Geçtiğimiz son 10 yılda “online” kelimesini en çok hangi kelime ile birlikte kullandınız diye sorsak, hiç şüphesiz cevabın “alışveriş” olacaktır. Online alışveriş kavramı, 21. yüzyılın adeta bir geleneği haline gelmiş durumda. Öyle ki günümüzde internetten satın alınamayan bir şey neredeyse yok ve itiraf edelim, en çok uğradığımız alışveriş merkezlerinin çoğu fiziksel olarak hiç varolmadı bile! Bunun adı “e-ticaret”.

E-ticaret siteleri artık hayatımızın merkezinde. Bu sitelerden birkaç saniye içinde istediğimizi satın alabiliyoruz. Peki, satanlar nasıl satıyor dersin? Kanada’nın karlı bir gününde ortaya çıkan bir teknoloji olan Shopify ile!

Shopify Nedir?

Dijital dünyada çığır açan pek çok fikir gibi Shopify’ın kuruluşunun da ilginç bir hikâyesi var. Her şey fazlalık olan snowboard ekipmanlarının satılma fikri ile başlamış. Kanadalı üç genç (T. Lütke, D. Weinand, S. Lake), dünyanın bir kısmının internetin varlığından dahi haberinin olmadığı 2004 yılında, ellerindeki kayak malzemelerini internet üzerinden “kolayca” satmanın bir yolunu bulmuşlar ve “Snowdevil” adını verdikleri bir online mağaza açmışlar. Sonra eşyalarını internetten satma ihtiyacı olan başka insanların da var olabileceğini düşünerek buldukları “kolay” yöntemi “Shopify” adıyla halka arz ederek yeni Snowdevillerin yolunu açmışlar. Güzel hikâyeymiş, tamam da nedir bu Shopify?

Yazılım ve programlama bilmeyenlerin kolayca e-ticaret mağazasına sahip olmasını sağlayan Shopify o kadar pratik ki, bilmeyenler kadar işin ustaları da bu sistemi kullanıyor. Öyle ki günümüzde kullanıcı sayısı 1 milyonu aşmış olan Shopify, 175’ten fazla ülkede hizmet veriyor. Her geçen gün biraz daha artan gelirlerini hesaplamak ise büyük ihtimalle kendilerine bile zor geliyordur.

Shopify, e-ticaret yapabilmenin en pratik çözümlerini sunan bir yazılım. Normal şartlarda hazırlanması ve siteye entegre edilmesi günlerce, belki de aylarca sürecek olan sistemler, Shopify ile çok kısa sürede halledilebiliyor. Shopify ile sayfalarca kod yazmak yerine bir mouse ve bir klavye aracılığıyla e-ticaret siteni kurabilir, ürünlerini müşterilerinle buluşturabilir ve ödeme alarak satış yapabilirsin.

Shopify Avantajları ve Dezavantajları

Dünya çapında kabul görmesi ve dünya devi markaların dahi bu sistemi kullanıyor olması, Shopify’ın avantajlarının dezavantajlarından fazla olduğu anlatan bir durumdur. Fakat her güzel şey gibi Shopify’ın da güzelliğine gölge düşüren bazı özellikleri var.

Shopify’ın en önemli avantajı, kullanıma hazır bir sistem olması. E-ticaret sitelerinin oldukça karmaşık altyapıları vardır. Siteyi kurmak, ürün eklemek, ödeme sistemine sahip olmak, satış sürecini sağlıklı bir şekilde yönetmek gibi katları olan bir inşaatın temellerini atmaya kimse yanaşmaz. Shopify ise tüm binayı “anahtar teslim” haliyle kullanıcıya sunuyor. Böylece geleneksel ticari zekâsına dijitaldeki teknik bilgileri sığdıramayan herkes kolayca e-ticaret işine girebiliyor.

Pek çok e-ticaret sitesinde kullanıcı oluşturarak da ürünlerinizi satabilirsiniz. Fakat Shopify, size özel bir mağazaya sahip olmanızı sağlıyor. Dijital pazarlama araçlarının hemen hepsine sahip olan Shopify, haricen alınabilen eklentileri ile de kişiselleştirilebiliyor. Ayrıca bulut tabanlı bir servis olarak hizmet veren Shopify, bu özelliği ile tüm cihaz ve tarayıcılara uyumluluk sağlıyor.

E-ticaret sitesine sahip olmanın en sancılı süreci, ödeme sistemlerinin entegre edilmesi sürecidir. Shopify ile 70’ten fazla ödeme sistemi mağazana entegre bir şekilde geliyor ve ayrıca Shopify’ın kendine ait sanal POS hizmeti de bulunuyor. Shopify’ın ödeme sistemleri arasında Türkiye’de kullanılabilen Garanti Sanal Pos, PayU ve iyzico da mevcut.

