Mobil video tüketimi her yıl %100 artıyor ve bu trafiğin %63’ü doğrudan video reklamlara gidiyor. Sosyal medya platformlarında video tüketiminin çevrimiçi olarak katlanarak artmaya devam etmesinin daha birçok nedeni var. İkna olmadın mı? Video reklamcılığının çevrimiçi alanda ne kadar iyi performans gösterdiğine ve küçük işletmelerin ve markaların pazarlama çabaları için bunu nasıl kullanabileceğine birlikte bakalım.

Sosyal medyadan aşina olduğumuz, içerik akışının öncesinde, sırasında veya sonrasında oynatılan promosyon içeriği, pazarlama uzmanları tarafından video reklamcılık olarak tanımlıyor. Instagram reklamlarında ise video içerikli görüntülü reklamlar video pazarlama tanımlarına dahil oluyor.

Kısacası, çevrimiçi bulunan herhangi bir tanıtım videosu içeriğinin bir tür video reklamcılığı olduğunu söyleyecek kadar ileri gidebilirsin. Bununla birlikte, bu terim genellikle, bir şirketin genel pazarlama stratejisiyle uyumlu, kasıtlı olarak seçilmiş Facebook, Instagram gibi sosyal medya reklamlarını kapsıyor. Genel kanının aksine, Instagram ve Facebook reklam ücretleri oldukça düşük olabiliyor; önemli olan net bir stratejiye odaklanmak ve bütçeyi etkili biçimde kullanmak. 

İşletmeler İçin Neden Önemli?

Küçük bir işletmen varsa birçok farklı sorumluluğu üstleniyor olabilirsi. Muhtemelen “pazarlama” bu işlerden yalnızca bir tanesi; ürün pazarlamasından içerik oluşturmaya, sosyal gönderilerden etkinlik planlamaya, hatta satışlara kadar, her şey senin omuzlarında olabilir. Öyleyse neden tüm bunların üzerine video reklam pazarlamayı eklemek isteyesin? Gerçek şu ki, küçük işletmeler için sosyal medya reklamlarının birçok faydası bulunuyor.

Facebook ve YouTube ‘un öncülüğünde gelişen video reklam pazarlama endüstrisi sayesinde birçok işletme sosyal medya reklamlarını kullanıyor. Şimdilerde Facebook reklam yöneticisinin de sağladığı kolaylıklarla, sosyal medya reklamları daha da yaygınlaştı. Senin de video reklamları tercih etmen için basit ama ikna edici bazı noktalar var.

  • Algoritma herkesin yararına! Sosyal ağların görünürlük algoritmaları sayesinde ürünün daha çok insana ulaşabiliyor.
  • Daha çok görünürlük kazanma! İşletmenin tek bir ürünüyle yaptığın reklam Instagram reklamları sayesinde satış sayfana erişim ve diğer ürünlerinin de dolaylı tanıtımını sağlıyor.
  • Anlaşılır olursun! Ürünün için Facebook ve Instagram gönderilerinin altında yapacağın açıklamalar sayesinde ürünün daha anlaşılır hâle geliyor.
  • Kitleleri harekete geçirirsin! İşletmen kitleler için yepyeni çözümler sunabilir. Bu kitlelere ulaşmanın en kolay yollarından biri sosyal medya reklamları.
  • Birkaç tık, binlerce mesaj! Seni ve işletmeni takip eden insanlara birkaç video reklam sayesinde kolaylıkla ulaşabilirsin.
  • Gördüğümü almak isterim! Instagram ve Facebook sayesinde dünyanın diğer ucuna ürününü götürebilirsin. 
  • Bir taşla iki kuş! Instagram ve Facebook dahil olmak üzere birçok sosyal medya platformu birlikte çalışıyor. Birinde görünür olduğunda, diğeri için adım atman hiç zor olmayacak! 

Video Reklam Dönüşümleri

İşletmen için bir reklam verdiğinde, bu reklamı izleyen insanlardan bir tepki beklemeye başlarsın. Bu tepki en basit haliyle işletmeni aramaları veya satış yaptığın sosyal medya platformundan alışveriş yapmalarıdır. İşte o zaman Instagram reklamının veya Facebook Reklam Yöneticisinden yaptığın girişimin bir sonucu olduğunu düşünürsün. Peki, video reklam dönüşümlerine bir de buradan bakalım.

Dönüşüm Hunisi (Conversion Funnel) Nedir?

