Heyecan verici olarak nitelendirilmeyen bir sektörde veya ürün üzerinde mi çalışıyorsun? Sosyal medya gönderilerinde ne paylaşacağından emin olamadın mı?

Tahmin edebileceğin üzere, trendlere “balıklama dalmak” veya “benimle hazırlan” içerikleri üretmek, her işletme için uygun değil. Sosyal medya hesaplarını büyütmek için bundan daha fazlasına ihtiyaç var.

Bununla birlikte, “sıkıcı” endüstrilerin çevrimiçi ortamlarda da sıkıcı olması gerekmediğini bilmeni isteriz. Sosyal medyada, işini etkili ve ilgi çekici bir şekilde tanıtabileceğin pek çok yaratıcı seçenek bulunuyor.

Bu yazımızda, ne sattığının değil, nasıl sattığının önemli olduğunu kanıtlamış 3 markaya yer veriyoruz.

Markanı “Sıkıcı” Bir Endüstride Öne Çıkarmanın 3 Yolu

Finanstan konserve balığa kadar bahsedeceğimiz endüstriler, sosyal medyanın yaratıcılıkta sınır tanımadığını kanıtlıyor.

O halde, “sıkıcı” olarak kabul edilen bu endüstrilerin sosyal medyada akılda kalmayı nasıl başardığını farklı markalar üzerinden 3 başlık ile inceleyelim:

  • Hedef Kitleni Eğit
  • Güçlü Bir Marka Estetiği ve Sesi Geliştir
  • Anlatma, Göster

1. Wealthsimple: Hedef Kitleni Eğitirken Yaratıcı Ol

Söz konusu ilgi çekici eğitim içerikleri olduğunda, aklına ilk olarak finansal hikaye anlatıcılığı gelmiyor olabilir.

Ancak çıtayı yüksek tutmak istiyorsan, çevrimiçi bir yatırım yönetimi hizmeti olan Wealthsimple’a güvenebilirsin.

Para yönetimi sorunlarıyla başa çıkamıyor musun? Hiç sorun değil!

Wealthsimple, kendi topluluklarından gelen soruları yanıtlamak için görsellerin gücüne güveniyor ve kullandığı infografiklerle konunun daha iyi özümsenmesini sağlıyor.

Hatta, opsiyon ticaretinden yeni bir tasarruf hesabı türüne kadar finans alanında ihtiyacın olan ve bilmen gereken her şeyi kapsayan derinlemesine incelemelerle (Instagram Hikayeleri ve Reels aracılığıyla) bunu bir adım ileriye taşıyor:

Ayrıca, sektör haberleri ve ipuçlarıyla dolu “çok uzun, okuyamadım” anlamına gelen TLDR (too long; didn’t read) isimli bir bültenleri de bulunuyor.

Temel çıkarımlar

  • Topluluğunla eğitici içerikler paylaşmak istiyorsan kaydırmalı gönderiler veya çeşitli video içerikler kullanabilirsin. Mesela, sektörünle alakalı sıkça sorulan sorulara yer verebilirsin.
  • Gerekli kaynaklara sahipsen, haftalık veya aylık haber bültenleri oluşturarak bunları sosyal medyada tanıtabilirsin. (Bonus: Wealthsimple’ın TLDR’nin özel bir basılı versiyonunu nasıl oluşturduğunu ve bunun çevrimiçi ortamlarda ne kadar etkileşime yol açtığını incelemeni öneririz)

2. Fishwife: Güçlü Bir Marka Estetiği ve Sesi Geliştir

Konserve balıkların TikTok’ta trend haline geldiği zamanı hatırlıyor musun? Bunun için Fishwife’a teşekkür edebilirsin.

Pandemide hayat bulan Fishwife, sıradan bir temel gıdayı yükselen bir sosyal medya başarısına taşıdı.

Fishwife, etik balıkçılık yöntemleri ve taze lezzetlerinin yanı sıra, markalaşması ve kolay çoğaltılabilir yemek tarifleri sayesinde kalabalığın arasından sıyrıldı.

Ayrıca, bir yandan da kullandıkları bilgilendirici ses tonu ile bunu bir adım daha ileri götürdüler.

Etkileşimli başlık ve altyazıları, sanki çok yakın bir arkadaşımızın bizimle muhabbet ettiğini hissettiriyor ve bu da markalarını eğlenceli ve cana yakın kılıyor. Tabii, bu arkadaşın deniz ürünleri hakkında uzman olduğunu da atlamayalım.

Temel çıkarımlar:

  • Nişini oluşturmalı, “nedenini” tanımlamalı ve markanı benzersiz kılan unsurların ne olduğunu belirlemelisin.
  • İş, markanı geliştirmeye geldiğinde görsellerle sınırlı kalmamalısın. Tutarlı bir marka sesine, değer sistemine ve mesajına bağlı kaldığının güvencesini verebilmelisin.

3. Roadway Moving: Anlatma, Göster

Bu başlığımızda, sosyal medyada nasıl yol alması gerektiğini çözmüş Roadway Moving isimli bir taşımacılık firmasından örnek vereceğiz.

Hizmet odaklı bir iş modelini benimseyen Roadway Moving, gerçekte ne yaptıklarını göstermek adına içerik oluşturucular ile işbirlikleri yapmaya yöneldi.

Bu işbirlikleri, gerçekleştirdikleri taşıma türlerine ve hizmetlerinden ne bekleyebileceğine dair fikir edinmenin harika bir yolunu sunuyor.

Bu tip işletmeler, ağızdan ağıza (word-of-mouth) tavsiyelerle büyüyor. Dolayısıyla içerik oluşturucu ortaklıklarına yatırım yaparak birçok yeni potansiyel müşteriye ulaşıyor ve ihtiyaç anında insanların akıllarında ilk sıralarda yer alıyorlar.

Temel çıkarımlar:

  • Hizmet sektöründeysen, Instagram Hikayeleri’nde doğrudan topluluğundan gelen deneyimlere ayrılmış bir öne çıkanlar kısmı oluşturabilirsin.
  • Bir sonraki içerik oluşturucu işbirliğini kiminle yapacağını mı düşünüyorsun? Tavsiyemiz, sosyal medyadaki yorumlara ve etiketlenmelere dikkat etmen yönünde. Markanın gerçek bir hayranını bulabilirsen, bulduğun bu takipçi hizmetlerini kendi hedef kitlesine tanıttığında oldukça doğal bir işbirliğin olmuş olacak!

Evet, işte bu kadar basit!

Wealthsimple’ın eğitici gönderilerinden tut Roadway Moving’in içerik oluşturucuları kullanmasına kadar saydığımız markalar, en “sıkıcı” endüstrilerin bile sosyal medyada başarıya ulaşabileceğinin bir kanıtı.

Önümüzdeki dönemlerde hazırlayacağın haftalık veya aylık sosyal medya içerik stratejilerini gözden geçirirken verdiğimiz örneklerden ilham almayı unutma! Eğer nereden başlayacağını bilemiyorsan, aşağıdaki ilanlara göz atabilir ve Bionluk freelancer’larından destek alabilirsin 😌👀