Reklam kültürü ve reklam platformları hızla değişmeye devam ediyor. Özellikle pandemiyle birlikte bir çok marka, geleneksel medyadan (televizyon), dijital kanallara yönelmeye başladı.
Bunun 2 temel nedeni olduğu düşünülüyor:
- Birincisi, geleneksel medyadaki reklam bütçelerinin pahalılığı
- İkincisi ise markaların hedef kitlelerine en uygun stratejilerini ve kitlelerini net bir biçimde belirleyebilmeleri
Youtube Markalar İçin Neden Önemli?
Markalar için Youtube’nin önemini şu şekilde sıralamak mümkün:
Reklam bütçelerinin geleneksel medyaya kıyasla çok daha ekonomik olması,
- Atlanamayan reklam seçeneğinin olması,
- Pazarlama planınızı, hedef kitlenizi, demografik bilgilerini doğrudan ayarlayabilmesi,
- Reklam analizlerini anlık olarak takip edip, üzerinde değişiklikler ve planlamalar yapılabilmesi.
Video Arama Motoru Olarak YouTube Algoritması
İnternette bir ürün veya hizmet aradığında; arama sonuçlarında sıralanan web siteleri, farklı arama türlerine göre farklı sıralamalar alabilir. Burada temel kural kullanıcının aradığı bilgiye hızlıca ulaşması olduğundan, markalar da direkt pazarlama yerine, kullanıcıların ihtiyaçlarına odaklanan içerikler üreterek onları bu ihtiyaçlar üzerinden web sitelerine çekme yoluna giderler. Buna da kısaca Arama Motoru Optimizasyonu yani bilinen adıyla SEO deniyor.
YouTube’da ise SEO kuralları farklılık gösterebilir. Youtube algoritması özelinde SEO çalışmasının, sadece ilgili videoyu yüklerken girilen anahtar kelimelerden ibaret olduğu düşüncesi yaygın olsa da, buna ek olarak aşağıdaki alanların optimize edilmesi de büyük önem taşıyor:
- Videonun başlığı
- Videoyu yüklerken girilen anahtar kelimeler
- Videonun açıklamasına yazılan anahtar kelimeler
- Videoyu yükledikten sonra, videonuzda bulunan yorumlar
- Kanalınızın hakkında bölümüne yazılan anahtar kelimeler
- Kanalızı kurduktan sonra, kanalınızın için yazılan anahtar kelimeler
Kısa bir örnekle açıklayacak olursak 👇
Örneğin, ” makarna nasıl yapılır? ” başlıklı bir video hazırlamak istiyorsun. Anahtar kelime olarak ise şu listeyi hazırladın:
- Makarna nasıl yapılır
- makarna yapmak
- makarna sosu nasıl hazırlanır
- en iyi makarna tarifleri
- makarna püf noktaları
- evde makarna tarifleri
Bu listede yer alan anahtar kelimeleri, videonun açıklama kısmına uygun bir şekilde cümle biçiminde eklemen gerekiyor. Örneğin; “Evet hanımlar, bugün sizlerle birlikte makarna püf noktalarına bakarak makarna nasıl yapılırın en iyi makarna tariflerini öğreneceğiz. Evde markana tariflerinin en lezzetlisi olduğunu düşündüğüm bu tarifi size makarna sosu nasıl hazırlanır ile birlikte tanıtacağım.” güzel bir başlangıç olabilir.
Videonun etiketlerine girdiğin anahtar kelimelerle uygun birer cümle oluşturmak, videolarının izlenme oranını hızla artırmasa da kısa sürede aynı konuda daha fazla izlenme alan videoların önüne geçmene yardımcı olabilir.
“Youtube Önerilerler” (Youtube Recommended) Alanında Öne Çıkmak
Çalışmanı bir adım öteye taşımak istersen, YouTube önerilenler ( YouTube Recommended ) alanında daha görünür olmayı deneyebilirsin. Bu alanda öne çıkmak için Youtube algoritması en önemli çok izleyiciyi elde tutma, yani izleyicinin videoyu maksimum sürede izlemesi.
Peki bunun için neler yapabilirsin? 🤩
- Videona ufak ipuçları ile başla, izleyiciyi merak ettirecek sorularla giriş yapabilirsin
- Ses efektleri ve yaratıcı kurgu teknikleri kullanmak, herhangi bir içeriği daha izlenilebilir hâle getirmene yardımcı olabilir. Videonun hızı, müzik kullanımı ve kurgu yöntemleri video izlenme oranında büyük değişikler sunabilir.
- Seçtiğin konuların güncel olduğundan emin olmalısın. Eğer sıklıkla içerik üretiyorsan (haftada minimum iki) güncel olarak tartışılan/izlenen veya takip edilen konularda özgün içerik oluşturarak bu alanda yerini alabilirsin.
- Önemli bir diğer nokta, videoların arasında bağlantı kurmak. Temel amacın kullanıcıyı video içinde ve kanalda tutmak olduğundan, ilgili videoya benzer diğer videoları önermek ve bu videolara bağlantı linki vermek faydalı olabilir.
- Samimi bi dil kullanmalı ve özgün olmalısın. Kullanıcılara aynı dilde ve aynı kalitede içerik sunmak onların kanalını tekrar ziyaret etmesini sağlayabilir. Ne istediğini bilen ve istediğini senin kanalından alan kullanıcı, sadık bir kanal takipçisi hâline gelebilir.
