Televizyonun icat edildiği günden bugüne 96 yıl geçti ve video içerik ve tüketiminde yepyeni bir döneme giriş yapmış olduk. Bugün, muhtemelen her gün, hiç farkında bile olmadan bir dolu video içeriğe maruz kalıyorsun.
Tüm Netflix kullanıcılarının, her gün 203.8 milyon saat içerik izlediği gerçeğini bilmek, gerçekten de çok şaşırtıcı. Bir yandan ise, tipik bir TikTok kullanıcısı, sadece platformun algoritması gereği önerilen – dolayısıyla kendi seçmediği – içerikleri kaydırmaya günde 95 dakikasını harcıyor.
Küresel ölçekte en hızlı şekilde büyüyen ve en nüfuzlu pazarlama aracı olan video, şüphesiz her pazarlamacının stratejisinde ayrılmaz bir yer edinmeli.
Video çekmek eskiden karmaşık ve pahalı bir süreçti. Ancak teknolojik gelişmeler bu süreci herkes için kolay hale getirdi ve cep telefonu olan herkesi birer içerik üreticisine çevirmeyi başardı. Dolayısıyla artık hiçbir pazarlamacının, video içerik üretmemek veya bunları paylaşmamak için geçerli bir mazereti -bizce- olmamalı.
Bu içeriğimizi, bir uyarı işareti olarak görebilirsin. Çünkü vakit, video içeriklere kucak açma ve birincil pazarlama kanalın olarak benimseme vakti. Aksi takdirde, trendlerin gerisinde kalmaya mahkum olabilirsin!
Sırtını Videoya Yasla ve Rahatına Bak
Video içeriğin akın akın artan popülaritesinin yakın gelecekte de katlanarak büyümesi bekleniyor. Pek tabii, bu beklentinin birkaç temel sebebi bulunuyor:
Yayın (Streaming) Servisleri
Günümüzde, izlediğimiz her şey farklı farklı platformlar ve farklı farklı cihazlar üzerinden yayınlanıyor. Evlerinde hala DVD’leri olanları düşündüğümüzde, bunların artık kullanılmayan yığınlara dönüşmüş olması, açıkçası biraz üzücü. ABD nüfusunun %57’si bir streaming servisini ve bu kişilerin yarısından fazlası ise Netflix’i kullanıyor.
Kesin olan şu ki, insanlar video izlemeyi gerçekten seviyor ve bunu istedikleri zaman istedikleri yerden yapabilmek istiyorlar. Video erişiminin ve kullanılabilirliğinin kolaylığı, bu kadar hızlı büyümesinde önemli bir rol oynamaya devam ediyor.
Kısa Videolar
TikTok’un muazzam popülaritesi aniden ortaya çıkmış gibi görünebilir, ancak aslında piyasaya sürüldüğü günden bugüne geçen altı yılda istikrarlı bir şekilde günbegün büyüdü ve büyümeye de devam ediyor. Artık, en önemli sosyal medya platformları arasında ciddi bir yer edindi ve hatta gelenekselleşmiş arama yöntemlerine bile meydan okumaya başladı!
Bunun üzerine Google, YouTube Shorts’u bizlerle tanıştırdı ve Meta da Instagram Reels ile bu trende ayak uydurdu. Böylece kısa biçimli video içeriğin önemi pekiştirildi.
Kısa biçimli videolar, kolayca paylaşılabilen içerikler oluşturmanın heyecan verici bir yolunu sunarken minimum çaba ve maliyetle çok daha geniş bir kitleye ve erişim oranına ulaşmana olanak tanıyor.
Yapay Zeka
Halihazırda yapay zeka tarafından desteklenen ve farklı formatlarda video oluşturabilen birçok araç bulunuyor. Ancak bunların birçoğu basit, gerçek dışı veya basitçe söylersek ikna edici olmayan özelliklere sahip. Tabii yapay zekanın, videonun benimsenmesini çarpıcı bir şekilde hızlandıracağı da bir gerçek. Fakat bunu, araçların ve teknolojinin videoyu geliştirmesi veya yerini alması değil aksine tam tersi sağlayacak.
Bu maddelerin her biri, video kullanımının artan hızlanması ve benimsenmesine katkıda bulundu. 5G erişimi yayıldıkça ve yapay zeka zeminini sağlamlaştırdıkça, video tüm pazarlama faaliyetleri için mutlak bir gereklilik haline gelmeye devam edecek.
Başarı Garantili Video Pazarlama Stratejileri
Eğer pazarlama stratejin için video içerikleri benimsemeye tam anlamıyla hazırsan, rakiplerinin arasında ön plana çıkmak, marka inşa etmek ve izleyici kitlenin dikkatini çekmek için başarısı kanıtlanmış şu üç stratejiyi değerlendirmelisin:
Uzun Videolarla Başla, Kısaları da Unutma
Video pazarlaması için bir numaralı platform ve kanal, şüphesiz YouTube. Uzun vadede videoya yatırım yapma konusunda ciddiysen, YouTube’da bir mevcudiyet oluşturmak zorundasın. Emin ol ki YouTube’u yenebilecek başka bir platform yok. Sonuçta YouTube, dünyadaki en büyük arama motorlarından biri ve birçok tüketici değerli ve ilginç içerikler bulmak için YouTube’u kullanıyor.
