İçerik üretimi çoğaldıkça kullanıcıların dikkatini çekmek zorlaşıyor, bu da dikkate verilen değerin arttığı anlamına geliyor.

Dolayısıyla, mükemmel SEO pazarlama becerilerin varsa ve Google ve diğer arama motorları üzerinden trafiği yönlendirerek izleyici kitleni nasıl çekeceğini anlıyorsan, çevrimiçi para kazanmanın birçok farklı yoluna sahipsin demektir.

Çoğu kişi, SEO hizmetlerini satabileceğini biliyor ancak çevrimiçi para kazanmanın tek yolu bu değil.

Bu yazıda, SEO pazarlama ile çevrimiçi para kazanmanın farklı yollarını, her para kazanma stratejisinin artı ve eksilerini ve sana ilham vereceğini düşündüğümüz bazı spesifik örnekleri inceleyeceğiz.

1. SEO Danışmanlığı ve Freelance Hizmetleri Sat

Birçok işletme, hedef kitlelerinin aradığı anahtar kelimelerde sıralanmalarına yardımcı olmak için SEO uzmanlarına ödeme yapmaya dünden razı.

İster çiçek satan yerel bir işletme ister veri yönetimi yazılımı satan bir teknoloji şirketi olsun, potansiyel müşterilerin Google’da aradığı anahtar kelimeler arasında sıralamaya girmek (örneğin, “Beyoğlu’nun en iyi çiçekçisi” veya “en iyi veri yönetimi çözümleri”) son derece değerli.

Tek başına çalışan bir SEO danışmanı veya freelancer olarak kendi işini yapabilir veya bir ajans kurup SEO sürecini yürütmek için başkalarını işe alabilirsin.

Sunabileceğin bazı hizmetler arasında SEO denetimleri, bağlantı oluşturma, içerik pazarlaması ve teknik SEO optimizasyonları yer alabilir. SEO kariyerine yeni başlıyorsan, odaklanacağın tek bir hizmet seçmeli ve yeteneklerine olan güvenin arttıkça başka hizmetler de eklemelisin.

İşletmeler, bir alanda uzmanlaşmış kişilere daha fazla ödeme yapıyorlar. Dolayısıyla, belirli bir sektördeki (yazılım, yerel işletmeler, e-ticaret vb.) niş bir alana yönelmek ve o alanda uzmanlaşmak mantıklı bir hamle.

Ayrıca, podcastler, YouTube ve Amazon için de SEO yapabilirsin. Unutma, bu arama motorlarının üst sıralarında yer almak da son derece değerli.

SEO Danışmanları ve Ajanslarına Örnekler

Brodie Clark, arama motoru optimizasyonu topluluğunda isim yapmış bağımsız bir SEO danışmanı. Eğer tek başına danışmanlık vermek veya freelance olarak kariyerinde ilerlemekle ilgileniyorsan, Brodie’nin yaptığı gibi sosyal medyada veya bir bültende bir takipçi kitlesi oluşturarak müşterilerini bu kanallar üzerinden bulabilirsin.

Siege Media, SEO odaklı bir dijital pazarlama ajansının harika bir örneği. Anlattıklarına göre yıllık yinelenen gelirde 10 milyon ABD dolarına ulaşmışlar ve şu anda yaklaşık 100 çalışanları bulunuyor.

Bir ajans kurmayı düşünüyorsan, başarının anahtarını hemen paylaşalım: Herhangi bir çalışanın kolayca uygulayabileceği ve tüm müşterilerin için aynı sonuçları elde etmesini sağlayan, tekrarlanabilir sistemler ve süreçler oluşturmalısın.

