Mesajlarının Instagram takipçilerine ulaştığından emin olmak istemez misin? Peki, yayın kanallarını (broadcast channels) kullanmayı hiç düşündün mü?
Bu yazımızda, sosyal medya stratejini planlamana yardımcı olacak Instagram yayın kanallarını etkili bir şekilde kullanmanın 16 yolunu keşfedeceksin. Hazırsan, başlayabiliriz!
Instagram Yayın Kanalı Nedir ve İşletmeler İçin Neden Önemli?
Instagram yayın kanalları, aynı anda birden çok kişiye ulaşmanı sağlayan bir Instagram özelliği. Yayın kanallarında, profil sahipleri ve moderatörler son haberlerini paylaşmak veya takipçilerine soru sormak için mesaj gönderebilir veya medya öğeleri yayınlayabilir. Takipçiler ise burada yayınlanan gönderilere tepki verebiliyor ya da interaktif öğelerle etkileşime geçebiliyor, ancak bu kanallarda yorum yapamıyor veya kendi mesajlarını oluşturamıyorlar.
Yayın kanallarından gelen mesajlar, Instagram’ın gelen kutusunda DM’lerin hemen yanında sergileniyor. Yayın kanalı mesajları ve DM’ler her ne kadar aynı olmasa da, her ikisinin de gelen kutusunda olması dikkate değer. Geçtiğimiz yılın verileri, Instagram kullanıcılarının DM üzerinden özel olarak paylaşımda bulunma oranlarının arttığını ve akışlarında herkese açık paylaşımlar yapmaktan uzaklaştığını gösteriyor.
Instagram CEO’su Adam Mosseri, yakın zamanda yayınlandığı bir reels ile insanların gün içerisinde hikayelere kıyasla daha fazla fotoğraf ve videoyu DM üzerinden, akışlarında paylaştıklarından daha fazla fotoğraf ve videoyu ise hikayelerinde paylaştıklarını dile getirdi.
Instagram’ın yayın kanallarından gelen mesajları gelen kutusuna yerleştirmesi, kanal sahiplerine takipçilerinin halihazırda yöneldikleri bir alanda bağlantı kurma fırsatı veriyor. Eğer organik erişim, etkileşim ve dönüşüm konusunda sıkıntı yaşıyorsan emin ol ki yayın kanalları her şeyi değiştirecek!
Ağustos 2023 itibarıyla, bu özellik işletme hesaplarının kullanıma henüz sunulmadı. Şubat 2023’te küçük bir test grubuna sunulan yayın kanalları, Haziran 2023’te tüm içerik oluşturucu hesaplarına dağıtılmaya başlandı. Henüz bu özelliğe erişimin yoksa, aşağıdaki önerileri kullanarak stratejini çıkarmaya şimdiden başlayabilirsin.
Instagram Yayın Kanallarını Kullanmak için 16 Stratejik Öneri
İşletmen için yayın kanallarından en iyi şekilde nasıl yararlanabilirsin? İşte, dikkate alman gereken 16 fikir!
1. Instagram’daki Hedef Kitleni Büyüt
Eğer hedeflerin arasında hedef kitleni büyütmek varsa, yayın kanalı oluşturmak akıllıca bir yöntem. Her ne kadar herhangi bir Instagram kullanıcısı halka açık bir yayın kanalındaki içeriği görebilse de, yalnızca takipçiler kanala katılabilir ve güncellemeleri otomatik olarak alabilir. Dolayısıyla, kanalın yeterince değer sunuyorsa, kullanıcıları kanala katılmaya teşvik edebilir ve hesabını takip etmelerini sağlayabilirsin.
Şu anda Instagram, kanal sahiplerinin yayın kanallarını tanıtabilmesi için birkaç seçenek sunuyor. Kanalını, harici bağlantılarının yanında görünecek bir şekilde Instagram profilinde görüntüleyebiliyorsun.