Son zamanların ilgi çekici pazarlama metotlarından biri olan dönüşüm hunisi, insanların işletmenle ilk etkileşimlerinden başlayarak sadık bir müşteri olmaya kadar yaptıkları yolculuktur. Dönüşüm hunisi, kitlelerin yolculuğunu görselleştirmenin ve anlamanın bir yoludur. Sen bu huninin verdiği bilgileri analiz edersen, işletmen için doğru taktikleri geliştirebilirsin.

Bir dönüşüm hunisi tipik olarak üç bölüme ayrılabilir; üst, orta ve alt.

Yolculuk dönüşüm hunisinin en üst noktasında başlıyor. Bu adımda kullanıcıla işletmeni ilk defa duyanlardır. İnsanlar dönüşüm hunisinin ortasına ulaştığında, işletmenin sunduklarıyla ilgilenir, ancak onlara daha fazla bilgi sağlanman gerekiyor.

Son olarak, dönüşüm hunisinin en altındakiler ürünlerine ve işletmene en yakın olanlardır. Örneğin, Instagram işletmende neler sattığını, hangi ürünleri yaptığını biliyorlar. Burada dikkatli olman gerekiyor! Rakiplerinden daha iyi olduğunu göstermen gereken yer burası.

Dönüşüm Hunisinin Üst Kısmı: 

“Hey! Bak, aradığın çözüm bende” demen gereken kitle burada bulunuyor. Facebook, Instagram ve YouTube ‘a kadar dikkat etmen gereken video reklam kitlen budur. Video pazarlama dünyasındaki gürültünün geri kalanından sıyrılman ve “bağırman” gerekiyor. Temel adımların; basit, ilgi çekici ve çözüm odaklı olan video reklam olmalı. Örneğin: İşletmeni ve ürününü tanıttığın bir videoyu Instagram ‘a reklam olarak verebilirsin. Ayrıca, marka hikayeni Facebook’a reklam olarak verebilirsin. Unutma! İnsanlar hikayelere bayılır!

Dönüşüm Hunisinin Orta Kısmı:

 İnsanlar huninin ortasına girdiklerinde, sosyal medya işletmen hakkında farkındalığa sahip olurlar. Tebrikler! Olası alıcılarını meraklandırdın ve şimdi bu merakı beslemen gerekiyor. Bu aşamadaki video reklamlar, potansiyel müşterilerini ikna etmen ve sorularına cevaplar sunmaya odaklanmalı. Güven temellerini sağlamlaştırmanın tam zamanı!

Örneğin; “nasıl yapılır?” temalı bir videoyu Instagram ve Facebook reklamları için hazırlayabilirsin. Facebook için daha ayrıntılı bilgiyi Facebook reklam yöneticisi sayesinde öğrenebilirsin. Deneyim pazarlamanın önemli olduğu bu kısımda sık sık demo video reklamları tasarlayıp, YouTube video reklamları sayesinde deneyimi en iyi şekilde yansıtabilirsin.

Dönüşüm Hunisinin Alt Kısmı: 

İşte zafer! Deneyim ve sosyal medya reklamcılığının kesiştiği yer burası! Artık satış yapmak için harika bir noktadasın. Buradan geri gitmemek için temel adımlar referanslarda gizlidir. Bunu sağlamak için Instagram ‘a memnun müşterilerinin görüşlerini içeren bir videoyu reklam olarak verebilirsin. Daha da geliştirmek istiyorsan Facebook’tan Instagram ‘a reklam vermenin uygun yollarını keşfedip hem Facebook reklamlarını hem de Instagram reklamlarını planlayabilirsin.

Youtube Video Reklamları

YouTube ‘da reklam vermek, ücretli sosyal medya kampanyası yürütmekten çok farklı. Bu platform için belirli yaratıcı kısıtlamalar ve tonlarca seçenek var ve ücretli olanaklardan en iyi şekilde yararlanmak için bir sonraki video projenin kapsamını belirlemeden önce temel bilgilere ihtiyacın var. Son yıllarda Google, YouTube reklamcılığını epey değerli bir yatırım haline getiren birçok değişiklik yaptı. Hadi değişikliklere birlikte bakalım.

