Şu sıralar en sık duyduğun cümle “internetten satış yapmak istiyorum” olabilir. Oldukça sempatik görünen bu isteği gerçekleştirebilmek için, ilk olarak yüzlerce marka veya hizmet arasından sıyrılabilmek ve milyonlarca internet kullanıcısının dikkatini hızla çekebilmek gerekiyor. Dijital dünyada zaman çok hızlı akıyor ve zamanın yanı sıra bu dünyanın dinamiklerine adapte olamayan yüzlerce girişim hızla yok olmaya mahkum hale geliyor.

Online mağaza açmak veya e-ticaret sitesi kurmak gibi sıkça duyacağın adımlar sayesinde internet üzerindeki bilinirliğini artırabilir ve dijital pazarlama dünyasına hızlı bir giriş yapabilirsin. Öncelikle; e-ticaret sektörünü iyi anlaman, eticaret firmalarının faaliyetlerine ve farklı olarak sunduğu hizmetleri incelemen önemli. Bu alanda gerçeğe dönüşen başarı hikayeleri öyle pek de ulaşılması zor hikayeler değil fakat doğru noktadan başlaman önemli.

İş Fikri Bulmak

Sıfırdan iş kuruyorsan veya daha önce profesyonel eticaret ile uğraşmadıysan yalnız değilsin. İş fikrini bulmak için; mevcut bütçeni çıkış noktan olarak alabileceğin gibi, günümüzdeki çoğu başarılı girişimci gibi “eksik noktalara” odaklanmayı seçebilirsin. Pazarda olmayan bir ürün veya gündelik hayatında sıkça karşılaştığın bir soruna cevap veya her çözüm, kolayca bir iş fikrine dönüşebilir. Yani mesele yalnızca yepyeni bir ürün/hizmet keşfetmek ve ürün satmak olmamalı.

Günümüzdeki birçok marka gibi, internetten online satış yapmak istiyorsan, bir eticaret sitesi yazılımı yardımıyla sanal mağaza oluşturabilir ve ürün / hizmetlerini burada kolayca tüketicilerle buluşturabilirsin. Mağaza açma işlemleri karmaşık görünse de, bu işlevi sunabilecek hazır şablonlardan veya bu süreci paket olarak sunan aracı hizmetlerden yararlanabilirsin.

E-ticaret Neden Bu Kadar Önemli?

Yeni başlayanlar için e-ticaret ilk etapta oldukça göz korkutucu gelebilir. Ancak bu sistem; herhangi bir lokasyon ile sınırlı kalmadan, düşük bütçelerle iş kurmanı mümkün hâle getirir. Bu sistem ayrıca, 7/24 hizmet verebildiğin, kendi ürün /hizmet gamını dilediğin şekilde genişletip daraltabildiğin, sürdürülebilir bir model de sunar. Bu harika modeli ayakta tutacak kilit nokta ise, e-ticaret sitesi kurmak.

Günümüzdeki birçok marka gibi, internetten online satış yapmak istiyorsan, bir eticaret sitesi yazılımı yardımıyla sanal mağaza oluşturabilir ve ürün / hizmetlerini burada kolayca tüketicilerle buluşturabilirsin. Mağaza açma işlemleri karmaşık görünse de, bu işlevi sunabilecek hazır şablonlardan veya bu süreci paket olarak sunan aracı hizmetlerden yararlanabilirsin.

E-ticaret sitesi kurmak için gerekenler;

  • Vergi mükellefi olman gerektiği için, öncelikle bir şirket sahibi olmalısın.
  • Sunacağın ürün veya hizmetleri önceden netleştirmelisin. Bu noktalar ne kadar net olursa, sitenin yapısı da o kadar kolay oluşturulabilir.
  • Ödeme yöntemlerini çeşitli tutmalısın. Günümüzde hem online hem offline birçok ödeme yöntemi kullanılıyor ve kullanıcılar bir ürünü satın alırken ödeme yöntemlerine büyük önem veriyor. Onları bu aşamada kaybetmek istemezsin.
  • Her girişimin kanayan yarası: Kargo. E-ticaret sitende harika bir deneyim sunsan da fiyatları yarıya çeksen de, ürünlerinin zamanında ulaşmaması uzun vadede tüm enerjini ve zamanını boşa çıkartabilir.

Web Sitesi İçeriği ve SEO

Eticaret sisteminin temelini attın ve web siteni kurdun ama eksik bir şey var: İçerik. İşini, hizmetlerini ve en önemlisi ürünlerini anlatan içerikler olmak zorunda öyle değil mi?

Kullanıcıları ürün ve hizmetlerinle ilgili bilgilendirmek ve belki de en önemlisi onları “ikna etmek” için web sitesi içeriklerinin bir uzman tarafından derlenmesi çok önemli. Yani eticaret paketinin en önemli anahtarı doğru kitleye doğru içerik sunmak.

Çünkü içerikler, yalnızca kullanıcı perspektifinde değil, web sitenin görünür olabilmesi ve arama motorlarında üst sıralarda yer alması amacını da taşıdığından, SEO anlamında da bu amaca uygun olarak tasarlanmalı. Böylece, markandan habersiz olan, fakat markanın sağladığı hizmete dair bir aramada bulunan potansiyel müşterilerin de web siteni ziyaret edebilir ve bu sayede ziyaretçi sayını hızla artırabilirsin. Özellikle reklam bütçen çok fazla değilse, SEO çalışmalarına ağırlık vererek organik trafiği artırmaya gayret etmelisin.

