Zamanı bir makine gibi ele aldığımız takdirde fark ediyoruz ki bu makinenin en önemli çarklarından biri dijitalleşme… Neden mi? Çünkü bilgi en değerli varlık. Bilgiye en hızlı şekilde ulaşmanın yolu ise gittikçe artan ve değer kazanan mobil uygulama kullanımından geçiyor.
“Bilgi ve İletişim Çağında Bilimsel Bilgiye Erişimin Önemi ve Türkiye’nin Bilgiye Erişim Potansiyeli” başlıklı çalışmaya göre bilginin insanlık yaşamında artan hızlı ilerleyişinin ilk işaretleri Rönesans süreci ile başlıyor ve Sanayi Devrimi ile hız kazanıyor. Günümüzün güçlü iletişim çağında doruğa hızla devam eden gelişim toplumlarda bilgi ve iletişim teknolojileri ile varlık kazanıyor.
Kullanıcı cephesinde doğan bilgiye erişim isteği, hız ve pratiklik sunan mobil uygulamalar sektörünün de hızla büyümesini ve gelişmesini sağlıyor. Mobil uygulamalar kullanıcıların Adjust’ın Mobil Uygulama Trendleri 2021 raporuna göre uygulama kurulumları 2019 yılından 2020’ye kadar tüm sektörlerde %50 oranında arttı. 2021 yılının ilk çeyreğinde ise bu oran geçen yılın aynı zaman dilimine göre %31 artış gösterdi. Etkileyici rakamlar, değil mi?
Sen de bu uçsuz bucaksız dünyaya yelken açma niyetindeysen; bu yazımızda, markan için en güncel ve verimli mobil uygulamayı nasıl oluşturabileceğini anlatan ipuçlarına ve dikkat etmen gerekenlere göz atabilirsin.
Mobil Uygulama Nedir?
Mobil uygulamalar akıllı telefon ve tablet gibi taşınabilir akıllı cihazlar için kodlanmış ve özel olarak tasarlanmış yazılım birimlerine deniyor… Bu uygulamalar akıllı telefon ve tabletlerin donanımsal özelliklerinden faydalanılarak optimize edilen bir yazılım ile oluşturuluyor. Ayrıca akıllı cihazların mobil işletim sistemlerine göre kullanılabiliyor. Genellikle iOS ve Android işletim sistem tabanları kullanıldığı için hemen her konuda geliştirme yapmak da mümkün.
Pek çok mobil uygulama ücretsiz olarak kullanıcıların beğenisine sunuluyor. Ücretli uygulamalar ise kullanıcılar tarafından kredi kartı kullanılarak sanal mağazalardan satın alınabiliyor. Mobil uygulamalar günlük yaşamda pek çok farklı amaç için tercih edilebiliyor. Oyun, haber, müzik ve banka gibi alanlarda kullanılan küçük ama işlevsel yazılım birimleri sayesinde yaşam daha pratik bir boyut kazanıyor.
Mobil uygulamaların pratik kullanım olanağı kullanıcıların bu uygulamaları tercih etmesini izah eden etkenlerden biri… Ürün seçimi, sepete ekleme ve satın alma gibi aşamalar mobil uygulama özelinde çok daha hızlı. Bu nedenle mobil uygulama tasarımında sade, hızlı ve işlevsel bir uygulama tasarımı sağlamak hedef kitleye ulaşan merdivenin basamaklarını oluşturuyor. Apptopia tarafından derlenen uygulama istatistiklerine göre en çok 2021 yılında en çok indirilen uygulamalar şu şekilde:
- TikTok: 656 milyon
- Instagram: 545 milyon
- Facebook: 416 milyon
- WhatsApp: 395 milyon
- Telegram: 329 milyon
- Snapchat: 327 milyon
- Zoom: 300 milyon
- Messenger: 268 milyon
- CapCut: 255 milyon
- Spotify: 203 milyon
Sektöre bu veriler özelinde bakıldığında yoğun ilgi gören uygulamaların ortak noktasının sade arayüz, basit kullanım, iyileştirilmiş kullanıcı deneyimi ve popüler trendlere uygun güncellemeler gibi dinamikler göze çarpıyor.
Mobil Uygulama İle Neler Yapılabilir?
