Kendin veya markalar için bir sosyal medya stratejisi oluşturmak, hangi sosyal medya kanallarının kullanılacağı dâhil olmak üzere birçok bölümden oluşuyor. Sonuçta, her marka aynı iletişim ile mümkün olan en iyi dönüşü almayı istiyor. Peki hangi kanalların senin için en uygun olduğuna nasıl karar veriyorsun?

İşletmen için en iyi sosyal medya kanalları hangileri?

Nitelik her zaman niceliğe gâlip gelir. Tüm sosyal medya platformlarında paylaşım yapıp düşük kaliteli içerik yayınlamak yerine, verim alabileceğin sosyal medya kanallarını seçerek sürekli olarak yüksek kaliteli, ilgi çekici içerik yayınlaman çok daha sağlıklı.

Ancak, senin veya alıcın için hangi sosyal medya kanallarının en iyi olduğuna nasıl karar vermelisin? İşte göz önünde bulundurman gereken şeyler 👀 ⬇️

Sosyal Medya Hedeflerini Belirle ✍️

Hangi sosyal medya kanallarını kullanacağına veya ne tür içerikler üreteceğine karar vermeden önce, sosyal medya hedeflerini bilmen gerekir. Hedeflerin yoksa performansı ölçemezsin.

Kendine şu soruyu sor: “Sosyal medyada ne elde etmek istiyorum?”

Marka bilinirliği artırmak istiyorsan, kullanıcıların günlük olarak sıkça kullandığı kanalları tercih et. Seçim yaparken hedef kitleni mutlaka göz önünde bulundur.Daha fazla potansiyel müşteri edinmek istiyorsan , B2B pazarlamasıyla tanınan LinkedIn’i kullanabilirsin. Bir ürün satmak istiyorsan , e-ticaret mağazana bağlantılar içeren hem ürün etiketleri hem de fiyatlar sunan Instagram veya Pinterest gibi görsel bir kanallarını düşünebilirsin.

Her kanalın ana hedef kitlesi farklı olmakla birlikte, hepsine aynı stratejiyi uygulamak gibi bir hataya düşmek yerine; hedeflerine uygun kanalı bulduktan sonra bu kanal özelinde stratejini geliştirmelisin 💪🏻

Hedef Kitlen Hangi Sosyal Medya Kanallarını Kullanıyor? 🎯

İlk adım, hedef kitlenin hangi kanalları kullandığını analiz etmek. Örneğin, potansiyel kitlen zamanlarının çoğunu LinkedIn’de geçiriyorsa, Snapchat’te paylaşım yapman zaman kaybı olur.

Sosyal medya kullanıyor ve kanallarını aktif olarak analiz ediyorsan, neyin işe yaradığını görmek için mevcut verilerini analiz edebilirsin. Özellikle gönderi istatistikelerini kontrol etmek işine yarayacak. Doğru kanalı bulmak için yapman gereken en önemli şey, hedef kitleni bir kişiliğe büründürmek olmalı. Potansiyel müşterin;

  • Neden senin markanı kullanıyor/kullanmalı? (sağladığın fayda nedir?)
  • Kitlen hangi yaş aralığında veya hangi yaş aralığına hitap etmek istiyorsun?
  • Kitlen nelerden hoşlanıyor / Ana ilgi alanları neler?
  • Hedef kitlen senin kategorin dışında hangi kategorilere ilgi duyuyor?

Bu sorulara net cevaplar vererek ortaya çıkan kişi profillerini net bir biçimde anlamalı ve onları farklı sosyal medya kanallarıyla eşleştirmelisin ☘️

Rakiplerin Hangi Sosyal Medya Kanallarını Kullanıyor?

Bir başka yararlı adım, rakiplerinin hangi sosyal medya kanallarını kullandığını kontrol etmek. Rakiplerine bakmak, sektöründeki içerikler hakkında da sana bir fikir verecek.

Soracağın sorular:

  • Rakiplerin hangi kanallarını, ne biçimde kullanıyor?
  • En çok etkileşimi hangi kanallar sağlıyor?
  • Hangi içerikler en çok etkileşimi (yorum/beğeni vb.) sağlıyor?

Niteliğin nicelikten daha önemli ve bu aşamada, hedeflerine ulaşmak için kaç adet sosyal medya kanalına ihtiyacın olduğunu düşünmen önemli. Tüm kanallarda olmak yerine, sana uygun ve en yoğun verim alacağın 1-2 kanalla ilerlemek sana hem zaman hem de para kazandırabilir.

Bütçeni ve becerilerini dikkate almak da önemli;

  • Bütçem dahilinde kaç kanalı yönetebilirim?
  • Bu kanallar için içerik oluşturmak için doğru becerilere sahip miyim?

