Hangi alanda girişim sahibi olursan ol, markanın veya işletmenin farklı olmasını istersin. Pazarlama faaliyetlerini yürüttüğün bu “uçsuz bucaksız okyanusta” ayakta kalabilmek ve fark yaratmanın yolu özgün içerikler sunmaktan geçer.

Bir markanın veya işletmenin, tüm iletişim kanallarında, sürekli olarak kendinden bahsetmesi eskiden kabul edilebilir olsa da artık tüketici tarafında negatif algı yaratıyor. Çünkü tüketiciler, zaten her gün ve her saniye “reklama” maruz kalıyor ve haliyle bundan kaçınmaya gayret ediyor. İşte tam da bu nedenle markalar hikaye anlatıcılığı ve fayda sunma yollarına yöneliyor. Peki, markan için içerik üretirken veya üretilen içerikleri incelerken, bu içeriklerin özgünlüğünden nasıl emin olabilirsin?

Özgün İçerik Nedir?

Özgün içerik, genellikle herhangi bir konu hakkında bilgi vermek amacıyla, yine ilgili konu hakkında; tamamen yeni, orijinal ve farklı bilgiler sunabilen içeriklerdir.

Ağırlıklı olarak yazılı formatta ihtiyaç duyduğumuz bu içerikler, aynı bilgiyi veya konuyu farklı bir bakış açısıyla ele alma veya ilgili konunun daha önce keşfedilmemiş noktalarına odaklanılmasıyla diğer içeriklerden kolayca ayrılmayı başarabilir. Yayımlanacak içeriğin, daha önce yayımlanmış bir içerikle birebir aynısı olması/kopya edilmesi veya kaynak belirtmeden alıntılar yapılması ise intihal kapsamına girer.

İçeriğin Özgün Olmamasının Sakıncaları Nelerdir?

İntihal kapsamına gireen tüm içerikler, hem etik kurallara hem de hukuka aykırı olarak değerlendiriliyor ve markaları oldukça zor durumlara sokabiliyor. Bu nedenle, yalnızca içerik üretmek için üretmekten ziyade; fayda sunan, farklı ve özgün içeriklere odaklanılması gerekiyor. Bu alandaki potansiyel zararları daha iyi anlamak adına, marmalar özelinde intihallerin ve bariz sonuçlarının detaylarına göz atmak gerekiyor.

İntihalin Markalara Ne Gibi Zararları Olabilir?

Hukuki alanda doğabilecek zorlukların yanı sıra, markanın (kasıtlı veya dolaylı) intihalde bulunması ve bunun tespiti halinde zarar görebileceğin 2 ana nokta mevcut:

  • SEO Baskısı:

İntihal içerikleri yapa zeka algoritmalarının da yardımıyla artık kolaylıkla tespit edilebiliyor. Özellikle yazılı içerikler özelinde (web sitesi içeriği, blog vb.) Google algoritması, özgün olmayan içerikleri tespit ederek bu içeriklerin yayımlandığı sitelerin ve ilgili sayfaların arama sonuçlarındaki sıralamalarını düşürebiliyor. Yani özgün olmayan içerikler, web siteleri için çok önemli olan SEO konusunda bir dezavantaj haline geliyor.

  • Güvenilirliğini Kaybetme

Yazımızın giriş kısmında, kullanıcıların dikkatini çekmenin ve bu dikkati korumanın zorluklarından kısa da olsa bahsetmiştik. Farklı alanlarda da olsa, tüm markaların farklılaşma ve kitle edinme çabaları göz önünde bulundurulursa, özgünlüğün kullanıcılara aynı zamanda güven aşıladığının da göz ardı edilmemesi gerekir. X sektöründe ürün satan 2 farklı markanın sunacağı içeriklerde; kullanıcı için önemli olan zaman tasarrufunda bulunarak, aradığı hizmeti/ürünü bulması, ürünle ilgili net bilgi alabilmesi ve bunu yaparken mümkün olduğunca minimum oranda “pazarlamaya” maruz kalmasıdır. Kullanıcı, daha önce yüzlerce kez okuduğu bilgiyi görmek istemez, benzer tarzda ürün fotoğraflarına ilgi duymaz, aynı tarzda çekilmiş videoları izlemeyi tercih etmez. Onun gözü daima yeni, faydalı ve heyecan verici içeriklerdedir. Bunun tersini veren markalar içinse hızlıca negatif duygular besleyebilir ve kısa sürede markanın üzerini çizebilir. Bu noktada ise geri dönüş marka için oldukça zor hale gelir.

İntihal Kontrolü Yapılabilecek Araçlar Hangileri?

Yazılı olarak üretilen içeriklerde; hem markaların hem de içerik üreticilerinin intihal riskiyle karşı karşıya kalmamaları için, içeriklerin özgünlük kontrolünü yapabilecekleri ücretsiz araçlar mevcut.

