Instagram pazarlama stratejini güncellemen mi gerekiyor? Şu anda hangi içerik türlerinin en iyi sonuçları verdiğini merak mı ediyorsun?
Bu yazımızda organik erişimi, etkileşimi ve potansiyel müşteri yaratmayı artıracak Instagram içerik türlerini keşfedeceksin. Evet, hazırsan başlayabiliriz!
Instagram İçerik Stratejini Şekillendirecek 3 Tema
Başarılı bir Instagram içerik stratejisi tasarlamak için, algoritmanın nasıl çalıştığını ve platformun neyi amaçladığını bilmen gerekiyor. Instagram Başkanı Adam Mosseri, paylaştıkları yıl sonu özetinde platformun 2023 yılı önceliğini açıkladı: “insanları sevdikleri şeyler etrafında bir araya getirmek”
Platformun aylık 2 milyar aktif kullanıcısı için değer yaratmak isteyen Instagram, 2023’te üç temel unsur üzerine odaklanmayı planlıyor.
- Yaratıcılık: Instagram, kullanıcılarının kendilerini istedikleri gibi ifade edebilmeleri ve özgün olmaları için teşvik etmeyi hedefliyor. Bu unsur, Meta’nın başka bir amaca uygun hale getirilmiş içerik yerine özgün içeriği önceliklendirmeye yönelik yaklaşımı ile paralellik gösteriyor. Mosseri’nin Instagram’ın eski odak noktası olan fotoğraf filtrelerine değinmesi, platformun yerel araçlarını kullanmaya devam edeceği anlamını taşıyor.
- Keşif: Instagram, kullanıcıların kendilerine ilham veren ve platformu tekrar tekrar ziyaret etmelerini sağlayan içerik ve içerik üreticilerini bulmalarına yardımcı olmak için çaba sarf ediyor. Bu unsur, platformun tavsiye motorunu beslemeye ve önerilen içerik olarak akışta karşımıza çıkacak gönderiler oluşturmanın önemi üzerinde duruyor.
- Bağlantı: Instagram, insanların ilgi uyandıran konuşmalar başlatmalarına ve daha derin bağlantılar kurmalarına yardımcı olmayı amaçlıyor. Bu unsur, daha çok Instagram’ın etkileşim araçlarına atıfta bulunuyor: Halka açık etkileşimler (yorumlar) önemini korumaya devam ederken, özel etkileşimler (mesajlaşma) daha fazla değer sağlayabilir.
2023 Instagram İçerik Stratejisi: Nasıl Güncelleyebilirsin?
Instagram hesabının analiz ve istatistiklerini gözden geçirip, güncellenmiş bir içerik stratejisi oluştururken yukarıdaki üç temel unsuru aklından çıkarmamalısın. Haydi şimdi, Instagram’da erişimi, etkileşimi ve potansiyel müşteri yaratmayı artırmak için birkaç fikre göz atalım.
#1: Erişimi Artıracak Instagram İçerikleri
Erişimi artırmak için, keşfedilme imkanlarını en üst düzeye çıkaran orijinal içerikler oluşturmalısın. Aşağıdaki önerileri deneyebilirsin.
Ortak (Collaborative) Gönderiler
Genellikle, hesabında yayınladığın içerikleri yalnızca takipçilerin kendi akışlarında görüyor. Hedef kitlen küçükse veya erişimin düşük olma eğilimindeyse, içeriğini daha fazla kişiye ulaştırmak için yerel araçları kullanabilirsin.
Instagram’ın İşbirliği aracı sayesinde, başka bir işletme veya içerik üreticisiyle ortaklaşa içerik üretebilirsin. İşbirliği aracını kullanarak içerik oluşturma ortağını davet ettiğin zaman, gönderi otomatik olarak her iki hesapta da sergileniyor. Ayrıca her iki hesabın takipçilerinin akışında da görüntülenebiliyor ve bu da bu aracın erişimi kolayca artırabileceği anlamına geliyor.
Bu aracı kullanarak oluşturulan içeriğin, gerçek yani ücretli olmayan bir işbirliği gerektiğini unutmamalısın. Eğer bir marka ortağına veya influencera içerik oluşturması için ödeme yapıyorsan, Markalı İçerik (Branded Content) aracını kullandıklarından emin olmalısın. Bu sayede, içeriklerine Ücretli Ortaklık (Paid Partnership) etiketi ekleyebilirler.
