Ekonomik dalgalanmaların işletmene zarar vereceğini mi düşünüyorsun? Doğru adımları atarsan, işletmeni ekonomik dalgalanmalara karşı dayanıklı hale getirebilir ve bunları düşünmek zorunda kalmazsın.

İşini kurarken, muhtemelen şimdikinden çok farklı hedeflere sahiptin. İşletmenin varlığını sürdürmesi ve büyümesi, hiç şüphesiz en önemli hedeflerinden biri. Buradaki hedeflerine ulaşabilmen için sana bazı ipuçları vereceğiz. Vereceğimiz ipuçları sayesinde işini büyütebilir ve varlığını garanti altına alabilirsin.

İşini Tanı 🤩

İşletmeni büyütmek için ne iş yaptığının “gerçekten” farkında olman gerekiyor. Verdiğin hizmetler veya satışını yaptığın ürünlerle ilgili detaylı bilgi sahibi olmalısın. Bunun için farklı kaynaklardan araştırmalar yapmalı ve hizmet verdiğin kategorinin uzmanı haline gelmelisin.

Senden hizmet almak isteyen müşterilerine vereceğin bilgiler, onları tatmin etmeli. Aldıkları hizmetin ne işe yarayacağını bilmeliler. İşini tanıman, uygulayacağın bütün stratejilerin başarıya ulaşması için önemli bir unsur.

Müşteri Kitleni Anla 🧐

Hangi işi yaparsan yap, ilk olarak müşteri kitleni tanımalısın. Satışını yaptığın ürünlerin veya verdiğin hizmetlerin hangi kitleye uygun olduğunu bilerek adımlarını atmalısın. Müşteri kitleni tanıman ve onların özelliklerini bilmen, daha sonraki stratejilerin doğru belirlenmesi için büyük bir önem taşıyor. Eğer bunu ihmal edersen, ortaya çıkacak sonucun kocaman bir hayal kırıklığı olabileceğini unutma.

Sadık Müşteriler Kazan 💁🏻‍♀️

Verdiğin hizmet alanında sürekli işletmeni tercih eden bir kitlenin olması, doğru yolda olduğunu gösteren iyi bir işaret. Finans uzmanlarının hemen hepsinin dile getirdiği bir gerçek var; yeni müşteri kazanmak pahalıdır! Evet, bu ifade kimileri için biraz anlamsız gelebilir. Ancak yeni müşterilere ulaşmak için yapılacak reklamların maliyetini dikkate alındığında, bu sözün ne kadar doğru olduğunu göreceksin.

Bu nedenle senden hizmet alan müşterilerinin sana tekrar gri dönmesini sağlamalısın. Müşterilerinin senden yeniden ürün veya hizmet almasını sağlamanın en basit yolu ise onlara bazı ayrıcalıklar sunmak ve onları özel hissettirmek. Bazen küçük bir hediye vererek bazen de onlara samimi davranarak işletmene karşı olumlu tutum geliştirmelerini sağlayabilirsin. Ancak bu da her zaman işe yaramayabilir. Bu bağı kurmak ve sürdürmek için en saağlıklı yol müşteri sadakat programı yaratman olacak.

Müşteri sadakat programı; belirli bir süre içinde işletmenden hizmet satın alan ya da alışveriş yapan müşterilere düzenli olarak sağladığın ödüllendirme sistemi olarak tanımlanıyor. Sadakat programı ile, müşteri deneyimine katkı sağlayabilir, işletme ve müşteri arasındaki iletişimin kesintisiz bir şekilde devam etmesine yardım edebilirsin. Süpermarketlerin ya da hava yolu şirketlerinin müşterilerine sunduğu avantajlı alışveriş fırsatı veren kartlar, bu programa örnek olarak verilebilir.

Sadık müşteri kitlesi kazanarak, farkında olmadan işletmene 7/24 katkı sunabilme kapasitesine sahip bir “reklam ekibi” de kurmuş olursun. Seni seven ve işini iyi yaptığını düşünen kitle, farklı ortamlarda işletmenden bahseder veya seni farklı kişilere önermeye devam eder.

