Google’ın arama temsilcisi Danny Sullivan, faydalı içerik (helpful content) güncellemesinin zamanlaması hakkında bir kez daha paylaşımda bulundu. Aslında, Google’ın ilk duyurusunda söylediklerini tekrarladı ve içeriğin faydalı olup olmadığını kontrol etmek için sınıflandırıcının (classifier) her zaman çalıştığını ancak çabaların uzun vadeli olduğunu Google’a kanıtlamanın zaman alacağını belirtti.

Sorun faydalı içerik güncellemesinden etkilenen web sitelerinin herhangi bir iyileşme görmediğinden bahsedildiği X’teki bir konu başlığında ortaya çıktı.

Dürüst olmak gerekirse sınıflandırıcısını belirli “iyileştirmeler” yapmak için optimize eden Google’ın 2023 Eylül ayında yayınladığı faydalı içerik güncellemesi şu zamana kadarki en kapsamlı ve ciddi güncellemesiydi. Ancak o zamandan beri, bu güncellemeden etkilenen sitelerde herhangi bir iyileşme yaşanmamış gibi görünüyor.

Bir kullanıcı, Google’ın arama temsilcisinin kendisine faydalı içerik güncellemesi özelinde “bir site belirli değişiklikler yaptıktan sonra 2 hafta içinde iyileşebilir” dediğini iddia ederek bunu X’te dile getirdi.

Ancak Danny Sullivan, böyle bir şey söylemediğini belirtti ve X’te verdiği yanıtta, “Böyle bir zaman aralığı belirttiğimi hatırlamıyorum. Böyle bir şey söylemem alışılmadık bir durum olurdu çünkü paylaştığımız belgelerde de bundan söz etmiyoruz. 

Ayrıca, insanlar bana buna ilişkin sorular sorduğunda gönderilerimde verdiğim yanıtlarda da böyle bir şeyden hiç bahsetmedim. Eğer yanlışlıkla söylediysem veya bunu başka bir şeyle karıştırdıysam özür dilerim” açıklamasında bulundu.

Daha sonra faydalı içerik belgesinin şunları belirttiğini ekledi:

“Bazı kişiler doğal olarak şunu merak edebilir: Bir sitenin faydalı olmayan içeriği kaldırması durumunda daha iyi performans göstermesi ne kadar zaman alacak? Bu sistem tarafından tanımlanan siteler, sinyalin kendilerine uygulanması için aylarca sürecek bir süreçle karşılaşabilir. Sürekli olarak çalışan sınıflandırıcı, yeni web sitelerini ve halihazırda var olanları izlemeye olanak tanıyor. Faydalı olmayan içeriğin uzun vadede geri dönmediği belirlendiğinde, sınıflandırma da geçerliliğini yitirmiş oluyor.”

Makine öğrenimi (machine-learning) modeli kullanan bu sınıflandırma süreci tamamen otomatikleşmiş bir halde ve dünya genelinde tüm dillerde çalışıyor. Google’ın içeriği sıralamak için değerlendirdiği birçok sinyalden yalnızca biri olan bu süreç manuel bir işlem veya spam olarak algılanmamalı.

Bu, faydalı olmayan içeriğe sahip olarak sınıflandırılmış sitelerdeki bazı insan odaklı içeriklerin, diğer sinyallerin bu insan odaklı içeriği yardımcı ve ilgili olarak tanımladığı durumlarda iyi sıralanabileceği anlamına geliyor. Sinyal ayrıca bir tartı olarak işlev görüyor, yani bir site pek çok faydalı olmayan içeriğe sahip olsa da daha güçlü bir etki görme olasılığını bünyesinde barındırıyor.

Bunun üzerine başka bir kullanıcı ise, faydalı içerik güncellemesinin bir sonraki çalışmasını beklemeleri gerekip gerekmediğini, bir sonraki güncellemeye kadar sınıflandırıcının kaldırılma olasılığının olup olmadığını ya da en azından belli periyotlarla kontrol edilip edilmeyeceğini sordu.

Sullivan’ın cevabı 2022’deki orijinal Google mesajında da belirtildiği üzere, hayır. Sınıflandırıcı her zaman çalışmaya devam ediyor ancak bunun için içeriğin uzun vadede faydalı olmayı taahhüt ettiğini birkaç ay boyunca kanıtlaman gerektiği belirtiliyor.

Eğer bir sitenin faydalı olmayan içeriği azalttığı fark edilirse site her an daha iyi performans göstermeye başlayabilir. Diyelim ki, birileri bu değişikliği birkaç ay önce yaptı. Sınıflandırıcı, bunu sürekli olarak belli periyotlarda kontrol ediyor ve değerlendirme değiştiğinde, “Hmm, bunun uzun vadeli bir değişiklik olduğunu düşünüyorum” diyor. Sınıflandırıcının bir sonraki güncellemesini beklemen gerekmiyor. Sınıflandırıcı zaman zaman daha iyi hale getirilmek için güncelleniyor, ancak gelişme gösteren siteler bu güncellemelerden bağımsız olarak değişiklikler görebiliyor.

Google, faydalı içerik güncelleme sisteminin otomatik olduğunu ve içeriği düzenli olarak değerlendirdiğini zaten söyledi. Yani algoritma sürekli olarak içeriğini inceliyor ve ona puan veriyor. Ancak bu demek değil ki, içeriğini bugün düzeltirsen web sitende yarından itibaren iyileşmeler görmeye başlayacaksın.

Google’ın içeriğini yalnızca bugün değil, gerçekten güncellemeye kararlı olduğunu görmesi gerekiyor. Bu güven içinse bir doğrulama ve bekleme süresi bulunuyor.

Sonrasında Google nazarında daha iyi sıralanıyorsun.

Bu güncellemeye göre içeriklerini ve web sitelerini optimize eden ve değişiklik yapan kişiler ise bir tür iyileşme için dua ediyorlar. Ancak, herkesin cevabını beklediği asıl soru bu sıralama değişikliklerinin ne zaman olacağı ve toparlanmak için ne kadar vakte ihtiyaç duydukları.

*Bu makale orijinalinden adapte edilmiştir.