Bu Modelin Artıları

·         Anında nakit akışı ve az başlangıç maliyeti

·         Yüksek kar marjları

·         Başkalarının web sitelerinde öğrenme imkanı

Bu Modelin Eksileri

·         SEO pazarlamanın sonuç vermesi zaman aldığı için, müşteriler seninle çalışmayı her an bırakabilir

·         Bazı insanlar müşteri yönetiminden hoşlanmayabilir

·         Tek başına çalışan danışmanların yalnızca ölçeklendirmek için fiyatlarını artırabilmesi ve ajansların ölçeklendirmek için daha fazla kişiye ihtiyaç duyması ölçeklenebilirliği sınırlandırıyor.

Ortalama Gelir Potansiyeli

SEO hizmetleri, sektör genelinde büyük ölçüde değişiklik gösteriyor. Bazı şirketler SEO ajanslarına aylık 30.000 ABD dolarının üzerinde ödeme yaparken, bazıları bir danışmana ayda birkaç bin ABD doları ödeme yapıyor.

Fiyatlandırma, şirket için üretebileceğin yatırım getirisine (Return on Investment – ROI) bağlı. Örneğin, bir çiçekçi için aylık 40 ABD doları değerinde 20 müşteri sağladığın senaryoda, kurumsal bir teknoloji şirketi için her biri 2.000 ABD doları değerinde 10 yeni müşteri sağladığından çok daha az para kazanacaksın. Unutma, uzmanlığın ve beceri düzeyin, aynı zamanda ücretlendirme politikanı da etkiliyor.

Ancak, Ahrefs’ten bazı istatistikler paylaşacak olursak:

·         Ortalama SEO hizmetleri aylık 500 ila 1.500 ABD doları arasında değişiyor.

·         Çoğu SEO danışmanı saat başına 75 ila 100 ABD doları arasında ücret alıyor.

2. Ürünleştirilmiş SEO Hizmetleri Sat

Müşterilerle çalışmak istiyor ancak uzun vadeli birlikteliklerden hoşlanmıyorsan, SEO hizmetlerini ürünleştirebilirsin.

Örneğin, teknik bir inceleme, anahtar kelime araştırması, içerik pazarlama ve bağlantı oluşturma stratejisi içeren bir SEO strateji paketi sunabilirsin. Bu verileri müşteriye verdikten sonra ise uygulamadan sen değil onlar sorumlu olacak.

SEO hizmetlerinin aksine, bunların tamamlanması bir veya iki haftayı bulabilir ve ardından müşteriyle yollarını ayırıyor olursun.

Ürünleştirilmiş SEO Pazarlama Örnekleri

Marie Haynes, ürünleştirilmiş SEO projeleri sunuyor. Özellikle, organik performanstaki düşüşleri, rakiplerinin genel bir çerçevesini ve geleceğe yönelik strateji haritanı analiz ediyor. Bu katılım, bir telefon görüşmesi ile olacaksa 6.500 ABD doları, olmayacaksa 5.000 ABD doları maliyetinde.

İncelemek istersen, ürünleştirilmiş hizmetlerinin ayrıntılarını kendi web sitesi üzerinden görüntüleyebilirsin.

Bu Modelin Artıları

·         Hizmet sunmaya kıyasla daha az müşteri yönetimi gerektirmesi

·         Anında nakit akışı elde etmek ve başlangıçta sabit giderlere bütçe ayırmamak

·         Sıralamalardaki herhangi bir düşüşten veya web sitesi ile ilgili sorunlardan sorumlu olmamak 

·         Çoğu zaman %100 kar marjına sahip olmak

Bu Modelin Eksileri

·         Sürekli bir gelirin olmadığı için her zaman satış yapmanın gerekmesi

·         Daha büyük bütçelere sahip olan birçok büyük şirketin, işlerini yürütebilecek birini işe almayı tercih etmeleri  

Ortalama Gelir Potansiyeli

Ahrefs’in istatistiklerine göre, bu tür projeler genellikle 2.501 ila 5.000 ABD doları arasında bir maliyete sahip. Ayrıca bu iş modelinin işletme giderleri, yalnızca SEO araçları (örneğin Semrush veya Ahrefs gibi) ve fatura yönetimi gibi temel maliyetleri kapsadığı için yaklaşık olarak %100 kar marjı elde etmeni sağlıyor.

