Google, arama yapan kullanıcıların aradıkları şeyi daha rahat bulmalarını sağlamak için arama deneyimini yeniden düzenlemeye hazır.

Google’ın, Üretken Arama Deneyimi (SGE –Search Generative Experience) ve diğer yapay zeka gelişmelerini test etmesi, doğal sorgular yoluyla yapay zeka etkileşimini güçlendirmeye yönelik stratejik bir değişimi yansıtıyor. SGE ile arama yapanlar konu özetlerini görebiliyor ve dinamik sohbet modlarına katılabiliyor.

SGE’ler, Google’ın deneyim, uzmanlık, otorite ve güvenilirlik kriterlerini belirten EEAT prensibini vurgulayan içerikleri ödüllendirmek üzere, büyük bir titizlikle tasarlanmışlar. Sistem, bir yandan da deneyim derinliği ve yetkili ürün önerilerine sahip içerikleri önceliklendiriyor.

Google, sunduğu özetler ve kısa yanıtlar ile karmaşık konuları kullanıcılar için daha anlaşılır hale getiriyor. Küçük bilgi kutularına benzeyen bu yardımcı kısayollar, arama sonuçlarının üst kısmında yer alıyor.

Ayrıca, orijinal kaynaklara giden bağlantılara tıklayarak daha fazla ayrıntı keşfetme olanağı da bulunuyor. SGE’ler, Google’ın Büyük Dil Modeli (LLM – Large Language Model), genel amaçlı modeli olan PaLM 2 ve Multitask Unified Model (MUM) tarafından destekleniyor.

SGE’ler henüz deneysel bir aşamada, ancak işin sonunda Arama Motoru Sonuç Sayfalarının (SERP – Search Engine Results Page) hepsi birbirinden farklı olacak. İçerik oluşturucular ve pazarlamacılar SGE’ler için deney yapmaya, test etmeye, sonuçları ölçmeye ve strateji oluşturmaya istekli ve hazır olmalılar.

“5 kmlik yokuşlu bir yolda işe gidip gelirken kullanılacak en iyi bisiklet” aramasını örnek olarak alalım. Yapay zeka tarafından oluşturulan metin, bu tip bir bisiklet seçiminde dikkate alman gereken yönleri vurguluyor ve yokuşlu araziler için en iyi seçeneğin bir elektrikli bisiklet olduğu sonucuna varıyor. Ardından değerlendirebileceğin en iyi elektrikli bisikletleri listeliyor. Tüm bu içerik, organik ve ücretli arama sonuçlarından önce görünüyor.

Elbette, arama deneyiminde ve Google’ın arama motoru sonuç sayfaları düzeninde belli periyotlarla değişiklikler yapılacak. Dolayısıyla, sıralama ve etkileşime yönelik yeni fırsatları değerlendirebilmek için SEO stratejinde değişiklikler yapman gerektiğini aklından çıkarmamalısın.

İçeriklerini SGE’lerin Bir Parçası Hâline Nasıl Getirebilirsin?

Sohbete dayalı AI yaklaşımının yaratacağı etkiyi kestirmek, şu an için güç. Ancak şöyle bir tahminimiz var: Nasıl ki, Google üzerinde bir arama yaptığımızda hiçbir siteye tıklamadan Google’ın karşımıza getirdiği bazı bilgilere (zero-click results) erişebiliyoruz, aynı şekilde AI kullanımıyla arama yapan kişilerin birçoğu da başka bir siteye tıklamadan ihtiyaç duydukları cevabı almış olacaklar. Bu durumda, üst düzey trafik azalabilir ancak sadece ilgili kişiler bir siteye tıklayacakları için dönüşüm oranlarının (conversion rate) artması olası.

Google’ın Üretken Arama Deneyimi’nden en iyi şekilde faydalanmak istiyorsan içeriklerini aşağıdaki dört türe göre optimize etmen gerekiyor.

1. Görseller ve Videolar

Görsel içerikler, organik arama sonuçlarında ve SGE’lerde genellikle ön plana çıkıyor. Görsellere ve videolara yönelik arama stratejini aşağıdakilere göre optimize etmelisin:

Sohbete dayalı sorgularda arama yapan kişinin amacına hitap et.

  • Anahtar kelime araştırmanı güncel tut.
  • Uzun ve karmaşık videoları, tek bir soruyu yanıtlayan veya bir fikri açıklayan kısa kliplere böl.
  • Profesyonel kalitede çekilmiş orijinal görseller kullanarak bir konuyu, ürünü veya konsepti açık ve net bir şekilde ifade et ve rekabetçi multimedya arama sonuçlarında öne çık.

Sitenin şema işaretlemesini (schema markup) ve yapılandırılmış verilerini (structured data) gözden geçir.

  • Arama motorlarının video ve görsel içerikleri daha kolay anlamasına yardımcı olmak için yapılandırılmış verileri ve şema işaretlemelerini kullan.
  • Açıklamalar, dosya adları ve alternatif metinler ekle.
  • Arama motoru robotlarının (crawlers) içeriğinin tümünü fark etmesi için site haritana görseller ve videolar ekle.