Dijital dünyada rekabet ortamı oldukça vahşi olsa da; bu evren aynı zamanda daima hızlı ve heyecan dolu. Hâl böyle olunca pek çok marka bir web sitesine sahip olması gerektiğini biliyor. Ancak pek çok işletme yazılım öğrenme veya mobil uygulama geliştirme konusunun ne denli önemli olduğunun henüz farkında değil.
Mobil Cihazların ve Uygulamaların Müşteri Deneyimi (CX) Üzerindeki Etkisi başlıklı rapor mobil uygulama kullanımına dair önemli ipuçları barındırıyor. Çalışmada müşterilerin %90’ından fazlasının akıllı mobil uygulamaları bir müşteri deneyimi kanalı olarak kullandığı belirtiliyor.
Bu verilerden yola çıkarak mobil cihazlarda iyileştirilmiş bir kullanıcı deneyimi sunmak ve mobil uygulamaları çok kanallı stratejilerin bir parçası haline getirmek mühim… Mobil uygulama geliştiren firmalar geniş kitlelere seslenme imkanı yakalıyor. Kullanıcının sürekli kullandığı ve aşina olduğu mobil uygulamalar marka bilinirliğini pekiştirici rol oynuyor.
Şirketler için web siteleri kadar mobil uygulamalar da büyük bir potansiyel arz ediyor. Rakiplerinden sıyrılmak isteyen marka ve işletmeler ise zamanın ruhunu yakalayabilmek için harekete geçmeyi tercih ediyor.
Mobil uygulamaların markalar için sunduğu avantajları şöyle sıralayabiliriz:
- Mobil uygulamalar daima el altındadır. Hız ve işlevsellik temin ederler. Bu sayede kullanıcılar markaların ürün ve hizmetlerine kolayca erişebilir.
- Mobil uygulamalar sayesinde şirketler içeriklerini güncel tutabiliyor. Trendleri paylaşırken etkileşimi artırıyor, bu da müşteri sadakatini güçlendirmelerine yardımcı oluyor.
- Mobil uygulamalar, marka ve işletmelere kurumsal bir yapı kazandırıyor. Bu sayede marka bilinirliği ve itibarında etkin rol oynayabiliyorlar.
- Mobil uygulamalar reklam sürecinde bütçe tasarrufu sağlıyor. Reklam için gerekli olan pek çok kanal mobil uygulama üzerinde aynı çatı altında toplanır. Bu da markaların SMS, bülten ve geleneksel reklam maliyetlerini düşürüyor.
- Mobil uygulamalar fiziksel mağaza masraflarını da ortadan kaldırmaya yardımcı oluyor. “7/24 açık olan” bir mağaza misali uygulamalar kullanıcıların markaya erişimini kolaylaştırırken, fiziksel mağaza yükünden kurtulmak mümkün hâle gelebiliyor.
- Dijital dünyada rekabet asla bitmiyor. Sezgisel bir mobil uygulama geliştirmek durmaksızın ilerleyen rekabet ortamında, işletmenin müşteri kaybetmesini ve rakiplerinden geri kalmasını engelliyor.
- Mobil uygulamalar pazar araştırmasına kolaylık kazandırıyor. Çünkü müşteri tercihlerine dair derinlemesine veriler sunuyor.
- Mobil uygulamalar mobil site kullanımından çok daha hızlı. Mobil siteler genellikle telefon boyutlarına uyum sağlamayabiliyor. Bu da kullanıcıların sayfada kalmasını ve dolayısıyla ilgisini azaltabiliyor.
- Mobil uygulamalar akılda kalıcılığı artırıyor. Mobil uygulamaya özel olarak düzenlenen indirim ve kampanyalar tüketicilerin daha hızlı harekete geçmesini sağlayabiliyor. Ayrıca gün içerisinde sunulan mobil bildirimlerle markanın kendini hatırlatması ve kullanıcıların zihninde kalıcı hale gelmesi kolaylaşıyor.
- Markalar mobil uygulama sayesinde müşteri geri bildirimlerinden en hızlı şekilde haberdar olabiliyor. Bu da pratik çözümler üretmelerini kolaylaştırıyor.