3. Satış Ortaklığı Siteleri Oluştur

Web sitenin bir takipçi kitlesi varsa, ürün ve hizmetlerini senin hedef kitlene satmak isteyen başka işletmelerle işbirliği yapabilirsin.

Bu işletmelerin sana verdiği bağlantıya web siten üzerinden tıklayan ve sonrasında ürünü satın alan her bir kişi için satış komisyonu alıyorsun.

Satış ortaklığı (affiliate marketing) adı verilen bu iş modeli, müşteri başarısı veya memnuniyetini düşünmek zorunda olmadan ürün ve hizmetlerini satarak para kazanmanın kolay bir yolunu sunuyor. Aslında, influencer pazarlamaya fazlasıyla benziyor. Ancak bu modelde, tüm gelirin komisyona dayanıyor ve ayrıca web sitenin kişisel bir markaya sahip olması gerekmiyor.

Muhtemelen, çok sayıda satış ortaklığı sitesini halihazırda görmüşsündür.

Örneğin The Spruce, bir satış ortaklığı sitesi ve bu airfryerlardan birini sitedeki bağlantı aracılığıyla satın aldığında, komisyon kazanıyorlar:

The Spruce, her ne kadar büyük bir satış ortaklığı sitesine örnek olsa da çoğu bağımsız SEO, evcil hayvanlar, bahçecilik, teknoloji gibi farklı nişlerde küçük satış ortaklığı web siteleri oluşturuyor.

Aslında birçok SEO, farklı nişlerde farklı web sitelerinin bulunduğu bir portfolyo oluşturuyor.

Satış Ortaklığı Sitelerine Örnekler

Wirecutter, satış ortaklığı web sitelerine verebileceğimiz başka bir örnek. Temel olarak, bu web siteleri organik bir trafik meydana getiriyor ve ardından “en iyi (ürün)” anahtar kelimeleri için sayfalar üretip satış ortaklığı ürünlerini listeleyerek bu trafiği paraya çeviriyor.

Ahrefs’in, çeşitli satış ortaklığı web sitelerini içeren harika bir videosu bulunuyor:

Bu Modelin Artıları

·         Herhangi bir müşteriyle konuşmanın gerekmemesi ve pasif gelir elde edebilmek

·         Satış ortaklığı web sitesini ölçeklendirmenin hiçbir sınırının olmaması ve bu siteyi büyük ve önemli bir markaya dönüştürebilme potansiyeli

·         Tek başına çalışabilmek ve asla bir çalışan almak zorunda kalmamak

Bu Modelin Eksileri

·         Sadık bir izleyici kitlesi oluşturmak uzun zaman alabileceğinden dolayı anında nakit akışı görememek

·         Google algoritmasının her an değişebilme potansiyelinin, geliri büyük ölçüde etkileyebilecek olması

·         Yapay zeka içeriği devraldıkça ve arama motoru optimizasyonlarına yönelik kriterler daha önemli hale geldikçe, Google’ın satış ortaklığı web sitelerinde daha sıkı önlemler uygulayacak olması

Ortalama Gelir Potansiyeli

Bir satış ortağı web sitesinin kazanç potansiyeli, yatırım yaptığın nişe, ne kadar içerik ürettiğine ve hedef kitlenin değerine bağlı olarak değişiyor. Mesela, bir otomobil sigortası şirketinin hedef kitlesi, pastacılık tutkunlarınınkine kıyasla daha çok değer taşıyor.

İstatistikler, satış ortağı pazarlamacılarının yaklaşık % 42’sinin yılda 10.000 ABD dolarından fazla para kazandığını, diğer % 58’inin ise yıllık 10.000 ABD dolarının altında kazandığını gösteriyor.

Bununla birlikte, yılda milyonlarca dolar üreten birçok satış ortağı işletmesi de bulunuyor.

