Dijital pazarlama dünyasının hem ücretli hem de ücretsiz stratejilerini bünyesinde toplayan SEO pazarlaması, üzerinde dikkatlice durulması gereken önemli bir taktik. Şöyle düşün: Kesin rakamları açıklanmasa da, Google üzerinden yapılan aramaların sayısının günde 3,5 milyar ile 8,5 milyar arasında olduğu tahmin ediliyor! Neresinden bakarsan bak; bu, her gün kesintisiz olarak dakikada milyonlarca aramaya karşılık geliyor. Kullanıcıların büyük bir çoğunluğu ise satın alacakları ürünleri araştırıyor, birden fazla satıcının seçeneklerini değerlendiriyor ardından da bunları satın alıp almamaya karar veriyor. Kısacası arama, dijital pazarlama ve e-ticaretin çok büyük bir kısmını oluşturuyor.

Microsoft Bing ve diğer arama motorlarının yanı sıra Google’ın her zaman her yerde olması ve genel olarak aramanın yadsınamayacak önemi, pazarlamacıların nakte dönüşen tıklamalara yönelik rekabette yer edinebilmesi için  sağlam bir arama stratejisine sahip olmasını zorunluluk haline getiriyor.

Bu makalede, arama motoru optimizasyonu (SEO) ve ücretli arama (paid search) yani başka bir deyişle tıklama başına maliyeti (PPC) içeren arama motoru pazarlamasını (SEM – Search Engine Marketing) çatısı altına alan SEO pazarlamasının temellerini tüm hatlarıyla açıklamayı hedefliyoruz. Pazarlamacıların karşılaştığı zorluklara, bunların üstesinden gelmelerini sağlayacak en iyi uygulamalara ve SEO pazarlamasının geleceğine bakacağız.

İnternet oldukça “kalabalık” bir yer. Pazarlamacılar; müşterilerin zamanı, dikkati ve en önemlisi “parası” için rekabet ediyorlar. Bu nedenle de internette yapılan aramaların dijital pazarlamada oynadığı kritik rolü ve bu aramaları nasıl kendi avantajlarına çevireceğini anlamaları gerekiyor.

SEO Pazarlaması Nedir?

SEO pazarlamasını, pazarlamacıların çevrimiçi varlıkları için görünürlük kazanmak ve trafik elde etmek amacıyla arama motorlarını kullandıkları bir dijital pazarlama stratejisi olarak kabaca özetleyebiliriz. Yukarıda belirttiğimiz üzere, SEO pazarlaması hem SEO’yu hem de PPC’yi kapsıyor ancak genel olarak bu strateji, bir web sitesinin arama motorlarındaki görünürlüğünü artırmayı hedefleyen herhangi bir taktiği içerebilir.

Arama stratejisi kullanan pazarlamacıların nihai hedefi, arama sonuçlarındaki sıralamalarını yükseltmek. Bunu pratikte şöyle açıklayabiliriz: birisi “en iyi kar temizleme araçları” veya “yakınımdaki tik ağacından veranda setlerini nereden satın alabilirim” gibi bir arama yaptığında, işletmeler arama motoru sonuç sayfalarının (Search Engine Results Page – SERP) üst kısmında yer almak için sahne arkasında birbirleriyle yarışıyorlar.

İstatistikler, tüm tıklamaların yaklaşık %30’unun Google’da en üst sırada yer alan arama sonucuna gittiğini gösteriyor. Doğal olarak pazarlamacılar da, daha fazla satın alma işleminin gerçekleşeceğini umarak en üst sıraya çıkmayı hedefliyor.

Aramaların Bel Kemikleri: SEO Pazarlaması ve PPC

SEO pazarlamasında, görünürlüğü artırmak için yaygın olarak kullanılan iki önemli taktik ön plana çıkıyor: SEO ve PPC.

Arama motoru optimizasyonu anlamına gelen SEO (Search Engine Optimization), SEO pazarlamasının organik bir bileşeni. Web sitesi sahipleri, web sitelerini bir arama motorunun sonuçlarında mümkün olduğunca üst sıralara çıkarmak için anahtar kelimeleri ve diğer stratejileri kullanıyor. Hedef kitlenin ne aradığını belirlemek, ardından da yapacakları arama sorgularına yönelik içerikler oluşturmak SEO’nun temel unsurlarından birini oluşturuyor.

SEO’yu SEO pazarlaması stratejinin bir parçası olarak kullanman gerekmesinin nedeni oldukça basit. Google ve diğer arama motorları, web sayfalarından oluşan geniş bir dizin veya kitaplık oluşturmak için tarayıcıların karşılaştığı sayfalarda bulunan bilgileri kullanarak interneti tarayan “crawler”lar kullanıyor.

Ardından, arama motorlarının web sayfalarının ne hakkında olduğunu anlamak için kullandığı kurallar dizisi olarak niteleyebileceğimiz algoritmalar, sonuçların görüntülenme sırasını belirlemek için sayfaları analiz ediyor ve sitenin kullanılabilirliği, alaka düzeyi, kalitesi vb. bir takım faktörleri inceliyor.

Anahtar kelimeleri bir kez belirledin mi, SEO ile bağlantılı olarak atman gereken bir sonraki mantıklı adım, arama sonuçlarını kendine yönlendirmeye çalıştığın konular bazında faydalı içerikler oluşturmaktan geçiyor. Böylece arama motorları, alaka düzeyini ve otoriteyi tanımış oluyorlar.

