İçerisinde bulunduğumuz çağ giderek -hatta tamamen- dijitalleşirken, strateji ve reklamların da bu minvalde evrimleştiğini kabul etmemek olmaz. Günümüzde giyimden kozmetiğe, yemekten mobilyaya tüm sektörlerin geleneksel stratejilerini dijitale uyum sağladığı bu çağda sosyal medya reklamlarının her geçen gün giderek daha da artan önemi yadsınamaz bir gerçek.

Geleneksel satın alma yöntemlerine kıyasla, internet üzerinden yalnızca birkaç dakika içerisinde gerçekleştirebileceğimiz işlemler günümüzde çok da önemli olan “zaman tasarrufu”na da parmak basarak kullanıcıyı ihtiyacı olan materyal ile kısa sürede buluşturuyor. Bu dijitalleşme hayli önem arz eden organik sürecin yanı sıra dijital reklam çalışmalarını da beraberinde getiriyor.

Sosyal Medya Reklamlarının Avantajları Nelerdir?

Hedef kitle analizi gerçekleştirmiş ve bu konuda kesin kararını vermiş her marka; sosyal medya reklamları sayesinde ilgili kitleye kolayca ulaşabiliyor. Markalara; yaştan cinsiyete, demografik bilgilerden medeni ve öğrenim durumuna hatta kişinin ilgi alanlarına kadar hedefleme imkanı sunan sosyal medya reklamları, aynı zamanda markaların bütçelerini olabildiğince efektif bir şekilde kullanma imkanı verirken doğru içeriği hitap eden kitleye sunma konusunda da büyük kolaylık sağlıyor.

Bu sayede markalar, geleneksel reklamlar gibi ilgili ilgisiz tüm kitlelere ulaşmaktansa yalnızca ihtiyacı olan gruba ulaşarak bütçesini çok daha verimli bir şekilde kullanmış oluyor. İşlemler yalnızca bununla da sınırlı kalmıyor. Etkileşim, erişim, tıklama ve satın alma başına maliyetlerini de analiz edebilmene izin veren sosyal medya reklamları, markanıza ölçümlenebilir veriler sunuyor. Böylece, hazırlanan reklamların ne kadar başarılı olduğu gözlemlenebiliyor, sonraki stratejiler için bu ölçümler de baz alınarak yeni reklam kreatifleri ile çalışmalar hazırlanabiliyor.

Sosyal medya reklamlarının aktif olduğu süre içerisinde de saatlik ya da günlük takip yaparak, analizlerine göre reklamlarında kreatif değişiklikler de yapabilmen mümkün. Yalnız yine de reklamın yayındayken çok fazla değişiklik yapmak önerilmiyor. Çünkü her yeni kreatif yeni bir öğrenme sürecine giriyor, bu da maliyetlerini biraz artırabiliyor. Yani ne kadar az değişiklik, o kadar olumlu giden bir reklam süreci…

O zaman bu reklam türlerine biraz daha detaylı göz atalım 👀

Google Reklamları

Bir Google Adwords kampanyası başlatmanın, arama motorundan web sitene trafik çekmenin en etkili yolu olduğunu söyleyebiliriz. Yıllık, aylık ya da dönemsel geliştirilen dijital pazarlama stratejilerine uygun bütçe ve hedefleme ile gerçekleştireceğin Google reklamları; sitene trafik ve bunun akabinde etkileşim/dönüşüm sağlar.

Her reklam türünde olduğu gibi Google reklamlarının da birden çok farklı yapısı bulunur. Metin reklamları, alışveriş reklamları, görüntülü reklamlar, dinamik reklamlar… Peki bunlar neler diye merak ediyorsun değil mi? Gel, kısaca inceleyelim.

Google Arama Ağı Reklamları

Metin reklamları ya da standart arama ağı (Text and Standard Search Engine AD) olarak nitelendirdiğimiz reklamlar en sık kullanılan Google reklam türleri arasında. Google arama sayfalarında en üst sıralarda yer almak için hazırlanan bu reklamlar dikkat çekici başlıklar, URL’ler ve açıklama alanlarından oluşuyor.

