Web sitenin yüksek oranda trafik kazanması, SEO pazarlama açısından oldukça büyük bir başarı. Anahtar kelime araştırması, meta veriler, kullanıcı deneyimi (UX) vb. konulardaki becerin sayesinde bu trafiği artırabiliyorsan hakkını vermeli ve kendini tebrik etmelisin!
Evet, bu kadar kutlama yeter. Peki, bu trafiğin ne kadarının dönüşüm sağladığını biliyor musun?
SEO stratejisinin yalnızca işlemsel anahtar kelimelere odaklanma veya doğrudan yanıt odaklı hedef sayfalara (landing page) güvenme lüksü yok.
Tarifler, kılavuzlar ve nasıl yapılır temalı blog yazılarını bir düşün. Oluşturulan veya optimize etmeye yardımcı olunan içerikler ağırlıklı olarak eğitim ve farkındalığa odaklandığında, edinme oranları (acquisition rate) ücretli trafik kaynaklarınınkine kıyasla daha düşük olma eğiliminde.
Tabii bu durum, düşük sayıları kabul etmek için bir mazeret değil. Akıllı markalar veya bir ajansta çalışıyorsan müşteriler, trafiğini potansiyel müşterilere veya satışlara dönüştürme konusunda seni zorlayacak ve dolayısıyla daha iyi sonuçlar elde etmeni sağlayacak.
Akıllı SEO uzmanları ise bu zorluğu keyifle karşılayacak ve bunun üstesinden gelmek için aşağıdaki dokuz stratejiyi devreye sokacak!
1. Farklı İçerik İçi CTA’ları Test Et
İster bir ürün veya hizmet hakkında detaylı bilgi veren bir hedef sayfası ister ikincil bir konuyla ilgili blog gönderisi olsun, bu başlığı kapsayan birçok seçenek bulunuyor. Dil, tasarım, yerleşim ve stiller dahil olmak üzere sana fayda sağlayacak farklı alanlarda içerik içi harekete geçirici mesajları (CTA – Call to Action) test etmelisin.
Örneğin, bir blog yazısının üst kısmına metin tabanlı bir CTA ekleyebilir, orta kısmına görüntü tabanlı bir CTA gömebilir veya içeriğinin herhangi bir yerinde CTA butonlarını kullanabilirsin.
Fikirlerin ne olursa olsun, öncelikle net bir test yaklaşımı oluşturmalısın. Bu sayede gerçek edinimleri artırmak için hangi yöntemin en iyi sonucu verdiğini görebilirsin.
2. Farklı Teklifleri Test Et
Satış yapmak için ısrarcı olmana hiç gerek yok. Bununla birlikte, kullanıcıları bir ürün sayfasına kaydolmaya ikna ederek fiyat düşüşlerinde bildirim gönderme teklifinde bulunabilirsin.
Müşteri mıknatısı (lead magnet) oluşturmak veya çekilişler düzenlemek sana çok fazla sayıda e-posta adresi kazandırabilir.
Özellikle sayfadaki içeriklerle ilgili olan haber bültenleri, etkinlik rehberleri vb. yönelik çekilişleri test edebilir ve insanların tepkisini ölçebilirsin.
3. CTA’ları İçeriklerinle Uyumlu Hale Getir
CTA’ları içerikle bağlantılı hale getirmek düşündüğünden çok daha etkili olabilir.
Örneğin, kullanıcı A ürünüyle ilgili bir blog makalesine denk geldiyse A ürününe özgü bir CTA oluşturabilirsin. “{Ürün kategorisi}’nin 2024 yılı alıcı rehberine ulaşmak için kaydol” benzeri bir CTA, işini rahatlıkla görecek.
4. İçerik Dışı CTA’ları Test Et
Evet, satır içi CTA’lar oldukça işlevseller ancak kenar çubuğu, üst gezinme açılır menüsü, sayfa üstü banner’ı veya alan adı gibi sayfanın başka kısımlarına da CTA’ları yerleştirmeli ve sonuçları değerlendirmelisin.
Buradaki önemli nokta, hem dönüşüm oranına (conversion rate) hem de hemen çıkma oranına (bounce rate) dikkat etmekten geçiyor. Eğer birincisinde ikincisi pahasına minimum kazanç elde ediyorsan testi erkenden sonlandırıp bir sonrakine geçmekten çekinmemelisin.