Alakalı Hashtag’ler
İçeriğine viral hashtag’ler eklemek büyük ihtimalle erişimini artırmayacak. Ancak, alakalı hashtag’ler ekleyerek içeriğinin çeşitli kullanıcıların akışlarında görüntülenme fırsatını en üst düzeye çıkarmış olacaksın. Karşılığında ise erişimini artırabilir ve keşfi tetikleyebilirsin.
İçeriğe alakalı hashtag’ler eklediğinde, içerik o hashtag akışlarında, öne çıkanlarında ve hashtag sayfalarında görünüyor. Dolayısıyla bu hashtag’lere yönelik arama yapan herhangi bir kişi içeriğini keşfedebilir veya bu hashtag’leri takip eden herkes içeriğini kendi akışlarında fark edebilir.
Eğer içeriğin ekstra ilgi çekiciyse, hashtag’in en iyi performans gösteren sekmesinde de ayrıca görünebilir. En iyi performans gösteren içerik, herhangi bir hashtag sayfasının ilk sırasında yer aldığından, bu konum daha fazla keşfedilme imkanı sağlayabilir.
En iyi sonucu almak için, halihazırda çok sayıda rekabet içeren aşırı popüler hashtag’leri kullanmaktan kaçınmalısın. Bunun yerine, 10.000’den fazla ancak 1 milyondan az kullanıma sahip hashtag’leri kullanmayı hedefleyebilirsin. Bir hashtag’in kullanım düzeyini, o hashtag’i içeren bir arama yaparak ve sayfasını ziyaret ederek kontrol edebilirsin.
Aranabilir Metin
Instagram’ın içeriğini ideal hedef kitlene ulaştırmasına yardımcı olmanın bir başka yolu ise, içeriğine mümkün olduğunca fazla bağlam eklemekten geçiyor. Henüz yapmıyorsan, gönderi ve reels açıklamalarında alakalı anahtar kelimeler kullanmaya başlamalısın. Anahtar kelimeler ve anahtar kelime öbeklerini içeriklerine dahil ettiğinde, Instagram’a içeriğinin ne hakkında olduğunu bildiriyor ve alakalı bir Instagram aramasında görünme olasılığını artırıyorsun.
Ancak, kendini sadece açıklamalarla sınırlamamalısın. Aranabilirliği artırmak ve erişimi geliştirmek için ekran üzerine metin veya reels’larına altyazı ekleyebilirsin.
Genellikle içeriğini yayınlamadan önce üçüncü taraf bir aracın yardımıyla bu unsurları gönderine dahil ediyorsan, metin ve altyazı eklemek için Instagram uygulamasını veya Business Suite gibi başka bir yerel aracı kullanmayı deneyebilir, ardından da erişim ölçümlerini karşılaştırabilirsin.
Önerilen İçerik
Instagram akışta önerilen içerik miktarını her ne kadar azaltmış olsa da, önerilen içerik oluşturmak erişimi artırmak için hala geçerli bir yol olarak kabul ediliyor. Instagram’ın içeriğini önermesini sağlamak için hesap durumunu kontrol etmeli ve bu fırsat için uygun olduğunu doğrulamalısın.
Ardından, Instagram’ın hesabını henüz takip etmeyen kişilere önerebileceği orijinal ve etkileyici içerikler oluşturmalısın. Hesap istatistiklerini inceleyerek, takipçilerinden daha çok takipçi olmayan kişilere ulaşan gönderilerini bularak işe başlayabilirsin. Sonrasında, bu gönderileri özellikle önerilebilir kılan unsurları belirlemeli ve bu unsurları gelecekteki gönderilerine dahil etmelisin.
#2: Etkileşimi Artıracak Instagram İçerikleri
Instagram’da, erişim ve etkileşim birbiriyle yakından ilişkili iki kavram. Algoritma, etkileşimi bir sıralama sinyali olarak kullanıyor; yani insanlar içeriğinle ne kadar çok etkileşime girerse, daha fazla kişinin içeriğini akışlarında görme olasılığı da bir o kadar artıyor. Aşağıdaki ipuçlarıyla etkileşim sağlayan ilgi çekici içerikler oluşturabilir ve bu etkileşimden yararlanarak potansiyel müşterilerle daha derin bağlantılar kurabilirsin.