4. Sponsorlu İçerikler Sun

Markalaşmış ve kişisel içerikler üreten blog yazarlarının pek çoğu, diğer markaların kendi web sitelerinde sponsorlu gönderiler oluşturmasına ve yayınlamasına izin vererek izleyici kitlesinden para kazanıyor.

İşte, markalaşmış bir blogun sponsorlu bir blog gönderisi:

Bildiğin üzere, kendi web sitende başka bir siteye bağlantı vermeni sağlayan backlinkler, etki alanı otoritesini (domain authority) artırdığı için oldukça değerli. Bu sebeple, birçok marka web sitelerine bağlantı eklemelerine izin verdiğin müddetçe konuk gönderilerine ödeme yapmaktan mutluluk duyacaklar.

Sponsorlu İçeriğe Sahip Web Sitesi Örnekleri

Sponsorlu içerik sunan bir marka örneği olarak Mom Collective’i verebiliriz. Diğer tanıtım hizmetlerinin yanı sıra sponsorlu blog yayınları sunduklarını görebilirsin.

İşte, sponsorlu blog gönderilerinden bir örnek:

Advertising opportunities from the Mom Collective
Example of a sponsored post from the Mom Collective

Ayrıca, sponsorlu içerikler sunan birçok kişisel blog yazarı da bulunuyor. İşte, Get On My Plate adlı yemek blogunun paylaştığı ilginç bir gelir raporu. Sponsorlu gönderilerin yanı sıra çeşitli gelir akışları da sunuyor.

Bu Modelin Artıları

·         Müşteri yönetimiyle ilgili hiçbir sorun yaşamamak

·         Web siten büyüdükçe fiyatlarını artırabilmek ve gelirini ölçeklendirebilmek

·         Başkaları tarafından yazılmış sponsorlu içerikleri yayınlamanın çok az çaba gerektirmesi

Bu Modelin Eksileri

·         Düzenli bir gelirin olmaması ve her zaman yeni sponsorlar bulmaya çalışmanın gerekmesi

·         Kullanıcıların, bilgi için daha çok sosyal medyaya yönelmeye başlamasının, kişisel blogların daha az trafik üretmesine sebep olması

·         Kitlene güven vermek için, yardımcı içerik ile sponsorlu içerik arasındaki dengeyi korumanın geremesi (4’e 1 gibi düşünebilirsin), bunun da ölçeklemeyi sınırlaması

Ortalama Gelir Potansiyeli

Adweek’ten gelen istatistikler, ortalama bir sponsorlu gönderinin yaklaşık 300 ABD doları olduğunu gösteriyor. Ancak, trafik hacmine, kitle sadakatine/etkileşimine ve web sitesi otoritene bağlı olarak daha fazla ücret talep edebilirsin.

5. Sıralama Oluştur ve Web Sitelerini Kirala

Bazı işletme sahipleri web sitelerini optimize etmek için SEO hizmetlerine ödeme yaparken, bazıları hızlıca potansiyel müşteriler elde etmek istiyor. Bu nedenle, bir işletmenin sıralanmak istediği anahtar kelimelere yönelik sıralama elde eden bir web sitesi oluşturabilirsen, olası satışlar oluşturmak için bu web sitesini kiralayarak sana ödeme yapmaları çok muhtemel.

Örneğin, “Beşiktaş’taki en iyi diş hekimi” aramasında birinci sırada yer alan bir web sitesi oluşturduğunu varsayalım. Bu ihtimalde, Beşiktaş’taki herhangi bir diş hekimi, site sıralamanı kiralamak için sana ödeme yapabilir.

Matt Diggity, sıralama oluşturmak ve web sitelerini kiralamak için mükemmel bir rehber sunuyor:

Sıralama Oluşturup Web Sitelerini Kiralama Örnekleri

Grand Rapids Tree Care, sıralama ve kiralama web sitesine bir örnek. Sahibi, ayda yaklaşık 2.000 ABD doları kazandığını bildirdi:

Example of a rank and rent website

Bu sayfada, sıralama ve kiralama web sitelerinin çeşitli örneklerini görebilirsin.

