Instagram haber kaynağımızın büyük bir kısmını ele geçiren Instagram Reels, çok daha profesyonel ve eğlenceli video içerik düzenlemeleri yapabilmene olanak sunan bir içerik biçimi. Başlangıçta “TikTok kopyası” olduğu için çoklukla eleştirilmesine rağmen Instagram Reels, tıpkı Snapchat- Stories örneğinde olduğu gibi uzun vadede marka ve kullanıcılar tarafından hızlıca sahiplenildi.

Peki, Instagram Reels nedir? Nasıl çalışır? Bir marka olarak bu popüler aracı pazarlama stratejinde nasıl kullanabilirsin? Aşağıda tüm sorularının cevapları var, keyifli okumalar 🙂

Instagram Reels Nedir?

Instagram Reels, kullanıcıların Instagram’da bir müzik kataloğunu ve kullanıcı tarafından oluşturulan Reels medyasını kullanarak ilgi çekici, eğlenceli ve kısa videolar oluşturmasına olanak tanır. Reels’ler, ses, efekt ve müzik eklenebilen 15 saniyelik, çok klipli videolar olarak tanımlanıyor.

TikTok’a benzer şekilde Reels, kullanıcıların ilgi çekici ve eğlenceli video görüntüleri oluşturmasına olanak tanıyan bir dizi düzenleme aracı sunuyor. Reels’ler birden fazla video klip, filtre, yazı, çıkartma ve daha fazlasını içerebiliyor.

Instagram Reels mi TikTok mu?

Instagram Reels ve TikTok’un amacı aynı: kullanıcılara kısa videolar oluşturmak ve başkalarıyla paylaşmak için yaratıcı bir alan sağlamak. 

Bununla birlikte, aşağıda gösterildiği gibi önemli farklılıkları da var:

Instagram Reels 

  • Instagram içerisinde bir özellik,
  • 60 saniyeye kadar video zaman sınırı,
  • Hikayelerde paylaşılan Reels’ler 24 saat sonra kayboluyor.

TikTok 

  • Sosyal medya platformu,
  • 3 dakikaya kadar video zaman sınırı,
  • Tüm videolar silinene kadar TikTok’ta kalıyor.

Instagram Reels İşin İçin Neden Önemli? 

Reels özelliği ile Instagram kullanıcı sayısı ve etkileşimi arttı. Bu şekilde markalar ve işletmeler daha çok kişiye ulaşmaya başladı. İşte Reels içerik üretmen için birkaç sebep;

Görünürlülük 👀

Reels’ler olağanüstü bir görünürlüğe sahip. Keşfete düşen bir Reels içeriği muhtemelen sayfanın en çok izlenen içeriklerindendir. Keşfet bölümü, kullanıcıların yeni markaları ve içerikleri keşfetmesini sağlamak için kullanılıyor.

Kitleni Eğitmek 📚

Eğitim, pazarlama stratejinin temel direklerinden biri olmalı. Eğitimli bir potansiyel müşteri daha ilgili ve satın alma olasılığı daha yüksek müşteri anlamına gelir. Hızlı ve sindirilebilir olan Reels, hedef kitlenin dikkatini çekmek ve mesajını hızlı bir şekilde iletmek için en uygun platform.

İşletmenin Kişiliğini ve Değerlerini Sergilemek 💫

Sosyal medyayı başarıyla kullanan markalar, hedef kitlelerinde yankı uyandıran özgün bir ses yaratır. Dikkatle planlanmış ve yürütülmüş bir video, markanın kişiliğini ve değerlerini sergilemek için kullanması gereken en etkili araçlardan biri.

Farklılıklarını Vurgulamak 💪🏻

İdeal müşterin neden senden alışveriş yapsın? Rakiplerinin sunmadığı neler sunuyorsun? Bunu pazarlama kanallarında aktif olarak vurguluyor musun?

Reels videoları, kendini ve işletmeni eğlenceli şekilde kitlene aktarabileceğin harika bir yol. Herkes Reels çekebilir, her marka Reels içerik üretebilir. Örnek Reels içerikleri için yazının sonuna göz atmayı unutma!

Reels Nasıl Çekilir?

