Görsel Tasarım: Randy Mora

Freelancer olmak hangi sektörde faaliyet gösteriyor olursan ol, mutlaka iyi bir proje yöneticisi olmanı gerektirir. Projelerini, ideal çalışma takvimleriyle yönetip birden fazla projeyi aynı anda idare edebilirsin. Eğer freelancer çalışma modeline henüz pek aşina değilsen “birden fazla proje= birden fazla alıcı iletişimi” denklemi şu an gözünü korkutuyor olabilir. Alıcılarla kuracağın iletişime geçtiğin tüm süreçlerde zihin haritaları yöntemi kullanmak; alıcının teslim alacağı işin verimliliğine inanmasını sağlarken, freelancer tarafında da iletişim kopukluğu, ek revizyonlar vb. sebeplerle sürecin sekteye uğramasının önüne geçer.

Zihin haritaları, temelde zihnin çağrıştırma gücünü kullanarak öğrenmeyi ve hafızayı güçlendirmeyi hedefleyen çalışmalardır. Ancak bu yöntemi, aklından geçenleri karşındaki kişiye aktarabilmek için de kullanabilirsin.

“Kavrama” eylemi, insan zihninde çoğunlukla çağrışımların etkisiyle gerçekleşir ve takibinde pekiştirmeyle birlikte öğrenme tamamlanmış olur. Alıcılara kendini daha net ifade etmek için, onların “görsel zekalarına” hitap edebilirsin.

Alıcının taleplerine göre hayata geçireceğin projede, yapılması gereken tüm iş kalemlerini karşı tarafa anlatmakta güçlük yaşıyorsan kullanabileceğin birkaç ipucunu hemen aşağıda bulabilirsin!

Beyin Fırtınası Haritanı Kurmalısın

Alıcıdan gelen isteklere paralel olarak, aklından geçen fikirlerin hepsini not almalısın. Daha sonra bu fikirleri tanımlamanı sağlayacak küçük görsellerle haritaya benzer bir şablon oluşturmayı dene. Bir süre sonra görsellerin bazılarının birbirine fazlasıyla benzediğini ya da aslında ayrı bir fikir olarak tasarladığın çalışmanın, bir diğer çalışmanın alt kolu olduğunu fark edebilirsin. Fikirlerini bu şekilde “uzaktan” ve “bütünüyle” gördüğünde, sunduğun fikirlere karşı alıcıların “Özgün olmama” veya “fazla benzerlik taşıma” gibi eleştirilere yol açacak noktaları sunum yapmadan önce fark edebilir ve alternatif üretmek için kendine zaman yaratabilirsin.

Fikir Sunumu

“Beyin fırtınası haritandan” memnun kaldıysan ve haritada yer alan fikirler üzerinden alıcına sunum yapacaksan, tasarladığın haritaya daha sonra da ihtiyaç duyabilirsin. Alıcılar, yapılması gereken iş kalemlerinin doğasına senin kadar hakim olmayabilir. Bu yüzden fikir sunumlarında, harita şablonlarıyla fikirlerin farklarını ve benzerliklerini göstermek sunum sürecini iki taraf için de kolaylaştırabilir.

Getiri/Götürü Analizleri

Üzerine çalışma kararı aldığın fikir hakkında, sana ve alıcıya olumlu-olumsuz yönlerini gösterecek etkenleri tespit etmelisin. Bu etkenlere rakip analizleri, alıcıya ait markanın pazardaki konumu, proje için ayrılar bütçenin –gerekliyse- PR çalışmalarında rakiplere göre oranı gibi etkenleri araştırman ve listelemen gerekli.

Profesyonel iş hayatında çalışma takvimi, alıcı ve marka ilişkileri gibi bir çok alanı içine alan SWOT analizleri sisteminin küçük bir prototipini yaratman gerekiyor aslında. SWOT analizi oluşturmaya henüz yabancıysan, bu şekilde basitleştirip, haritada görseller altında gruplayarak alıcına tercih ettiği fikrin getirilerini ve götürülerini sunabilirsin.

Çalışma Takvimi Paylaşımı

Freelancer ile alıcı arasında oluşan sorunlardan bir de çalışma takvimi. Gerçekleştirilmesi istenen projenin her bir evresini gruplayıp, göster simgelerle takvim üzerinde sınıflamak senin de alıcının da süreci takibini kolaylaştıracaktır. Proje üretimi boyunca alıcı ile gerçekleşen diyaloglarında aslında henüz yapım aşamasına gelinmemiş iş kalemlerinin önden talep edilmesi gibi sorunlar yaşanabiliyor. Yukarıda bunun ana sebebinden biraz bahsetmiştik. Çalışacağın alıcılar yapılan/yapılacak işin alanına tümüyle hakim olmayabilir. Bunu daima göz önünde bulundurmalısın.

Birkaç küçük ayrıntı ile alıcı iletişimi sorunlarını minimuma indirmeni sağlayabilecek bu yöntemlerle daha fazla proje, daha fazla gelir ve daha fazla prestij sağlayabilirsin.

Kolay gelsin!