Ürün veya hizmetlerinle daha önce tanışmamış potansiyel müşterilerine daha rahat erişebilmek adına, web sitende yer alan tüm metinlerin ziyaretçilerine fayda sağlamasına odaklanmalısın. Sık sorulan sorular, ürün açıklamaları, fiyat bilgileri ve hizmet kapsamına dair tüm bilgileri net ve şeffaf biçimde sunduğunda, hem satış hem de müşteri memnuniyeti anlamında hızlı ve etkili dönüşler alabilirsin.

Sosyal Medya Yönetimi

Sosyal medyanın gücünün özellikle markalar üzerinde artık ne kadar fazla olduğunu hepimiz biliyoruz. Potansiyel müşteri sayısını artırma, daha fazla mecra üzerinden ve kolaylıkla ölçülebilir biçimde hedef kitlene ulaşmak üzere sosyal medyanın bu yadsınamaz gücünden sen de mutlaka faydalanmalısın. Tabii burada da yapılacak çok fazla iş var…

Web sitende yer alacak müşteri yorumlarını takiben, sosyal medya kanalları üzerinden gelebilecek tüm soru ve şikayetleri hızlı bir biçimde yanıtlamak, sosyal medya kanallarının en önemli işlevlerinden biri. Günümüz kullanıcıları, artık telefon hattı başında dirsek çürütmektense, Twitter veya Instagram gibi sosyal medya kanalları üzerinden mesaj yoluyla ulaşarak sorularına hızlıca cevap almak istiyor. Bu anlamda; müşterilerinin kolayca ulaşabileceği birr müşteri çözüm merkezi ağı kurarak tüm kanalların birbiriyle konuştuğu bir sistem kurmalı ve bu sistemi dikkatle takip etmelisin. Özellikle eticaret alanında kullanıcı yorumları ve şikayetleri potansiyel müşterilerin gözüne çarpabilecek en önemli detaylar arasında yer alıyor.

Sıfırdan İnşa Et: Sosyal Medya Hesaplarını Oluşturma

Hesaplarını sıfırdan kurgulayacaksan, hangi mecrada yer alacağın, hedef kitlene nasıl hitap edeceğin, ne sıklıkla ve ne tarz içerik gireceğin başta olmak üzere onlarca soru cevapsız bir biçimde önüne serilebilir. Bu aşamada, sosyal medya hesap yönetimi, sosyal medya stratejisi ve moderasyon konularında uzman bir freelancer ile çalışmak işini kolaylaştıracaktır. Sosyal medya yönetimi için çalışacağın freelancer’ı seçerken, senin sunduğun hizmete dokunan kategorilerde iş yapmış ve bu alanlarda deneyim kazanmış bir freelancer seçmeye özen gösterebilirsin.

Potansiyel Müşterine Ulaş: Sosyal Medya Reklamları

Ne yazık ki artık yalnızca iyi içerik üretmek yeterli olmuyor. Az miktarlarda da olsa, hedefine uygun sosyal medya reklamları ile gönderilerini desteklemen ve rakiplerinin arasından sıyrılman gerekiyor. Bu alanda da yine önceliğine odaklanmalısın. Yeni kurulmuş bir marka için bilinirliğe yönelik, yaratıcı ve dikkat çekici reklamlar tasarlanması gerekirken, ürün odaklı ya da satış hedefine sahip markalarda çok daha farklı bir yol izlenmesi gerekebilir. Hedeflerine uygun kitleyi doğru biçimde belirlemek, reklamlarını optimize etmek (yani daha verimli hale getirmek) ve nihayetinde doğru ölçümlemelerle hangi reklam modellerinin sana en yüksek verimi sağladığını keşfetmek büyük önem taşıyor. Hassas bütçelerle ilerliyorsan ve henüz bu alanda bir stratejin yoksa pazarlama çalışmalarının önemli bir kısmını oluşturan sosyal medya reklamlarına yönelik olarak bir uzmandan destek almanı öneririz.

Geri Dönen Müşteri Avı: E-Posta Pazarlama

Ürün satın almaları ve/veya satın alma kararları, yalnızca sosyal medya kanalları özelinde gerçekleşmiyor. Bildiğin üzere, profesyonel eticaret akışında, potansiyel müşteriler kadar, mevcut müşterilerin siteye geri dönmesi ve yeniden satın alım gerçekleştirmesi de büyük rol onuyor. Bu amaca hizmet eden en önemli kanallardan biri de elbette ki e-posta pazarlama. Bu nedenle; potansiyel müşterilerini yakalamak ve mevcut müşterilerine dönem dönem “kendini hatırlatarak” satışların artmasına katkıda bulunmak üzere, e-posta pazarlama çalışmalarına ağırlık vermen önemli.

Müşterilerinin verilerinin doğru bir şekilde saklanması, segmentlere ayrılarak bu segmentlere özel e-posta kampanyaları hazırlamak bu kişilerin online mağaza ziyaretlerini artırmana katkıda bulunabilir. E-posta gönderimlerini bu alana özel olarak üretilmiş programlar aracılığıyla gerçekleştirebilir ve farklı amaçlara hizmet eden fakrlı kampanyalar ile hedeflerine çok daha kolay biçimde ulaşabilirsin

Global Düşünüyorsan: Çeviri Hizmetleri

Hedef kitleni ne kadar geniş tutarsan, iş akışın da o kadar dinamik olur. “Büyük düşünüyor” ve gelecek için de gelişmeyi hedefliyorsan yurt içi pazarından yurt dışı pazarına ulaşabilmek için farklı dillerden müşterilere de ulaşabilmelisin. Bionluk’un çeviri hizmetlerinden yararlanarak tanıtımlarını, ürün ve hizmetlerini dünyaya duyurabilir, yurt içi veya yurt dışında yaşayan farklı dilden kullanıcılara da ulaşabilirsin.