Vektörel çizim son yılların en popüler çizim yöntemlerinden biri… Grafik tasarım alanı kapsamında yer alan vektörel çizim vektörel tabanlı programlar aracılığı ile gerçekleştiriliyor. Üstelik bu tasarımlar olağanüstü çizim becerileri de gerektirmiyor. Odaklanmak, vakit ayırmak, bol bol pratik yapmak ve konuya ışık tutan materyalleri incelemek vektörel çizim okyanusuna açılmak için yeterli.
Pek çok alanda aktif olarak kullanılan vektörel çizim yöntemi logo, 3D tasarımlar, web sitesi görselleri, video oyunu karakterleri ve teknik çizimler gibi pek çok alanda kullanılabiliyor. Son derece geniş bir kullanım yelpazesine sahip olan bu yöntem genellikle temiz ve minimalist bir his yaratmak için kullanılıyor. Elbette çok gerçekçi, iddialı ve fark yaratan güçlü çizimler oluşturmak da mümkün 😌
Vektörel Çizim Nedir? Türleri Nelerdir?
Herhangi bir görüntüyü mevcut kalitesinden ödün vermeden kolayca ölçeklemek, düzenlemek ya da yeniden boyutlandırmak vektörel çizim ile mümkün. Vektörel çizimler, bir pazarlama kampanyası gerçekleştirirken logodan ürünlere, reklam panolarından basılı reklamlara kadar pek çok alanda etkili sonuçlar almak için son derece kullanışlı bir kullanım seçeneği olarak ön plana çıkıyor.
Bu çizim yöntemi özel tasarım projeleri gerçekleştirme noktasında kreatif, nitelikli ve ölçeklenebilir görüntüler elde etmek için yoğun ilgi görüyor. Son derece geniş bir yelpaze, öyle değil mi? Tasarım alanıyla ilgili kişiler farklı kurs seçeneklerinin yanı sıra YouTube videolarıyla dahi önemli vektör metodları öğrenilebiliyor. Doğru öğrenme materyallerinin yanı sıra vektör çizimi için doğru yazılıma sahip olmak da son derece önemli.
Vektörel çizim çeşitleri şu şekilde sıralanabilir:
- .ai: Adobe illustrator dosya formatı.
- .cdr: Corel Draw programı ile oluşturulan vektör formatı
- .svg: XML tabanlı ve W3C standardı olan bir vektör formatı
- .wmf: Microsoft firması tarafından geliştirilmiş vektörel grafik formatı
- .eps: En yaygın bilinirliğe ve kullanıma sahip vektör formatlarından biri
Vektörel Çizim Nasıl Yapılır?
Bu alanda ilk kural oldukça basit. Etkili vektörel çizimler sabır, özveri ve bol bol pratik gerektiriyor. Vektörel çizim örnekleri içeren kitaplar ve internet üzerindeki kaynaklar sayesinde bu alanda uzmanlaşarak etkili bir kariyer rotası çizmek mümkün. Kişi mevcut becerilerini yaratıcılığı ile harmanlayarak mekandan bağımsız, yaratıcılık odaklı ve yüksek gelirli bir iş modeline kavuşabiliyor. Son derece yaygın bir kullanıma sahip olan Adobe Illustrator üzerinde Pen Tool aracılığıyla oldukça estetik ve başarılı vektörel çizimler gerçekleştirebileceğini biliyor muydun?
Düzenli olarak vektörel çizim pratikleri yapmak vektörel çizim mantığının kavranmasını kolaylaştırıyor. Bu sayede farklı boyutlar ve farklı renklerde üretilmesi gereken çalışmalar ile ilgili deneyim kazanabilirsin.
Pratik yapmak için farklı nesneleri dilediğin gibi şekillendirmen veya renklendirmen el alışkanlığı kazanmanı kolaylaştırabiliyor. Üstelik yöntemin avantajı olarak çalışmanın görsel detayları da hiçbir kayba uğramıyor. Renk, şekil, metin, geometri, tarama ve deneyim ekseninde ilerleyen uzun bir yolculuk bu…
Vektörel Çizim Programları Nelerdir?
Bir vektör grafiği klasik bir dijital fotoğraftan daha farklı. Bir fotoğraf yakınlaştırıldığı zaman görüntü bozuluyor ve bulanıklaşıyor. Vektörel çizimlerde ise görüntünün boyutu değiştirilse bile dosya hiçbir zarar görmüyor. Çizgiler, noktalar ve eğriler mevcut bütünlüğünü koruyor. Grafiklerdeki renklerde ise pürüzler ve bulanıklık gözlenmiyor.
Vektörel çizimler ile ayrıca tutarlı bir renge, çizgiye ve şekle sahip logolar oluşturulabiliyor. Web sitesi içerikleri, modelleme örnekleri ve baskılı tişört gibi ürünler elde edilebiliyor. Hatta film posterleri bile vektörel çizim programları ile rahatlıkla tasarlanabiliyor. Fark yaratan stiller geliştirmek için pek çok vektörel çizim programı mevcut. Grafik tasarım uzmanları bu tasarım programları vasıtası ile başarılı sonuçlara imza atıyor.
Vektörel çizim gerçekleştirme konusunda en yaygın kullanıma sahip tasarım programları ise şöyle listelenebilir:
- Adobe Photoshop
- Adobe Illustrator
- Adobe Indesign
- AutoCad
- Corel Draw
- 3DS Max
Vektörel çizim programlarına hakim olmayan kişiler için web ortamında yer alan ve mevcut grafikleri ücretsiz olarak kullanıma sunan vektörel çizim siteleri ise şöyle:
- Pixabay
- Freepik.com
- Vectorstock.com
- Freevector.com
- Vector.me
- Vecteezy.com
Doğru programı kullanmak en az pratik yapmak kadar önemli. Programların sunduğu etkili opsiyonlar ile vektörel çizimler her geçen gün daha iddialı bir boyut kazanıyor. Bu alanda kendisini geliştiren kişiler ise güncelliğini koruyan ve bilgiyi odak noktasında tutan bir iş sahasında yer almanın mutluluğunu yaşıyor. Sadece tasarım değil çözünürlük, dosya boyutu ve hatta tarama işlemleri de bu yöntemi ideal kılıyor. Vektörel tabanlı oluşturulan grafik dosyalarının diğer grafik dosyalarına oranla daha az yer kapladığını biliyor muydun?
Vektörel çizim, tasarım ekosisteminin vazgeçilmez bir parçası… Farklı iş sahalarının hızla dijitalleştiği günümüz koşullarında vektörel çizim alanında uzmanlaşan kişiler çağın trendlerini yakalayarak global ölçekte başarılı ve yüksek gelirli projeler gerçekleştirebiliyor.