Görseller, sadece içeriklerini daha erişilebilir ve ilgi çekici kılıp kullanıcılarla olan etkileşimini artırmakla kalmıyor, bir yandan da SEO için önemli yapı taşlarından birini oluşturuyor.

Görselleri optimize etmenin temellerini anladığında, içeriklerine SEO stratejisi ile uyumlu ve başarılı olması için en iyi fırsatı vermiş olacaksın!

Görsel Optimizasyonu Nedir?

Görsel optimizasyonu, kullanıcı etkileşimini artırmak için ideal format, boyut ve çözünürlüklerde yüksek kaliteli görseller oluşturmayı ve sunmayı kapsıyor. Ayrıca, arama motoru robotlarının (crawlers) bunları okuyabilmesi ve sayfa bağlamını anlayabilmeleri için görüntüleri meta verilerle doğru bir şekilde etiketlemeyi de içeriyor.

HTTP Arşivi’ne göre, 2018 yılında ortalama bir web sayfasının toplam yükünün %21’ini görseller oluşturuyordu. Bu oran, son yıllardaki görsel kullanımının çoğalmasıyla muhtemelen daha da arttı. Görseller, web sitesinin diğer kısımlarına kıyasla daha fazla bayt tüketiyorlar. Bu nedenle, görüntülerin boyutu ve ne kadar karmaşık olduğu site performansını büyük ölçüde etkiliyor.

Kaliteden ödün vermeden görüntü boyutunu küçültebildiğin zaman, sayfa yükleme süreleri ve genel kullanıcı deneyimini iyileştireceksin. Bunun arama motoru sıralamaları üzerinde olumlu bir etkisi olabilir ve bu da müşteri etkileşiminin, dönüşümlerin ve müşterileri elde tutmanın önünü açmış olacak!

İPUCU: Optimize edilmiş görseller sunucunda daha az depolama alanı kaplıyor, bu sayede site yedeklemeleri de daha hızlı tamamlanıyor.

Şimdi ise, görsellerini optimize edebileceğin 10 yöntemi detaylandıralım:

Görsellerini yeniden boyutlandır

Görüntü boyutu ve dosya boyutu birbirinden farklı iki kavram. Görüntü boyutu, bir görselin boyutlarını (1024 piksele 624 piksel vb.) ifade ederken, dosya boyutu ise depolama alanını (350 kilobayt vb.) ifade ediyor.

Daha yüksek çözünürlüğe ve daha büyük boyutlara sahip görseller, sayfa yükleme sürelerini kayda değer ölçüde yavaşlatıyorlar. Bu niteliklere sahip görselleri basılı materyallerde kullanmak oldukça etkili sonuçlar verse de, web siteleri için küçültülmeli ve uygun bir şekilde boyutlandırılmalılar.

Uygun formatı seç

PNG, JPEG veya GIF formatlarının hepsinin kendilerine göre faydaları bulunuyor. Görsellerini nasıl ve nerede sunacağına göre birini seç ve dosyalarını o formatta kaydet. Çok fazla renk içeren görseller için JPEG’i, daha basit olanlar için ise PNG’yi tercih edebilirsin.

Web için en iyi görsel formatları: PNG, JPEG, SVG, GIF

Doğru görsel sıkıştırma oranını seç

Bir görüntünün ne kadar iyi sıkıştırıldığı, hem dosya boyutunu hem de kalitesini etkiliyor. Dosya ne kadar küçükse, görüntü kalitesinin de o kadar düşük olacağını unutma.

Her görüntü için en iyi sonucu neyin verdiğini görmek için dosya türleri ve sıkıştırma oranlarıyla denemeler yapmalısın. Adobe Photoshop vb. birçok görüntü düzenleme aracı, görüntü kalitesini optimize ederken dosya boyutunu otomatik olarak en aza indiren “web için kaydet” seçeneğine sahip.

