Görsel içerikler her geçen gün yaygınlaşmaya devam etse de dijital pazarlamanın temeli aslında hala sözcük ve metinlere dayanıyor. Sözcüklerle bağlam kurmadan, görseller ve videolar verilmek istenen anlamı taşıyamıyorlar. Harekete geçirici mesajlardan ürün açıklamalarına veya sosyal medyadaki gönderilere kadar her türlü içerik sözcükler etrafında dönüyor. Pazarlamacılar bir hikaye anlatmak için dile güveniyor!
Yıllar içinde yazılı içerikleri düzenlememize, optimize etmemize, iyileştirmemize ve geliştirmemize yardımcı olacak birçok araca erişim sağladık. Ancak hiçbiri, üretken yapay zekanın sunduklarının yakınından bile geçemedi.
Üretken yapay zeka, terabaytlarca veriyle eğitilmiş büyük dil modellerini (large language model – LLM) kullanıyor. Bu modeller, basit ve sohbete dayalı talep veya istemler girdiğimizde saniyeler içinde neredeyse her şeyi üretebiliyorlar. Blog yazıları, e-kitaplar, e-posta ve sosyal medya metinleri, resim ve video gibi görseller, sadece klavyenin birkaç tuşuna basılarak artık kolayca elde edilebiliyor!
Nasıl ki aktif bir şekilde kullanmadan önce yeni bir aracın çalışma prensibini çözmeye çalışıyoruz, bu aracın da yeteneklerini, sınırlarını ve istediğimiz sonuçları en iyi şekilde nasıl elde edebileceğimizi anlamak için öğrenmeye devam ediyoruz.
Bu öğrenme aşaması, pazarlama odaklı çok sayıda üçüncü taraf yapay zeka aracının piyasaya sürülmesiyle daha da karmaşık hale geliyor. Bunların birçoğu SEO, web sitesi, blog ve sosyal medya için metin oluşturma gibi belli başlı metin tabanlı görevlerde yardımcı oluyor. Yapay zeka yetenekleri aynı zamanda WordPress, Microsoft 365 ve pazarlama otomasyon platformları gibi endüstride standartlaşmış araçlara da ekleniyor.
Bu kadar çok seçeneğe sahip olmak, pek tabii işimizi kolaylaştıracak ancak kendine uygun olan doğru aracı bulmak düşündüğünden biraz daha fazla zaman alabilir.
ChatGPT: İhtiyacın Olan Tek Şey!
Copy.ai, Jasper ve benzeri üretken yapay zeka araçlarının ChatGPT’nin bağımsız sürümü kadar iyi olduğunu düşünmüyoruz. ChatGPT arayüzünün başlangıçtaki öğrenme eğrisini aşmayı başarırsan, büyük dil modelleri (LLM) ile arana fazladan bir katman ekleyen üçüncü taraf araçlarına kıyasla çok daha iyi sonuçlar alacağına inanıyoruz. Bu araçların yerini hızla mevcut iş akışlarımıza entegre edilmiş daha iyi araçların alacağına şüphe yok, ancak LLM’nin hiçbir yere gitmeyeceğini söyleyebiliriz. Dolayısıyla, ChatGPT gibi büyük dil modelleri ile çalışma becerilerini şimdiden geliştirirsen bu araçların kullanımı hepten kolaylaşıp yaygınlaştığında ve mevcut teknolojimize uyum sağladığında oldukça rahat edeceksin.
Şu anda, OpenAI’nın ChatGPT’si kullanıcıların büyük çoğunluğunu elinde bulunduruyor olsa da Google’ın Bard’ı veya Meta’nın Llama’sı gibi diğer araçlar bir gün üstün gelebilir. Kazananı tahmin etmek için henüz vakit var ancak bahsimiz ChatGP’den yana.
Pazarlama Alanında Kullanılabilecek Başlıca Yöntemler
Bir aracı bir şey için kullanabiliyor olman, kullanman gerektiğin anlamına gelmiyor. Öyleyse gel, pazarlamacıların ChatGPT gibi metin tabanlı üretken yapay zeka araçlarını kullanabileceği en iyi yöntemleri keşfetmeye başlayalım. Biz, en çok şu 3 ana alanın değerli olduğunu düşünüyoruz:
- Fikir Geliştirme: Ana hatların, önerilen konuların, kampanya temalarının, hedef kullanıcı kitlesinin, kişisel etmenlerin ve benzerlerinin belirlendiği bu alan, bizce seni en çok heyecanlandıracak ve geceleri gözüne uyku girmemesine sebep olacak kısım! ChatGPT’yi, hedef kullanıcı kitlene odaklanmanı sağlayan ve özgün fikirleriyle değerli ve ilgi çekici içerikler üretmene yardımcı olan yaratıcı bir yol arkadaşı gibi kullanabilirsin.