Ayrıca yayın kanalını hikayelerinde paylaşarak, mevcut takipçilerini kanalına katılmaya teşvik edebilirsin. Bu seçeneğin yalnızca kanal sahiplerine özgü olmadığını da belirtelim. Takipçiler de kanalını kendi hikayelerinde paylaşabiliyorlar, bu da sosyal kanıt (social proof) sağlamaya ve daha geniş bir kitlenin ilgisini çekmeye yardımcı oluyor.
Ayrıca Instagram, platformun yayın kanalları için yeni keşif araçları test ettiğini de belirtti. Eğer platform, Instagram gelen kutusunda Yayın Kanalı için özel bir sekme oluşturursa, kanal sahipleri keşif için başka bir fırsat da elde etmiş olacak.
2. Instagram Etkileşimini Artır
Takipçilerinin hikaye veya akış içeriklerini daha az görüntülediğini veya bunlarla daha az etkileşime geçtiğini mi fark ettin? Değerli yayın kanalı mesajları üreterek bu eğilimleri tersine çevirebilirsin.
Kanal mesajları DM’lerde göründüğünden ötürü takipçilerin gözünden kaçma ihtimali bir hayli düşük. Bu da görünürlük ve etkileşim konusunda imdadına yetişiyor. Takipçilerin, her ne kadar kanal akışı içinde yorum yapamasa da, mesajlara tepki verip anketlere katılabiliyor. Ayrıca paylaştığın herhangi bir şeye yanıt olarak DM gönderebiliyorlar.
Yayın kanalı içeriğinin akış içeriğinden tamamıyla farklı olması gerekmiyor. Yayın kanalında mevcut reels ve gönderilerini de paylaşabilirsin. Bu sayede, takipçilerin paylaştığın içeriğe dokunarak orijinal içeriği görüntüleyebilir ve herkese açık olarak etkileşimde bulunabilir.
Kanal takipçileri, yayın mesajlarını hikayelerinde paylaşma seçeneğine de sahip. Bu paylaşım özelliği, kanalının tanıtımını yapmanı sağlarken akış içeriğindeki etkileşimi artırmana yardımcı olabilir. Hikaye paylaşımları, içeriği ve aynı zamanda kanalı görüntülemek ve katılmak için etkileşimli bir bağlantıyı içeriyor.
3. Güncel Gelişmeleri Kitlenle Paylaş
Sektöründe güvenilir bir bilgi kaynağı olarak anılmak istemez misin? Yayın kanalları, özellikle son havadislerini paylaşmak ve takipçileri güncel tutmak için oldukça kullanışlı.
Örneğin, @technicalmjtv tarafından yönetilen Technical MJ TV kanalı, WhatsApp ve diğer sosyal medya uygulamalarıyla alakalı haberleri paylaşıyor. Takipçiler, yeni özellik ve ayarlara yönelik yapılan duyuru ve ekran görüntülerini kanala bakarak öğrenebiliyor ve böylece bu uygulamaları iş hayatlarında daha verimli bir şekilde kullanabiliyorlar.
Markan, flaş haberleri ilk paylaşan kanal olmak zorunda değil. Önemli olan bunlara kattığın yorum ile sağladığın değer. Kullanıcıların seni çok daha yakından takip etmelerini sağlayan yayın kanalları, henüz 24 saatini doldurmamış hikayelere tepki çekmek için de işlevseller.
Gelişmekte olan hikayelerin genel bir bakışını sunmak adına, elbette metin tabanlı mesajlar yayınlayabilirsin. Ancak sesli mesajları denkleme dahil edersen gelişmeleri daha ilgi çekici bir şekilde paylaşabilirsin.
4. Etkinlikleri Kapsamlı Bir Şekilde Ele Al
Sektörüne yönelik büyük bir etkinlik düzenliyor veya katılıyor musun? Etkinlik içeriğini, hikaye ve akışında paylaşmayı muhtemelen düşünmüşsündür. Etkinlik sona erdikten ve hikayelerin süresi dolduktan sonra takipçilerin etkinliği takip etmelerini istiyorsan, içerik karışımına yayın kanallarını eklemeyi değerlendirmelisin.