Kullanıcıların Arama Geçmişine Dayalı Hedefleme: 

Birkaç yıl önce Google, reklam verenlerin YouTube ‘da daha fazla izleyiciye ulaşmasına izin vereceğini duyurdu. Yayınlanan değişiklikler arasında oldukça yararlı adımlar var. Mesela, reklam verenlerin YouTube ‘un zaten hedeflediği raporlara ek olarak Google arama geçmişlerine dayalı olarak izleyicileri hedefleyebilmeleri işverenler için mükemmel bir avantaj. İşletmen için Youtube reklamlarını bir kez daha düşünebilirsin! İşletmen için artık belirli bir ürün veya hizmeti yakın zamanda arayan kişilere yönelik reklamları hedefleyebilirsin. Ayrıca bir Youtube video reklamının içeriği, olası müşterinin ilgilendiği bir aramayla yakından ilgiliyse, satış platformunu ziyaret etme olasılıkları oldukça yüksek.

Yükseltilmiş Veri İlişkilendirme Modelleri: 

Youtube’a verdiğin bir reklam dönüşüm hunisinde hangi basamağı etkiliyor? Google, kullanıcıların reklamlarınla nasıl etkileşimde bulunduğunu daha iyi ölçebilmen için YouTube ‘un veri ilişkilendirme modelini de yeni sürüme geçirdi. Ayrıca, video dönüşüm başına maliyeti belirleyebilir ve Youtube reklam raporlarını görebilirsin. Oldukça şeffaf değil mi?

Youtube Video Reklam İpuçları

YouTube reklamları, sosyal medya reklamcılığı stratejinin en önemli kısımlarından biri olabilir. İşletmen birçok kesime hitap ediyorsa, bol bol görsel ve deneyim sergilemek istiyorsan Youtube’a reklam vermek doğru bir seçim olabilir. YouTube reklam stratejini oluşturmaya hazır mısın? YouTube ‘da başarılı bir reklam stratejisi başlatmak için basit ama etkili öneriler.

Ne tür bir kampanya yürütmek istediğini tanımla

Başarılı bir YouTube reklam stratejisi üretebilmek için işletmen için ne tür bir kampanya yürütmek istediğini tanımlaman iyi bir başlangıç olabilir. Basitçe, neye ulaşmak istediğini bilmiyorsan YouTube reklam kampanyan başarıya ulaşamayabilir.

Çeşitli reklam türleri kullan

YouTube reklamcılığında başarılı olmak istiyorsan, çeşitli reklam türleri kullan. Demo ürün tanıtımlarından, marka hikayelerine kadar birçok seçeneği değerlendirebilirsin. Örneğin, sitendeki trafiği artırmak istiyorsan, yalnızca altı saniye süren bir tampon reklam yerine, insanların web siteni ziyaret etmesine izin veren atlanabilir bir reklam yayınlayabilirsin.

Kimi hedeflediğini bilmen gerekir

YouTube reklam hedefinin başarılı olmasını istiyorsanız, kimi hedeflediğini bilmen 

gerekiyor. Bu bilgileri bildiğinde, hedef kitlene daha iyi hitap eden Youtube reklamları oluşturabilirsin. Hedef müşterilerine en yakın kullanıcılara ulaşmak için YouTube ‘un reklam belirleme seçeneklerini de kullanabilirsin.

En temel haliyle aşağıdakiler gibi ortak özellikler tanımlayabilirsin.

  • Bulundukları yaş grubu
  • Cinsiyet ve ihtiyaçlar
  • Meslekler
  • İlgilendikleri alanlar
  • Hobiler

Facebook Video Reklamları

Facebook video reklamları, şirketinin veya ürünlerin için marka bilinirliğini artırmanın harika bir yolu. Yukarıda bahsettiğimiz gibi dönüşüm hunisinin her basamağına hitap eder. Dönüşüm hesaplarını baştan aşağı değiştirecek olan Facebook reklamlarının basit bir amacı var; hikâye anlatmak. Reklam başına net bir hedefe odaklanan bu model, sorunu ve çözümü göstermek için yaratıcı yollar kullanıyor.

Facebook Video Reklam İpuçları

Başarılı bir Facebook video reklamının ilk adımı, net bir hedef belirlemekten geçiyor. Video reklamı çekmeye veya oluşturmaya başlamadan önce, amacına ulaşacak en iyi uygulamaları yazıp, ardından bunları Facebook video reklamlarında nasıl göstereceğini dikkatlice planlamak epey etkili bir adım. Örneğin, hedeflerinden biri görüntüleyenlerin Facebook video reklamını sonuna kadar izlemesini sağlamaksa, dikkatlerini sonuna kadar çekecek bir hikâye anlatmaya odaklanmak isteyebilirsin. Basit ama etkili! 