Bu Modelin Artıları

·         Yüksek kar marjları

·         Minimum müşteri yönetimi

·         SEO stratejisi üzerindeki tüm kontrole sahip olmak

Bu Modelin Eksileri

·         Web siten iyi bir sıralanmaya sahip değilse işini kaybedebilirsin

·         Web sitelerini sıralatmanın fazlasıyla başlangıç yatırımı gerektirmesi

·         Müşteriler seninle çalışmayı her an bırakabilir

Ortalama Gelir Potansiyeli

Sıralama ve kiralama web sitelerinin birçoğu ayda birkaç bin dolar kazanıyor, ancak karın büyük ölçüde seçtiğin nişe (potansiyel müşterilerinin değerine) ve web sitenin ne kadar iyi sıralandığına bağlı olarak değişiyor.

6. Web Sitelerini Büyüt ve Dönüştür

SEO uzun vadeli bir oyun olduğundan ve bir web sitesinin istenen anahtar kelimeler için sıralanması yıllar alabileceğinden, birçok işletme hedef anahtar kelimelerine yönelik kaliteli içerik, geri bağlantılar ve makul bir trafik miktarına sahip olan mevcut web sitelerini satın almayı tercih ediyor.

Ardından, bu alıcıların çoğu, bu web sitelerinde kendi ürünlerini oluşturup satacak veya hedeflenen trafiği ve otoritesini artırmak için web siteni mevcut web sitelerinden birine yönlendirecek.

Bir web sitesini büyütmenin ve satın alıp başka bir şeye dönüştürmenin (flipping) anahtarı, daha fazla büyüme ve para kazanma potansiyeli olan sağlam bir temel oluşturmak. Web sitenin satılabilir olduğundan emin olmak için aşağıdaki ipuçlarına göz atabilirsin:

·         Markalaşmış bir alan adı kullan

·         Genişleme ve büyüme potansiyeline sahip olan bir niş seç

·         İstikrarlı büyümeyi göstermek için arama motorları için tasarlanmış büyüme stratejileri kullan

Web siteni satmaya hazır olduğunda, Quiet Light Brokerage, Flippa veya FEInternational gibi bir pazarı kullanarak web siteni listeleyebilir ve satabilirsin.

Jase Rodely’nin web sitelerini dönüştürmek için harika bir rehberi bulunuyor.

Web Sitesi Dönüştürme Örnekleri

Web sitesi dönüştürmeye yönelik örnekler bulmak istiyorsan Flippa’ya göz atarak satılık web sitelerini ve istenen fiyat, trafik, geri bağlantı ve niş gibi çeşitli metrikleri görebilir ve bir web sitesini ne kadara satabileceğini otorite ve organik arama trafiğine bağlı olarak tahmin edebilirsin.

İşte, iki güncel örnek:

Bu Modelin Artıları

·         Net gelir karından 20-30 kat daha fazla geri dönüş sağlayabileceğin için diğer SEO modellerine kıyasla daha karlı bir model

·         Herhangi bir müşteri yönetimi gerektirmiyor

·         Büyürken pasif gelir elde edebilir ve sattığın zaman toplu olarak nakit alabilirsin

Bu Modelin Eksileri

·         Başlangıçta web sitesi trafiği oluşturmak için büyük bir ön yatırım gerektiriyor

·         Satın alma süreci zaman alıcı, sinir bozucu ve karmaşık olabiliyor

·         Web siteni herhangi birinin satın alacağının garantisi yok

Ortalama Gelir Potansiyeli

SEO uzmanı Matt Diggity, ortalama bir web sitesinin net gelirinin yaklaşık 20-30 katına satılabileceğini tahmin ediyor, dolayısıyla gelir potansiyelin büyük ölçüde oluşturduğun işin karlılığına bağlı oluyor.

