Diledikleri zaman diledikleri ortamdan çalışma özgürlüğüne sahip freelancer’lığa her geçen gün talep artıyor. Bu artış paralelinde freelance işleyiş süreci ile ilgili sorulardaki artışı da beraberinde getiriyor. Bu nedenle alıcıların freelancer’lar ile çalışmak istediklerinde nelere dikkat etmeleri gerektiğini bilmeleri oldukça önem taşıyor.

Alıcıların bazı detayları profesyonel bir şekilde freelancer’a sunmaları projenin başarısını doğrudan etkileyen en önemli faktörlerden biri. Peki, söz konusu detaylar neler? Hadi gel birlikte inceleyelim.

Freelancer’a Nasıl Brief Verilir?

Bir freelancer’ın yeni bir projeyi kabul etmeden önce, müşterilere sorması gereken bazı sorular vardır. Bunun yanı sıra söz konusu müşterilerin de bu soruların sorulmasını beklemeden profesyonel bir şekilde brief vermesi ve soruları cevaplaması gerekir. Doğru sorular sormak, başarılı ve sorunsuz bir proje için yol gösterici ve en önemli noktadır. Bunun yanı sıra doğru yöneltilen sorular ve cevaplar freelancer ve müşteri arasında oluşabilecek olası yanlış anlamaları veya kafa karışıklığını ortadan kaldırır.

Projenin ayrıntılarını öğrenebilmek ve projeyi en kusursuz haliyle zamanında tamamlamak için bazı önemli sorular ise şu şekilde 👇🏻 

Projenin Teslim Tarihi Nedir?

Alıcı olarak ilk defa bir freelancer ile çalışıyorsan; freelancer’ın bu alandaki becerilerine, deneyimlerine ve uzmanlığına dayanarak onun yönlendirmesi ile teslim tarihini belirleyebilirsin. Veya daha önce benzer bir proje için çalışma fırsatın olduysa, zamana daha hakim olacağın için teslim tarihi konusunda freelancer’ı net bir şekilde yönlendirebilirsin.

Bir projenin sağlıklı ilerlemesi için ilk adım; projenin teslim tarihini belirlemek ve bu teslim tarihinden önce mutlaka projenin taslağını görmek istediğini freelancer’a belirtmek. Freelancer ile bu tarihleri en başta netleştirirsen sağlıklı bir proje süreci geçireceğini söyleyebiliriz.

Proje Hedefleri Nelerdir?

Bir proje çoğunlukla genel iş stratejisinin bir parçasıdır. Müşterinin bir proje veya görevin yapılmasını istemesinin bir nedeni vardır. Müşteri olarak amacına yönelik doğru proje yaptırman için amacını net bir şekilde belirlemelisin.

Nihai hedefini göz önünde bulundurarak hedeflere ulaşmana yardımcı olmayacak ilgisiz her konuyu görmezden gelmelisin.

Tercih Edilen İletişim Yöntemi ve Sıklığı Nedir?

İletişim, hayatın her alanında olduğu gibi herhangi bir freelancer ve müşteri ilişkisi için de hayati öneme sahip. İlk görüşme sırasında freelancer’la birlikte iletişim yöntemini ve sıklığını belirlemeni öneriyoruz. Sosyal medya platformları, akıllı telefonlar ve internet ile dünya çapındaki müşterilerle iletişim kurmanın çeşitli yöntemleri bulunuyor. Ancak çoğu insan, programlarına ve yaşam tarzlarına uyan bir iletişim yöntemini tercih ediyor. Bunun için Bionluk içerisinde yer alan mesajlaşma alanından faydalanmanı tavsiye ediyoruz.

İlk kez bir freelancer ile çalışıyorsan, freelancer’ın sana süreç boyunca rehberlik etmesine izin vermeli ve freelancer’a beklentilerinin ne olduğunu açık bir dille iletmelisin. Bu sayede karşılıklı olarak beklentilerinizi anlar ve açık bir iletişim dili ile ortaya başarılı bir iş çıkabilirsiniz. Freelancer’ı süreç boyunca yönlendirmeni ve ihtiyaç duyduğu bilgileri net bir şekilde iletmeni mutlaka öneriyoruz.

Proje Hakkında Konuşurken Cevaplaman Gereken Sorular

Projenin Bütçesi Nedir?

Bu soruya bir örnekle değinmek gerekirse; metin yazarlığı veya web tasarımı gerektiren bir proje için projeye ayrılan bütçe oldukça önemli. Bu tarz kategorilerde bütçe ortaya çıkacak olan nihai sonucu belirleyecek en önemli unsur oluyor. Projeye başlamadan önce, projenin tahmini ne kadar süreceğini belirlemeni ve bütçeyi de bu doğrultuda belirlemeni öneriyoruz.

Alıcı Olarak Kendinden Biraz Bahsedebilir Misin?

Freelancer, iletişimde olacağı bir soru olduğunda sorusunu ileteceği kişinin kim olduğunu bilerek çalışmak ister. Etik olarak da kendinden ve yaptığın işten kısaca bahsederek arada bir güven oluşturabilir ve freelancer’ın da kendinden ve deneyiminden kısaca bahsetmesini rica edebilirsin. Bu şekilde karşılıklı güven ortamı yaratabilir; zamanında ve iki tarafın da memnun kalacağı bir proje gerçekleştirmenin ilk adımını atmış olursun.

Hedef Kitle Belli Mi?

Projeye bağlı olarak; ürünü kimin satın aldığını veya kimin ürünle etkileşime girdiğini bilmek, projenin üzerinde çalışacak freelancer için çok önemli bir bilgidir. Hedef kitlenin bilgilerini net bir şekilde freelancer ile paylaşarak ortaya çıkacak projenin daha iyi olmasına katkıda bulunmayı unutmamalısın.

Bir projenin freelancer tarafından başarılı ve profesyonel bir şekilde tamamlanabilmesi için hem müşterinin hem de freelancer’ın karşılıklı olarak yöneltmesi gereken sorular bulunuyor. Söz konusu soruları yukarıdaki gibi kısaca açıkladık. Sen de bu sorular doğrultusunda kendi önemli sorularını belirleyebilir ve freelancer ile kusursuz bir proje süreci geçirebilirsin.