Kaydırmalı (Carousel) Gönderiler
2022’nin başlarında, Instagram kısa biçimli video içeriklerine yönelmeye başladı ve bu da işletmelerin Reels’e öncelik vermesini gerektirdi. Reels, Instagram’daki birçok işletme için azımsanmayacak bir erişim ve etkileşim sağlamaya devam etse de, platform belki de Reels’lara gereğinden fazla odaklanmış olabileceklerini kabul etti.
Buna karşılık olarak, fotoğraf ve video içeriği arasında daha iyi bir denge aramaya başladılar. Mosseri ve diğer resmi Instagram kaynakları, platformun 2023’te de iki içerik türünü dengelemeyi önceliklendireceklerini doğruladı. Bu, fotoğraf gönderilerinin yukarıda belirtilen prensiplere uyduğu müddetçe erişim hedeflerine ulaşmana yardımcı olacağı anlamına geliyor.
Kaydırmalı gönderiler, etkileşimi en üst düzeye çıkarmak için benzersiz bir şekilde tasarlanmıştır. Gönderideki her bir öğe akışta görüntülenebilir ve bu da hedef kitlenin tepki vermesi veya yorum yapması için birden fazla fırsat yaratır. Bu tip gönderilerinden daha çok değer elde etmek adına takipçilerini daha fazlasını görmek için kaydırma yapmaya teşvik etmelisin!
Reels Trendleri ve Remiksler
Instagram’ın, fotoğraf gönderilerini akışa yeniden dahil etmesi, Reels oluşturmayı bırakman gerektiği anlamına gelmiyor. Ancak, Reels’larının yalnızca erişim değil, etkileşim de ürettiğinden emin olmak için harekete geçmen gerekiyor.
Reels’lardan daha fazla etkileşim almak için kancalar (hook) ve geçişler (transition) gibi unsurlara dikkat etmelisin. Reels’ını etkileyici kancalarla başlatıp dikkat çekici geçişlerle renklendirdiğinde, hedef kitlenin içeriklerini etkileşime geçecek kadar uzun süre izleme şansını artırabilirsin.
Üreteceğin Reels’ın ne hakkında olacağını bulamayıp kararsız mı kaldın? Hiç önemli değil! Trendler, iyi bir başlangıç noktası olabilir. Mevcut trendleri derleyen resmi @creators hesabını kontrol edebilir veya Reels akışında gezinerek trendleri keşfedebilirsin. Ardından, herhangi bir trend hakkında kendi yorumunu katarak oluşturduğun içerikle sesini duyurabilir ve olaya dahil olabilirsin.
Ayrıca, Instagram’ın Remix aracını kullanarak trend olan içeriğe doğrudan yanıt verebilirsin. Hem fotoğrafları hem de videoları remiksleyebileceğin bu seçenek, viral içerikleri geliştirmek, başka bir marka veya içerik üreticiyle iletişim kurmak veya işletmenin herhangi bir şeyi nasıl farklı bir şekilde yaptığını göstermek için ideal.
Kullanıcı Tarafından Oluşturulan İçerik (User-Generated Content – UGC)
Ekibin ne kadar etkileşimli içerik üretirse üretsin, kullanıcı tarafından oluşturulan içeriğin en yüksek kalitede üretilen markalı içerikten bile daha iyi bir performans sergileyebileceğini unutmamalısın. Müşterilerine sesini duyurmak ve Instagram hesabına biraz özgünlük katmak için düzenli olarak UGC paylaşmaya özen göstermelisin.
Instagram akışında, başka bir kullanıcı tarafından oluşturulan bir içeriği paylaşmayı planlıyorsan, öncelikle orijinal içerik üreticisinden izin almalısın. Alternatif olarak, Instagram uygulamasının içinde yer alan Paylaşım aracını kullanarak içeriği Hikayeler bölümünde paylaşabilirsin. Ardından, en başarılı UGC’yi profilinde öne çıkan bir hikayede düzenleyerek Instagram profiline sabitleyebilirsin.