7. Dropshipping (Stoksuz Satış) Web Sitesi Oluştur

Trafiği paraya çevirmenin kolay bir yolu, fiziksel ürünler satmak. Ancak, ürünlerin üretim ve nakliyesi ile uğraşmaktan kaçınmak istiyorsan, lojistiği yönetmek üzere bir üretici ile ortaklık yapabilirsin. Ardından yapman gereken tek şey ise, ürünlerini web sitende tanıtmak ve satmak!

Bu iş modeline stoksuz satış (dropshipping) adı veriliyor ve temelde kendi başına hiçbir tedarik işlemi yapmanı gerektirmeyen bir e-ticaret mağazası olarak işlev görüyor.

Ayrıca, Amazon üzerinden bir dropshipping mağazası kurabilir ve ardından ürünlerini sıralamak ve satmak için Amazon SEO yapabilirsin. Ancak birçok SEO, Amazon’un ürünlerini kopyalayabileceğini düşündüğü için kendi mağazalarını oluşturmayı ve Google’da sıralamayı tercih ediyor.

E-ticaret web sitesiyle ilgili SEO çalışmaları genellikle ürün sayfası ve web sitesi mimarisi optimizasyonunu içerdiği için, bu iş teknik SEO uzmanları için harika bir seçenek.

Shopify, kendi dropshipping işini nasıl başlatabileceğin hakkında, oldukça fazla ayrıntı içeren mükemmel bir dropshipping rehberine sahip.

Dropshipping Web Sitelerine Örnekler

Bu guguklu saat dükkanı muhtemelen bir dropshipping web sitesi. Çeşitli guguklu saat üreticileri ile işbirliği yapıyor ve insanlar web sitelerinden sipariş verdiğinde, bu siparişi üreticiye, üretici de saati müşteriye gönderiyor. Müşterinin ödediği perakende fiyatı ile üretici ücretlerinin ve diğer operasyonel ve pazarlama giderlerinin toptan fiyatı arasındaki fark, bu sitelerin karını belirliyor.

Daha kurumsal bir dropshipping web sitesine örnek olarak verebileceğimiz Texas Snax, bugün, Buc-ee’nin ürünlerini çevrimiçi satan 3 milyon dolarlık bir dropshipping işletmesi.

Alternatif olarak, sadece bir dropshipping web sitesini büyütmek ve satmak istiyorsan, web sitelerini 130.000 ABD doları karşılığında satan biri hakkındaki bu vaka çalışmasını okuyabilirsin.

Bu Modelin Artıları

·         Ürünlerin fiziksel gönderimini kendin yapmadan web sitesi üzerinden satarak para kazanabilirsin

·         Daha fazla ürün ekleyerek ve paralel nişlere genişleyerek karlılığını ölçeklendirebilirsin

·         Bu işletmeler de dönüştürülebilir, böylece onları büyük bir kar elde etmek için satabilirsin

·         Solo bir girişimci olarak dropshipping yapabilirsin

Bu Modelin Eksileri

·         Ürün kalitesi veya müşteri hizmetleri üzerinde pek kontrolün olmuyor, dolayısıyla markanın itibarı senden bağımsız zarar görebilir

·         Muhtemelen aynı üreticiden satış yapan diğer dropshipping mağazalarıyla rekabet edeceksin

·         Müşteri şikayetleri ile kendin ilgilenmek zorunda kalabilirsin

·         Herhangi bir kar elde etmeden önce web sitesini ve trafiği oluşturman gerekeceğinden, yatırım getirisini görmek uzun zaman alabilir

·         Ürün sıralamaların düşerse ve ürün sayfalarına yeterli trafiği çekemezsen, işletmen yok olabilir

Ortalama Gelir Potansiyeli

Mağazanın kazanç potansiyeli kar marjlarına ve sattığın ürün sayısına bağlı olarak değişiyor. Toptan fiyatların yanı sıra kar marjlarını belirlerken dikkate alman gereken bazı faktörler, kargo maliyetleri (eğer ücretsiz kargo hizmeti sunuyorsan), müşteri desteği (bunun için işe birini aldıysan) ve ürün iadeleri gibi unsurları içeriyor.

