Şu an bu yazımızı not defterini çıkarmış şekilde, büyük bir merakla okuyorsan muhtemelen işletmen için dijital pazarlama stratejisi geliştirmeye çalışıyorsun. Dijital pazarlama bir okyanus, bölüm bölüm ayrılan konular ise birer damla olsa da merak etme; her gün gelişen bu dünyada hiçbir şey için geç değil. Yeter ki doğru adımları at ve kararlı bir şekilde ilerle.

SEO, SEM, Facebook reklamları, Gerilla Marketing, Influencer Marketing gibi kavramlara yüksek ihtimalle uzak değilsin. Çünkü daha önceki yazılarımızda çoğunu ele aldık ve en doğru şekilde aktarmaya çalıştık. Gel, bu sefer SEO çatısı altındaki backlink’lerden ve backlink paketlerinden bahsedelim. Eğer SEO stratejini geliştirmek ve bu stratejiden maksimum fayda sağlamak istiyorsan çalışıyorsan backlink paketi hakkında bilgi sahibi olmanda fayda var.

Biliyorsun ki Google için SEO yönetimi dendiğinde akan sular duruyor. Doğru bir SEO stratejisi ile arama motorlarında işletmene ait web sitesinin ilk sayfalara çıkması hiç de zor olmasa da, büyük bir özveri ve sıkı çalışma istediği yadsınamaz gerçek. Backlink de (site dışı SEO diyebiliriz) bu işin önemli bir parçası. Backlink, işletmene ait web sitesinin farklı bir web sitesinden aldığı bağlantı türüne deniyor. Yani, senin işletmenin web sitesinin www.seninisletmen.com olduğunu varsayalım. www.digerwebsitesi.com ‘dan senin işletmene ait web sitesine yapılan link yönlendirmelerinin bütününe backlink diyebiliriz. Bir de laf aramızda, Google’ın en önem verdiği unsurlardan bir tanesi de ilgili websitesinin yeterince “alakalı” backlink’lere sahip olabilmesi.

Bir sitenin başka bir siteden bağlantı almasına Backlink dendiğini yukarıda açıkladık. Kulağa “haaaa tamamdır, e çok kolay!” gibi gelse de -evet belki pratikte zor değil-, bu işi ince eleyip sık dokumakta fayda var. Çünkü bu işin temel taşı “alakalı” sitelerden link almakla ilgili. 

Nedir bu alakalı dersen şöyle diyelim, sen bir yazılım sitesiysen bir kozmetik sitesinden alacağın backlink Google için hiçbir şey ifade etmiyor. Yine bir yazılım, teknoloji ya da belki mühendislik vb. gibi web sitelerinden yönlendirme alman gerekiyor ki, Google dizininde ön sıralara “ben geldim!” diyebilesin. 

Senden daha büyük daha çok trafik alan alakalı bir websitesinden backlink alman Google dizininde öne çıkmana fayda sağlayabileceği gibi marka bilinirliğin açısından da önem arz ediyor. 

Yani trafiği fazla olan alakalı web sitesine giren kullanıcılar bu sayede senin de farkına verebiliyor ve belki de -kim bilir- potansiyel müşterilerin ile ilk tanışma durağın olması konusuna vesile oluyor. Diğer web sitesinin de PageRank (Google’ın web siten için verdiği 0 ile 10 arasındaki puanlama) değerinden aldığın backlink sayesinde senin de yararlanabileceğini unutmayalım. Backlink çalışmaları, SEO bakımından çok daha başarılı olabilmen için de tavsiye ediliyor.

Nitelikli bir dijital pazarlama stratejisi oluşturduktan sonra sektörünle ilgili irili ufaklı web sitelerinin bir listesini oluşturman senin için faydalı olabilir. Bu listede stratejine ve sunduğun dönemsel hizmetlere uygun bir şekilde periyodik olarak bir olan oluşturabilirsin. 

Örneğin “XYZ web siteleri ile şu ay, ABC web siteleri ile bu ay ilerleyebilirim” gibi yapacağın bir planlama çok daha sistematik bir şekilde ilerlemene yardımcı olabilir. Çoğu web sitesi backlink hizmetlerini bütçelendirmiş olabilir. İlgili web sitelerinin iletişim sekmesinden kendileri ile iletişime geçip, web sitenle ilgili backlink yatırımları yapmayı düşündüğünü aktarıp konu ile ilgili ilerlemeye başlayabilirsin. Bu işi senin için bazı aracı medya ajansları da yapabilir. 

Farklı bütçelerde çeşitlenen oluşturdukları backlink paketlerini satışa sunan ajanslardan sen de eğer istersen daha uygun bir tanesini seçebilirsin. Yalnız dikkat etmen bazı unsurlar var, aşağıda bahsedelim.

Backlink paketi almak istediğinde farklı kapsamda paketler sunulduğunu görebilirsin. Burada asıl karar vermen gereken nokta hangi tür backlink’lerle çalışmak istediğin ve bu türler arası nasıl bir denge kurman gerektiği olmalı.

Dofolllow linkler basitçe; web sitenden başka bir web sitesine verilen linke referans olunduğunu ifade ediyorlar. Genellikle backlink kodunda “a etiketleri” ile sunulan bu linkler, siteyi inceleyen Google botlarına “bu siteye kefil olunduğunu” yani bu kaynağın, ilgili sayfa için önemli ve bu sayfayla ilgili olduğunu belirtiyor. 