Photoshop kullanmıyorsan bu araçlar ve eklentiler sana yardımcı olabilir:

Görsel Optimizasyon Araçları

Görsel optimizasyonu için WordPress eklentileri

Hız testi

Görsellerini optimize ettikten sonra, web sitenin sayfa yükleme sürelerinin yeterince hızlı olup olmadığını nasıl anlarsın? Site hızını test etmek için şu araçlardan birini kullanabilirsin:

İPUCU: Web site içeriklerini sık sık değiştiriyorsan, yükleme sürelerini düzenli periyotlarla kontrol etmen gerektiğini unutma.

Görsellerinin dosya adlarını optimize et

En fazla SEO gücünü elde etmek için dosyaları alakalı, betimleyici ve açıklayıcı anahtar kelimelerle adlandırmalısın. Hedef anahtar kelimeleri en başa ekle ve bunları kısa çizgilerle ayır. Alt tireleri ise kullanmaman gerekiyor. Çünkü arama motorları bunları tanımıyor ve kelimeleri tek tek “görebilme” becerisine sahip değil.

Dosya adları hem arama motorları hem de insanlar için anlam taşımalı. Örnek vermek gerekirse, kuaför salonundaki bir kadın resminin orijinal adı salon234.jpg ise, bunu kuafor-salonunda-sac-kestiren-kadin.jpg gibi daha açık ve açıklayıcı bir başlıkla yeniden adlandırmalısın.

Alt etiketler kullan

İzleyiciler bir görsele baktıklarında bunun ne olduğunu anlayabilirler, ancak arama motoru örümceklerinin (search engine spiders) ipuçlarına ihtiyacı var! Arama motorları, alternatif metinler olmadan görselinin içeriğini doğru bir şekilde dizine ekleyemez.

İyi bir alt etiketi, içeriğine bağlam sağlıyor ve görme engelli kullanıcılara da yardımcı oluyor. Arama motorları alternatif metinleri okuyabildiğinden ötürü, görüntünün yüklenmesini engelleyen bir aksaklık meydana gelirse sayfa sıralamasını hala bildirebiliyor. Alt etiketleri dosya adından daha ayrıntılı bir biçimde yazman gerekiyor. Görsel hakkında bir şeyler iletmek için 10 ila 15 alt etiket eklemeyi hedeflemelisin.

İPUCU: Markayla alakalı terimler, görünürlüğü artırmak için alt etiketlerde kullanılabilir. Ancak aramalarda öne çıkmak adına, kullanıcıların göremediği fakat botların fark ettiği anahtar kelimeleri sitene yerleştirmekten (keyword stuffing) kaçınmalısın!

Görselleri mobil uyumlu hale getir

Google’ın algoritması, mobil öncelikli indekslemeyi (mobile-first indexing) kullanıyor. Bu nedenle crawlerlar çoğunlukla bir sitenin mobil sürümüne bakıyorlar. Yani, resimlerinin de mobil uyumlu olması gerekiyor. Nasıl mı? Kısacası yapman gereken şey, resimlerinin ve web sitesi düzeninin görüntüleme cihazlarına duyarlı olmasını sağlamaktan geçiyor.

Bazı web sitesi şablonları ve oluşturucuları, görüntüleri otomatik olarak yeniden boyutlandırıyor. Ancak herhangi bir cihazın genişliğine göre görüntü boyutunu kendin belirleyebilirsin. Bunu yapmak için web sitene özel CSS kodu eklemelisin. Görsellerini duyarlı hale getirmek hakkında daha fazla bilgi edinmek istersen, bu basit kılavuza göz atabilirsin.

Görsel başlıklarını optimize et

WordPress görsel başlığını genellikle dosya adından alıyor. Ancak WordPress kullanmıyorsan veya başlık görseli yeterince açıklamıyorsa, dosya adlarında olduğu gibi uygun anahtar kelimelerle başlığı güncellemelisin.