Genellikle en başarılı YouTube videoları, en az 10 dakikalık uzun biçimli olanlardan oluşuyor. Bu süre zarfı hedef kitlenle ilişki kurma, istediğin hikayeyi anlatma ve izleyiciye bol miktarda eğlence, eğitim ve değer sağlama konusunda oldukça yeterli bir zaman sağlıyor.
Ancak, videonun faydası sadece bununla da sınırlı kalmıyor! Akıllı pazarlamacılar, uzun formatlı videolarını kısa klipler haline getirerek izleyicilerin videonun tamamını keşfetmelerini sağlayacak çeşitli yollar deniyor ve yayınlama yelpazelerini genişletiyor.
Video Çekmek İçin Basit Yöntemler Dene
Video içerik üretmek konusunda tereddüt yaşıyorsan ya da nereden başlayacağını bilemiyorsan, en basit yol olan bir dakikadan kısa süren videolar oluşturarak bu dünyaya giriş yapabilirsin. Tek yapman gereken, birkaç temel konu başlığı belirlemek ve ardından oluşturabileceğin farklı türlerde videolar için beyin fırtınası yapmak.
- İşte, başlangıç olması adına birkaç fikir:
- Sahne arkası videoları
- Eğitici, nasıl yapılır videoları
- Bunları biliyor muydunuz temalı videolar
- Sık karşılaşılan sorunlara yönelik videolar
- Mit ve efsaneleri içeren videolar
- Sektöre yönelik faydalı bilgiler veren videolar
Eminiz ki, sadece yukarıdaki bu küçük listeye hızlıca göz gezdirdiğinde bile aklına fikirler gelmeye başlayacak. Bunları bir kağıda not et, kameranı aç ve kaydetmeye başla!
Bu, video üretmeye başlamanın en basit ve en sade yolu. Detaylarda boğulmadan ve aşırı düşünmek zorunda kalmadan, videolarını dünyaya yayabilir ve tepkileri, katılım oranlarını ve geri bildirimleri görebilirsin. Tahmin ettiğinden çok daha kısa bir sürede, tüm bu sürece alışacak ve aşinalığını artıracaksın.
Kendi Şovunu Sahneye Koy
Kendi şovunu oluşturmak son derece etkili bir strateji olabilir. Birçok başarılı YouTuber, perde arkasından çıkıp kendini göstererek ve izleyicilerinin önem verdiği konuları tartışarak sadık bir takipçi kitlesi oluşturuyor.
Herhangi bir şovun temel unsurları, bir sunucu (veya oyuncu kadrosu), planlamış bir zaman çizelgesi ve spesifik bir odak noktasından oluşuyor. Şovunu yapılandırmanın çeşitli yolları bulunuyor. Ancak, hangi format ve etkileşim tekniklerinin izleyici kitlen üzerinde en iyi etkiyi uyandıracağını belirlemek istiyorsan farklı farklı denemeler yapman gerekiyor.
“Üretmek” terimine sakın takılma! Pahalı bir sete, son teknolojiye sahip yüksek donanımlı ekipmanlara veya gösterişli bir post prodüksiyon aşamasına ihtiyacın varmış gibi hissetmemelisin. İhtiyacın olan tek şey, hedef kitlenin düzenli periyotlarla izleyebileceği ilgi çekici içerikler üretmek. Bunun yolu da kararlı ve tutarlı olmaktan geçiyor.
Kameranı Aç
Henüz video üretmiyorsan, en kısa sürede başlamalısın. Kameranı aç ve çekim yapmaya başla. Ne çektiğin hiç önemli değil, herhangi bir şey yeterli! Bir şeyler yaptığın an motivasyonunun arttığını da göreceksin.
Video, pazarlamacılara eşi benzeri görülmemiş ve üstünlüğü tartışılmaz bir fırsat sunuyor. Video üretimine ve yayınlamasına hala gerektiği ağırlığı ve önemi vermeyen pazarlama ekipleri görmek ise çok şaşırtıcı.
Herhangi bir sosyal medya platformunda video paylaşarak başlangıç yapabilirsin: Meta, Instagram, TikTok, YouTube veya LinkedIn. Bu platformların çoğu, video içeriklerini hedef kitlene yayınlamanın daha kolay bir yolunu sunan canlı yayın yapma imkanını da bünyesinde barındırıyor.
Ayrıca, videoya giriş yapmak için bir stratejiye de ihtiyacın yok. Ne kadar çok video üretirsen, markan sesini o kadar rahat bulacak, hedef kitlen oluşacak ve bağlantı ve etkileşimlerin nasıl çalıştığını anlayacaksın.
Video pazarlamasının gücünü farkında olan pazarlamacılar, yakın gelecekte muazzam bir güce sahip olacak ve yüksek talep görecekler. Videoya yatırım yapan markalar, büyük ölçekte farkındalık, erişim ve etkiden faydalanacak. Video çekmek korkutucu veya zor gibi görünüyor olabilir, ancak emin ol öyle değil. Sadece kameranı aç ve işe koyul!