İstatistikler, ortalama kar marjının %20 ila 30 arasında değiştiğini ve ortalama bir dropshipping mağazasının genellikle ayda 1.000-5.000 ABD doları kazandığını gösteriyor.

8. Kendi Dijital Ürünlerini Sat

Dropshipping, bir üreticinin fiziksel ürünlerini satarak web sitenden para kazanmanın bir yolunu sunsa da dijital ürünler oluşturmak ve satmak sıklıkla tercih edilen başka bir popüler yöntem.

Uygulama, kurs, stok fotoğraf veya illüstrasyon birer dijital ürün olabilir. Dijital ürün satmanın en iyi avantajlarından biri, bir kez oluşturduktan sonra sonsuza kadar satabiliyor olmak. Dolayısıyla, ölçeklendirmesi çok basit, mükemmel bir pasif gelir kaynağı!

Kurs veya eğitim içeriği satmak istiyorsan, istediğin anahtar kelimeler için sıralanman ve içeriğinin hedef kitlende güven oluşturduğundan emin olman gerekiyor. İnsanlar uzmanlardan öğrenmek isterler, dolayısıyla web sitenin yanı sıra kişisel bir marka oluşturmayı da düşünebilirsin.

SEO Pazarlamada Dijital Ürün Modeline Örnekler

Yaratıcı ekonomideki yazarlar için bir topluluk olan Copyblogger Academy, aslında bu iş modeline mükemmel bir örnek.

Copyblogger’daki ana büyüme stratejisi yararlı SEO içerikleri üretmek. Sen de SEO aracılığıyla bir kitle oluşturmak için aynı planı kullanabilir ve ardından bu kitleyi dijital bir ürün aracılığıyla satarak para kazanabilirsin.

Bu alanda verebileceğimiz başka bir içerik oluşturucu ise, 150 ABD dolarına satışa çıkardığı Yardımcı İçerik Çalışma Kitabı gibi dijital ürünler oluşturmak için SEO bilgisini kullanan Marie Haynes.

Bu Modelin Artıları

·         Dijital ürünler, bir kez üretilip sonsuza dek satılabildiğinden ötürü iyi ölçeklendiriliyor 

·         Dijital ürünler ayrıca minimum müşteri desteği gerektiriyor (özellikle bir topluluğun yoksa)

·         Müşterilerinin yaşam boyu değerini artırmak için ek satış (upsell), aşağı satış (downsell) ve abonelikler sunabilirsin

·         Çoğu dijital ürün minimum başlangıç yatırımı gerektiriyor

Bu Modelin Eksileri

·         Eğitim temelli bir ürün satmak için genellikle daha yüksek bir güven seviyesi oluşturman gerekiyor, çünkü insanlar uzmanların elinden çıkan bir ürünü satın almak istiyor. Bu nedenle, içeriğin sadece iyi sıralanmakla kalmamalı, aynı zamanda güven inşa etmeli – ki bu da içerik üretim maliyetlerini artırabilir

·         Hedef kitlen ile aranda güven inşa etmek için zaman ve kaynak ayırmalısın. Dijital ürünlerini satın almalarını sağlamak için, e-posta ve ücretsiz eğitimler aracılığıyla önceden onları bilgilendirmelisin  .

Ortalama Gelir Potansiyeli

Bu modelin ana faydalarından biri, kazanç potansiyelinin neredeyse sınırsız olması. Bir kurs satıyorsan ortalama fiyatı yaklaşık olarak 1.000 dolar civarında düşünebilirsin, bu nedenle gelirin büyük ölçüde ürün talebine (pazar büyüklüğü) ve izleyici kitlenin markana ne kadar güvendiğine bağlı olacak.

Ancak, aynı zamanda e-kitaplar, indirilebilir şablonlar ve diğer ürünleri birkaç yüz dolar karşılığında satabilirsin.