Etkileşimli Instagram Hikayeleri
Instagram’ın, hesabında paylaştığın hikayeleri akış içeriğinle düzenli olarak etkileşimde bulunan takipçilere gösterme olasılığı bir hayli yüksek. Takipçilerini, hikayelerinle daha fazla etkileşime geçmeleri için teşvik ederek bu döngüden yararlanabilirsin. Böylece kitlen, uygulama genelinde daha fazla içeriğini görmeye ve etkileşimde bulunmaya devam edecek.
Hikayeler, takipçilerle daha derin ilişkiler kurmanın ve onları pazarlama hunisinin daha ilerisine yönlendirmenin ideal bir yolu. Takipçilerini işine daha fazla dahil etmek, sorular sormak ve geri bildirim almak için hikayeleri akıllıca kullanmayı ihmal etme.
Takipçilerini, etkileşime geçmeleri için açık ve net istemlerle yönlendirebilirsin. Örneğin, düşüncelerini paylaşmalarını isteyebilir, anketlerde oy vermelerini teşvik edebilir veya kendi içeriklerini ekleyerek katkıda bulunmalarını isteyebilirsin. “Nasıl bir hikaye oluştursam?” diye düşünüyorsan ve ilhama ihtiyacın varsa “Instagram Hikayeleri” vb. aramalar yaparak mevcut fikirlere göz atabilirsin.
#3: Potansiyel Müşteri Yaratmayı Artıracak Instagram İçerikleri
Çoğu durumda, Instagram’daki nihai hedeflerin erişim ve katılım olmayacak. Ancak bunlar, potansiyel müşteri oluşturma vb. gelir odaklı hedeflere ulaşmak için oldukça önemli adımlar. İşte, etkileşimde bulunan takipçileri potansiyel müşterilere dönüştürmek için kullanabileceğin fikirler:
Mesaj Butonları
Gönderi ve Reels üzerine yapılan yorumlar, temel düzeydeki bir etkileşim için tatmin edici olabilir. Ancak potansiyel müşterileri müşteriye dönüştürmek istiyorsan, DM’ler aracılığıyla iletişim kurmanı öneriyoruz. Bu şekilde, hem karşı tarafın ihtiyaçlarını ve düşüncelerini daha iyi anlayabilirsin hem de onlar sana daha derinlemesine sorular sorabilirler.
Potansiyel müşterilerinin DM’ler aracılığıyla etkileşimde bulunmalarını istiyorsan, tam olarak bunu söyleyebilirsin! Sadece biraz teşvik edecek içerikler oluşturman yeterli. Bir Reels veya gönderide, potansiyel müşteriyi çekmek için müşteri mıknatısı (lead magnet) olarak tanımlayabileceğimiz bir içerik parçası oluşturabilir veya özel bir teklif sunabilirsin. Açıklamanda, bir DM göndererek teklifine erişebileceklerini yazabilirsin.
Potansiyel müşterilerin sana DM göndermelerini mümkün olduğunca kolaylaştırmak için, gönderi veya Reels’a doğrudan bir mesaj butonu ekle. Bunun için Instagram’a gönderi yüklerken veya Reels oluştururken “Mesaj Butonu Ekle” seçeneğine dokunman yeterli. Ayrıca, bir WhatsApp hesabın da varsa, DM’leri Instagram veya WhatsApp üzerinden almayı seçebiliyorsun.
Instagram Notlar Özelliği
DM’leri teşvik etmenin bir başka yolu ise Instagram’ın Notlar özelliğini kullanmak. Hikayelerle biraz benzerlik gösteren notlar, en fazla 60 karakterlik metin içeriyor ve 24 saat boyunca gelen kutusunun üst kısmında görüntüleniyor. Takipçilerin, notuna dokunarak bir DM yanıtı gönderebilir ve etkileşimde bulunabilir.
Bir not oluşturmak için Instagram gelen kutunu aç ve ekranın üst kısmındaki artı işaretine dokun. Ardından, 60 karakter sınırına sığacak kısa bir metin yaz. Bir lead magnet veya özel teklifle ilgili merak uyandırarak izleyicilerinin dikkatini çekebilir veya bir cevaba ilham verebilirsin.