Görsel başlıkları SEO için görece daha az önemliler, ancak alternatif metne ek içerik sağlayabilirler. Görsel başlıkları, kullanıcı etkileşimi açısından ise daha faydalılar, bu nedenle “şimdi satın alın” veya “hemen indirin” gibi kısa bir harekete geçirici mesaj eklemeyi düşünebilirsin.

Altyazıları dahil et

Görsellerin hemen altında bulunan yazılar, SEO’yu doğrudan etkilemeyebilir. Ancak dosya adlarının ve alternatif metinlerin aksine, altyazılar görünürler ve web sitesi deneyimine katkı sağlayabilirler. Altyazı eklemek, SEO üzerinde dolaylı bir etkiye sahip olabilir, bu da kullanıcı deneyimini ve katılım ölçümlerini iyileştirir. Daha iyi bir kullanıcı deneyimi ve daha düşük hemen çıkma oranı (bounce rate) oluşturmak için görsellere altyazı eklemeyi değerlendirmelisin.

İlginç görseller kullan

Stok fotoğraflar kullanmak her ne kadar iyi bir opsiyon olsa da, muhtemelen diğer web sitelerinin de aynı görselleri kullandığını unutma. Bu nedenle bu görsellerin arama sıralamana kesinlikle yardımcı olacağını söyleyemiyoruz. Aynı şekilde, yazılı içeriklerin özgün oluşu da SEO için daha iyi bir seçenek. Kısacası, görsellerden metinlere her türlü içeriğinin benzersiz olmasını sağlamaya çalışmalısın!

Metnin, resimleri tamamladığından emin ol

Metnin bir resmi açıklamak için yeterli bilgiyi içermiyorsa, arama motorlarının resimlerinin alaka düzeyini belirlemesine yardımcı olmak için sayfadaki açıklama metnini genişletmelisin!

Görsel yapılandırılmış verileri ekle

Sayfalarına yapılandırılmış veriler eklemek, arama motorlarının resimlerini zengin sonuçlar olarak göstermesine yardımcı oluyor. Google Görseller ürün resimleri, videolar ve yemek tarifleri için yapılandırılmış verileri destekliyor. Örneğin, bir tarifin metnini biliyorsa beraberindeki görsele rozet ekliyor.

Sayfalarına, arama motorunun parametreleri dahilinde yapılandırılmış verileri nasıl ekleyeceğini öğrenmek istiyorsan, Google’ın genel yapılandırılmış veri yönergelerini kullanmalısın.

Site haritalarını kullan

Google, site haritasını “site içeriğinizin organizasyonu hakkında Google’a ve diğer arama motorlarına haber vermek için sitenizin web sayfalarını listeleyebileceğiniz bir dosya” olarak açıklıyor. Bir başka ifadeyle, sitenin içerik haritasını içeren bir dosya da diyebiliriz.

Site haritaları, sayfaların ve web sitenin yapısı hakkında arama motorlarına bilgi verdiği için SEO’nun çok önemli bir parçasını oluşturuyor. Arama motoru robotlarının infografik, fotoğraf, video, küçük resmi vb. herhangi bir görseli fark etmesini sağlamak için bunları site haritana eklemen gerekiyor.

Her görsel için başlık, açıklama, URL konumu, resim yazısı ve lisans bilgilerini, videolar için ise başlık, açıklama, URL konumu, küçük resim URL’si ve ham video dosyası URL’sini eklemelisin.

Web siten WordPress’te barındırılıyorsa, site haritalarına otomatik olarak görsel içerik ekleyen Yoast SEO’yu kullanabilirsin.

Resimlerinden En İyi Şekilde Faydalan

İçeriğinin fark edilmesini sağlamakta zorlanıyorsan, herhangi bir resim yüklemeden önce bu stratejileri aklında bulundurmalısın. Bu görsel optimizasyon tekniklerinin, içeriklerinin hem arama motorları hem de kullanıcılar tarafından beğenilebilirliğini artıracağından şüphen olmasın.