Bu araçlar yardımıyla içeriğin özgünlüğünü 2 şekilde kontrol edebilirsin:

  1. İçeriği kopyala- yapıştır yöntemiyle ilgili siteye aktarmak
  2. Mevcut içeriği uygun formatlarda (word, Notepad vb.) yükleyerek kontrolünü sağlamak

İntihali önlemek ve tespit etmek üzere, yazılı içerik kontrolü yapılabilecek araçlardan bazılarını paylaşalım:

  • Small SEO Tools
  • Turnitin
  • Duplichecker
  • Plagiarisma
  • KopyaKontrol

Bu araçları kullandığında, sonuçlara odaklanmalı ve içerikte minimum %85-%90 arası orijinalliği hedeflemelisin. Bu araçları kullanmak istemiyorsan, içerikte yer alan cümlelerin biri veya birkaçını arama motorlarında aratabilir, aynı konuda hazırlanmış yazılara göz atabilir ve böylece başlıkların ve içeriğin ne kadar özgün olduğunu belirleyebilirsin. %100 kesinlik sunmasa da fikir edinmek üzere bu adımları takip edebilirsin.

Görsel Alanda İntihal Nasıl Kontrol Edilir?

Yazılı içeriklerde intihali keşfetmek görsel alandaki intihalleri keşfetmeye oranla çok daha zorlu ilerliyor. Çünkü bu alanda; devreye harflerden ve kelime dizilimlerinden çok daha büyük dinamikler girer. Videonun veya tasarımın stili, renkleri, üretim tarihi ve ne oranda bir esinleme yapıldığı gibi konular, bu alanda intihali belirleyen temel unsurlar olarak biliniyor.

Özellikle; geniş kitlelerle buluşacak outdoor kampanyalar, web sitesi tasarımları, logo tasarımları, uygulama ve diğer dijital çözümlerin üretimi gibi markanı temsil edecek çalışmaları onaylamadan önce, henüz fikir aşamasındayken özgünlüğe odaklanmalı ve yukarıda belirttiğimiz noktaları daima aklında tutmalısın. Tabii ki alıcı olarak yeryüzündeki tüm tasarımlara veya stillere hakim olmak, düzenli olarak bunları kontrol etmek ve tasarımcıyı yönlendirmek gibi büyük hedeflerin olmamalı.

Görsel alandaki üretimlerde, alıcı ve tasarımcı arasında bir güven ilişkisi esas olmakla birlikte; burada en büyük görev tasarımcılara yani içerik üreticilerine düşüyor. Tasarımcılar; müşterisini etik ve yasal açıdan doğru yönlendirmeli ve profesyonellikten uzaklaşmadan intihale aracılık etmemeye odaklanmalı. İçerik üretim süreçlerini kaydetmeli, gerekli hallerde yine gerekli kurumlardan onay sağlamalı ve en önemlisi tüm işlerinde imzasına yer vermeli. Eğer bir esinlenme mevcut ise, kaynak sunmak veya esinlenilen kişi/kurumu bilgilendirerek yazılı bir onay sağlamak da intihal suçlamasına maruz kalmadan özgün içerik ortaya koymada tasarımcıya destek sunabilir.

Alıcı olarak yapabileceğin en temel şey ise, profesyonel tasarımcılar / ajanslar / kurumlar ile çalışmak ve ortaya çıkacak içeriğin büyüklüğüne bağlı kalarak bu içeriği daima güvence altına almak. Özellikle kurumsal alanda hazırlanan ve markanı temsil edecek logo tasarımı, kampanya görsel tasarımı vb. tüm işlerde büyük bir dikkatle ilerlemeli ve markanı büyütme yolculuğunda seni başlangıç noktasına çekebilecek tüm adımlardan sakınmalısın. Aksi halde, tüm çabaların boşa gidecek ve markan yolculuğunun başından itibaren şüpheyle yaklaşılan bir konuma taşınacaktır.

Bir diğer kolay ve etkili yöntem ise, lisanslı görseller kullanmak veya görsel ağırlıklı içeriklerde lisanslı içeriklerle ilerlemektir. Özellikle eğitici, bilgi veren, ürün odaklı ve yaratıcılığa %100 ihtiyaç duymayan görsel tasarımlarda, mutlaka lisanslı tasarımları tercih etmelisin. Stok görsel ve videolar, seni yaratıcılıktan uzaklaştırıyormuş gibi görünse de çok daha güvenli bir alandda hareket etmeni sağlayabilirler.

Sonuç olarak, içerik türü ne olursa olsun;

  • Sunulan fikri açık bir tartışma ile çok yönlü olarak ele almak,
  • İnternette -yüzeysel de olsa- yazınsal ve görsel bir araştırma yaparak buradaki riskleri ortadan kaldırmak
  • İçerik üretimi için profesyonellerle çalışarak, tüm süreçleri kayıt altına almak
  • Mümkünse lisanslı tasarımlarla içerik üretmek,
  • İçerik kontrolünü sağlayan araçlardan faydalanmak
  • Olabildiğince şeffaf ilerleyerek tüm kaynakları erişilebilir hale getirmek
  • Hem markanın hem de içerik üreticisinin imzasını ilgili işe dahil etmek

gibi basit ancak etkili adımlar atarak intihali önleyebilirsin.