Hedef kitlen Instagram kullanıyor, değil mi? Peki, piyasaya süreceğin bir sonraki ürünü tanıtırken reklam vermek zorunda olmadığını söylesek? Evet, bu mümkün!
Bu yazımızda, bir sonraki ürün lansmanın için yararlanabileceğin organik bir Instagram stratejisi keşfedeceksin. Hazırsan, bu stratejiyi nasıl yürütmen gerektiğine bir bakalım 😌
Instagram Ürün Tanıtımı
Son çıkan ürününü piyasaya sürmek istiyor fakat ücretli pazarlama kampanyalarını kullanmak istemiyor musun? O halde, kendi içinde organik erişim ve etkileşim oranlarının harika işlediği bir sosyal medya platformuna ihtiyacın var. Her ne kadar, son yıllarda tüm sosyal medya kanallarındaki organik erişim ve etkileşimin azaldığı bir gerçek olsa da Instagram’ın ortalama oranları nispeten yüksek kalmaya devam ediyor.
RivalIQ’nun 2022 Yılı Instagram Hikayeleri Karşılaştırma Raporu’na göre, paylaştığın Instagram hikayeleri ortalama olarak toplam takipçi sayının ancak %5’ine kadar erişebiliyor. Müşteri tabanın ne kadar küçükse, erişimin genellikle o kadar iyi görünüyor. Örneğin, 10.000’den az takipçisi olan Instagram hesapları ortalama olarak %5 hikaye erişimine sahipken, 200.000’den fazla takipçisi olanlar genellikle %1’den az erişim elde ediyor.
Bir ürün tanıtımındaki ilk adım, kullanıcılara ulaşmaktan geçse de ideal olan içeriğinle etkileşime geçmelerini ve bunu arkadaşlarıyla paylaşmalarını sağlamak. Aynı rapor, Instagram’ın ortalama etkileşim oranının %0,67 olduğunu söylüyor. En iyi performansa sahip markalar genellikle bu oranının iki katından fazla (1.39%) erişim elde ediyor. Bu nedenle, markanın özellikle aktif bir takipçi kitlesi varsa, daha fazla yorum ve paylaşım elde etmen olası.
Bu etkileşim oranları kulağa pek de etkileyici gelmiyor olabilir, ancak diğer sosyal medya platformlarıyla kıyaslandığında bu sayılar oldukça yüksek. Facebook ve Twitter gibi diğer platformların sahip olduğu ortalama etkileşim oranı, Instagram’ın neredeyse yarısı kadar 🥹
Erişim ve etkileşim, bir ürünü piyasaya başarılı bir şekilde sürmek için çok önemli olsa da tek başına yeterli değil. Hedef kitlen üzerinde etkili olacak içerik biçimleri ve özelliklerine de hakim olmalısın. Reels ve hikayelerden, etkileşimli çıkartmalar ve geri sayım sayaçlarına kadar, Instagram hedef kitlenin ilgisini çeken ve mesajının akılda kalmasını sağlayan tonlarca seçeneğe sahip.
Instagram’da bir mağaza açmak, bir ürünü piyasaya sürmek için zorunluluk değil fakat ürünlerini satın alınabilir hale getirmeye ve satışları artırmaya kesinlikle yardımcı oluyor. Yazının devamında, yeni piyasaya sürülen ürünlere nasıl ürün etiketleri ekleyeceğini ve Instagram e-ticaretin markan veya ürünün için uygun olmadığı durumlarda kullanılabileceğin alternatif araçları detaylandıracağız.
Instagram Araçlarından Faydalanarak Bir Ürünü Nasıl Tanıtabilirsin?
Markaların ürün lansmanlarında yaptığı en büyük hatalardan biri, lansman hakkında yeterince tanıtım yapmamak. Ürün mağazalarda satılmaya başlamadan önce merak uyandırman ve insanları heyecanlandırman gerekiyor. Bunu yapmadığın müddetçe, potansiyel müşterilere ulaşabileceğin pek çok fırsatı kaçırmış olacaksın. Dolayısıyla, bir ürünü piyasaya sürmenin ilk adımı, bunun kapsamlı bir tanıtımını yapmaktan geçiyor.