5. İçerik Yolculuğunu Genişlet
Kullanıcılar sitene giriş yaptığı an onlardan kişisel bilgilerini paylaşmalarını istemek, tahmin edeceğin üzere hem etkili değil hem de hoş karşılanmayabiliyor. Özellikle eğitim içerikleri söz konusu olduğunda, ziyaretçileri öncelikle sitenin farklı kısımlarında zaman geçirmeye ikna edebilirsen ihtiyacın olan bilgileri istemen de o kadar kolay hale gelecek.
Eğer içeriğin doğrudan satın alma yolculuğunun başında yer alıyorsa kullanıcılardan herhangi bir şey istemeden önce onları dönüşüm hunisinin orta veya alt kısmına yönlendirmelisin.
Dönüşüm hunisin aşağılarına kendi kendilerine gelmiş olmaları ise sana bilgi vermeye çok daha istekli olduklarını gösteren harika bir işaret!
Dönüşüm hunisinin üst kısmındaki içeriklerde, ilgili içeriğe yönelik haritalar oluşturmayı değerlendirmelisin. Bu sayede, kullanıcıları harekete geçmeleri için nazikçe koşullandırmış olacaksın.
6. Dönüşüm Etkinliğinden Önce Etkileşim Oluştur
Kullanıcılara etkileşim kurma yolları sunarak, ürün veya hizmetine yatırım yaptıklarını hissetmelerini sağlayabilirsin. Bu da, ilerleyen dönemlerdeki edinme faaliyetlerinde kayda değer bir artış elde etmeni sağlayacak.
Anketler, bu alandaki en iyi araçlardan biri. Eğer anketi kapsamlı veri ve istatistikler toplamak için kullanıyorsan, “Anket sonuçlarını görmek ister misin? O halde, buraya e-posta bilgilerini girebilirsin!” benzeri bir yönlendirme ile kısa sürede çok fazla sonuç alabilirsin.
7. Isı Haritaları Kullan
Hotjar ve FullStory gibi ısı haritası araçları, trafiğinin sadece odaklanan içerikte değil, site üzerinde nerede ve nasıl etkileşime girdiği hakkında da inanılmaz analizler sunabilir.
Anasayfan, gezinme menün, hizmetini anlatan sayfaların, en beğenilen blogların vb. üzerindeki ana etkileşim kaynaklarını bulmalı ve kullanıcılara dönüşüm sağlamaları için bir yol sunduğundan emin olmalısın.
8. Yüksek Dönüşüm Sağlayan İçeriklerden Elde Ettiğin Verilerden Faydalan
Nispeten düşük organik trafik ve görece yüksek dönüşüm oranlarına sahip gönderi veya mülk örneklerini bulmak için Google Analytics hesabını inceleyebilirsin. Bu sayfalar, ne sağlıyor da dönüşüme yol açıyorlar?
Bunu sağlayan şey ister kullandığın dil ister herhangi bir ürünün bilgisi isterse CTA olsun, bil ki daha popüler sayfalarda yeniden oluşturabileceğin bir şeyler elbet var. Bonus olarak, yüksek dönüşüm sağlayan sayfalarını daha fazla trafik ve dönüşüm hacmi elde etmek için optimize etmenin başka yollarını da bulabilirsin.
9. Nitel Araştırmanı Yap
Mevcut ve sadık kullanıcılarından hikayelerini anlatmalarını istemek son derece aydınlatıcı olabilir.
Kullanıcıların dikkatini çeken noktaları, onları en çok cezbeden ürün özelliklerini ve kaydolmalarını teşvik edecek teklifleri belirlemek için sorular sormak, veri satırlarında belki de asla bulamayacağın yeni ve değerli fikirler elde etmeni sağlayacak.
Web Sitenin Dönüşüm Oranlarını Artırmak
Sahip olduğun mülklere sağlıklı bir trafik çekebiliyorsan, SEO’yu büyük bir büyüme aracı olarak kullanma yolunda sağlam bir temel atmışsın demektir. Ancak unutmamalısın ki, üzerine koymaya devam etmediğin müddetçe attığın temel ne kadar sağlam olursa olsun bir anlam ifade etmeyecek.
Yukarıdaki yöntemleri mevcut stratejine dahil etmek, SEO’nun dönüşüm hunisindeki etkisini artırmana yardımcı olacak – ki asıl hedefin de zaten buna odaklanmak olmalı. SEO’ya doğrudan atfedilebilecek satış hattını (pipeline) veya gelir kazançlarını iyileştirmekse ekibinin daha büyük bir organizasyonda bir büyüme kaynağı olarak itibarını inşa etmenin harika bir yolunu sunacak.