Yeni alacağın elektronik aletin farklı modelleri arasında karşılaştırma yapmak, ilgi alanın olan bilimsel bir konu hakkında daha çok detay öğrenmek, hatta seyahat edeceğin şehirde mutlaka gezmen gereken yerleri keşfetmek… Merak ettiğin herhangi bir konuyu arama motorlarında aratmanın ardından ulaştığın o içerikleri üreten birileri var! Evet; dijital içerik yazarlarından bahsediyoruz. Şimdi, gel, her geçen gün gitgide daha çok adından söz ettiren dijital metin yazarlığına yakından bakalım.

Kime Dijital Metin Yazarı Denir? Dijital Metin Yazarı Ne İş Yapar?

Online mecralarda yer alan bir içerik düşün… Aklına ne geliyor? Bir blog yazısı mı, bir sosyal medya içeriği mi, bir infografik mi, yoksa o çok sevdiğin kanaldaki bir YouTube videosu mu? Evet; dijital mecralar, farklı içerik türleri sunabiliyor. Tahmin edebileceğin gibi, dijital mecralar için metin üreten kişilere “dijital içerik yazarı” deniyor, fakat “online içerik yazarı” da bu meslek için alternatif bir kullanım; karşılaşırsan hiç şaşırma 🤗

Dijital metin yazarı olarak; bloglarda yer alacak makaleler de, sosyal medya içerikleri de, video içerik metinleri de yazabilirsin. Her ne kadar “yazar” dendiğinde yazılı içerikler akla gelse de podcast gibi sesli içeriklerin de metinlerini oluşturabilirsin. Üstelik sesli içerik sunan podcast’lerin çok yakın zamanda, arama motorlarında yazılı içerikler gibi önem kazanabileceğini unutmamalısın. Yani makale yazarak para kazanmak da podcast veya video metni yazarak para kazanmak da dijital yazar için mümkün. Anahtar kelime ise içerik oluşturmak.

Dijital Metin Yazarını Geleneksel Metin Yazarından Ayıran Nedir?

Ülkemizin en bilinen beyaz eşya markalarından birinin internet sitesini düşün. Muhtemelen bu internet sitesinde her kategori için bir kategori metni yazılmıştır. Fakat aynı kategoriler için basılı ürün kataloglarında da metinler bulunduğunu görebilirsin. Peki, hem internet sitesinde hem de basılı bir katalogda benzer metinler olmasına rağmen, bu iki mecra için içerik üreten yazarlar niye ayrışıyor?

Cevabı SEO’da gizli. “Search Engine Optimization”ın kısaltılması olan SEO sayesinde, arama motorlarında yapılan ilgili aramada, bir markanın ya da hizmetin içeriklerinin ilk sayfalarda çıkması sağlanabilir. Arama motorlarının ilk sayfasında yer almak ise içerik sayesinde markanın/hizmetin hedef kitle ile bir araya gelmesi anlamına gelebilir. Bu durum hem marka imajınızı güçlendirebilir hem de ürün/hizmet satışını artırabilir.

SEO çalışmalarında üretilen içeriğin önemi büyük! Dijital içerik yazarları ürettikleri içerikleri; kullanıcıların arama motorlarında arattıkları doğru anahtar kelimeleri kullanarak ve arama motorlarının önem verdiği noktalara dikkat ederek oluştururlar. Bu sayede oluşturulan içerik daha fazla kullanıcıya ulaşabilir. İşte, arama motorlarındaki bu sıralama durumu doğrultusunda, SEO’yu işin içine dâhil edip içerik üretmek dijital içerik yazarlığını geleneksel içerik yazarlığından ayıran temel fark!

