“Pazarlama nedir?” sorusuna hepimizin bir cevabı olabilir. Genel olarak potansiyel müşterilerin şirket ya da hizmetinle ilgilenmesini sağlayan aksiyonlar bütünüdür diyebiliriz. Fakat tabii ki pazarlama teknikleri de kendi içerisinde bir sürü alt başlığa ayrılıyor.

Karşı Pazarlama, Kontrol Pazarlama, Sosyal Pazarlama, İçerik Pazarlama, Gerilla Pazarlama, Influencer Pazarlama, Viral Pazarlama, Dijital Pazarlama, Niş Pazarlama… Hepsini bir yazıda detaylıca anlatmak pek mümkün olmayabilir. Bu nedenle hazırsan şimdilik Niş Pazarlama’yı ele alıyoruz. Niş Pazarlama kısaca, oldukça dar bir tüketici grubunun istek ve taleplerine yönelik geliştirilen pazarlama aksiyonlarının bütününe deniyor.

Yani genel bir kitleye değil, oldukça ufak ve belli bir kesime hitap ediyor. Aslında adı da bu yüzden “niş” diyebiliriz. 1980 yılından itibaren sektörde kendine yer bulan Niş Pazarlama nedir, ne değildir, gel beraber bakalım.

Niş Pazarlama Tanımı

Niş pazarlama, belli bir hedef pazara odaklanan reklam stratejisi anlamına geliyor. Bu strateji, bir ürün veya hizmetten yararlanabilecek herkese pazarlama yapmak yerine, yalnızca bir gruba – yani niş bir pazara – veya tekliflerden en fazla fayda sağlayacak potansiyel müşterilerin demografisine odaklanıyor.

Daha detaylı anlatalım: Ayakkabı pazarında, birden çok kategori olabilir. Örneğin; gündelik giyim için ayakkabılar, iş hayatı için ayakkabılar, kadınlar için ayakkabılar, erkekler için ayakkabılar veya özel gün için ayakkabılar gibi… Bu örneklerin her bir kategorisi, niş pazarların birer türü diyebiliriz.

Nişlerin tanımı söz konusu olduğunda ise, çeşitli faktörler yüze çıkıyor:

  • Fiyat (lüks, indirim)
  • Kalite seviyesi (birinci sınıf, el yapımı)
  • Demografi (cinsiyet, gelir düzeyi, eğitim düzeyi)
  • Coğrafya (belirli ülkelerin sakinleri, şehirler) gibi.

Tüm bu kategoriler gerçekleştirilecek stratejinin tamamlanmasında büyük bir rol oynuyor.

Niş pazarlama özetle; işletmenin belirli bir ürün veya hizmette uzmanlaşmaya doğru bir adım atması ve ardından pazarlama çalışmalarını bu gruplar etrafında gerçekleştirmesi ile ortaya çıkıyor. Anlayacağın; markanın kendisini küçük bir havuzda büyük bir balık olarak kabul ettirebilmesi için niş pazardaki potansiyel müşterilerini iyice tanımak da hayli önem arz ediyor.

Niş Pazarlama Özellikleri Nelerdir?

Niş pazarlamanın başlıca özelliği markanın pazarlama stratejilerini çok daha küçük bir müşteri grubu adına gerçekleştirmesi diyebiliriz. Bu pazarlama yönetiminde, pazarlama bütçesi daha az, satışlar da paralel olarak genel kitle pazarlamasına göre daha düşük gerçekleşiyor. Fakat kar oranı ise oldukça fazla getiriye sahip olduğundan markalar tarafından tercih ediliyor. Neden dersen, niş pazarlamanın gerçekleştirildiği hedef kitle oldukça net, küçük ve ne istediğini bilen bir grup olduğundan potansiyel müşterinin pazarlaması gerçekleştirilen ürünü satın alması çok daha olası bir hale geliyor.

Niş Pazarlama Örnekleri

niş pazarlama
Kaynak: Disney Parks Blog

Lefty’s

Dünya nüfusunun %10 ila 12 arasının solak olduğunu biliyor muydun? İşte tam da bu nedenle, San Francisco’da hizmet sunan Lefty’s, sadece solaklar için üretilen ürünlerin satışını gerçekleştiriyor.

Lefty’nin temel stratejilerinden biri, insanları çevrimiçi ortamda ve arama motorlarında hedeflemek diyebiliriz. Örneğin, biri “sol kalemler” için arama yaptığında, Lefty’s’in bir reklamı ile karşılaşması çok olası!

Bee’s Wrap

Son yıllarda bilinçli tüketiciler ne kadar arttı değil mi? Vegan, çevre dostu ve hayvanlar üzerinde test yapılmayan ürünler talep görüyor, çünkü bu konular artık çok daha fazla gündeme geliyor.

Bu sebeple Bee’s Wrap gibi şirketler çok daha fazla dikkat çekiyor.

Gıda depolamaya plastik içermeyen bir alternatif sunan marka; değerlerinin tamamında sürdürülebilirlik ve çevreye duyarlı girişimlere odaklanıyor.