💡İpucu: Özellikle e-ticaret konusunda ilerlemek istiyorsan başlıklarını oluştururken; müşterileri harekete geçiren “kolay iade, hızlı gönderim, taksitli ödeme” gibi anahtar kelimelerden yararlanmanı tavsiye ederiz. Açıklama alanında ise sunduğun ürün ve hizmetle ile ilgili kısa ve öz bilgilendirici cümleler ile potansiyel müşterilerini aydınlatabilirsin.

Google Alışveriş Reklamları (Google Shopping Ads)

Alışveriş reklamları daha satış ve dönüşüm odaklı kampanyalar oluşturmanda olanak sağlar. Ürün bilgilerini doğrudan net bir şekilde potansiyel müşterilere gösterdiğinde, ürün ya da hizmetini direkt son kullanıcı ile buluşturma olanağı yakalarsın. “Tıklama Başı Maliyet” modeliyle ücretlendirileceğin bu reklam modeli, nitelikli raporlama ve rekabet verileri sunduğu gibi daha geniş görünürlük alma imkanı da sunuyor.

Google Görüntülü Reklamlar (Google Display Ads)

Görüntülü reklamlar, özellikle markana ait yaratıcı kreatifler oluşturduğunda ve güçlü bir görsel stil yakaladığında ürün ya da hizmetini kullanıcılara göstermeni sağlar. Google’ın talep ettiği birden çok boyutta hazırlayacağın görüntülü reklamlar; ürününün, hizmetinin ya da kampanyanın potansiyel müşterinin görsel hafızasına hitap etmesini sağlıyor.

Hazırladığın kreatifleri uygun landing page’e yönlendirilmesini sağlayarak, müşterinin daha net ve detaylı bilgilere ulaşmasına destek olabilirsin. Video kreatiflerini ise dilersen tek başına, dilersen herhangi bir videonun içinde reklam olarak çıkabilirsin. Özellikle elinde güvendiğin nitelikli, anlaşılır ve potansiyel müşterilerde CTA yaratacak videoların var ise video reklamlarda yararlanmak sunduğun hizmet için oldukça fayda sağlayabilir.

Google Dinamik Reklamlar (Google Dynamic Ads)

Dinamik reklamlar ise diğer reklamlara göre daha pratik bir yöntem. Web siten içerik bakımından zengin ve geniş bir envantere sahipse; Google, web site datanı kullanarak alakalı kullanıcılara bu kreatifleri gösterir. Yalnızca reklam öğesi açman, dinamik reklam çıkabilmen için yeterli olacaktır. Yalnız unutmaman gerek bir şey var; eğer web sitendeki içerikler çok sık değişiyorsa (saatlik, günlük gibi) bu reklam tipi senin için uygun olmayabilir.

Akıllı Görüntülü Reklamlar (Google Smart Display Ads)

Bir de akıllı görüntülü reklamlara değinelim. Eğer reklam konusunda çok bilgin yoksa ya da zamanın kısıtlıysa, Akıllı Görüntülü Reklamlar işini oldukça kolaylaştırabilir. Otomatik teklif, otomatik hedefleme ve otomatik reklam oluşturma gibi üç optimizasyonu senin için gerçekleştiren bu reklam türünde, reklamın (Google Smart Display Ads) yayına hazır hale geliyor.

Facebook & Instagram Reklamları

Google reklamlarından daha detaylı ve dinamik bir hedefleme olanağı sunan Facebook & Instagram reklamlarının detaylarını mercek altına alalım. Nelerdir bu reklam türleri?

Marka Bilinirliği Reklamları(Brand Awareness)

Bu reklam modeli, özellikle yeni bir işletme isen hizmet ve ürünlerini ilgili kullanıcılara duyurmak için oldukça işine yarayacaktır. Görsel, video ya da carousel (çoklu görsel) biçiminde oluşturacağın reklam kreatiflerinde hizmetini en doğru, açık ve net bir şekilde aktardığına emin olmalısın.