O halde, Instagram’da piyasaya süreceğin ürünün tanıtımını yapmanın ve öne çıkarmanın en iyi yolu ne?
İşte, hedef kitlenle etkileşime geçmek ve en yeni ürünlerine yönelik heyecan yaratmak için kullanabileceğin birkaç taktik 🤝
Yeni Ürünlerini Yayın Kanallarında Duyur
Yaklaşan lansmanları duyurmanın en yeni yollarından biri, yayın kanallarını kullanmak. Bu satış kanalı birkaç benzersiz avantaj sunuyor. Yayın kanalları, içeriği doğrudan abonelerin DM’lerine ilettiğinden, bu kanal aracılığıyla paylaştığın herhangi bir duyuru, akışta veya hikayelerde alacağından daha yüksek bir görüntüleme yüzdesi elde etmenin önünü açıyor.
Aboneler, yayın kanalı güncellemelerine yorum yapamasalar da içeriğe tepki verebiliyor ve hikayelerinde paylaşabiliyorlar. Dolayısıyla, her ne kadar yayın duyurularından kanal içi etkileşim almayı beklememen gerekse de abonelerini burada tanıttığın yeni ürünleri paylaşmaya teşvik edebilir ve bu sayede mesajının yayılmasına ve kanalının büyümesine yardımcı olabilirsin.
Mayıs 2023 itibariyle, yayın kanallarının temel dezavantajı henüz sınırlı sayıda kullanıcı tarafından kullanılabilir olması. Şu anda bu imkan, Meta kanalında sık sık yeni projeler paylaşan ve yeni özelliklerin tanıtımını yapan @zuck gibi bir grup seçkin içerik oluşturucuya sunuldu.
Yayın kanallarını ürün lansman stratejinin bir parçası haline getirmek istiyorsan biraz daha beklemen gerekebilir. Yayın kanalları, şu an için sadece içerik oluşturucu hesaplarıyla çalışıyor. Dolayısıyla, eğer markanın bir işletme hesabı varsa öncelikle bunu içerik oluşturucu hesabına geçirmeyi değerlendirmelisin.
Ürün Lansmanlarını Hikayeler ile Tanıt
Instagram hikayeleri, yeni ürünleri takipçilere tanıtmak için en ideal format. Tabi, bunun birkaç temel sebebi bulunuyor. İlk olarak, hikayeler 24 saat sonra otomatik olarak arşivleniyor, böylece kalıcı olmayan içeriği nasıl yöneteceğinle ilgili endişelenmene gerek kalmıyor. İkinci olarak, hikaye çıkartmaları, yaklaşan lansmanın hakkında etkileşimli içerik oluşturmak için sana bir düzine seçenek sunuyor.
Sosyal medyadaki müşteriler üzerinde işe yaradığı bilinen taktiklerden biri, Instagram’ın anket ve soru etiketlerini kullanarak gelecek ürünlerle ilgili konuşmalar başlatmak. Örneğin, takipçilerine markanın çıkaracağı bir sonraki ürünün hangi özelliklere (tat, renk veya herhangi bir nitelik) sahip olmasını istediklerini sormak için anket etiketleri kullanabilirsin.
Önemli olan, anketteki tüm şıkların halihazırda planladığın seçenek veya özellikler olması. Böylece takipçiler hangi seçeneği seçerse seçsin, ürününü dört gözle bekliyor olacaklar.
Anket çıkartmaları ilgi düzeyini ölçmek için harikalar, ancak kitlenin fikirlerini daha kapsamlı bir şekilde öğrenmek istiyorsan daha iyi bir seçenek olan soru çıkartmalarını kullanmalısın. Örneğin, izleyicilerin yeni özellikler hakkında soru sorması veya ürün hakkında tahminlerde bulunması için kullanabilirsin. Ardından en iyi cevapları yeni bir dizi hikaye ile yanıtlayabilir ve bu sayede lansmanının daha heyecanlı geçmesini sağlayabilirsin.
