Bazı reklam filmleri senaryolarıyla değil dış sesiyle hafızana kazınmış olabilir. Bunun yanı sıra bazı filmleri Türkçe dublajlı bir şekilde izlemeyi kesinlikle reddederken Yüzüklerin Efendisi Serisi gibi birbirinden başarılı tiyatro ve seslendirme sanatçılarını buluşturan filmleri düşünmeye bile gerek görmeden Türkçe izlemek isteyebilirsin. Evet, seslendirme gerçekten de çok önemli. Sen de bunun farkında olan bir seslendirme sanatçısıysan ya da seslendirme sanatçısı arayan bir proje sahibiysen aklında seslendirme fiyatları ile ilgili bazı soru işaretleri olabilir. İşte, aklındaki o soruların cevaplarını vermek için buradayız!

Kulağımız Onlarda: Seslendirme Sanatçısına İhtiyaç Olan Alanlar

Seslendirmen fiyatları neye göre belirlenir, elbette cevabını vereceğiz, ama öncelikle bir seslendirme sanatçısı nerelerde görev alabilir buradan başlasak daha sağlıklı olacak. Çünkü aslında seslendirme sanatçısının sesinin kullanılacağı mecra da fiyatı belirlemede önemli bir kriter.

Reklam, TV, Radyo Seslendirmesi:

Reklamlardaki oyuncular bazen kendi seslerini kullanmazlar ve bu durumda profesyonel bir seslendirmenin sesinden yararlanılır. Bunun yanı sıra seslendirme sanatçıları dış ses olarak görev alabilirler.

Reklamlarda görev alan seslendirmenlere artı olarak, TV ya da radyo kanallarında program tanıtımları yapan ya da kuşak değişikliğini haber veren seslendirmenler de mevcut. Bu seslerin belli bir zaman sonra kanalla özdeşleştiğini de belirtmeden geçmeyelim.

Film, Dizi ya da Animasyonda Karakter Seslendirmesi:

Bir karakterin sesi olmak… Düşüncesi bile heyecan verici, değil mi? İşte, bu alanda seslendirme yapanlar her daim bu heyecanı yaşayabiliyorlar!

Podcast Seslendirme:

Son yıllarda podcast’ler oldukça popüler. Hatta eminiz senin de takip ettiğin podcast’ler vardır! İşte, bazı podcast’lerin -özellikle yazılı makalelerin okunmasıyla oluşanların- seslendirmelerinde bu sanatçıların imzaları var. Podcast seslendirme, verilen konuya ve yayınlanacak kanala yönelik olarak fark gösterebiliyor, kimi zaman seslendirmenin müzik eklenmiş haliyle prodüksiyonu tamamlanmış, tam bir içerik iletmesi de beklenebiliyor.

Kitap Seslendirmesi:

Yürürken, evde iş yaparken, işe giderken… Sesli kitabı her an dinlemek mümkün! Dinleyicileri bambaşka dünyalarla buluşturan, yepyeni ufuklar açan kitapların sesi olmak da mümkün! Kitap seslendirme bu işin belki de en keyifli alanlarından biri.

Video İçerik Seslendirme:

Online eğitim videoları, bazı YouTube kanallarının ürettiği eğitici içerikler. Evet, gördüğün gibi bir seslendirmene nerede ihtiyaç olacağı hiç belli olmaz!

Diğer Mecralarda Seslendirme:

Telefonunla bir çağrı merkezini aradığında seni karşılayan ses kaydı, belki de toplu taşımada hangi durakta olduğunu belirten o ses… Hiç tanımadığın bir insanın sesi, bir zaman sonra, bu gibi alanlarda sana çok tanıdık gelmeye başlayabilir.

Aklındaki Sorunun Cevabı Burada: Seslendirme Fiyatları Nasıl Belirlenir?

Seslendirme yapacaksın ve bütçe vermen gerekiyor ya da seslendirme yaptıracaksın ve seslendirme fiyatlarını anlamak için teklif almak istiyorsun… Bu durumda seslendirme fiyatları hakkında bilgi sahibi olmak hakkın! Peki, seslendirme ücretini etkileyen faktörler neler?