Yayın kanalları, hem video hem de fotoğraf mesajlarını destekliyor. Dolayısıyla, sadece buradaki takipçilerine yönelik özel etkinlik içerikleri yayınlayabilirsin. Ayrıca, önceden yayınlanmış gönderi ve reelsları kanalında paylaşarak içeriklerini daha kapsamlı bir şekilde ele alabilirsin.
5. Yararlı Gördüğün Kaynakları Paylaş
Kanalını takip edenlere fayda sağlayacak kaynakları bir yerde derlemek mi istiyorsun? Pek tabii, bunları metin mesajlarında özetleyebilirsin, ancak aynı zamanda bağlantı ekleme seçeneğin olduğunu da bilmelisin.
DM’lere benzer şekilde, yayın kanalı mesajlarındaki bağlantılar da etkileşimliler. Yani, takipçilerin bunlara dokunarak bağlantıyı doğrudan açabiliyor. Ardından, yayın mesajların üzerinden takipçileri şirketinin web sitesine veya diğer bir üçüncü taraf siteye yönlendirebilirsin.
6. Sık Sorulan Soruları Yanıtla
Takipçi veya müşterilerinden çok sayıda benzer soru alıyor musun? DM’ler üzerinden hazır mesajlar oluşturabilir ve kullanıcıların sıkça sorduğu sorulara cevap verirken zamandan tasarruf edebilirsin.
Başka bir seçenek ise, cevapları yayın kanalındaki tek veya bir dizi mesaj ile derlemekten geçiyor. Kanalına abone olan herkes, mesajı yayınladığın an bir bildirim alıyor. Bu, mesajı daha etkili bir şekilde yaymana ve tekrarlanan soruları azaltmana yardımcı olabilir.
7. Müşterilerinden Geri Bildirim Al
Müşterilerinin yeni ürünlerin hakkında ne düşündüğünü merak ediyor musun? Ya da, hangi hizmetlerini daha çok hangilerini daha az tercih ettiklerini? Satış rakamlarından alabileceğin tek veri, müşterilerin satın alma yapıp yapmadığını bilmek. Ancak anketler sayesinde müşterilerinin ne düşündüğünü öğrenebilir ve böylece hedef kitlene nasıl daha iyi hizmet verebileceğini anlayabilirsin.
Yayın kanalları, beş veya daha fazla seçenek içeren etkileşimli anketler oluşturmana olanak sağlıyor. Kanal aboneleri anketlere dokunarak oy verebiliyor ve bu sayede sonuçları kolayca kıyaslayabiliyorsun.
Instagram, yayın kanallarının kaybolan veya süresi dolan içerikleri gelecekte destekleyebileceğini belirtmiş olsa da anketlerin şu anda süresiz olarak açık kaldığını belirtmekte fayda var. Dolayısıyla anketi sonlandırmak istiyorsan, elindeki en mantıklı seçenek sonuçları bir yere not edip mesajı silmekten geçiyor.
8. Pazar Araştırması Yap
Gelecekte piyasaya yeni ürünler sürmeyi mi düşünüyorsun? Hedef kitlenin en çok hangi hizmeti satın alacağını mı merak ediyorsun? Anketler, pazar araştırması yapman gerektiğinde de yardımına koşuyor!
Örneğin, takipçilerine markanda hangi ürün veya stili görmek istediklerini sorabilir veya iki seçenek sunarak aralarından hangisini satın almaya daha yatkın olduklarını seçmelerini isteyebilirsin.
Harekete geçmeden önce, anket sonuçlarını diğer platformların verileriyle de karşılaştırmalısın. Mesela, Facebook hikayelerinde bir anket yayınlayabilir veya e-posta abonelerinle iletişime geçebilirsin.
9. Yeni Bir Ürünün Tanıtımını veya Lansmanını Yap
Halihazırda yeni bir ürünü piyasaya sürmeyi veya bir özellik güncellemesi yayınlamayı planlıyorsan lansman stratejine yayın kanallarını dahil edebilirsin. Yayın mesajları, takipçilerin gelen kutularında otomatik olarak bildirim oluşturduğundan ötürü, bu kanallar aracılığıyla güncellemeleri ve duyuruları daha güvenilir bir şekilde iletebiliyorsun.
