar. 

Çünkü az önce bahsettiğimiz gibi, ne kadar çok etkileşim o kadar çok takipçi! Henüz hesabın yeniyse ve hareketlendirmek istiyorsan, özenli bir hesap görünümü yakaladıktan sonra çekiliş postuna doğru hedef kitleye yönlenecek şekilde reklamla destekleyerek ilgili gönderiyi öne çıkarabilirsin. 

İlk etapta, markanın sunduğu ürün ya da hizmetlerden hediye edebilir, hatta bu çekilişi -Örneğin her Cuma ya da her ayın 15’i gibi, bu tamamen senin kararın- periyodik bir düzende devam ettirebilir, takipçi sayını koruyabilirsin.

Instagram Çekilişi Nasıl Yapılır?

Çekiliş dendi mi, kullanıcılarda akan sular duruyor. Şu ana kadar Instagram’da 2 milyon yoruma ulaşan (gözlüğünü takmana gerek yok, doğru okudun.) dahi çekiliş postları mevcut. 

Evet, belki senin kurguladığın çekiliş ilk etapta milyonlarca yoruma ulaşamayabilir fakat yüzlerce yorum arasından da bir seçim gerçekleştirmek kolay değil. Sen kazanan talihliyi belirlerken gözlerin bozulmasın (!) diye bu işlemi gerçekleştirebilmek adına yerel ve global pazarda sunulan pek çok araç mevcut. 

Çoğu da belli bir yorum adedine kadar ücretsiz. Bu araçlar hem çekilişi gerçekleştiren hesabın işini kolaylaştırıyor hem de katılımcılar için şeffaf ve adil bir süreç olmasını sağlıyor. Bu nedenle hayli tercih ediliyor. İstersen birkaç tanesinin üzerinden geçelim.

Simpliers 

500 yoruma kadar ücretsiz hizmet sunan Simpliers en çok kullanılan Instagram çekiliş tool’ları arasında yer alıyor. Instagram’daki çekiliş gönderinin bağlantısını yapıştırdıktan sonra Simpliers talihliyi otomatik olarak rastgele bir şekilde belirliyor. Pek çok popüler marka ile de işbirliğinde olan Simpliers bu portfolyosu sayesinde güvenilir bir platform olarak da öne çıkıyor. Yalnız, 500 yorum üzeri çekiliş gönderilerin için “Pro” üyelik elde etmen gerektiğini unutmamalısın. Unutmadan; platform Youtube çekilişlerinde de geçerliliğini koruyor.

Instabom: 

Instabom 100 yoruma kadarki gönderiler için çekiliş talihlisi belirliyor. Yine aynı şekilde ilgili gönderinin bağlantısını kopyalaman ve çekiliş kurallarını platforma işlemen gerekiyor. Sonrası mı? Bir “tık” sonra kazanan talihli karşında!

Çekiliş Sitesi: 

Yine çoğu influencer ile işbirliği hâlinde olan Çekiliş Sitesi alternatiflerin arasında yer alıyor.  Üyelik sistemi ile gerçekleşen bu platform da kolay arayüzü ile dikkat çekiyor.

WooBox: 

WooBox, yerel seçeneklere özel global bir alternatif olarak öne çıkıyor. Pek çok önemli global markanın kullandığı WooBox, popüler bir araç olarak dikkar çekiyor. 100 katılımcıya kadar ücretsiz olan bu platformda; 1000 ve limitsiz yorumlara kadar farklı farklı paketler kullanıcıya sunuluyor. Senin için en uygun olan paketi seçip ilerleyebilirsin.

Instagram Çekilişleri Faydalı mı?

“Peki, bu çekilişler gerçekten vadettiğini sunabiliyor mu?” diye soruyor olabilirsin. Instagram çekilişleri; çok dikkatli olunması ve titizlikle belli bir stratejide ilerlenmesi gereken bir süreç. Yasal olarak da bazı katı kuralları mevcut. Örneğin; “Karşılığı nakit olmayan” çekiliş hediyeleri için Milli Piyango ile işbirliği halinde olmak gerekiyor. Fakat biz şimdi hesabınla ilgili kısmın üzerinde duralım.

  • Üzerine fazla düşünülmemiş, görsel yönden zayıf ve belli bir strateji gütmeyen bir hesabın varsan gerçekleştireceğin çekilişler sana faydadan çok zarar getirecektir. Çünkü çekiliş zamanı artan takipçilerin, çekiliş sonlandıktan sonra hesabından verim alamadıkları için takipten çıkabilirler. Devamlı artış ve düşüş gösteren hesabın Instagram tarafından cezalandırılmana hatta hesabının kapatılmasına kadar gidebilir. Bu yüzden Instagram çekilişlerini bir amaç olarak değil araç olarak düşünmen, hesabının verimliliğini ve profesyonelliğini ise daima ilk sıraya koyman işletmen faydalı olabilir.
  • Instagram çekilişleri çok fazla katılımcıya ulaşma şansı yakaladığından hesabını yeni kişilerle buluşturman konusunda sana fayda sağlayabilir. Eğer nitelikli bir hesabın varsa çekilişlerden kalıcı takipçi de elde edebilirsin. Özellikle periyodik olarak çekilişleri stratejine entegre etmen, takipçilerinde tetikte olmalarını sağladığından kalıcı bir şekilde hesabında kalmalarına vesile olabilir. Bu da stabil ve zaman zaman yükseliş trendinde olan bir hesap sahibi olmanı sağlayabilir.
  • Çekilişler etkileşim sayını da hayli artıracağından, keşfete düşmeni ve bu sayede organik olarak da takipçi kazanabilmene yol açabilir.

Özetle, dikkatli bir şekilde ve hesabına zarar vermeden dönem dönem Instagram çekilişleri uygulamanda bir sakınca yok diyebiliriz. Fakat “tadında” bırakman gerektiğini unutmamalısın. En önemlisi de hesabın daima incelikli düşünülmüş, özenli ve profesyonel bir yönetime sahip olmalı. Tüm gerekenlere sahipsen, sana bolca etkileşim ve erişim getirebilecek güzel bir çekiliş postu kurgulamaya doğru yol almaya ne dersin? Sana “bol katılımcılı” çekilişler dileriz!