Geri Sayım Çıkartmaları ve Hatırlatıcılar ile Beklenti Oluştur
Hikayeler, Instagram’ın ürün lansmanları için en iyi araçlarından bazıları olan hatırlatma ve geri sayım çıkartmalarını da destekliyor. Hatırlatıcılarla, uygulama içi etkinlikler (ör. ürün lansmanları) oluşturabilir ve bunları hikayelerde ve akışta tanıtabilirsin. Hikayelere eklediğin hatırlatıcı çıkartmalar ya da gönderilere eklediğin hatırlatma butonları sayesinde Instagram kullanıcıları yaklaşan lansman tarihinle ilgili bildiri almayı seçebiliyor. Böylece, katılma ve satın alma olasılıkları da artıyor.
Hatırlatıcılarla ilgili dikkat edilmesi gereken tek nokta, bunları etkinlikle ilişkilendirdiğin bir gönderide akış içinde yayınlaman gerekmesi. Etkinliği oluşturduktan sonra, planlamış çıkartma simgesine dokunarak Instagram hikayene ekleyebilir ve oluşturduğun etkinliklerden herhangi birini seçebilirsin. Böylece, hikayeyi görüp yaklaşan lansman tarihin hakkında bir hatırlatma almak isteyen herkes çıkartmaya tıklayarak etkinliği takvimine ekleyebilir.
Geri sayım çıkartmaları, hatırlatıcılara benzemekle beraber birkaç temel farklılığa sahip. Öncelikle, bu çıkartmaları akış içinde paylaşma zorunluluğun yok, dolayısıyla bunları yalnızca hikayelerinde kullanmayı seçebilirsin. Bu çıkartmalar, kullanıcıların bildirimleri etkinleştirmesine izin vermenin yanı sıra, geri sayımı kendi hikayelerinde de paylaşmaya davet ediyor. Kısacası, lansman tarihini duymayan kalmasın istiyorsan geri sayım çıkartmaları tam aradığın şey!
Aşağıdaki örnekte @shopbando, bir reels’ı (sağdaki resim) hikayesinde (soldaki resim) paylaşarak, hikaye ve akışında yaklaşan bir ürün lansmanını etkili bir şekilde tanıtıyor. Hikayedeki geri sayım çıkartması, lansmana yönelik ekstra cazibe ve farkındalık yaratıyor. Ortadaki resimde görebileceğin üzere, kullanıcılar çıkartmaya dokunarak lansman hakkında uygulama içi bir hatırlatıcı alabiliyor ve bunu hikayelerinde paylaşabiliyor.
Instagram Araçlarını Kullanarak Ürünlerini Nasıl Satabilirsin?
Yeni ürünlere yönelik ilgi ve talep oluşturmak tabi ki çok önemli, ancak yeterli değil. Bir yandan da müşterilerinin ürünlerini satın almasını kolaylaştırman gerekiyor.
Yeni Ürünlerini Profilindeki Öne Çıkanlar Kısmında Sergile
24 saatlik süresi dolan hikayelerin ortadan kaybolması gerekmiyor! Instagram profilinde, yeni ürününün lansmanını dikkat çekecek bir şekilde yayınlamak istiyorsan ilgili hikayeleri tek bir öne çıkanlar bölümüne ekleyebilirsin. Ekranın altındaki Öne Çıkar düğmesine dokunarak aktif veya arşivlenmiş herhangi bir hikayeyi öne çıkanlara ekleyebiliyorsun. Yeni bir tane oluşturacaksan, bir başlık bir de kapak eklemen gerekiyor.
Aşağıdaki örnekte @omsom markası, yeni soslu noodle ürününün lansmanını, bu ürüne adanmış bir öne çıkanlar kısmında sergiliyor. İlk hikaye ürün serisini tanıtıyor ve sonraki her hikaye farklı bir ürünü gösteriyor.
Hikayelerin çoğu, müşterilerin kolayca tıklayarak ürünleri tek tek satın alabilmesini veya markanın web sitesindeki tüm ürünleri gözden geçirmesini sağlayan bağlantı çıkartmalarını içeriyor.
