SEO, SEM, sosyal medya reklamları, içerik pazarlama, gerilla pazarlama, influencer… Ne kadar fazla terim ve ne kadar farklı ihtiyaç olduğunu keşfettiğinde biraz paniklemiş, hele de pazarlama yolculuğuna yeni başlayan bir markaysan “bunların arasından ben nasıl çıkacağım?” diye kara kara düşünmeye başlamış olabilirsin.

Eğer yerel bir işletmen varsa, dijital dünyayla pek aran yoksa veya bu alana yeni yeni giriş yapıyorsan, reklam bütçen olmadan daha fazla kişiye ulaşmanı sağlayacak harika bir önerimiz var. Hazırsan seni Yerel SEO ile tanıştıralım 😌

Yerel SEO Nedir?

Öncelikle çok kısa “SEO nedir?”i açığa kavuşturalım sonrasında da Yerel SEO’yu mercek altına alalım. SEO yani nam-ı diğer Arama Motoru Optimizasyonu, web sitenin Google algoritmasında değer kazanarak, ilgili aramalarda üst sayfalarda çıkabilmesi anlamına geliyor.

Bölgesel kapsamda yapılan aramalarda, üst sıralarda yer almanı sağlayacak Yerel SEO ise; işletmene yakın konumda bulunan kullanıcıların işletmene çok daha kolay bir şekilde ulaşmasına yardımcı oluyor.

İhtiyacımız olan her ürün ve hizmeti “Google’ladığımız” şu dönemde; kullanıcının ihtiyacı olan alana en yakın mesafede olan işletmeler daima diğerlerinden bir adım önde sayılıyor. Ayakkabı tamirine ihtiyacın olduğunu düşün; Google’a “ayakkabı tamircisi” yazdın, ilk tercihin evine en yakın yerde bulunan işletme olmaz mı? 👀

Yerel SEO Küçük İşletmeler İçin Neden Önemli?

Aslında neredeyse tüm işletmeler yerel SEO’ya ihtiyaç duyuyor. Bunun nedeni; arama motorlarının, birçok kullanıcının kendilerine yakın lokasyonda belirli hizmetler ve ürünler aradığını fark etmesi ve kendini düzenli olarak en iyi hizmeti sunmaya yönelik olarak güncellemesi.

Google’a sorarsak, yapılan aramaların %46’sının artık tamamen “yerel bir amaca” sahip olduğunu görebiliyoruz. Bu da, potansiyel müşterilerin hizmet alanında sunduğun servisi aradığı anlamına geliyor.

Özetle; Yerel SEO uygulamalarını güçlendirirsen, potansiyel müşterilerinin de işletmeni bulup, ziyaret etmemesi için hiçbir neden yok 😌

O zaman gel, Yerel SEO senin için neden önemli, maddeler halinde ufak bir özet geçelim 👇🏻

  • Yerel SEO, web sitenin puanını ve lokal aramalardaki sıralamasını artırıyor.
  • Tüm yerel reklam kanallarının en yüksek dönüşüm (satış, arama vb.) seviyelerine yerel SEO ile ulaşılabiliyor.
  • Online görünürlüğü artırarak, mahallendeki müşterilere çok daha kolay ulaşabilmeni sağlıyor.
  • Web sitene gelen organik trafiği artırıyor ve daha nitelikli potansiyel müşteriler kazanmana yardımcı oluyor.
  • Bölgede yer alan diğer rakiplerinin önüne geçebilmeni sağlıyor.
  • Mobil kullanıcıların, arama motorlarında, dizinler veya sosyal medya kanalları aracılığıyla işletmeni kolayca bulmasına yardımcı oluyor.
  • İşletmenin Google haritalar ve diğer navigasyon uygulamaları aracılığıyla bulunmasını sağlıyor.

 Google’ın Yerel Algoritması Nasıl Çalışır?

Yerel aramalarda sıralama her geçen gün daha da zorlaşıyor. Peki neden? Cevabı aslında çok basit; rekabet. Google yerel algoritması, arama sonuçlarının bir kullanıcının sorgusuna en iyi ve en hızlı şekilde eşleşmesini sağlamak için sürekli olarak güncelleniyor.

