Tasarımı, “olmayan bir şeyi düşünme yetisinin bir sonucu” olarak tanımlayabiliriz. Ünlü tasarımcı ve yazar Jon Kolko, tasarımı ‘karmaşıklığı düzenleme veya kaosun içinde netlik bulmanın bir yolu’ olarak adlandırıyor. Günümüz tasarım alışkanlıklarına baktığımızda, tasarımcılarla çalışmanın ne kadar zor olduğunu görüyoruz. Çünkü, gelişen teknoloji ve değişen tasarım ihtiyaçlarımızla birlikte, gözlerimiz artık daha özgün ve yenilikçi tasarımları arar hale geldi. Bu bizim için harika bir tasarımın ne olduğu ve iyi bir tasarımcının hangi özelliklere sahip olması gerektiğinin de tartışma konusu haline geldi.
Bu nedenle, tasarım senin için de bir tutku ya da hali hazırda mesleğin tasarım odaklı ise başarılı bir tasarımcının özelliklerini analiz edebileceğin ve sana ilham olacağını düşündüğümüz önerileri/detayları yazımızda topladık. Hazırsan başlayabiliriz 🤗
Önyargısız fikir depolarlar
Başarılı bir tasarımcı olarak, tasarım sürecinin ilk aşamasının, mevcut bir probleme yönelik çözümlerin üretilmesi olduğunu bilmelisin. Bir şeyi tasarlarken çok sayıda farklı fikirlerin taslağını çıkarman gerekir. Bunlara “yapıtaşları” da diyebiliriz. Başarılı tasarımcılar çoğunlukla, ilk aşamada hala “manuel” ilerliyor yani kağıt ve kalem kullanıyor.
Unutma, süreci bir çocuk merakı ve dağınıklığı ile sürdürmek her zaman en iyisidir. Fakat çizgilerini belirlemeli ve ayrıntılar girdabında boğulmadan sonuca ulaşabilmelisin. Einstein boşuna mı demiş “Eğer dağınık bir masa dağınık bir zihnin göstergesi ise boş bir masa neyin göstergesi” diye? Eskizlerinin kötü görünüp görünmediğini görmezden gelmelisin. Sonuçta, tasarımın altında yatan fikirleri karşıya aktaracak olan sensin.
Herkesle iletişim kurarlar
Başarılı bir tasarım her şeyle bağlantı halindedir. Bu nedenle; başarılı bir tasarımcı, tasarımı kullanacak kişilerle ve yöneticilerle iletişim halinde olup, aynı zamanda fikrini geliştirecek araçları da akıllıca kullanır. Aldığı tüm farklı geri bildirimleri, tasarladığı ürüne dahice ekler ve dahil ettiği tüm bu aşama süreci sonunda bir bütün oluşturabilir. Ayrıca, hangi fikirleri kabul edip etmeyeceğini de tam olarak bilir. Komşu, bakkal ya da esnafla yapacağın kısa konuşmaların ve fikir alışverişlerinin bile sende nasıl birer ilham kaynağına dönüşebileceğini bir bilsen, gerçekten şaşırabilirsin. Hayatını sürece dahil et ve keyfini çıkar 😌
Hemen hemen her şeyden ilham alır, hayal güçlerini aktif kullanırlar
Tasarladığın her şeyin aynı anda mükemmel olması mümkün olmayabilir. Bu konuda hazırlıklı olmalısın. Taslaklarını sürekli olarak başkalarına, özellikle de tasarladığın kişilere göstermelisin. Bu, hem seni hem de gözlem yeteneğini geliştirecektir. Bu tür durumlar, tasarımlarla ne şekilde temasa geçtiğini gösteren büyülü anlardır ve sana değerlendirme imkanı vererek ufkunu açacaktır. Sürecin etkileşimli doğasının farkında olmalısın. Doğal olarak da yeterince iyi olana kadar planlarını değiştirmeye devam etmelisin. Tasarım sürecinde ilhamı tetikleyen detay, başarılı bir tasarımcı beyninde adeta bir ”uzay boşluğu” yaratır ve hayal gücü, tıpkı ortaya çıkan ürün gibi pek çok detayla da ilişki içerisindedir.
Bunu bir örümcek ağı gibi düşünebilirsin. Hayal edebildiğin binlerce eğlenceli detay! Gerçekten muazzam bir yetenek, saygı duyuyoruz. Bu sistematik düşünme ve hayal etme yeteneği ile birlikte ihtiyacın olan detayları sentezleyip sonuçlarını eskiz kağıdına aktarmalısın. Bu sayede, tasarım sürecin boyunca yaratıcılık hep seninle olacaktır. Unutma: Tek bir limit var, o da hayal gücün.
Görsel iletişim becerilerine sahiplerdir
Başarılı tasarımcılar, karmaşık içerikleri kolayca anlaşılır hale getirerek biz sıradan “izleyicileri” hayretler içerisinde bırakırlar. Görsel olarak iletişim kurabilme yeteneği, yaratmış olduğun tasarımın mesajını kullanıcının bir saniyede almasını sağlar. Tabi ki de bu süreç özneldir. Fakat iyi şekilde aktarım yapabilmek sana her zaman sanat oyununa 1-0 önde başlama garantisi verir. Eğer tasarımcı düşüncelerini görsel olarak etkili bir şekilde ifade edemeseydi, onları anlayabilmek çok daha fazla zamanımızı alırdı ve nihayetinde tasarımın görsel gücü de anlamsız kalırdı.