9. SEO Uzmanı Olarak İş Bul

Çoğu kurumsal şirket, markalarının kritik anahtar kelimelerde sıralanması için işe tam zamanlı SEO uzmanları alıyor. Ayrıca, yapay zekanın muhtemelen SEO’ya olan yaklaşımı değiştireceği bir gerçek ve bu durumda AI ile çeşitli SEO süreçlerini otomatikleştirmeyi bilen kişiler şirketler için giderek daha değerli hale gelecek.

Ayrıca, çeşitli şirketlerde uzaktan veya yüz yüze bir sürü iş fırsatı bulunuyor. Yani, bir SEO uzmanı olarak dünya turu yaparken istikrarlı bir maaşın tadını çıkarabilirsin!

Ya da, halihazırda çalışıyorken bilgi birikimini artırabilir ve daha sonrasında kendi web sitelerini oluşturarak ek gelir kaynakları yaratabilirsin.

SEO İşlerine Örnekler

Genel bir SEO uzmanı olarak veya bağlantı oluşturma, içerik yazma veya teknik SEO gibi farklı SEO alt kategorilerinde iş bulabilirsin.

SEO tabanlı yüzlerce farklı iş bulmak için Indeed veya LinkedIn üzerinde arama yapabilirsin:

İşe, şirket içinde bir uzman olarak başlayan başarılı SEO uzmanları arasında Alexandra Tachalova (daha önce SEMrush’taydı) ve Kevin Indig (daha önce Shopify’daydı) bulunuyor.

Bu Modelin Artıları

·         Google’ın algoritmasına bağlı olmayan düzenli bir gelir elde edebilirsin

·         Başkasının parasıyla SEO öğrenebilir ve kendi web sitelerini oluşturarak ikincil gelir kaynakları yaratabilirsin

·         Bir başka markanın otoritesini kullanarak, konuşma fırsatları ve diğer etkinlik davetleri alabilir ve kendi kişisel SEO markanı oluşturabilirsin

Bu Modelin Eksileri

·         Hala başka biri için çalışıyorsun, bu nedenle diğer SEO para kazanma stratejilerine kıyasla özgürlüğün sınırlı

·         Şirketin diğer hedeflerine saygı göstermek zorunda olduğun için başka şeyleri deneme fırsatın sınırlanıyor

·         Sınırlı kazanç potansiyeline sahipsin

Ortalama Gelir Potansiyeli

Glassdoor’a göre, ortalama SEO maaşı yaklaşık olarak 56.000 ABD doları, ancak kıdemli bir SEO yöneticisi altı haneli rakamlara ulaşabiliyor.

SEO Pazarlamada İlk Adım: Harekete Nasıl Geçebilirsin?

Harika SEO becerilerine mi sahip olmak istiyorsun? Çözüm basit, SEO pratiği yapacaksın!

Bu nedenle sana verebileceğimiz en iyi tavsiye, kendi WordPress siteni kurmak ve çeşitli anahtar kelimelere yönelik sıralama yapmak için içerik yazmaya başlamaktan geçiyor.

Belki hemen para kazanamayabilirsin, ancak SEO becerilerini geliştirmenin en hızlı yolu bu. Daha iyi bir SEO uzmanı haline geldikçe, müşterilere hizmet satmaktan, pasif nakit akışı sağlayan satış ortaklığı siteleri inşa etmeye kadar, becerilerin üzerinden para kazanmanı sağlayan pek çok fırsatın olacak.

Bir SEO uzmanı olarak, işe nereden başlayacağın hakkında daha fazla yardıma ihtiyaç duyuyorsan, işlerine değer katmak için SEO’dan yararlanan ve benzer kafalara sahip bir içerik oluşturucular grubu olan Copyblogger Academy’ye katılmayı düşünebilirsin. Ayrıca, yaratıcı ekonomideki en başarılı kişilerle düzenlenen röportajlara da erişimin olacak.

Bu makale orijialinden adapte edilerek hazırlandı.