Untuckit

Bazıları gömleğinin tüm düğmelerini iliklemeyi sevse, kimleri birkaç düğme açık bırakır! Untuckit, gömlek ve tişörtlerinin üst düğmelerini açık giyinmeyi seven erkekler için özel gömlekler üretiyor. Dünya çapında birçok gömlek üreticisi mevcut olsa da, bunların çoğu gündelik/sıradan gömlekler satıyor. Ancak çok az marka Untuckit gibi kendini belli bir kitleye adamış şekilde, her boy kilo aralığındaki erkeğe uyacak 50’den fazla çeşit sunabiliyor.

Untuckit artık polo gömlekleri ve ceketler gibi diğer erkek ürünlerini sunduğu ve hatta kadınlara da hizmet vermeye başladığı için, öncelikle bir nişte ustalaşan sonrasında ise yavaş yavaş genişleyen bir şirketin iyi bir örneği olarak öne çıkıyor.

niş pazarlama
Kaynak: Hypebea

Lush

Lush, tüm iş modelini belirli bir bakış açısına sahip insanlar üzerinde inşa ediyor ve sunduğu her üründe etik uygulamalara, şeffaflığa ve çevre dostu yöntemlere odaklanıyor.

Sattıkları ürünler diğer rakiplerin çoğuyla aynı olsa da, niş bir kitleye hitap ediyor. Çevre dostu ambalajlar ve organik malzemelerle ürettikleri malzemeler, markayı benzerlerinden ayırıyor. Lush’ı nişleştiren ise; çevre dostu uygulamalara çok daha uzun yıllar önce başlamaları diyebiliriz.

Niş Pazarlamada Dikkat Edilmesi Gerekenler

Niş pazarlama, rekabette öne çıkmak için uzmanlık alanına karar vermene ve bu konuda odaklanmana yardımcı oluyor. Belki çok daha geniş bir kitleye ürün ve hizmetler sunabilecek bir konumda olabilirsin, ancak belirli bir alanda uzmanlaşmanın işletmeni diğerler rakiplerinden ayırabileceğini unutmamalısın.

Bu nedenle, pazarlama teknikleri ve stratejilerini göz önünde bulundurarak, sen de niş pazarlamayı en verimli şekilde kullanabilirsin. Peki nasıl? Şöyle anlatalım:

Niş pazarlamanın beş önemli noktası bulunuyor.

  • Azaltılmış pazarlama maliyetleri
  • Azaltılmış rekabet
  • Artan kar oranları
  • Güvenilirlik
  • Gelişmiş Pazarlama Operasyonları

1.Azaltılmış pazarlama maliyetleri

Markanın odaklanacağı hedef kitleyi kafanda oturttuktan sonra, hedeflenen bir potansiyel müşteri listesi oluşturarak, onlara özel satış mesajları geliştirebilirsin. Potansiyel müşterilerinin arz ve taleplerini bilmek, minimum maliyetle olası satışlar oluşturmak kritik öneme sahip diyebiliriz.

2. Azaltılmış rekabet

Sektöründe belirli bir niş seçerek yoluna devam ettiğini varsayarsak; önceden tanımlanmış niş pazarlama stratejileri sayesinde kendini alanında uzman olarak görebilirsin.

Sonuç olarak, giderek daha fazla müşteri markanla bağlantı kurabilir ve sana önemli bir satış avantajı sağlayabilir. Bu niş içinde oturaklı bir müşteri tabanı oluşturduktan sonra, bir markanın büyüme ve kâr elde etme şansı oldukça yüksek olabilir.

3. Artan Kâr Oranları

Pazarlama nişini belirlediğinde, ürünlerini veya hizmetlerini onları satın almak isteyen müşterilere satmak çok daha kolay hale gelebilir. İlgilenen bir müşteri, ilgilenmeyen bir müşteriye kıyasla markana dönüşüm sağlayabilir. Bu da genelden ziyade nişe odaklanmanın farkı diyebiliriz.

Dolayısıyla eğer markan, hedeflenen müşterilere satış yapmaya odaklanırsa kar marjlarını büyük ölçüde artırma şansı yakalayabilir.

4. Güvenilirlik

Markaların belirli bir pazarlama alanında deneyim kazandıktan sonra, alanında uzman bir kuruluş hâline gelmesi kaçınılmaz. Kullanııcılar, markanın fikrine ve geri bildirimine güvendiği ölçüde, ilgili markayı sektöründe veya kategorisinde etkili bir aktör olarak görebiliyor.

Niş pazarlama, ürünün doğru kişilerin önüne çıkmasına yardımcı olarak medya kuruluşlarında yer almasını sağlıyor. Sektörde ayakları yere sağlam basan ve kendine güvenen bir marka imajı vermen ise hedefli niş kitlenin güvenini kazanmanda yardımcı olabiliyor.

5. Gelişmiş Pazarlama Operasyonları

Niş pazarlamanın en güçlü önemlerinden biri, pazarlama operasyonlarının gelişmiş olması. Potansiyel müşterinin kimler olduğunun farkına vardıktan sonra, pazarlama işlevlerini geliştirerek iş planları oluşturmana olanak sağlıyor. Kitlen net ve küçük olduğundan hata yapma payın da genele göre çok daha düşük seyrediyor. Bu nedenle online ve offline kanallarda doğru geliştirilen bir strateji ile dönüşüm alman oldukça olası bir hâle geliyor.