Ayrıca Google, Microsoft Bing ve diğer arama motorlarının, arama sonuçları sayfalarında web sitesi sıralaması için ödeme kabul etmediğini de belirtelim. Birçok uzman, bu taktiklerin meyvelerini vermeye başlaması için pazarlamacıların minimum üç ay beklemeleri gerektiğini söylüyor. Nihayetinde arama sayfalarındaki sonuçları optimize etmek büyük bir emek ve doğru planlanmış bir strateji gerektiriyor. Yani, istediğin sonuçlara erişmek için biraz sabırlı olmalısın.

Diğer taraftan, tıklama başına maliyet (PPC – Pay-per-click) pazarlaması ise ücretli bir strateji. Reklamverenler, web sitelerini organik arama sonuçlarının daha üstüne taşımak için Google Ads gibi ağları kullanıyor. Arama motorları, çevrimiçi açık artırmalara dayalı olarak PPC reklamlarını gösteriyor; bunu kabaca pazarlamacıların veya işletme sahiplerinin birileri reklamlarına her tıkladığında ödemeye hazır oldukları tutar olarak düşünebilirsin.

Pazarlamacılar için kilit nokta, doğru sayıda tıklama oluşturmak ile bütçelerini aşmadıklarından emin olmak arasındaki dengeyi sağlamak, Google Analytics gibi hizmetleri kullanarak performanslarını takip etmek ve hangi reklamların ne zaman dönüşüm sağladığına dikkat etmekten geçiyor. Ancak şunu da unutmamalısın, parayı veren düdüğü çalar yaklaşımı PPC özelinde geçerli değil. Yani, daha yüksek teklifler vermen reklamlarının daha fazla dikkat çekeceği anlamını taşımıyor. Ayrıca bunun sadece tıklama sayısıyla değil, aynı zamanda Google’ın Kalite Puanı’yla da ilgili bir ölçüm olduğunu bilmelisin.

O halde, SEO ve PPC ne kadar etkili? Pazarlamacılar bunları neden önemsemeli? Öncelikle, ortalama bir kişinin Google’da günde birden çok arama yaptığını ve alışveriş yapanların %59’unun satın almayı planladıkları ürünleri araştırmak için arama motorlarını kullandıklarını bildirdiğini dikkate almalısın.

Statista tarafından kasım ayında yayınlanan en son istatistiklere göre, 2019’da e-ticaret oturumlarının büyük çoğunluğu (%65) arama kaynaklıydı: bunların %33’ü organik, %32’si ise ücretliydi. Yani kısacası, bu işin lamı cimi yok, internetteki milyonlarca site arasında iyi bir konuma sahip olmak, oldukça güçlü bir SEO pazarlaması stratejisi gerektiriyor.

SEO Pazarlaması Trendleri ve Zorlukları: Sırada Ne Var?

Söz konusu, dijital pazarlama alanındaki herhangi bir şeyin geleceğini tahmin etmek olduğunda, yapay zeka ve veri analitiğinin gücünden faydalanmak belki de artık aklımıza ilk gelen şeylerin başını çekiyor. Bununla birlikte, özellikle yakından takip edilmesi gereken birkaç temel unsur bulunuyor.

İlk olarak, Google her ne kadar aramanın hükümdarı konumunda olsa da bilhassa Amazon ve Meta bünyesindeki Facebook ve Instagram rekabette hatırı sayılır bir yer edinmiş durumda. Bu nedenle, özellikle spesifik bir site üzerinde arama yapan müşterilerin satın almayı da büyük olasılıkla o siteden gerçekleştireceğini düşündüğümüzde, Amazon’da ücretli reklamcılık ve doğru anahtar kelime stratejisine sahip olmak dijital pazarlamacılar için önem arz ediyor.

Pazarlamacıların organik arama stratejilerinde uzun yıllardır karşılaştıkları zorluklardan biri, değişen arama algoritmalarına ayak uydurmak. Örneğin Google, arama algoritmasında son iki yılda yaklaşık 10 kere büyük güncelleme yaptı, bunun yanı sıra birçok gizli deney yürüttü ve küçük iyileştirmelerde bulundu. Bu değişiklikleri yakından izlemek, pazarlama stratejine uygun bir şekilde dahil etmek ve marka oluşturmaya odaklanmak dijital pazarlamacılar için bir zorunluluk niteliğinde.

Pazarlamacılar ayrıca hem SEO hem de PPC için ayrı ayrı olmak üzere, anahtar kelimelere önem göstermeye devam etmeli. Hazır anahtar kelimelerden bahsetmişken, sesli aramanın (özellikle yerel işletmeler, restoranlar, mağazalar vb. için) popülaritesinin ve hassasiyetinin arttığını aklında bulundurman gerektiğini de söyleyelim. Bu tür aramaların eksiksiz, konuşma cümleleri şeklinde yapılandırılması gerektiğinin, mobil site ve anahtar kelimelerin ise sesli aramayı destekleyecek şekilde optimize edilmesinin öneminin altını çizmek isteriz 👀

SEO Pazarlaması alanında uzmanlardan yardım almak istersen, aşağıdaki ilanlara göz atabilir ve SEO stratejini oluşturmaya başlayabilirsin 😌

ffsdfdfd

dsfdsfd