Trafik Reklamları (Traffic Ads)

Trafik reklamları , internet sitene daha fazla kişiyi ziyaretçi olarak çekmene yardımcı olur. Öncelikle bu reklam türü ile sitene yeterli trafiği sağlayarak sonrasında ikinci faz olarak re-marketing (yeniden pazarlama) reklamlarından da yararlanabilirsin.

Erişim Reklamları

Erişim reklamlarında ise kısıtlı bütçe ile fazla sayıda kişiye ulaşılabiliyor. Bu da potansiyel müşterilerini bulmanda sana kolaylık sağlıyor.

Video Reklamları (Video Ads)

Elinde sunduğun hizmete dair bir video kreatifi ya da reklam çekimin varsa video görüntüleme reklamlarından yararlanabilirsin.

Potansiyel Müşteri Bulma Reklamları (Lead Ads)

Potansiyel müşteri bulma reklamları diğer reklam türlerine göre çok daha maliyetli fakat sonuç odaklıdır. Tamamen data toplama fikrine odaklanan bu türde iletişim formları yaratabilir ve potansiyel müşterilerinin bilgilerin toplayabilirsin.

Katalog Satış Reklamları (Catalogue Ads)

E ticaret sitesi sahibiysen katalog satışları odaklı reklam türü tam senin için. Tüm envanterini sergileyebileceğin bu reklam modelini XML feed aracılığıyla kolaylıkla yayına alabilirsin.

Mağaza Ziyaretleri Reklamları (Store Traffic Ads)

Fiziksel bir mağazan varsa ve ziyaretçi çekmek istiyorsan Mağaza Ziyaretleri reklam modeli senin için biçilmiş kaftan. Klasik görüntülü ya da Carousel kreatif olarak tercih edebileceğin bu reklam modeli sayesinde kullanıcılar direkt mağazanın harita bilgilerini görebilecek ve ziyaret edebilecek.

LinkedIn Reklam Modelleri

450 milyona yaklaşan üye sayısı ile LinkedIn, diğer platformlara göre daha resmi ve iş odaklı bir sosyal medya mecrası. Bu platformda metin reklamları, dinamik reklamlar, sponsorlu postlar ve sponsorlu Inmail reklam türlerinden yararlanabilirsin.

Metin Reklamları (Text Ads)

Metin reklamları genelde ana sayfanın akış ya da profil sayfalarının hemen üst ve yan kısımlarında belirebilir. Ağırlıklı olarak marka bilinirliği açısından bu reklam modelini sponsorlu içerik reklamları ile beraber tercih edebilirsin.

Sponsorlu İçerik Reklamları (Sponsored Content Ads)

Sponsorlu içerik reklamlarında; başlık, görsel ya da bağlantı içeren klasik bir gönderi oluşturabilirsin. Ya da hali hazırda hazırladığın bir gönderiye sponsorlu reklam çıkabilirsin.

Sponsorlu InMail (Message Ads)

Eğer bir LinkedIn hesabın varsa mutlaka dikkatini çekmiştir. Mesaj kutunda sponsorlu InMail aracılığıyla gönderilmiş mesajlara rastlamış olabilirsin. İşte bu, Sponsorlu InMail dediğimiz reklam türü aslında. Bu reklam türünü işletmende gerçekleşen yeni bir hizmeti ya da etkinliği ilgili kişilere tanıtmak için kullanabilirsin.

Dinamik Reklamlar (Dynamic Ads)

Dinamik reklamlar ise aynı diğer platformlarda olduğu gibi kişiye özel oluşturulmuş otomatik reklam türüdür. Bu reklam türünü iş ilanların, sayfa tanıtımın ya da web sitene ziyaretçi çekmek için kullanabilirsin.

Hangi reklam modellerini kullanmalıyım?