Yeniliğe açıklardır ve çok yönlü düşünürler
Başarılı bir tasarımcı; yol haritasını işinin başından sonuna kadar karşısına çıkabilecek her ayrıntıyı büyük bir titizlikle planlayarak hazırlar. Eskizin ilk aşamalarında “berbat” bir taslak tamamen normaldir! Moralini ve motivasyonunu yüksek tutmalı, diğer yandan da eleştirilere açık olmalısın. Bu ön tasarımlar; sana motivasyon sağlarken, çalışma sürecini de hızlandıracak. İçinde bulunduğun tasarım aşamasının farkında olarak ve farklı aşamaları birbirine karıştırmadan, ahenkle yöneterek çalışmalarını sürdürebilmen çok önemli.
Tasarım sürecinde bilinçli bir yol izlerler
Deneyimli bir tasarımcı olmak istiyorsan, çalışma yöntemlerini sürekli geliştirmelisin. Tasarım sürecinin aşamalarını tam olarak karşı tarafa aktarabilmelisin. Ayrıca başarılı bir tasarımcı olarak, mevcutsa, tüm ekibini de bu tasarım sürecine dahil etmelisin. Gerektiğinde tecrübelerini herkesle paylaşmalısın. Unutmamalısın ki tecrübe kazanmanın yolu fikirleri paylaşmaktan geçiyor. Egoyla dolup taşmak veya herkesten fazlasını bildiğini düşünmek takdir edersin ki kimseye fayda sağlamayacaktır.
Her aşamanın artılarını ve eksilerini bilirler
Başarılı bir tasarımcının bir diğer önemli özelliği de “en iyisini ben bilirim” tavrını mesleki hayatından mümkün olduğunca uzak bir yerde konumlandırmasıdır. Bunun yerine, mükemmel iletişimi ve halden anlayan tavrı ile elindekinin artılarını ve eksilerini anlatan taslak çalışmasını karşı tarafa sunup tüketiciyi tatmin etmesini bilecektir.
Mükemmel bir çözüm yoktur. Bunu aklından çıkarma. Maalesef ki, doğduğumuz andan itibaren özellikle bilinçaltımızda “mükemmelliyetçilik’’ algısıyla yüzleşiyoruz. Fakat önemli olan senin elindekine ya da zihnindekine verdiğin değerdir. Bu durum, zaten sana mükemmelliği sunacaktır. Tasarım süreci olarak adlandırdığımız zaman dilimi, sana sağlanan koşullar ile en iyi çalışma ortamını oluşturman ve aklındaki tasarıma ulaşmak için nasıl ödün verdiğinle ilgilidir.
Sadece estetik odaklı düşünmezler
Başarılı bir tasarımcı olman estetik ve göze hitap eden tasarımlar yaratacağın anlamına gelebilir. Fakat bunun yanında ürünün başarılı bir şekilde işleyişi bir o kadar önemlidir. Burada, ürünün kullanıcıların elindeki gerçek işleyişini kastediyoruz:
- Tasarımını nasıl kullanacaklar?
- Bu tasarımı ne amaçla kullanacaklar?
- Bu tasarımdan ne anlayacaklar?
- Bu tasarımı incelediklerinde veya kullandıklarında ne yapacaklar?
İşte, başarılı bir tasarımcının üzerine kafa patlattığı, aylarını belki de yıllarını harcadığı tüm tasarımları, bu ayrıntılar etrafında şekillenmeli.
Sürekli öğrenir, gelişir ve asla yeterli görmezler!
Kendini süresiz olarak geliştirmek; her meslek dalı için geçerlidir diyebiliriz. Bunu tasarım odaklı bir yetenek gibi gösterirsek diğer meslek dallarına haksızlık etmiş oluruz. Başarılı bir tasarımcı olmak istiyorsan yeni araçlar ve yöntemler deneyerek sürekli kendini geliştirmeli ve zamanın getirilerine doğal olarak uyum sağlamalısın.
Diğer tasarımcılarla fikir alışverişinde bulunmak, yerli ve yabancı edebiyat eserlerini takip edip okumalar yapmak, seni çok yönlü biri haline getirecektir. Tasarımcı olarak kendini, ‘’büyümeye çalışan bir bebek” gibi görebilirsin. Bebekler daima yeni becerilerini denemeye isteklidir ve ortalıkta herkesi kızdıracak ve aklına bile gelmeyecek deneyler yaparlar. Yaratıcılık bu değil de nedir?
Kendileri için tasarım yapamazlar
İyi bir tasarımcı, tasarımını kullanıcı odaklı düşünür ve tasarlar . Başarılı bir tasarımcı hedef grubuyla görüşmeler yapar ve kendi zihin yapısına göre kişilikler ortaya çıkarır. Bu dijital bir hizmet de olabilir, fiziksel olarak kullanılacak bir ürün de…
Başarılı bir tasarımcının tipik özelliklerinden bir diğeri de fikir alışverişi yapmaya özen gösteriyor olmasıdır. Bunu günümüze uyarlarsak eğer, çevrimiçi görüşmeler düzenleyerek karşısındakinin ihtiyaçlarını en iyi şekilde anlaması gerekir. Kendi çözümlerini, istenilen ayrıntılar çerçevesinde sunmalıdır. Aslında bu tasarımcı olarak seni kısıtlamaz aksine aklında olanı, istenilenle birlikte daha işlevsel şekilde karşıya aktarmanı sağlar.
Yazımızın sonuna gelmişken sana son olarak birkaç sözümüz daha olacak: Tedirgin halde okumayı ve planlamayı bırak! Defalarca prova etmeyi ve korkmayı da! Sadece tasarlamaya başla ve senin için bu yaratıcı evrenin tadını çıkarmaya bak. Bionluk keyifli tasarımlar diler! 🥰
Comments are closed.