- Mobil uygulamalar hızlı pazarlama ve aynı anda binlerce kişiye ulaşma imkanı sunuyor.
- Fiziksel mağazaların sınırlı erişilebilirliğinin aksine mobil uygulama sayesinde markalar 7/24 ön planda olma fırsatına sahip oluyor.
- Mobil uygulama sayesinde tüketiciler markaya ürün ve hizmetleri hakkında hızlıca geri bildirim sağlayabiliyor. Bu da müşterilerle ilgi çekici bir bağ geliştirmede oldukça değerli bir dinamiktir.
- Mobil uygulama kullanım verileri sayesinde doğrudan kullanıcılara hitap eden niş ve özel satış modelleri geliştirmek mümkün olur.
- Mobil web sitesi olan şirketler mobil uyumlu olmayan web sitelerine göre daha çok ziyaret ediliyor. Kullanıcılar mobil uygulaması olan markalarla daha fazla etkileşim halinde kalıyor.
Mobil Uygulama İçin Hangi Program Dili Kullanılır?
Mobil uygulama tasarım sürecinde en kritik nokta programlama dili… Bu noktada pek çok seçenek mevcut. Mühim olan ise programlama dillerine hakim olmak ve uygulama için doğru programlama dilini tercih etmek. Üstelik bu aşamada büyük ajanslarla çalışmak da şart değil. Profesyonel freelancer’lar ile elde edilen nitelikli sonuçlar marka ve işletmelerin etkili mobil uygulamalar edinmesini kolaylaştırıyor.
Gelişen teknoloji farklı pek çok uygulama dilinin de tasarım sürecine dahil olmasını sağladı. Önemli bir sektör haline gelmiş olan mobil uygulama kodlama dilleri alanında da rekabet odaklı bir piyasa oluşmuş durumda… Pek çok detayı içinde barındıran ve bu alanda uzmanlığı bulunan kişiler tarafından geliştirilen uygulama kodlama dilleri mobil ticaret faaliyetlerinin artmasına doğrudan etki ediyor.
En sık tercih edilen mobil programlama dilleri ise şu şekilde;
1. C++
C++ dili pek çok işletim sisteminde güvenle kullanılıyor. En sık tercih edilen mobil uygulama programlama dillerinden biri. Söz konusu mobil uygulamalar olduğunda da son derece hızlı, yaygın ve işlevsel bir yazılım dili.
2. C
Uygulama tasarım süreçlerinde sıkça tercih edilen dillerden biri. 30 yılı aşkın bir kullanım süresine sahip. Gelişime açık olması ve en temel programlama dili olarak kabul görmesinin yanı sıra diğer dilleri öğrenme kolaylığı da sunuyor.
3. Java Script
Genellikle oyun geliştirme süreçlerinde kullanılıyor. Java ile ilgili görülse de ikisi birbirinden farklı. Java Script dinamik bir yazılım dili olarak ön plana çıkıyor.
4. HTML 5
Programlama dilinden ziyade bir işaretleme dili olarak kabul ediliyor. Metin odaklı bir yapıya sahip. Hem gelişime hem de reklam süreçlerine müsait bir dil olmasının yanı sıra farklı materyalleri (resim, yazı, video vb.) birbirine bağlama işlevi sunuyor.
5. Swift
2014 yılında Apple tarafından tanıtımı gerçekleştirilen Swift, iOS işletim sistemi için mobil uygulama geliştirmeye uygun. Açık kaynaklı ve pratik bir kullanım olanağı sunuyor. Pratikliğine karşın son derece güçlü bir yapıya sahip.
6. Objective-C
Yapı bakımından C dili ile benzerlik gösteriyor. En kolay programlama dillerinden biri ve özellikle iPad uygulamaları geliştirmek için tercih ediliyor.
Mobil Uygulama Yaptırırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
1. Rakip Analizi
Neden mobil uygulama yaptırıyorsun? Rekabetten sıyrılmak için mi yoksa marka itibarını kuvvetlendirmek için mi? Rakip şirketlerin uygulamalarını incelemek ve olumlu/olumsuz yanlarını detaylandırmak kendi yol haritanı çizmende önemli katkılar sunuyor.