Ziyaretçi deneyimini iyileştir.

  • Görselleri uygun bir şekilde boyutlandır, dosya boyutlarını sıkıştır ve web için optimize et. Bir içerik dağıtım ağı, bu adımların işletme ölçeğine göre tamamlanmasına yardımcı olabilir.
  • Görselleri ve web siteni duyarlı (responsive) ve mobil uyumlu hale getir.
  • Hedef anahtar kelimelerini görselde, video başlığında, alternatif metinde, altyazılarda ve açıklamalarda doğal bir biçimde kullan.

2. Bloglar ve Makaleler

Eğer blog içeriğini Google Arama’nın faydalı içerik sistemi temelinde geliştirdiysen, Üretken Arama Deneyimi için oluşturacağın stratejide bir adım öndesin demektir. Google, kullanışlı ve yüksek kaliteli içeriği önceliklendirirken insanlar tarafından insanlar için yazılmış gibi görünmeyen düşük kaliteli ve basit içerikleri göz ardı etme eğiliminde.

SGE kullanımıyla, arama yapan kişi ile Google’ın yapay zekası arasındaki doğal konuşma akışını bir hayal et. Sence, arama yapanların ihtiyaçlarını daha iyi nasıl karşılayabilir ve blog veya makalenin ilgili sorgular için en iyi seçenek olduğunu Google’a nasıl gösterebilirsin?

Bunun için, aşağıdakileri göz önünde bulundurman gerekiyor:

Blog ve makale yapısına dikkat et.

  • Paragrafları parça parça ayırmak, önemli soru ve bilgileri vurgulamak ve okuyucuların bilgilere göz gezdirmesine yardımcı olmak için alt başlıklardan faydalan.

·   Her bölümdeki içeriğin alt başlığın vaadini yerine getirdiğinden emin ol.

  • SGE’lere yönelik yapacağın güncelleme ve optimizasyon çalışmalarına en uygun olan içeriklerini belirlemek için içerik kitaplığını zaman zaman denetle. Mevcut gönderilerini yapılandırabileceğin ve soru ve cevapları daha net bir şekilde vurgulayabileceğin fırsatları yakalamaya çalış.

Doğal bir dil kullan.

  • Hedef kitlenin ihtiyaçlarını, sorularını ve tercihlerini anla. İletişimini sohbet ediyormuşçasına kur. Okuyucularına hitap eden ve onlarla birebir konuşuyormuşsun gibi hissettiren bir dil kullan.
  • Bağlamının akıcı olması için uzun kuyruklu anahtar kelimeleri içeriğine doğal bir şekilde dahil et.
  • İlk olarak, insanlar için yazmayı hedefle. Arama motorlarına yönelik optimizasyonu ikinci plana bırak.

Şema (Schema)

Schema.org makaleler, tarifler, etkinlikler, incelemeler ve çok daha fazla içerik türü için şema sağlıyor. İçeriğini dikkatlice gözden geçirerek makale başlığı, yazar, tarih, görseller veya ilgili detaylar gibi vurgulanması gereken ana öğeleri belirleyebilir ve ardından, içeriğinle uyumlu olan şema türlerini seçebilirsin.

HTML koduna manuel olarak şema işareti eklemek bir seçenek olsa da, yapılandırılmış veri işaretleme araçları süreci basitleştirebilir ve doğruluğu sağlamaya yardımcı olabilir.

Schema, üretken yapay zeka ve Google’ın Üretken Arama Deneyimi’nin kullanıma sunulmasıyla hayati bir öneme sahip hale geldi. BrightEdge’deki endüstri kategorilerinin tümünde, bu yıl üst sıralarda yer alan şema etiketlerinin 2022’ye kıyasla dört kat daha fazla kullanıldığını gördük. Pazarlamacılar erken tatil sezonu için e-ticaret planlamalarını yaparken görsellere ve ürün şemalarına daha fazla odaklanıyorlar. Aslında bu trendi, Üretken Arama Deneyimi’ne hazırlanan markaların çoğunda görüyoruz. Şemalar ayrıca konumlar, sosyal medya hesapları ve üçüncü taraf incelemeleri gibi temel kuruluş ve şirket bilgilerinin etiketlenmesini de sağlıyorlar.

Google’ın Zengin Sonuçlar Testi (Rich Results Test) ve Şema İşaretleme Doğrulayıcısı’nı (Schema Markup Validator) hangi içerik şemalarının zengin sonuçları tetikleyebileceğini görmek için kullanabilirsin.

3. Google İşletme Profili İçerikleri

Üretken Arama Deneyimi’ne geçiş, kısmen arama yapanların doğru ve yararlı yerel işletme bilgilerini bulmasına yardımcı olmak için tasarlandı. Bu amaçla Google, Haziran ayında Google İşletme Profillerinden yorum ve fotoğrafları tedarik etmeye başladı. İşletme profillerindeki bilgiler, etkileşimli sorgu sonuçlarında daha üst sıralarda ve daha sık görünme fırsatı sunuyor. Dolayısıyla Google’ın başlattığı bu süreç, yerel SEO stratejini organik stratejinle daha yakından ilişkilendiriyor.