İki farklı şekilde Reels oluşturabilirsin:

  • Video çekimi yapmak için Instagram’da kayıt düğmesini basılı tut
  • Video çekimlerini doğrudan film rulondan yükle

Bir videodan ya da arka arkaya kaydedilen veya yüklenen bir dizi klipten bir Reels oluşturabilirsin. Özellikler aşağıdaki gibi:

  • Videolar tam 9:16 portre modunda
  • Tamamlanan Reels’ler 3 ila 30 saniye uzunluğunda olabilir
  • Reels’ler yalnızca mobil cihazlar için, yani Reels’leri yalnızca bir mobil cihazdan yükleyebilirsin
  • Instagram’ı aç ve Hikayeler ekranına git. Ekranın alt kısmındaki Reels’e tıkla.
  • Reels oluşturmak için dört yaratıcı aracı kullan: müzik, hız (video kliplerini hızlandır veya yavaşlat), efektler (videona filtreler ekle) ve zamanlayıcı (videonuzun ne kadar süreceğine karar ver)
  • Kayıt düğmesine dokun ve basılı tut. Zamanlayıcı ayarladıysan, kayda başlamadan önce ekranda geri sayım başlar.
  • Kaydı tamamladığında, Reels’e çizimler, metinler ve çıkartmalar ekleyebilirsin.
  • Reels’i yayınlamak için sağ alt köşedeki > düğmesine dokun. Herkese açık bir hesabın varsa, Reels videodanu keşfete düşmesi için Intagram’a bırabilirsin. Eğer Reels’in keşfete düşerse Instagram tarafından sana bir bildirim gönderilecek; “Tebrikler, keşfettesin!”

Reels İçerik Üretmeye Başlamadan Önce Bu İki Adıma Dikkat Et;

Reels çekmeden önce “biraz” hazırlık yapman gerekiyor. Ancak temeli attığında yeni kitlelere ulaşmak ve onlara ilham vermek senin için kolay olacak.

Kapsamlı araştırma yapmak 🧐

Instagram Reels yeni bir özellik olabilir, ancak içerik üreticiler şimdiden sayısız video klip yayınlayarak milyonlarca görüntüleme topladı. Hedef kitlenin kim olduğunu biliyorsun, kitlenin ilgi alanlarına göre popüler olan Reels’i izleyerek biraz zaman geçir, bilgi topla. Ayrıca, rakiplerinin Reels ile ne yaptığını araştırmalısın.

Pratik yapmak mükemmelleştirir 😌

Mükemmel Reels’ler, hedef kitlenin keşfet akışında yer edinebilir. Kötü Reels’ler markanın profesyonelliğini ve yetkinliğini azaltabilir. Sonuç olarak: Yayınlamaya basmadan önce birkaç Reels oluşturma alıştırması yap. Bol bol içerik üret ve sana uygun olan her Reels’i çekmeyi dene, faydasını göreceksin 🙂

  • Kullanıcıları işin mutfağına davet et! Diyelim ki,bir pizzacı işletiyorsun, sosyal medya sayesinde izleyicilerine bol bol pizza fotoğrafları ve videoları gösteriyorsun. Ama pizzalarını yapmak ve teslim etmek için harcanan zamanı ve işin arka planını biliyorlar mı? Reels içerik üretmek müşterilerine arka planı göstermenin mükemmel bir yolu.
  • Nasıl yapılır tüyoları ver; müşterilerine ürününle nasıl harika bir şey yapacakları konusunda bilgiler ver. Örneğin bir mum satıcısı isen, eriyen mumları nasıl değerlendirebileceklerini söyleyebilirsin. Ya da yukarıdaki pizzacı örneğinde, evde lezzetli pizzalar yapmanın hızlı ve kolay bir yolunu gösterebilirsin. Bunu onlara göstermenin en harika yolu Reels içerik üretmek.
  • Eğlenceli ve kişisel hale getir; bunu yapmanın en iyi yolu markana özgü bir şey belirlemek. Sen hatırlatan bir yazı stili ya da müzik olabilir. Her Reels içeriğinde aynı şarkıyı kullanırsan, bu şarkıyı dışarıda duyduklarında kullanıcıların aklına ilk sen gelirsin değil mi?