SEO uzmanları ve dijital pazarlamacıları, bu güncellemeleri yakından takip etmesi ve buna göre SEO stratejilerini güncellemesi gerekiyor. Eğer değişime hemen adapte olunmazsa, göz açıp kapayıncaya kadar yerel arama varlığını kaybedilebiliyor. Bu alanı,oldukça hızlı ve rekabetçi bir borsa gibi düşünebilirsin ☺️

Yerel arama algoritmasını anlayabilmene yardımcı olmak için; aşağıda paylaşacağımız üç ana sıralama sütununu kavrayabilmen yeterli. Bu üç ana sıralama sütunu; alaka düzeyi, yakınlık ve önemden oluşuyor. Her bir temel direği anlayarak kendi işletmeni yerel aramada başarıya hazırlayabilir ve Google’ın yerel algoritmasını fethedebilirsin! 🌝

Alaka Düzeyi

Alaka düzeyi, Google’ın yerel algoritmasının en önemli bileşenlerinden bir tanesi. Google gibi arama motorlarının, işletmeni belirli bir kategori ile bağlantılı (alakalı) görmesini sağlamak için; potansiyel müşterilerin arayacağı anahtar kelimeleri veya konuları hedeflediğinden emin olmalısın. Örneğin, İstanbul Kadıköy’de bir hamburgerci işletiyorsan, Google’ın işletmeni “hamburger Kadıköy” gibi anahtar kelimelerle ilişkilendirdiğini teyit etmelisin.

Önem

Önemi, markanın arama motorlarında oluşturduğu güven ve itibar olarak düşünebilirsin. Bu çeşitli şekillerde olabilir; bağlantılar; nesne, dizinler, bahsedenler, incelemeler; vb. gibi… Online mecralarda daha güçlü bir şekilde öne çıkan markalar, Google yerel algoritması için daha güvenilir kabul ediliyor. Arama motorlarının (özellikle de Google’ın) tüm web’den veri çektiğini biliyoruz. Yani aslında, markan internette ne kadar geniş bir görünürlüğe sahipse, arama motorları bu verileri buluyor ve sana bir “öne çıkma puanı” sunuyor.

Yakınlık

Arama sonuçlarının bir kullanıcı için en alakalı aramaları içermesini sağlamak için yerel algoritmalar sürekli olarak güncelleniyor. Tüm bu güncellemelere rağmen değişmeyen tek bir şey var: Markaların aramayı yapan kullanıcıya olan yakınlığını 1 numaralı sıralama faktörü olarak kabul etmesi. Peki bu ne demek? 🧐🧐

Bir kullanıcının yerel arama yapmasının 2 yolu bulunuyor; “en iyi eşleşme” ve “yakınımdaki” seçenekleri. Kullanıcıların arama yaptığı farklı senaryoları daima düşünmeli, ve buna göre stratejini şekillendirmelisin.

Tüm bunların yanı sıra Google My Business yani Google Yerel İşletmem hesabın da muhakkak var olmalı. Açtığın hesapla Google haritalarda görünürlük sağlarken;

  • İşletmenle ilgili açılış kapanış saatleri,
  • Hizmet verdiğin sektör,
  • Mağaza fotoğrafların gibi bilgileri de ekleyerek kullanıcılara mağazanla ilgili net bilgileri göstermiş ve onları bilgilendirmiş olacaksın.

Bu konuya ayrıntılı olarak birazdan geleceğiz 🏃🏻‍♂️

Yerel SEO’da Üst Sıralara Nasıl Çıkılır?

Yerel SEO uygulamaları yaparken tabii ki hedefimiz ilk sıralarda yer almak ve potansiyel müşterimizle olabildiğince hızlı bir şekilde kavuşmak.

İpucu 1 💡: Bunun için ilk adım; ilgili sayfanın başlık etiketine mutlaka lokasyonunla ilgili anahtar kelimeler eklemek olmalı. Yani sayfanın H1 dediğimiz “heading 1” etiketine; şehir, bölge ya da alakalı başka bir anahtar kelimeye yer vererek üst sıralarda yer alma şansını yakalabilirsin! 

İpucu 2 💡: İkinci adım olarak, yine ilgili sayfanın URL’ine şehir ve bölgenle alakalı anahtar kelimeler eklemelisin. İçeriğin, en önemli hazinelerinden bir tanesi. Bu nedenle içeriklerinde sunduğun hizmeti belirtmenin yanı sıra, işletmenin yer aldığı il, bölge ve lokasyon bilgilerine yer vermelisin

İpucu 3 💡:Bugün herhangi bir ürünü satın almak istediğimizde hepimiz mutlaka kullanıcı yorumları okuyoruz değil mi? Bu aynı şekilde senin işletme hesabında da olmasında fayda olan bir unsur. Müşteri yorumları, konumlar, yol tarifleri, puanlamalar gibi bilgilerini daima kontrol etmelisin. İşletmeni ziyaret eden kullanıcılardan yorum ve puan bırakmasını isteyebilirsin.

Yerel SEO ile Google Local Pack Reklamları Arasındaki Fark Nedir?