Bu özelliğin tüm hesaplarda kullanılamayabileceğini belirtmek isteriz. Aralık 2022’de kullanıma sunulmaya başlandı ve Mart 2023 itibarıyla içerik üreticilerinin çoğu tarafından kullanılabilir hale geldi. Ancak, Instagram işletme hesaplarında henüz kullanılmıyor olabilir.
Potansiyel Müşteri Yaratma (Lead Generation) Hikayeleri
Potansiyel müşterilerle platform dışında bağlantı kurmak, Instagram’ın sadece sınırlı ve belirli bağlantıları desteklemesinden dolayı açıkçası biraz zor. Ancak Instagram’ın potansiyel müşteri yaratma formlarından yararlanarak, müşterilere işletmene olan ilgilerini gösterme ve platform dışında bağlantı kurma seçenekleri sunabilirsin. Bu şekilde daha fazla müşteriyle iletişim kurmuş olacaksın.
Bu formu kullanmak için yeni bir hikaye oluştur ve “fiyat teklifi al” çıkartmasını eklemek için dokun. Instagram’ın aktif potansiyel müşteri formunu otomatik olarak eklediğini de unutma.
Yüksek Performanslı Instagram İçeriği Oluşturmak İçin 3 İpucu
Artık daha fazla erişim, etkileşim ve potansiyel müşteri sağlamak için hangi tür Instagram içeriğini yayınlaman gerektiği hakkında fikirlerinin oluştuğunu düşünüyoruz. Ancak hangi konuları ele alacağını ve hangi öğeleri kullanacağını nasıl seçeceksin? Başarılı gönderileri akışına dahil etmek, sürekli ilham almanı sağlayabilir. Aşağıdaki ipuçlarını kullanarak bu başarılı gönderilere “tersine mühendislik” yapabilir ve kendi versiyonunu oluşturabilirsin.
Hashtag’leri Takip Et
Instagram’ın uygulama içi arama özelliğini kullanarak sektörünle alakalı hashtag’leri bulabilirsin. Gönderilere göz atarken, içeriklerin kalitesine ve aldıkları etkileşime dikkat et. Yüksek kaliteli içeriği çeken hashtag’ler bulursan, Takip Et düğmesine dokunmayı es geçme. Akışında hashtag’li içerikler görürsen, onu bu kadar etkili kılan unsurları belirle ve kendi gönderilerinde bu unsurları kullanmaya başla.
Önerilen İçeriği Kontrol Et
Instagram’ın önerdiği herhangi bir gönderi, platformun erişim ve etkileşim testlerini çoktan üstün bir başarıyla geçmiş durumda. Eğer akışında bu içeriklerden birini görüyorsan, sana gelene kadar muhtemelen binlerce beğeni ve yorum almışlardır. Bu Instagram gönderilerini neyin öne çıkardığına dikkatlice odaklan ve markan için mantıklı bir şekilde bu unsurları nasıl yeniden oluşturabileceğin üzerine beyin fırtınası yap.
Rakiplerini Gözlemle
İçten içe rakiplerini geride bırakmak istiyor olabilirsin. Ancak rakiplerin, içerik fikrine ihtiyaç duyduğunda mükemmel bir ilham kaynağına dönüşebilirler! Instagram’daki favorilerin arasına sektörünün önde gelen rakip ve içerik üreticilerini eklemeni kesinlikle tavsiye ediyoruz. Bu sayede, hem üretilen en iyi içerikleri daha sık görerek hem de sadece favorilerinin akışını görüntülemeyi tercih ederek daha verimli bir şekilde rekabet analizi yapabilirsin.
Geçen yılın içerik planını otomatik olarak devam ettirip değişiklikler yapmazsan, hedef kitleni büyütme ve takipçilerini müşterilere dönüştürme konusunda önemli fırsatları kaçırabilirsin. Yukarıdaki ipuçlarıyla, Instagram içerik stratejini güncelleyebilir ve 2023’te işe yarayan unsurlara rahatlıkla odaklanabilirsin!
**Bu yazı linkte yer alan orijinal içerik üzerinden çevirilmiştir.