Sosyal Medyayı Aktif Kullan 💻

İşini büyütmek istiyorsan, elindeki müşterileri tutmanın dışında yeni müşteriler de kazanmalısın. Yeni müşteriler bulmak ise sanıldığı kadar kolay olmadığı gibi maliyetli de bir iş. Ancak sosyal medyayı etkili kullanarak, yeni müşterileri daha düşük maliyetle bulabilirsin. Burada dikkat etmen gereken en önemli nokta, işletmene uygun sosyal medya kanalını bulman ve burada içerik üretmen. Sosyal medya platformlarını, senin de bildiğin gibi, günümüzde milyonlarca insan kullanıyor. Doğru bir strateji ile buradaki kullanıcılara işletmeni tanıtabilir ve kullanıcılarda, olumlu tutum oluşturabilirsin. Bunu başardığında müşteri kitlenin kısa sürede artışa geçtiğine şahit olacaksın.

Sosyal medyayı kullanırken hesabına organik takipçi ve etkileşim getirmeye ve ilgili platformun belirlediği kurallara göre hareket etmeye özen göster. Başlangıçta kullanıcılara ulaşmak için sosyal medya üzerinden reklam yayınlayabilirsin. Burada kendi kitleni oluşturduktan sonra reklamlara ihtiyacın kalmayabilir.

“Sosyal medya platformlarında, profilini doğal yollar ile takip eden kullanıcılara organik takipçi diyoruz. Bu kişiler sadece hesabında +1 sayı olarak yer almaz. Senin alanına ilgi duydukları için, sürekli seninle etkileşim halinde olurlar. Paylaşımlara yapılan yorumlar, beğeniler ve atılan mesajlar bu etkileşimin somut hali.”

Yeni Fırsatları Değerlendir ☘️

İşini yaparken karşına yeni fırsatlar çıkabilir. Bunları direkt olarak geri çevirme. Eğer işinle ilgili bir fırsat ise öncelikle detaylı bir analiz yapmalısın. Örneğin, bir spor salonun varsa bir protein markası ile iş birliği yapabilirsin. Bu, senin alanında ve kitlenle ilgili bir fırsat olabilir. Önüne gelen fırsatın müşteri kitlene uygun olup olmadığına, rekabet seviyesine bak ve kararını bunlara göre vermelisin.

Bazen önüne gelen fırsatlar, işini kısa sürede birkaç kat büyütmene imkan verebilir. Ancak ilgili fırsatlar işin için uygun değilse, bu durumun işini olumsuz etkileyeceğini de unutmamalısın.

Doğru Yöntemleri Kullan 🔌

Günümüzde birçok girişimci, pahalı ve karmaşık yöntemlerle başarıya ulaşmaya çalışıyor. Bu ifadeyi okuduğunda, “Neden böyle bir yolu tercih ediyorlar ki?” dediğini duyar gibiyiz. İşin detaylarında kaybolan girişimciler, pahalı ve karmaşık yolları tercih ettiklerinin farkında bile değiller. Bazıları ise pahalı yöntemlerin en iyi sonucu vereceğine inandığı için böyle yolları tercih ediyor.Başarı, her zaman pahalı yolların arkasında değil. Kullanacağın düşük maliyetli bazı pazarlama yöntemleri ile çok daha etkili sonuçlar alabilirsin. Bu yöntemlerden kısaca şöyle bahsedebiliriz;

Maliyetlerini Kontrol Et 🎮

İşletmeni büyütmek için atacağın adımlar, sana ek maliyet yükü getirebilir. Ancak bu yüke karşı karlılığının da bir süre sonra artması gerekiyor. Eğer maliyetlerin artıyor, buna karşın karlılığın artmıyor ise bir şeyler yolunda gitmiyor demek. Bunu anlamanın en basit yolu ise maliyetlerini kontrol etmen. Bu kontrolü sağlamak için “ROI” yöntemini kullanabilirsin.

ROI, yani Return On Investment en basit tabiriyle yatırım getirisi anlamına gelir. Bir yatırıma veya bir iş girişimine para yatırdığında, ROI, yatırımının ne kadar kâr veya zarar kazandığını anlamana yardımcı olur.

ROI Nasıl Hesaplanır?

Yatırım getirisini hesaplamak için; Gelir – Satılan Ürünlerin Maliyeti / Satılan Ürünlerin Maliyeti x 100 diyebiliriz. Diyelim ki geçen yıl X şirketine 5.000₺ yatırım yaptın ve bu hafta hisselerini 5.500₺’a sattın. Bu yatırım için yatırım getirisi şu şekilde hesaplanır:

Yatırım Getirisi = (5.500₺ – 5.000₺ / 5.00₺) x 100

Hesaplamaya göre X şirketindeki yatırım getirin %10’dur.