- Örnek vermekten çekinmemelisin. Özellikle bilgi ağırlıklı içerikler hazırlıyorsan, sunduğun bilginin daha net anlaşılması ve izleyicinin özdeşlik kurabilmesi için anlattığın her ne ise, örneklendirmeye ve gündelik hayat çizgisinde, basit ve anlaşılır örnekler sunmaya gayret etmelisin.
YouTube Algoritması Nasıl Çalışır?🧐
Video sürelerinin gün geçtikçe azaldığını fark etmişsindir, öyle ki artık çoğu kullanıcı 10 dakika veya daha uzun süreli videoları izlemeyi tercih etmiyor. YouTube algoritması da bunu fark etmiş olmalı ki YouTube Shorts alanını oluşturarak algoritmasında ciddi bir değişikliğe gitti.
Önceleri YouTube izlenme sayısı yüksek videolara kıymet veriyor, bu videoları ön plana çıkartıyordu.
Ama artık oyunun kuralları tamamen değişti ! YouTube’un artık tek bir odak noktası var: Video süreleri.
Kitleyi Elde Tutma Oranı
Videonu izleyen kullanıcıların yüzde kaçı videonu sonuna kadar izledi? İşte bu oran senin kitle tutma oranındır. Örneğin 2 videonun olduğunu varsayalım:
- 1000 görüntülenme : kitle tutma oranı %30
- 1000 görüntülenme : kitle tutma oranı %80
Sayılar ortada. Peki kitleyi elde tutmayı nasıl başarabilirsin?
Video Düzenleme ve Kurgu
YouTube’a video yüklerken, YouTube’nin videonu başından sonuna kadar izlediğini biliyor muydun? Evet, videon Youtube’da yayınlanmadan önce Youtube algoritması tarafından inceleniyor. Telif hakkının olup olmadığına ve genel video akışı incelendikten sonra videon yayına alınıyor. Akıcı, hızlı bir kurguya sahip olan bir videoların şansı daima yüksek oluyor.
Youtube Kapak Fotoğrafı (Thumbnail)
Bir videoya tıklayıp tıklanmayacağını -ne yazık ki- belirleyen ana etken genellikle kapak fotoğrafı oluyor. Bu noktada; her videon için ilgi çekici, anlaşılır, basit ve az yazılı bir kapak fotoğrafı hazırlamalısın. Videon ile ilgili ilgi çekici bir görsel hazırladıktan sonra, o görseli net bir şekilde ön plana çıkarmalısın, yani kapak fotoğraflarının genel tasarımı sade olmalı.
Birçok kullanıcı, dikkat çekmek amacıyla; gösterişli, bol yazılız ve çok renkli kapak fotoğrafları hazırlamaya öncelik veriyor. Ancak bu artık pek sağlıklı ve geçerli bir yöntem olarak kabul edilmiyor. Rakiplerinin arasından sıyrılmak ve kullanıcıya aradığı bilgiyi daha hızlı şekilde ulaştırmak için daha sade tasarımlarla ilerlemelisin. Özellikle kapak fotoğraflarında mümkün olduğunca az yazı kullanmalısın. Ne kadar çok yazı kullanırsan, etkileşim oranının düşme riski o kadar artabilir. Anahtar kelimeler tarafında ise maksimum 3 ile 6 kelime yeterli olabilir.
YouTube Kanalını Organik Olarak Büyütmek İçin İpuçları
- Videon için dikkat çekici kısa başlıklar kullanmak,
- Videon ile alakalı güçlü anahtar kelimeler,
- Kullandığın anahtar kelimelerle, videonun açıklama kısmına mantıklı bir şekilde cümleler kurmak,
- Videon için, sade, anlaşılır, dikkat çekici görseller ile güçlü kapak fotoğrafı hazırlamak
- Videonun süresini mümkün olduğunca en az sürede tutmaya çalışmak,
- Videonun editini, hızlı akışa sahip, konuyla ilgili uygun müzikler seçimini yapmak
- Videona atılan yorumlara ” kalp, beğeni, yorum bırakmak “,
- Seni izleyen izleyicileri videolara dahil etmek, onlarla bağ kurmak. Örneğin; En beğendiğin yorumu videoda göstermek, son abone olanları gösterip onlara teşekkür etmek, izleyicilerin tavsiye ettiği-merak ettiği içerikleri çekmek,
- Kanalın hakkında bölümünü anahtar kelimelerle birlikte uyumlu cümleler kurmak
- Kanalın etiket bölümüne güçlü anahtar kelimeler kullanmak,
- Kanalın kapak fotoğrafını sade tutmak ve kanalınız hakkında bilgi vermek,
- Düzenli videolar atmak ve bu düzeni bozmamak. Haftanın belirli günleri ve belirli saatlerinde video atmak, istikrarlı olmak.
İşte ipuçların hazır, artık Youtube algoritması temellerini öğrenerek kitleni organik olarak genişletmeye hazırsın 🤩
Eğer yardıma ihtiyacın olduğunu düşünüyorsan, alanında uzman freelancer’lardan yardım alabilirsin 👇
Comments are closed.