En iyi sonuçları elde etmek için, yayın kanallarını pazarlama stratejinin tüm aşamalarında kullanmalısın. Ürünleri lansmandan önce tanıtarak, takipçilerin arasında heyecan yaratma ve merak uyandırma şansını artırabilirsin.
10. Hedef Kitlen Hakkında Bilgi Sahibi Ol
Instagram takipçilerini ne kadar iyi tanıyorsun? Business Suite ve Instagram analizleri hedef kitlenin yaşı, cinsiyeti ve coğrafi dağılımı gibi temel bilgilere erişmeni sağlayabilir. Ancak bu araçların hiçbiri kapsamlı bir döküm elde etmeni sağlamayacak.
Yayın anketleri, hedef kitleni daha yakından tanıman için de işe yarıyor. İşletmenle ilgili ne soracağına karar veremedin mi? Alıcıların kişiliğini gözden geçir, yeterli bilgiye sahip olmadığın alanları belirle ve hedef kitlen için daha çekici içerikler oluşturmana yardımcı olabilecek detayları bul.
Örneğin bir B2B (business to business – işletmeden işletmeye), takipçilerine mesleki alanları veya sektörde kaç yıldır çalıştıkları hakkında soru sorarak değer elde edebilir. Bir B2C (business to consumer – işletmeden tüketiciye) ise, takipçilerinin alışveriş yapmak için tercih ettiği yerleri veya favori yemek tariflerini sorabilir.
11. Takipçilerin için Farklı Temalara Sahip Yayın Kanalları Oluştur
Hedef kitlen hakkında ne kadar çok bilgi sahibi olursan, ürettiğin içeriklerin onların ihtiyaçlarını karşılama olasılığı da o kadar çok olacak. Anketleri kullanarak yayın kanalında ne hakkında yayın yapman gerektiğine karar verebilirsin.
Ancak çeşitli konular veya hedef kitle segmentleri için birden fazla kanal oluşturma seçeneğin de mevcut. Aslında, “seçkin” içerik oluşturucular sınırsız yayın kanalı oluşturabiliyor.
Kanal stratejini planlarken, kanalların farklı hedef kitlelere özel olarak uyarlanacağını göz önünde bulundurmalı ve buna göre oluşturmalısın. Ancak çok fazla sayıda yayın kanalı oluşturursan, yüksek içerik talepleri ve düşük geri dönüşlerle sonuçlanan küçük küçük bir sürü kanala sahip olabilirsin. Bunun olmasına izin verme!
Neyse ki yayın kanalları moderatörlere izin veriyor. Kanal sahipleri, kanal yönetimi ve içerik oluşturmaya yardımcı olması için en fazla dört moderatörü kanala davet edebiliyorlar.
12. Instagram Canlı Yayınlarını Planla
Ekip olarak sık sık Instagram canlı yayınları düzenliyor musun? Yayın kanalları, bunları daha etkili bir şekilde planlamana ve daha ilgili izleyiciler çekmene yardımcı olabilir.
Anketleri kullanarak, takipçilere bir sonraki canlı yayında neyi ele almanı istediklerini sorabilirsin. Böylece, onlar için en önemli olan konuları öğrenebilir ve içeriklerinde bunlara yer verebilirsin. Bu adımı attığında, takipçilerin seslerinin duyulduğunu hissedecek ve sen de daha güçlü bir topluluk bilinci yaratabileceksin.
13. “Ask Me Anything” Etkinlikleri Düzenle
Takipçilerinle daha derin bir bağ kurmak ister misin? “Bana istediğini sor” (Ask Me Anything – AMA) etkinlikleri ile takipçilerinin sorularını yanıtlayabilir, en çok neyi önemsediklerini ve merak ettiklerini öğrenebilir ve topluluğunun şirketinin nereden geldiğini ve nereye gideceğini anlamasına yardımcı olabilirsin.
Teknik olarak, yayın kanalları zaten kendi kendine AMA oturumlarına izin veriyor. Anketleri kullanarak takipçilerin ne öğrenmek istediklerini bulabilir ve ardından metin, video veya sesli mesajlarla yanıt verebilirsin.