Örneğin;

  • Küçük bir bütçen varsa, başlangıçta yalnızca bir sosyal medya kanalını hedefleyebilirsin.
  • Sınırlı kaynakların varsa, doğru içerik türünü oluşturmak için gereken becerilere sahip olmayabilirsin.

Örneğin;

  • Pinterest’i kullanmaya karar verirsen, kaliteli infografikler üretmek için bir grafik tasarımcıya ihtiyacın olabilir.
  • Youtube özelinde gideceksen, bu kanalın dinamiklerine hakim bir sosyal medya yöneticisi ve iyi bir video editör ile anlaşman gerekebilir.
  • Bu yüzden kaynaklarınla neler yapabileceğini ve neler yapamayacağını tartmalısın

Seçim Zamanı: Sosyal Medya Kanalları ve Öne Çıkan Özellikleri

Sosyal medya söz konusu olduğunda, seçim yapabileceğin kanal sayısı aklını karıştırabilir.

En iyi performansı gösteren içerik türü de dahil olmak üzere her kanalın artıları ve eksileri bulunuyor.

Facebook

Hootsuite ve WeareSocial’ın hazırladığı raporda yer alan Aralık 2020 verilerine göre, Türkiye’de 320 milyon kişi Facebook’u ziyaret etmiş ve günde ortalama 8.82 sayfa görüntülemiş. 16-64 yaş arası kitlede yapılan araştırmada, kullanıcıların %79’u Facebook ve %54.2’si Facebook Messenger kullanıyor. 2021 yılı için Facebook özelinde reklamlar aracılığıyla erişilebilecek potansiyel kullanıcı sayısı ise 38 milyon olarak sunulmuş.

Peki bu rakamlar bize ne ifade ediyor? Facebook genç kitleler üzerindeki etkisini kaybetse de; etkinlik duyuruları, reklamlar, gruplar ve Facebook pazaryeri gibi araçlarla hedefine uygun kitleleri keşfedebilirsin. Özellikle orta/küçük işletmeler, KOBİ’ler ve 35 yaş üstü hedef kitleye ulaşmak için Facebook’u mutlaka değerlendirmelisin.

Bu kanal özelinde içeriklerle ilgili dikkat etmen gerekenler ise şöyle;

  • Makaleler ve incelemeler, hâla Facebook’un ana etkileşim içeriklri olarak kabul ediliyor. Facebook’un global kullanıcılarının %54’ü bu kanalda yazılı içerik tüketmeyi tercih ediyor. Blog içerikleri, haberler, fayda sunan bilgi verici içerikler üreterek burada kitleye fayda sunabilir ve böylece etkileşim alarak onları markanla tanıştırabilirsin.
  • Diğer popüler içerik türü ise tahmin edeceğin üzere videolar. Facebook global kullanıcılarının %57’si, komik içerikli videoları ve DIY videoları tüketiyor. Eğer markan bu içerikler için uygunsa değerlendirebilir veya içeriklerini bu yönde elden geçirebilirsin.

Instagram

Son birkaç yılda, Twitter ve LinkedIn gibi yerleşik kanalları geride bıraktı ve şu anda 1 milyardan fazla kullanıcıya sahip. Türkiye özelinde ise e çok kullanılan uygulamalar arasıda olan Instagram, image%89.5’lik kullanım dilimi ile en sık kullanılan 2. uygulama olarak biliniyor.

Instagram bildiği gibi görsel ağırlıklı bir uygulama ve 2020 itibariyle rotasını farklı video içeriklerine yöneltmiş durumda. Video içeriklerinde uzun formatlar için IGTV, kısa /dönemsel içerikler için hikayeler ve bilinirliği artırmak içins Reels videolara ağırlık verebilirsin.

🌟 İpucu: Reels özelinde bilgi verici içerikler ile yaratıcı (gündemi takip eden ve profesyonel düzenleme gerektiren9 videolara odaklanmalısın. Burada, haftanın/ayın “akımlarını” takip edebilir veya kendi yolundang iderek sadece markanı yansıtan içerikler üretebilirsin.

Bu kanalda diğer kilit özellik Instagram mağazalar özelliği. Eğer küçük işletmen veya e-ticaret siten varsa; online satış için bu alaları aktif hale getirerek güncel tutmalısın. Bu alanı uygun reklam modelleri ile destekleyebilir ve bu konuda yeterli bilgin yoksa bir uzmandan yardım alabilirsin.