Nofollow linkler ise; ilgili siteye referans olunmadığını, yalnızca ilgili veya faydalı olabilecek bir kaynak olduğunu belirmemizi sağlar. Backlink kodunda“rel=nofollow” etiketiyle sunulan nofollow backlink’ler genellikle link verilen sitenin PR değerine katkı sunuyor ve basitçe şu iki komutu sunuyor:

  • Sitemi linkli olan sayfa ile ilişkilendirme.
  • Linkli sayfayı sitemden tarama.

İpucu: Nofollow backlink faydasız gibi algılansa da, alınan backlink’ler arasında dofollow/nofollow link dengesi yakalamak , web sitenin sıralanmasında önemli bir yere sahip. Burada altın kural 4:1 şeklinde bir orana sahip olmak. Backlink paketi alırken, bu orana sadık kalmalı ve backlink paketini bu anlamda zengin tutmalısın.

Backlink kodunda rel=”sponsored” olarak sunulan bu backlink türü, ücretli veya sponsorlu olarak backlink alınan durumlarda tercih ediyor. Google’ın 2019  güncellemesi sonrası Nofollow linklerin eski değerini kaybetmesi, kullanıcılar dofollow link alma yoluna giteye başladılar. Bu talebin artması da, dofollow linklerin ücretli satılmaya başlamasını tetikledi. Google elbette ki algoritmasının bu şekilde “hacklenmesine” izin vermedi ve ücretli linkler için “sponsorlu backlink” etiketini oluşturarak, bu tarz ücretli ortaklıklar bu etiketin kullanılması gerektiğine yönelik olarak kullanıcılarını bilgilendirdi.

Backlink kodunda rel=ugc olarak sunulan UGC, İngilizce User Generated Content (Kullanıcı Tarafından Oluşurulan içerik) anlamına geliyor. Bu etiket; blog / makale yorumları, forumlardan alınan linkler ve temelde kullanıcılara özel tüm içerik türlerinde tercih ediliyor. Özellikle online satış yapan  web siteleri veya servis sağllayıcılar için büyük önem taşıyan UGC etiketli backlink’lerde,  yorumların gerçek olması önem taşıdığından, markaya önemli bir görev düşünüyor.

Google botları için pucu niteliği taşıyan sponsorlu ve UGC backlink’ler büyük öneme sahip. Bu nedenle,  backlink paketi satın alırken veya backlink stratejini oluştururken, markan için en faydalı backlink türlerini belirlemen ve dağılımı doğru yapman gerekiyor. Yine Google tarafında sponsorlu içeriklerin işaretlenmemesi, ceza alma riskini taşıdığından Google’a karşı daima şeffaf olman gerektiğini unutmamalısın.

backlink paketi

·  İşin tüm operasyonel kısmını kendin üstlenmek sana zor, meşakkatli geliyor ve fazla vaktin olmadığını düşünüyorsan “güvenilir” bir ajanstan bu desteği alabilirsin. Bu işlem senin zaman kazanman konusunda yardımcı olabilir, diğer dijital pazarlama kalemlerine vakit ayırmana olanak sağlayabilir.

·  Doğru planlanmış bir liste ile Google’da kolayca sıralama atlayabilirsin.

·  Sitenin marka değerinin artmasına katkı sağlayabilirsin.

·  Ajanslar senin işletmenle alakalı olan platformlardan (forumlar, sosyal medya hesapları, gazete ve dergi gibi basın yayın siteleri vb.) uygun siteleri bir araya getirip sunabilir.

·  Ajansla anlaşmadan önce kendilerinden backlink paketleri kapsamında diğer müşterilerine dair analizleri ve raporları rica edebilirsin. Bu sayede ajansın çalışma disiplinine ait de bir fikir edinebilirsin.

·  Fakat daha önce de bahsettik en önemli olan unsur işletmenle alakalı bir websitesinden backlink yönlendirmeleri almalısın.

·  Farklı, alakasız sektöre ait web sitelerinden aldığın backlinkler işletmene ait web sitene faydadan çok zarar sağlayabilir; hatta iş Google tarafından banlanmana kadar dahi gidebilir.

·  Eğer spam’lı sitelerden backlink alırsan, bu senin sitenin de kalitesinin düşmesine neden olabilir ki bunu asla tercih etmeyiz.

·  Göz ardı edilmemesi gereken bir diğer husus da backlink aldığın web sitesinin, adeta bir link havuzu olmaması. Yani neredeyse sadece backlink vermek için kurgulanmış bir websitesinden yönlendirme almanın sana hiçbir faydası olmayabilir.

·  Alacağın backlink bağlantısının kalıcı olması çok önemli. Bir süre sonra kaldırılan bağlantı, web siten için bir şey ifade etmeyecektir. Sürdürülebilir olmasına (süresiz backlink paketi / backlink almaya) dikkat etmelisin.

Zaman zaman backlink’lerini denetlemen senin için faydalı olabilir. Bu işlem için geliştirilmiş araçlar; eğer alakasız websitelerinden aldığın backlink’ler mevcutsa bunları kaldırma girişiminde bulunabilmen için sana olanak sağlayabilir. Hatta bu SEO araçları Google Search Console hesabınla da bağlantılı olabiliyor ve işini kolaylaştırıyor.

Sana bu yazımızda backlink’lerin önemini, faydalarını, zararlarını ve dikkat etmen gereken püf noktaları aktarmaya çalıştık. Eğer profesyonel bir destek almak istersen; Bionluk’ta hizmet veren deneyimli freelancer’ların ilanlarına göz atabilirsin:

deneyimli freelancer’ların ilanlarına göz atabilirsin:

eneyimli freelancer’ların ilanlarına göz atabili

Sena Özışık

Editör, SEO Uyumlu Makale Yazarı, Dijital Pazarlama Uzmanı