Ayrıca, Facebook video reklamın bir ürünü tanıtıyorsa, ürünün tüm avantajlarını (özelliklere çok fazla odaklanmak yerine) açıkladığına emin olmalısın. Olası alıcılarına, ürününün hayatlarını nasıl iyileştireceğini ve böyle bir ürünü kullanmanın ne gibi sonuçlar elde edebileceklerini anlatman daha ikna edici bir Facebook reklamı sağlayabilir.

Instagram Video Reklam İpuçları

  • İlk saniyeler çok önemli

Hepimiz çok iyi biliyoruz ki Instagram saniyelerin oldukça önemli olduğu bir platform. Instagram kullanıcıları birkaç parmak hareketiyle onlarca gönderiyi bir dakika içinde görüyor. Bundan dolayı, olası alıcılarının dikkatini çekmek istiyorsan ilk saniyelerde etkileyici bir giriş yapmayı deneyebilirsin. Başarılı Instagram reklamının en kilit özelliklerinden biri olan hızlı ama etkili metodu sana ilham verebilir!

  • Tek bir hedefe odaklanmalısın

Youtube video reklamlarında bahsettiğimiz gibi Instagram video reklamlarında da en önemli konu kitleni belirlemek. Kitleni keşfetmen etkili Instagram reklam stratejini garanti etmene yardımcı olabilir. Böylece kitleni etkileyecek çalışmaları yapabilir, daha ilk saniyelerde dikkatleri mağazana çekebilirsin.

  • Daha az reklam ibaresi barındırmalısın

Instagram video reklamlarının en büyüleyici özelliklerinden birisi de paylaşımları doğal (organik) göstermesi. Bu özelliği sen de kullanabilirsin. Tanıtmak istediğin ürünü, hayatın doğal akışında tanıtabilir birçok deneyim videosu içeren Instagram video reklamları oluşturabilirsin. İnsanlar kendilerine benzeyeni tercih ediyorlar. Biraz “kusurlu” ama doğal!

Video Reklam Kampanyanları Hakkında Sık Sorulan Sorular

Pazarlama stratejim için gerçekten videolara ihtiyacım var mı?

Ortalama bir kullanıcı ayda 32 video izliyorsa, bir video pazarlama stratejisine yatırım yapmaya başlamanın zamanı gelmedi mi? Stratejini oluşturmaya başladığında, önemli bir ipucu, alıcı kişiliklerinizi ve onları en çok ilgilendiren konu türlerini gözden geçirmendir. Çünkü videoların kitlen içindir. Dolayısıyla, şu anda çözüm aradıkları bir içerik oluşturuyorsan, video pazarlama stratejin çok daha kolay olacaktır. 

İzleyicilerim gerçekten potansiyel müşterilerim mi?

Hepsi değil. Dönüşüm hunisi konusunu hatırlaman gerekiyor. Pazarlama stratejin, özellikle hedef kitlen için benzersiz bir kullanıcı deneyimi oluşturmaya çalışırken, alıcı yolculuğunun her aşamasını video içeriğinize yansıtabilirsin. Yani, yalnızca insanları markanıza çekmek için kullanılan videolar oluşturuyorsan, bu izleyicilerden yalnızca birkaçı muhtemelen daha sonra potansiyel müşterilere ve müşterilere dönüşecektir. Kısacası, satış hunisinin en tepesinden en altına kadar ağır ve sürekli adımlarla ilerlemen gerekiyor.

Video reklam pazarlama pahalı mı?

Değişebilir. Örneğin, aşağıdaki sorular, pazarlama bütçendeki video prodüksiyonunun toplam maliyetini etkileyebilir:

  • Videoyu kim oluşturuyor? Şirket içi bir ekip mi yoksa bir video prodüksiyon şirketine Dış Kaynaklı mı olacak?
  • Ne tür bir video formatı oluşturuyorsun? Örneğin, bir animasyon, canlı yayınlardan daha pahalı olabilir.

Sonuç olarak, video pazarlamanın uzun vadeli faydaları, video prodüksiyon maliyetinden daha ağır basmalıdır. Örneğin, küçük bir bütçeyle uğraşıyorsan, Periscope ve hatta Snapchat gibi uygun fiyatlı kaynakları kullanarak videolar oluşturmak için yakın çevreni kullanabilirsin. Şunu biliyoruz ki, Instagram video reklamları yüksek bütçeyle çekilmese bile dikkat çekebiliyor.

Bir video yeterli değil mi?

Kısa cevabımız, değil 😌 Alıcıların senden hep daha fazlasını görmeyi istiyorlar. Ne kadar video içerik üretebilirsen, senin sattığın ürünler/hizmetler hakkında bilgiler doğru orantılı bir şekilde artabilir.