  • Deneyim ve Başarılar: Her işte olduğu gibi seslendirmede de tecrübe elbette önemli! Seslendirme sanatçısının kaç yıllık deneyimi olduğu, bu işin eğitimini alıp almadığı, portfolyosunun genişliği, dâhil olduğu işlerin hangi mecralarda yayımlandığı gibi kriterler fiyatı etkiliyor. Bunun yanı sıra başarısını kanıtlayan bir ödüle sahip olan sanatçıların seslendirme kaşesi tabii ki daha fazla olabilir.
  • Projenin Yayımlanacağı Mecralar ve Coğrafya: Yukarıda mecralardan bahsetmiştik. Bu noktada, bir filmde seslendirme yapacak olan sanatçının belirleyeceği seslendirme fiyatları, radyo reklamında seslendirme yapacak birinin vereceği fiyatın farklılık göstereceğini elbette tahmin ediyorsundur. Bunun yanı sıra yapılacak seslendirmenin hangi bölgede kullanılacağı da önemli. Örneğin yerel bir televizyon kanalı için mi seslendirme yapılacak yoksa ulusal bir kanal için mi? Yoksa seslendirilecek reklam sadece TV’de değil, radyo, sinema, internet gibi pek çok mecrada mı yayımlanacak? Bu ve bu gibi sorular, seslendirmen ücretlerinin belirlenmesinde belirleyici.
  • Projenin Uzunluğu: Burada seslendirme fiyatları; hem kelime sayısı hem de işin tamamlanması için seslendirmenin ne kadar zaman ayırması gerektiğine bağlı olarak belirleniyor. Örneğin bir kitap seslendirilecekse seslendirmenin, farklı günlerde toplam 8 saatini bu işe ayırması gerekebilir. Diğer yandan 30 saniyelik bir reklam seslendirmesi olacaksa bunun kaydı, 1 saatte yapılabilir.
  • Ses Kaydının Alınacağı Alan: Ses kaydını almak için seslendirme sanatçısı bir stüdyoya mı gidecek, yoksa evinde kendi ekipmanlarıyla mı sesi kaydedecek? Diğer yandan sesin kaydedilmesi için şehir dışı yolculuk yapması gerekecek mi? Kendi ekipmanlarını kullanan ve seslendirmeyi gerçekleştirmek için şehir dışına çıkması gereken sanatçılar ek ücret isteyebilir.
  • Teslim Tarihi: Yapılması istenen projenin teslim tarihi ne zaman? Eğer seslendirmenin çok acil bir proje için seslendirme yapması gerekiyorsa bu da fiyatın artmasını etkileyebilir.
  • Bunu da Merak Ettiğini Biliyoruz: Seslendirme Sanatçıları Ne Kadar Kazanır?

Seslendirme sanatçısı ücretlerinin pek çok kriter doğrultusunda değişebildiğini anlattık. Dolayısıyla net bir fiyat bilgisi veremeyeceğimizi tahmin edebiliyorsundur. Bunun yanı sıra seslendirmenin haftalık/aylık olarak aldığı iş yoğunluğu da kazandığı tutarı etkileyebilir.

TV ve radyo gibi mecralarda fiyatlar saniye/dakika üzerinden veriliyor. Seslendirmene ihtiyaç olan diğer alanlarda ise genellikle dakika ve kelime sayısından fiyat belirleniyor. Örneğin 30 saniyelik, ulusal kanallarda yayımlanacak bir reklam filmi seslendirmesi için 1 birim fiyat teklifi verilebilir. Diğer mecralarda (örneğin podcast) kullanılacak bir seslendirme için ise 5 dakikalık, 250 kelimelik bir metin seslendirmesi için yine 1 birim fiyatlandırma uygun olabilir. Ayrıca minik bir not: Kelime sayısı ve zaman hesaplaması yapmak için kelime sayısını, dakikada okunabilecek ideal kelime sayısı olarak kabul edilen 150’ye bölebilirsin.

Verdiğimiz tüm kriterleri göz önünde bulundurarak seslendirme iş ilanlarını açabilir ya da fiyat tekliflerini bu doğrultuda verebilirsin.