Unutmamalısın ki, profilinde görünen ilk öne çıkan hikaye, aynı zamanda en son güncellediğin. Dolayısıyla, hesabında düzenli olarak güncellediğin birden fazla öne çıkanlar bölümü varsa, yeni ürün lansmanına yönelik olan zaman içinde arka plana itilebilir.
Instagram profilinde, ürün lansmanı için oluşturduğun öne çıkanlar kısmının ilk sırada görüntülenmesi için belli periyotlarla yeni hikayeler ekleyerek güncellemelisin.
Yeni Ürünlerini Kaydırmalı Gönderiler ile Tanıt
Hikayeler bir ürün tanıtımına giden en ideal yol olma eğilimindeyken, markanın Instagram akışı ise genellikle yeni mevcut ürünleri tanıtmak için daha iyi bir seçenek. Bir ürünü piyasaya sürerken herhangi bir içerik türünü tercih edebilirsin. Şu iyi, bu kötü dememiz pek doğru olmaz. Ancak, kaydırmalı gönderilerin en yüksek ortalama etkileşim oranına sahip olduğunu dolayısıyla özellikle önemli bir duyuru yapacağın zaman en uygun seçenek olduğunu belirtelim.
Kaydırmalı gönderiler, resim ve videoların tek bir gönderide paylaşılmasını desteklediği için yeni bir ürün serisinde birkaç ürünü tanıtmak için harikalar. Aynı zamanda, yeni bir ürünün en heyecan verici niteliklerini müşterilere aktarmak istediğin zaman da oldukça işlevseller. Instagram, kare kare ilerleyen bu tip gönderileri, genellikle takipçilerin akışlarında birden fazla kez gösteriyor – her seferinde farklı bir karenin gösterilmesi gibi düşünebilirsin.
Bu içerik türü ile, lansmanının hedef kitlen tarafından görülmesi için birden fazla şansa sahip olmuş oluyorsun.
Aşağıdaki örnekte @grammarly, yazılım platformunun yeni ürünü GrammarlyGO’yu tanıtmak için kaydırmalı bir gönderi kullanıyor. Gönderideki ilk kare, hareketli bir duyuru içerirken diğerleri yapay zeka yazma aracının bazı özelliklerini etraflıca müşterilere açıklıyor. Ayrıca @grammarly, yeni ürününün bilinirliğini artırmak için bu gönderiyi markanın Instagram ana sayfasına da sabitlemiş durumda.
Instagram’da bir ürün lansmanının gönderisini profiline sabitlemek için, yayınlanmış herhangi bir gönderinin menüsünü aç ve “Profiline Sabitle” seçeneğine dokun.
En son sabitlediğin gönderinin profilinde otomatik olarak ilk sırada görüntüleneceğini ve totalde en çok üç gönderi sabitleyebileceğini unutmamalısın. Bu nedenle, profilinde birkaç farklı ürünün gönderisini sabitlemeyi planlıyorsan, ilk sırada görüntülemek istediğin gönderiyi en son seçmen gerekiyor.
Reels’lar ile Yeni Ürünlerinin Tanıtımına Katkı Sağla
Kaydırmalı gönderiler etkileşim açısından reelsları genellikle geride bıraksa da kısa biçimli videolar Instagram’daki diğer içerik türlerine kıyasla seni takip etmeyen daha çok insana ulaşmanı sağlıyor. Bu nedenle, henüz Instagram hesabını takip etmeyen kullanıcılar arasında marka bilinirliğini artırmak istiyorsan, ürün lansmanları için reels’ları tercih etmen akıllıca olabilir.
Aşağıdaki örnekte @proactiv, cilt bakım markasının en son ürününü kısa süreli bir video aracılığıyla duyuruyor. Bu video, cilt bakım bantlarının önemli özellik ve faydalarını vurgularken altındaki açıklama kısmı, müşterileri markanın profilindeki bağlantı üzerinden alışveriş yapmaya teşvik eden kısa bir harekete geçirici mesaj (CTA – call to action) içeriyor.
@proactiv’in yukarıdaki örnekte yaptığı gibi ürün lansmanı reels’larını akışında yayınlarsan hesabının ana sayfasına da sabitleyebilirsin. Ayrıca, yeni ürününü öne çıkarman için sana iki farklı yol sunan üç adede kadar kısa biçimli videoyu reels ızgarana sabitleme seçeneğin de bulunuyor.