LinkedIn

LinkedIn yıllar içerisinde, iş arama ve networking platformundan profesyoneller için bir sosyal ağa dönüştü. İşverenler hala iş ilanları yayınlasa da; bireyler ve şirketler kendi hikayelerini paylaşarak birbirleri ile etkileşime geçiyor. Bu kanalda en çok tüketilen içerikler ise şöyle:

  • Videolar (tanıtım viddeolarında ziyade, öğretici içerikler / videografikler)
  • Makaleler ve bilgi verici içerik türleri (e-kitap, özel oluşturulmuş raporlar, analizler)
  • İnfografikler

Üçüncü kullanıcıdan çook aracı firmalar ve markalara erişmek istiyorsan, Linkedin’de aktif olmayı denemelisin. Yazılım, teknolooji vb. kategorilerde ürün/hizmet sunuyorsan, bu kanal üzerinden Lead Gen Form (müşterilerden bilgi toplama ve sonrasında satış yapmaya yarayan model) ve sposorlu içerik (mevcut içeriği uygun kitleye göstermeye yarayan model) reklam modellerini kullanarak sitene adha fazla trafik çekebilir ve bu trafiği satışa döbüştürmek hedefine odaklanabilirsin.

Twitter

Diğer kanallardan farklı olarak Twitter, her tweet’i 280 karakterle sınırlar, bu nedenle mesajının yerinde olması gerekiyor. Ancak bu kanal sadece metin tabanlı bir yer değil.

Twitter, kullacılarını daha çok düşünceleri paylaşması yönünde motive eden bir platform. Burada kullanabileceğin içerik türleri ise şöyle;

  1. Makale/blog yazıları,
  2. Anket /soru sorma özelliği
  3. Gündeme paralel analiz/yorum içeren video/yazılı içerikler

🌟 İpucu: Markanı entegre edebileceğin güncel etiketler altında içerik üreterek buradaki etkileşimden kendine trafik yaratabilirsin.

Bu kanal, ülkemizde özellikle markalar için bir şikayet platformu hâline geldi. Bu anlamda, yoğun iletişim için kullanmasan da, markan hakkında konuşan ve markanı etiketleye kullaıcılara mutlaka dönüş yapmalısın.

Youtube

YouTube , Google’dan sonra en popüler ikinci sosyal medya kanalı en büyük arama motoru olarak biliniyor. Sosyal medya stratejinde video içeriğine ağırlık vermen gerekiyorsa, bu platformdan yararlanmalısın. YouTube, ayrıca SEO’da da ustalaşmana yardımcı olacak.

Türkiye’nin en popüler sosyal medya uygulaması Youtube (%94) ve 2021 Ocak itibariyle, kullanıcılar aylık ortalama 18.8 saatini bu platformdda harcıyor. Youtube’da video uzunluklar mevcut, sana uygun formatı bulmak için yine hedef kitlene ve markanın ihtiyaçlarına göre düşünmelisin.

Markalar özelinde dikkat edilmesi gerekenler ise şöyle ⬇️

  • Kesinlikle net bir stratejin olmalı. Bu kanalda amacım tanıtım yapmak mı bilgi vermek mi? Yalnızca kurumsal haberlerini mi paylaşacaksın yoksa kullanıcılara fayda mı sağlayacaksın.Bu sorulara verdiğin cevaplar, video formatını ve uzunluğunu netleştirmene yardımcı olacak.
  • Videolarını topluca hazırlıyarak belirli aralıklarla içerik girmelisin, bu videolarının önerilme sıklığını artırabilir.
  • Marka görünümün önemli; kapak fotoğrafın, profil bilgilerin ve iletişim bilgilerin güncel ve erişimi kolay olmalı.
  • Reklamları yoğun olarak kullanacaksan, mutlaka rakip firmaları inceleyerek onların reklam modelleri ve sürelerini analiz etmelisin.

TikTok

Dünya çapında yaklaşık 700 milyon aylık TikTok kullanıcısı bulunuyor, Türkiye özelinde ise bu sayı

12 Ekim 2020 itibarıyla 32.7 milyon olarak kaydedilmiş. Ocak 2021’den bu yana Instagram2ın tahtını ciddi biçimde sallamaya başlayan bu uygulama, 10-29 yaş arası geniş bir kitleye ciddi anlamda yön veriyor.

Özellikle mobil oyunlar ve finans kategorilerinde ciddi görünürlülük suna TikTok, mobil uygulamalar ve gençlere hitap eden giyim, yiyecek-içecek ve teknoloji markalarına karşı da boş değil ☺️

Kayıt düğmesine basmadan önce, markanın hedef kitlesini ve bu platformların kullanıcı tabanının öncelikle 10-29 yaşındakilerden oluştuğu göz önüne alındığında, farklı birçok reklam modeli sunan TikTok for Business’ın işin için gerçekten uygun olup olmadığını düşünmelisin.

Sonuç Olarak:

Artık en iyi performans gösteren sosyal medya kanallarındaki tüm detaylara sahipsin, sosyal medya stratejini buna göre oluşturmak veya değiştirmek için mümkün olan en iyi konumdasın.

Şimdi tek yapman gereken denemek!