Local Pack, standart Google “arama ağı” reklam kampanyalarına ek olarak aktif adilebilen bir özellik. Bu eklenti sayesinde, yerel işletmene ait iletişim bilgilerini potansiyel müşterilerine direkt olarak sunabilirsin. Ama tabii ki bir şartla; öncesinde bir Google Benim İşletmem hesabı oluşturman gerekiyor. Daha sonra Google Adwords panelinden ilgili reklam kampanyasına tıklayıp reklamlar ve uzantılar seçeneği üzerinden lokasyon uzantılarını aktif hale getirebilirsin. ✅

Uzantıları reklamlarına ekledikten sonra Adwords ve My Business (Benim İşletmem) hesapların entegre olarak, potansiyel müşterilerinin işletmen ile aralarındaki mesafeyi görebilmesini, işletmenin yol tarifini, yorumlarını ve çalışma saatlerini görebilmesini sağlayacak.

Yerel SEO ise, Local Pack’ten tamamen farklı biçimde organik olarak (reklam vermeden) üst sıralarda yer almanı sağlıyor. Açılış sayfan ve My Business hesaplarında yapacağın düzenlemeler ile Yerel SEO sayesinde organik bir biçimde ve herhangi bir ücret ödemeden üst sıralarda olma şansı yakalayabilirsin. Bu çalışmanın, klasik SEO uygulamalarına göre çok daha değişken bir yapıda olduğunu tekrar hatırlatalım. SEO çalışmalarından hemen bir hafta içerisinde yanıt almayı beklememelisin. Unutma ki arama motoru optimizasyonu süreçleri çok çalışma ve sabır gerektiriyor.

Google My Business (Google Yerel İşletmem) Nedir?

Fiziksel bir işletmen varsa ve dijitalleşmenin giderek daha da artacağını göz önünde bulundurursak Google My Business (Google Yerel İşletmem) hesabın muhakkak olmalı. Peki nedir bu Google My Business?

Örneğin Google’da bir işletmeyi aradın. Sağ tarafta da harita, konum, çalışma saatleri ve müşteri yorumlarından oluşan kutucukları gördün. İşte bu, o işletmenin bir Google My Business hesabı olduğunu gösteriyor.

Bu özellik, işletmeni potansiyel müşterilerin ile buluşturmaya bir adım daha yaklaştırmanın yanı sıra SEO çalışmalarında da elini güçlendirebiliyor. Sadece hesabını açıp onu öylece unutmaktansa; mutlaka takip edip bilgilerini her daim güncel tutmalı, mağazandan en güncel görselleri-logonu yüklemeli, özel günlerde mağazanın açık ya da kapalı olup olmadığının bilgisini kullanıcılara vermelisin.

Google My Business (Google Yerel İşletmem) Nasıl Kurulur?

Yapman gerekenler oldukça basit! Öncelikle “https://www.google.com/intl/tr_tr/business/” linkini ziyaret ettikten sonra kurulumlarını adım adım uygulayabilirsin:

  • İşletmenin adını ve adresini tamamen doğru bir şekilde girdiğine emin olduktan sonra hizmet bölgeleriniz alanından hizmet sunduğun bölgelerin girişini gerçekleştirmelisin.
  • Google hesabını aktif etmeden senden bir doğrulama yöntemi talep edecek. Bu; telefonla, posta yoluyla ya da mail yoluyla olabilir.
  • Doğrulama kodunu girdikten sonra My Business hesabın birkaç saat içerisinde Google’da yerini alarak aktif olmaya başlayacak!

10 Temel Yerel SEO İpucu

Bu kadar anlattıktan sonra istersen gel 10 Temel Yerel Seo ipucunu aktararak konumuzu özetleyelim ☘️✨

  • Mutlaka bir Google My Business (Google Yerel İşletmem) hesabı oluşturmalısın.
  • Sadece Google’da değil, diğer lokasyon uygulamalarında da işletmene ait hesapları kurmalı ve aktif etmelisin.
  • NAP (Ad, Adres, Telefon numarası – Name, Address, Phone Number) bilgilerinin doğru olduğunu muhakkak kontrol etmelisin.
  • Hedef anahtar kelimelerini belirlemeli ve bu keywordler üzerine stratejini şekillendirmelisin.
  • Websiteni yerel anahtar kelimeler ile optimize etmelisin.
  • Yerel içerikler yaratmaya odaklanmalısın.
  • Web siteni mobil için optimize etmelisin.
  • Hesaplarını sesli aramalar için optimize etmelisin.
  • Backlink çalışmaları uygulamaya yoğunlaşmalısın.
  • Yerel işletmenle ilgili yazılan görüş ve verilen puanlamaları daima takipte olmalısın.

anlattıktan sonra istersen gel 10 Temel Yerel Seo ipucunu aktararak konumuzu özetleyelim

anlattıktan sonra istersen gel 10 Temel Yerel Seo ipucunu aktararak konumuzu özetleyelim

Sena Özışık

Editör, SEO Uyumlu Makale Yazarı, Dijital Pazarlama Uzmanı