İşletmenin hitap ettiği hedef kitle ve sektöre bağlı olarak ağırlıklı olarak tercih etmen gereken reklam platformu da değişiklik gösterecektir. Her ne kadar tüm platformlardaki reklam stratejilerini bir bütün olarak ele almak gerekse de, işletmen ve sunduğun hizmet bazında ağırlık vermen gereken bir ana platformun olması gerekiyor.

Küçük İşletmeler İçin Reklam Modelleri

Eğer e-ticaret odaklı küçük bir işletme sahibiysen ve sektörün tekstil, kozmetik, aksesuar ya da züccaciye ise ağırlıklı olarak Facebook-Instagram reklam türlerini tercih edebilirsin. Kullanıcıda kolay ve hızlı bir satın alım dürtüsü oluşturan sektörler için katalog, gönderi/hikaye ve dinamik remarketing reklam stratejilerini tercih etmek genellikle daha verimli sonuçlar doğuruyor.

Özellikle kullanıcıda satın alma isteği uyandıracak bir reklam kreatifi ve doğru yönlendirilmiş bir landing page ile reklam çalışmalarından verim alamaman imkansıza yakın! Eğer reklam stratejilerine yeni başlayacaksan önceliğin marka bilinirliği ve trafik reklamları olmalı. 

Neden dersen; öncelikle markanı, sunduğun hizmeti ve ayrıcalığını potansiyel müşterilerine yaratıcı kreatiflerle anlatarak sitene trafik çekmelisin. Sonrasında ise hali hazırda çektiğin trafikten elde edeceğin datalarla re-marketing (yeniden hedefleme) reklamlarına yönelerek siteni ziyaret eden kullanıcılara yeniden ürünlerini hatırlatabilir ve dönüşüm odaklı çalışmalara başlayabilirsin.

Kurumsal Şirketler İçin Uygun Reklam Modelleri

Kurumsal hizmet sunuyorsan Google ve LinkedIn reklamları işletmeni tanıtıp büyütebilmen için daha doğru olacaktır. Özellikle kurumsal şirketler için Google reklamları olmazsa olmaz diyebiliriz. Sektörünle ilgili keyword ve rakip analizi gerçekleştirerek (Ücretli toolların yanı sıra Google Trends’den de rahatlıkla fikir edinebilirsin.) oluşturacağın metin reklamı çalışmalarında markanı ilk sıralarda ön plana çıkararak daha çok bilinirlik edinebilirsin. 

Örneğin; bir mağaza zincirin varsa Google mağaza ziyaret reklamları (Store Visit) ile ziyaretçi trafiğini artırabilirsin. Store visit reklamlarını geleneksel görüntülü reklamların yanı sıra video içerik oluşturarak Youtube kanalında belirli videoların önünde de ad olarak yayınlanacak şekilde de oluşturabilirsin. İşletmenle ilgili haber ve etkinliklerin duyurusunu Linkedin InMail reklamları ile ilgili kişilere gönderim gerçekleştirerek destekleyebilirsin.

Geniş bir çalışan hacmi olan bir işletmen varsa, daha kurumsal bir strateji güdebilmen adına iş ilanlarını Linkedin platformundan oluşturabilir, hatta bu iş ilanlarını reklamlarla öne çıkarabilirsin. Toplu satış güden bir politikaya sahipsen ilgili sektörlerden Linkedin aracılığıyla Satın Alma birimlerini hedefleyerek ürün ve hizmetlerini direkt olarak en yetkili kişilere gösterme şansı yakalayabilirsin.

Unutma, dijital reklamların en verimli noktası hepsinin çok değerli, ölçümlenebilir rapor/veriler sunmasıdır. Her kampanya sürecinde ve bitişinde bu ölçümlerden doğru çıkarımları yaparak yeni oluşturacağın kampanyan için dersler çıkarabilir ve reklamlarını her daim daha da geliştirilmiş bir hale getirebilirsin.