İçerik pazarlamasının en önemli parçalarından biri olan kaliteli içerik üretimi, dijital metin yazarlarının en önemli görevi denebilir. Bu aşamada, online içerik yazarlığı kapsamında;

  • Gerekli araçları bilerek, bu araçların desteğiyle yazı özelinde doğru anahtar kelimeleri seçebilmek,
  • Hazırlanan içeriğin, yayınlanacağı kanala uygunluğundan emin olmak (blog, web sitesi veya  sosyal medya içerikleri bu anlamda ayrışabilir)
  • Yine hazırlanan amacın içeriğine odaklanmak ( sponsorlu içerik ile öğretici veya reklam içeriği arasındaki farkı anlamak)
  • İçeriğin vadettiği cevabı kapsaması ve bu cevabı; en net ve erişilebilir biçimde tüketiciye sunmak.
  • İçerik yazarlığı konusunda ipuçları kafanda şekillenmeye başladıysa, online içerik yazarlığına dair detaylı bilgilere geçebiliriz.

Online Metin Yazarı Nasıl Olunur?

İnternette sık sık içerik yazarlığı iş ilanlarına göz atıyor, içerik yazarlığı alanında çalışmak istiyor, ama nasıl bir yol izlemen gerektiğini bilmiyorsan hemen yardımcı olalım. Öncelikle şunu söyleyelim: Online metin yazarı olmak için hangi bölümden mezun olduğunun ya da aldığın eğitimin pek önemi yok. Kendini geliştirebilir, freelance içerik yazarı olarak görev alabilir, ajans ya da şirketlerde işe girerek bu alanda çalışabilirsin. Peki, bir metin yazarının sahip olması gereken özellikler nelerdir?

Araştırmayı Sev

Emin ol ki içerik yazarları, ürettikleri tüm içeriklerin konusu hakkında derin bir bilgi birikimine sahip değiller. Örneğin bir metin yazarının, daha önce hiç kar zinciri takmadığı halde, kar zincirinin nasıl takıldığını anlatması gerekebilir. Dolayısıyla bir yazar olarak bilgiyi detaylı, anlaşılabilir bir şekilde vermek için öncelikle araştırma yapman gerekir. Kısacası bir online içerik yazarının araştırmayı sevmesi önemli.

Dilbilgisi Şart (E Yani!)

Öğrendiklerini nasıl aktardığın da çok önemli! Bu, hem dil bilgisi ve imlâ kurallarına hâkim olman hem de hizmet vereceğin markanın kimliğine uygun bir dil kullanarak içerik üretmen gerektiği anlamına gelir.

Yaratıcılığını Ön Plana Çıkart!

Dikkat çekici içerikler her zaman daha ön planda olmayı sağlar! Bu nedenle yaratıcılık da bir içerik yazarının sahip olması gereken özelliklerden biri olarak kabul edilebilir. Potansiyel müşterilerine kolayca ulaşmak için, kendine özel bir portfolyo oluşturabilirsin. Blog açmanın veya ilgini çeken konularda içerik yazmanın bu anlamda sana büyük katkı sağlayacağını da ekleyelim.

Metin Yazarlığı Konusunda Kaynaklara Göz At!

Bildiğin üzere, dijital dünya her geçen gün yeniliklerle güncelleniyor. Hem arama motorlarına uygun hem de hedef kitlenin ihtiyaçlarını karşılayabilecek tarzda, günceli yakalamış içerikler üretebilmek için gelişime açık olmalı ve sektörün yeniliklerini takip etmelisin. Eğer kendini geliştirmek istiyorsan online kurs platformlarından bu konuda eğitimler alabilir, yazarlık konusunda güvenilir kaynaklar sunan yabancı web sitelere göz atabilirsin. Sosyal ağlardaki gruplar, podcast’ler ve ücretsiz olarak erişeebileceğin Youtube videoları da sandığından çok daha fazla katkı sunabilir.

Hedefe Odaklan

Çoğunlukla “içerik yazarı nasıl olunur?” sorusunu bir müddet sonra kenara bırakarak “içerik yazmak” hedefine odaklanman gerekebilir. Fakat, yalnızca blog yazarlığının yeterli olmayacağını da ekleyelim. Farklı endüstrilerden müşterilerin ihtiyaçlarına cevap verebilmek için; seo uyumlu metin yazımı, yoğun araştırma ve herhangi bir konuyu akıcı ve net biçimde ele alabiliyor olmak oldukça önemli.