Kârlılığı arttırmak için kullanılacak yollardan birisi de mâliyetlerin azaltılması. Yapacağın detaylı analiz ile gereksiz harcamalarını tespit edebilir ve bunları kısabilirsin. 

Ancak burada son derece dikkatli olmalısın. Maliyetleri kısarken hizmet veya ürün kalitesini düşürmemelisin. Aksi durumda önce müşteri memnuniyet oranı düşer, ve müşteri kitlen azalır. Böyle bir sonuç ise işletmenin büyümesine değil, küçülmesine neden olur.

Pazar Payını Büyüt 📈

İşletmeni büyütmek için müşteri kitleni büyütmen gerekiyor. Bunu ise ancak yeni pazarlara açılarak yapabilirsin. Pazar payını büyütmek için kullanabileceğin farklı yollar var. Bunlardan sana uygun olanları tercih edebilirsin.

Farklı konumlara yeni mağazalar açmak aklına gelecek ilk yöntem olabilir ancak daha geniş kitlelere çok daha hızlı ulaşabileceğin yollar da mevcut. Eğer fiziki olarak mağaza açamıyorsan, hemen bir e-ticaret sitesi kur ve satışları internet üzerinden de yapmaya başlayabilirsin.

Böylece global ölçekteki pazaryerlerine dmağazalar açabilir ve o siteler üzerinden de satış yaparak pazarlarını genişletebilirsin. Dijital bir varlık, markana tüketicilerle iletişim kurmak için ideal bir platform sağlar. Sana bir marka olarak kim olduğunu anlatma ve kendini rakiplerinden ayırma fırsatı verir. Markanın dijital varlığını artırmanın en önemli adımı, profesyonel, kullanıcı dostu bir web sitesi oluşturman. Bu adımı doğru yaptığından emin ol!

Kulanıcı dostu bir web sitesi için;

  • Web sitende işletmen, ürün veya hizmetlerin hakkında bilgi içermeli
  • Sitenin hızlı yüklendiğinden emin ol
  • Mobil uyumluluğa önem ver
  • Renk seçerken dikkatli davran

Hizmetine ve ürününe yönelik yeni bir demografi hedefle. Mevcut kitlenin haricinde hedefleyeceğin yeni demografi sayesinde pazar payını genişletebilir ve yeni müşterilere ulaşabilirsin.

Ürün ve Hizmetlerini Çeşitlendir 🌈

Tüm çabalarına rağmen müşteri kitleni artıramıyorsan, ürün veya hizmetlerini çeşitlendirme fikrini dikkate alabilirsin. Çeşitlendirme, hem önemli bir fırsat hem de ciddi bir risk demek. Ancak doğru adımlar ile bu riski minimize edebilirsin.

Ürün veya hizmetlerini çeşitlendirirken mutlaka mevcut müşteri kitleni dikkate almalısın. Onların ihtiyacı olabilecek ürün veya hizmetlere odaklan. Müşterilerinden geri bildirim toplaman için en iyi yolu şikayetlerde gizlidir. Şikayet platformlarına bir göz at, ürünün ya da hizmetin hakkında yapılan birçok yorum göreceksin. Bu yorumları analiz ederek ürününü geliştirebilirsin. Tabii ki yapılan her yorumda ürününü değiştiremez/güncelleyemezsin ama  şikayetlerin tümünü toplayıp kullanıcın en çok sorun yaşadığı alandan başlayabilirsin.

Bu süreçte atacağın adımlardan önce rekabet analizi yapmayı unutmamalısın. Eğer vermeyi planladığın hizmeti veren çok sayıda işletme var ve bu alandaki rekabet seviyesi yüksek ise farklı alanlara yönelmelisin. Yüksek rekabet nedeniyle çeşitlendirme, sadece size maliyet artışı olarak geri dönebilir. Dolayısıyla ilk aşamadaki analizi dikkatli bir şekilde yapmaya özen göstermelisin.

Profesyonel Yardım Al ✅

İşletmeni büyütmek için profesyonellerden yardım alabilirsin. Atacağın adımlardan önce alacağın yardımlar sayesinde riskleri ortadan kaldırmış veya minimize etmiş olursun. Bu ise başarı oranını arttırır. İş danışmanları, işletmeni detaylı olarak inceleyerek doğru ve yanlışları daha net görmeni sağlar. Karlılığını ve müşteri kitleni arttırma konusunda sana etkili önerilerde bulunur. Bütün bunlar ise işini büyütme yolunda sana çok önemli avantajlar sağlayacak.