Ürün tanıtımı reels’larının Instagram’daki mevcut hedef kitlenin dışındaki kullanıcılara da ulaştığından emin olmak ister misin? İstatistikleri görüntüle seçeneğine dokun ve erişim dağılıma özellikle dikkat et. Instagram’ın uygulama içi istatistikleri, hem senin takipçilerinin hem de takipçin olmayanların erişimini göstererek, kimlerin kendi akışlarında yeni ürününü gördüğünü daha iyi anlamana olanak tanıyor.
Influencer’larla Ortak Ol ve Çekilişler Düzenle
Yeni ürününü mevcut kitlenin dışına çıkarmak istediğinde başvurabileceğin bir diğer mantıklı seçenek ise influencer pazarlama. Influencerlarla ortaklık yaparak nüfuzlarından faydalanabilir, takipçi tabanlarıyla bağlantı kurabilir ve ürününü onların hedef kitlelerine yayabilirsin.
Influencerların ürününü açıp incelediği videolar, genellikle ürününü tanıtmak ve markanın bilinirliğini artırmak için iyi sonuç veriyor. Ancak onların takipçilerini harekete geçirmek istiyorsan, çekiliş düzenlemeyi değerlendirmelisin. Influencerların çekilişlerine sponsorluk yaparak yeni müşterilerin hesabını takip etmesini, içeriğinle etkileşime geçmesini ve ürünlerine göz atmasını sağlayabilirsin.
Ürün Etiketleri Kullan
Piyasaya yeni bir e-ticaret ürünü süreceksen, Instagram’ın ürün etiketlerinden yararlanmalısın. Ürün etiketleri ile herhangi bir reels, gönderi veya hikaye satın alınabilir hale getirilebilir. Bu sayede, müşterilerinin Instagram uygulaması içinde doğrudan satın alım yapmasını veya web sitendeki e-ticaret mağazasını ziyaret etmelerini teşvik edebilirsin.
Ürün etiketlerini etkinleştirmek için öncelikle bir Instagram mağazası yapılandırman ve Meta Ticaret Yöneticisine (Meta Commerce Manager) envanter yüklemen gerekiyor. Bu adımları tamamladıktan sonra, ürün Instagram mağazanda mevcut olduğu sürece yayınladığın gönderilere (sol altta), reels’lara (altta orta) ve hikayelere (sağ altta) ürün etiketi ekleyebiliyorsun.
Instagram mağazalarında e-ticaret envanterini sergilemenin ek bir faydası, başka hesapların da ürün etiketlerini kullanabilmesi. Bu influencerlar, iş ortakları ve meslektaşlarının da yeni ürünlerin hakkında içerik oluşturup bunları alışveriş yapılabilir hale getirebileceği anlamına geliyor. Ürün etiketleri, müşterileri Instagram mağazandaki ürün listesine doğrudan yönlendirdiği için, destekçilerinin takipçileri uygulamadan çıkmadan tüm özellikleri görebilir, fiyatları kontrol edebilir ve hatta ürünü satın alabilir.
Bir e-ticaret siten veya Instagram mağazan yok mu? Problem değil. Paylaşacağın hikayelerde, tıpkı yukarıdaki @omsom örneğinde olduğu gibi bağlantı çıkartmaları kullanarak müşterileri harici bir siteye yönlendirebilirsin. Instagram gönderisi ve reels’ları için ise “bio’daki bağlantıya tıkla” çağrısı trafik çekmek için en iyi seçenek.
Gönderilerden reels videolarına, hikayelerden yayın kanallarına kadar, markaların Instagram pazarlaması aracılığıyla yeni ürünlerini tanıtabileceği birçok seçeneği bulunuyor. Instagram’da yapacağın ürün tanıtımının başarıyla sonuçlanması için, emin ol ki reklama bütçe ayırmana gerek yok. Tek yapman gereken bahsettiğimiz taktikleri uygulamak ve harekete geçmek.
*Bu makale orijinalinden Türkçe’ye çevirilerek adapte edildi.