Peki, bu durumun avantajlarından nasıl faydalanabilirsin? Aşağıdakileri yapmaya çalış:

Daha yüksek kaliteli fotoğraf ve videolar ekle.

  • Fotoğraflarını yenilemek ve açıklayıcı dosya adlarıyla optimize edildiklerinden emin olmak için profesyonel bir fotoğrafçı ile anlaş.
  • Profiline şirketinin iç ve dış mekanlarının, ürün ve hizmetlerinin, çalışanlarının, etkinliklerinin ve daha fazlasının fotoğraf ve videolarını düzenli periyotlarla ekleyerek profilinin yeni içerikleri de barındırdığını Google’ın fark etmesini sağla.
  • İçeriğin güncel ve kaliteli kalması için eskimiş fotoğraf ve videoların yerini yenilerinin alacağı bir süreç başlat.

İncelemeleri iyileştir.

  • Olumlu ve olumsuz tüm yerel incelemelere en kısa sürede yanıt ver.
  • Olumsuz deneyimleri önceliklendirmek ve incelemeleri teşvik etmek için satın alma ve mağaza ziyaretlerinden sonra kullanıcılara e-posta veya SMS gönder. Daha açıklayıcı ve anahtar kelime açısından zengin yanıtları teşvik etmek için anketlerle sorular sor.
  • İşletme adının, adresinin ve telefon numarasının doğruluğundan emin ol.
  • Kullanıcı önerilerine, web üzerindeki diğer sonuçlara, veri toplayıcılar tarafından sağlanan bilgilere ve benzerlerine dayanarak Google’ın işletme profillerindeki iletişim bilgilerini değiştirebileceğini unutma. Güncel olmayan iş verilerinden kaynaklanan kötü deneyimleri takip etmek ve önlemek için bir yazılım kullan.

4. Mesajlaşma ve Sohbet Robotu İçerikleri

Sohbet robotlarının, Üretken Arama Deneyimi’ndeki sıralamayla neden bir alakası olsun ki, diye düşünüyor olabilirsin. Sonuçta müşteri sohbetleri Google arama sonuçlarındaki dizine eklenmiyor. Ancak mevcut sohbet robotları ve mesajlaşma içeriği, SGE dünyasında çok daha büyük bir etkiye sahip olabilir. Örnek vermemiz gerekirse:

Sohbet Robotu İstatistiklerini İncele

Sohbet robotunla etkileşimde bulunan kişiler, soruları yanıtlamak ve daha fazla bilgiye erişmek için yapay zeka teknolojisi tarafından içerik kaynaklarına yönlendiriliyorlar:

  • İnsanlar sohbet robotlarına hangi soruları daha sık soruyorlar?
  • İnsanlar sohbet robotu etkileşimlerinde hangi anahtar kelimeleri kullanıyorlar?
  • Bu fırsatları içeriklerine nasıl dahil edebilirsin?

Google Mesajlaşma Yanıtlarını İncele

Google, İşletme Profili üzerinden mesajlaşma yoluyla gönderilen sık sorulan sorulara otomatik yanıt oluşturmaya olanak tanıyor.

  • Sorulan soruları değerlendirmen, bu soruların aynı zamanda konuşma aramalarında da karşına çıkabileceği için önemli. Bu soruları yanıtlamak için içeriklerin doğru ve güncel mi, yoksa yenilemenin zamanı geldi mi?
  • SSS’leri ve anlık mesajları yanıtlamak için paylaşılan URL’lerin sayfa performansını değerlendir. Hangi sayfalar istediğin etkiyi almanı sağladı ve dönüşümlere yol açtı? Bu sayfaları daha iyi nasıl optimize edebilirsin?

Eğitim İçeriği Kitaplığını Genişlet

  • Sohbet robotu ve mesajlaşma cevaplarını doldurmak için bilgi tabanındaki metin içeriklerini video veya görsel içeriklere dönüştürme fırsatlarını kolla.
  • Anahtar kelime araştırmasının yanı sıra, Google’ın belirli sorgular için hangi tür içeriği tercih edebileceğini görmek adına canlı SERP’leri incele. Bu tür sorgularda görünecek içeriğin var mı? Eğer yoksa, işe koyul.

Mükemmel Bir Deneyim Yarat

Arama, artık bir işlemden ziyade sohbet haline gelmeye başlıyor ve hedef kitlenin yolculuğu boyunca potansiyel etkileşim noktalarını genişletiyor. Google Arama, daha iyi sonuçlar sunmak için yapay zekanın, özellikle de üretken yapay zekanın rolünü artırdıkça, pazarlamacıların yeni fırsatları değerlendirmesi bizce bir zorunluluk halini alıyor. Nasıl ki, arama deneyimi her geçen gün gelişip evrimleşiyor, aynı şekilde kullanıcılar da arama yapma biçimlerini ve niyetlerini değiştiriyorlar. Kullanıcıların ihtiyaçlarını ve beklentilerini karşılayan bir içerik stratejisi planlayıp uygulamak için, yenilikleri takip edip bunlara ayak uydurman gerekiyor.