Shopify, bu avantajlar gibi kendisini göklere çıkaracak pek çok avantaja sahip. Ama dezavantajları dolayısıyla bazı kullanıcılar Shopify’ı yerin dibine sokmaktan çekinmiyor. Bu dezavantajlardan en çok şikâyet edileni, Shopify’ın fiyat tarifesi. Aslında Shopify fiyatları ABD, Kanada gibi bölgelerde oldukça makul karşılanıyor ama döviz kuru diye bir gerçek var.

Dijital dünyadaki işlerini büyütmek isteyenlere de Shopify’ın bir sürprizi var: Eklenti ücretleri. Küçük ve orta ölçekli girişimciler, yazılımın standart özellikleri ile işlerini görebilecek durumda bir mağazaya sahip olabiliyorlar. Fakat işleri büyütmek isteyenlerin ihtiyaç duyduğu özellikler, eklenti olarak ayrıca satılıyor ve kullanıcılar eklentilerin fiyatlarından pek memnun görünmüyor.

Shopify Ücretli Mi?

Shopify’ın ücretli olduğuna dair bilgiyi verdik ki zaten böyle bir sistemin ücretsiz olması beklenebilir bir durum değil. Peki, Shopify neleri, nelere göre ücretlendiriyor?

Kullanıcıların ihtiyaçlarına ve kullanım amaçlarına yönelik 3 temel paket bulunuyor ve bu paketlere aylık ücret ödeniyor. 

Basic Shopify:

Üç temel paketin en ucuzu olan Basic Shopify, yeni bir iş kurmak isteyenlerin ihtiyacını karşılayacak temel özellikleri içeriyor.

Shopify:

Orta düzeydeki bu paket, işletmesini büyütmek isteyen ya da sektördeki deneyimleri sayesinde sıfırdan değil de birkaç adım ileriden başlamak isteyenler için bazı ek özellikler içeriyor.

Advanced Shopify:

Bu gelişmiş paket, işletmesini zirveye taşımayı hedefleyenlere yönelik tüm gelişmiş özellikleri içeriyor ve temel paketlerin en pahalısı olma özelliği taşıyor.

Genele hitap eden bu 3 temel paketin yanı sıra yüksek ticaret hacmine sahip işletmelere kurumsal çözümler sunan Shopify Plus ve sosyal medya, blog gibi e-ticaret sitesi olmayan platformlardan satış yapmak isteyenler için Shopify Lite paketleri de bulunuyor. Shopify’ın yapılan satışlardan ve kullanılan ödeme sistemlerinden komisyon aldığını da eklemeyi unutmayalım.

Shopify’da Hangi Ürünler Satılır?

Hiçbir Shopify paketinde ürün sınırlaması bulunmuyor. Kullanıldığı ülkenin yasal yükümlülüklerini tanıyan Shopify, yasal olarak izin verilen tüm ürün ve hizmetlerin satışına izin veriyor. Fiziksel ürünlerin yanı sıra tasarım, yazılım, seslendirme, yazarlık, reklamcılık, danışmanlık gibi dijital hizmetler de Shopify üzerinden satışa sunulabiliyor.

Shopify Nasıl Kullanılır, Kurulumda Nelere Dikkat Edilmeli?

Pratikliği ile varlığını sürdüren Shopify’ın paneli de kolay bir kullanıma sahip. Klasik bir “üye olma işleminin” ardından kurumsal kimlik oluşturan bilgileri eklemen gerekiyor. Bu adımda dijital mağaza adı, işletmenin resmî adı ve adresi, saat dilimi, para birimi gibi detaylar ayarlanıyor. Sonrasında anasayfa ve meta veriler adımına geçiliyor ki burada SEO kurallarına hâkim birinden destek almak, arama motorundaki görünürlüğünü artırman da faydalı olabilir.

Tema ayarlama adımına geldiğinde, resmî işlemleri tamamlanmış boş bir dükkânın artık var olduğunu düşünebilirsin. Şimdi artık dekorasyon zamanı. Shopify’da sektörel uyumluluklara sahip, her kullanıcıya hitap eden ücretli ve ücretsiz temalar vardır. Shopify yöneticinden online mağazaya giderek e-ticaret sitene, ürünlerine ve potansiyel müşterilerine uyum sağlayabilecek bir tema seçmelisin.

İşin buradan sonraki kısmı pek çok seçeneğe sahip olduğu ve kişisel ihtiyaçlara göre şekillendiği için Shopify Yardım Merkezi’nde yer alan rehberden destek alarak ilerlemeni öneriyoruz.

Shopify Ürün Ekleme

E-ticaret mağazan her yönüyle hazır olduğunda, ürünlerini ekleyerek satışa başlayabilirsin. Ürünler > Ürün Ekle adımlarını takip ettikten sonra ulaştığınız ekranda ürün adı, görseli, fiyatı, stok durumu, kargo bilgisi gibi ayrıntıları girip Ürünü Kaydet demen yeterli. Daha fazlası için en doğru kaynağın Shopify Yardım Merkezi olduğunu unutma!