Ancak Instagram, platformun soru istemlerini test ettiğini belirtti. Bu yeni özellik, kanal sahiplerinin yayın kanallarında doğrudan AMA oturumları düzenlemelerine olanak tanıyacak ve bu da takipçilerinle olan ilişkini geliştirmek için yeni fırsatlar doğuracak.
14. Marka Ortakları ile İşbirliği Yap
Yayın kanalına moderatörleri davet etmenin yanı sıra, işbirlikçileri de davet edebilir ve mesaj göndermelerini sağlayabilirsin. Kanallar, şu anda geçici veya kalıcı olarak en fazla beş işbirlikçiyi davet etmene izin veriyor.
İşletmeler için işbirliği özelliği, özellikle influencerlar veya marka ortaklarıyla çalışmak için kullanışlı olabilir. Tabii bunun karşılıklı işe yarama potansiyeli de mevcut.
Markalar, sosyal kanıt sağlamak veya AMA oturumlarına katılmak için influencerları; influencerlar ise, ürün veya hizmetlerini ilgili topluluklara tanıtmak için markaları kanallarına davet edebilir.
15. Özel İçerikler Yayınla
Yayın kanalları, pek tabii Instagram içeriğini paylaşmak için kullanabileceğin bir alan olabilir. Bununla birlikte, yalnızca mevcut içeriği yeniden paylaşmak veya gelecek içeriklerini planlamak için ayrılmış bir bölüm olmak zorunda değil.
Bunun yerine yayın kanallarını, takipçilerinin başka hiçbir yerde bulamayacağı daha özel içeriklerle donatabilirsin. Şu anda, Instagram’ın Abonelikler (Subscriptions) aracını kullanan içerik oluşturucular, ürettiği özel içeriklerinden gelir elde edebiliyor.
Abonelikler, Instagram işletme hesaplarıyla uyumlu değiller ancak markalar yine de özel kanallar oluşturmayı değerlendirebilir. Bir kanal oluşturduktan sonra, bunu Instagram profilinde yayınlamaktan veya herkese açık olarak paylaşmaktan kaçınmalısın.
Bunun yerine, kanal bağlantısını sadece özel topluluğunla paylaşmalısın. Örneğin, ilgilenen takipçilere kanal bağlantısı için sana DM atmalarını teşvik edebilir ve böylece yalnızca gerçekten ilgi gösteren kişilerle bağlantıyı paylaşabilirsin.
16. Trafiği Dış Kanallara Yönlendir
Yayın mesajlarında paylaştığın bağlantılar etkileşimli olduğundan ötürü, bunları Facebook sayfan veya YouTube içeriğin gibi diğer kanallara trafik yönlendirmek için kullanabiliyorsun. Ekibin genel olarak her kanalda özel içerikler yayınlıyorsa bu seçenek daha fazla görünürlük sağlayabilir ve çapraz tanıtıma (cross-promotion) yardımcı olabilir.
Yayın kanallarının eninde sonunda Facebook ve Instagram için yerleşik çapraz tanıtım araçlarına sahip olup olmayacağı henüz belli değil. Temmuz 2023 itibarıyla yayın kanalları yalnızca Instagram’da kullanılabiliyor. Ancak Instagram’ın, Şubat 2023’te yayın kanallarını tanıttığı ilk duyurusu, bu özelliğin gelecekte Facebook ve Messenger’da da kullanılabileceğini ve bunun çapraz tanıtım için daha fazla şans sağlayabileceğini belirtiyor.
Instagram yayın kanalları daha geniş bir kullanıcı tabanına yayılmaya başladıkça, işletmeler bunları kullanmanın bir dizi farklı yolunu değerlendirebilecek. Etkileşim oluşturmaktan müşterilerle bağlantı kurmaya, yenilikleri paylaşmaktan içerik oluşturucularla işbirliği yapmaya kadar çok sayıda potansiyeli bünyesinde barındıran yayın kanallarını kullanmak için, sen de hemen harekete geç!