2. Sorun ve Çözüm Dengesi
Mobil uygulama mobil düşünce yapısı gerektiriyor. Amacı olmayan ve müşteri ihtiyaçlarına yanıt sunmayan uygulamalar hüsrana uğramaya mahkum. Net bir starteji ile yola çıkmak ise mobil uygulamanın marka ile doğrudan bütünleşmesini sağlıyor. Bu nedenle, kullanıcılarla etkileşime geçebilecek bir mobil uygulama tasarımına sahip olmak sanıldığından çok daha önemli.
3. Kullanıcı Dostu Tasarım
Mobil tasarımlarda minimalist yaklaşımın değerini yeterince biliyor muyuz? Uygulamayı gereksiz özelliklerle doldurmak hedeflenen başarıya ulaşmayı zorlaştırıyor. Kullanıcı dostu tasarım ise hem pratik kullanım olanağı hem de müşteri sadakati anlamı taşıyor.
4. Etkileşim Planı
Mobil uygulamalar kullanıcılarla etkileşime geçebilmenin harika bir yolu. Peki, nasıl? Bunun için iyi düşünülmüş planlarla yola çıkmak mühim. Anlık bildirimler ve uygulama içi mesajlar kullanıcılarla etkileşim oluşturmak için değerlendirilebiliyor. Uygulamadaki içerikleri beslemek ve güncel tutmak da mobilin gücünü artıran bir yöntem.
5. Ölçümleme
Mobil uygulama için gerekli olan ölçüm yöntemlerini kullanmak son derece önemli. Çünkü performans ölçümü yapılmadığında mobil uygulamanın mevcut başarı durumuna dair verilere ulaşmak imkansız. Ölçümleme doğru ve eksik noktaları inceleyip anlamlandırmayı mümkün kılıyor. Ayrıca rakiplerle rekabet noktasında gerekli dinamikleri de ortaya koyuyor.
6. Güvenilirlik
Mobil uygulama markanın güvenilirliğini artırma noktasında etkili bir adım. Ancak uygulamayı yayın hayatına getirirken profesyonel adımlarla ilerlememek tüm güvenilirliği zedeleyebiliyor. Bunu önlemek adına sade, şık ve kullanışlı bir mobil uygulama tasarımı sunmak hedef kitlenin gözünde itibar kazanmak için geçerli bir strateji olabiliyor.
Mobil Uygulama Fiyatları
Gün geçtikçe mesafelerin kısaldığı ve dijitalleşmenin önem kazandığı bir gezegende yaşıyoruz. Dijitalleşmenin vazgeçilmez bir ayağı olan mobil uygulamalar vakit, bilgi ve emek gerektiriyor. Hâl böyle olunca mobil uygulama fiyatları da değişkenlik gösteriyor.
Uygulamanın hangi alanda olacağı, satın alma sistemleri ile entegrasyonu, güncellemeleri, aylık/yıllık uygulama bakımı ve geliştirme talepleri gibi pek çok dinamik mobil uygulama fiyatlarına doğrudan etki ediyor. Bir eğlence uygulaması mı olacak? Yoksa oyun mu? Uygulamalar önemli ölçüde özelleştirilmiş özellik gerektirebiliyor. Genel olarak iş bazlı uygulamaların fiyat aralıklarının diğer uygulamalara oranla daha fazla olduğunu söylemek mümkün.
Basit uygulamalar 10-15 bin dolar, oyun uygulamaları ise 30-35 bin dolar aralığında fiyatlara sahip. E-ticaret uygulamaları 45-50 bin dolara ulaşırken, kurumsal uygulamalar 30-40 bin dolar aralığında değişiyor. Fiyatları kapsama bağlı olarak farklılık gösteren mobil uygulamaları geliştirmenin çeşitli aşamaları var. Bu aşamalarla ilgili olarak profesyonel yardım almak kaçınılmaz.
Ajansların yüksek maliyetlerine karşın marka ve işletmeler freelance tasarımcılarla ilerleyerek mobil uygulama edinebiliyor. Mobil uygulama geliştirme sürecinde talepleri açık bir şekilde izah etmek ve doğru yol haritasını çizebilmek yeterli. Sonrası küçük bir cep telefonu üzerinden dünyaya ulaşabilmek ve zamanı yakalayabilmekten ibaret.