- SEO Metin Yazarlığı: Google’ın web tarayıcısı gibi bir makine tarafından okunması amaçlanan herhangi bir metin, pek tabii bir makine tarafından üretilebilir! ChatGPT optimize edilmiş metinler, meta veriler, blog yazıları ve yalnızca organik sıralamanı artırmaya yardımcı olacak metin tabanlı içerikler yazma konusunda bir harika.
- Marka sesi: İnsanlar tarafından okunması amaçlanan metinler, asla sadece bir makine tarafından yazılmamalı! Ancak yapay zeka araçları belirli bir tarz, ton ve seste içerik üretmeye sürekli yardımcı olarak insanlara rehberlik edebiliyor.
Bu özel kullanım örneklerini genişletmek mümkün ancak bu yazımızda tutarlı bir marka sesiyle yazmanın zorluğuna odaklanacağız.
Doğru mu Yanlış mı: ChatGPT Markamı Doğru Yansıtamıyor Mu?
Yanlış. ChatGPT kesinlikle kuruluşunun marka sesini yansıtabilir ve bunun paralelinde içerikler üretebilir. Aslında ChatGPT, özel bir yapay zeka istem yöneticisi olan AIPRM (AI Prompt Manager) sayesinde ekibinin belirli stil yönergelerine ve kılavuzlarına erişmesini sağlayarak mesajlaşmanın tutarlı olmasına yardımcı oluyor.
Üretilen içeriği “olduğu gibi” kullanmanı kesinlikle önermiyor, üzerinde biraz düzenleme yapmanı tavsiye ediyoruz. Sonuçta, insanlar için insanlar tarafından metinler yazılması gerekiyor demiştik, hatırladın mı? Ancak ChatGPT’nin sunduğu araçlar ve marka sesin hakkında yaptığı analizler, sohbeti yönlendirmeye yardımcı olabilir.
ChatGPT’yi marka sesini taklit edecek şekilde eğitmek için öncelikle ona markanın tonunu, tarzını ve değerlerini öğretmen gerekiyor. Bunu yapmak için, istediğin tarzda halihazırda yazılmış içerik örneklerini ChatGPT arayüzüne kopyalayıp yapıştırabilirsin.
Ardından ChatGPT, söz konusu stilin derinlemesine bir analizini yapacak ve bu dili nasıl koruyacağına yönelik yazma ipuçları sunacak. Neticesinde, elde ettiği verilerle isteklerine tam olarak uyan sıfırdan içerik bile üretebilecek. Eğer bu konuya biraz kuşkuyla yaklaşıyorsan #AIMarketingRevolution etiketinin bir parçası olarak hazırlanan Marka Sesi Taklit Oyunu eğitimini inceleyebilirsin!
Bu yöntemin üretken yapay zekanın çok etkili bir kullanımı olarak kanıtlanması, pazarlamaya yönelik birçok yapay zeka aracının kendi marka sesini taklit etme yeteneklerini barındıran sürümler içermesine vesile oldu. Bu araçlar, pazarlamacıların farklı stiller oluşturup kaydetmesine izin veriyor ve ardından kaydedilmiş stili içerik üretirken kullanmasına olanak tanıyor.
Daha “tak-çalıştır” bir şeye ihtiyaç duyuyorsan, Copy.ai’nin harika bir ücretsiz çözümü bulunuyor. Ancak, doğrudan ChatGPT ile çalışarak elde edeceğin sonuçlar daha iyi olabilir.
Metin tabanlı bir üretken yapay zeka aracına tamamen bağlanmak için henüz vakit çok erken. Ancak değerli çıktılar elde etmek için gereken yeni becerileri öğrenmeye başlamanın tam zamanı! Pazarlama liderlerinin metin tabanlı üretken yapay zeka araçlarını nasıl kullandığını gösteren, bulabildiğin tüm eğitimlerden faydalanmalısın. LinkedIn Learning, Coursera ve diğer online öğrenme toplulukları gibi kaynaklar, en çok ilgi çeken AI alanlarıyla ilgili kurslar sunuyor.
Yapay zeka pazarlama trendleri, eğitimleri, makaleleri, araştırmaları ve etkinlikleri hakkında güncel kalmanı sağlayacak en iyi yol, Content Marketing Institute, AI Marketing Institute, MarketingProfs ve Martech.org gibi pazarlama sektörü yayınlarına ve kuruluşlarına dahil olmaktan geçiyor.
Son olarak, kolları sıvayıp bu araçları kendi başına deneyip test etmenin ne kadar önemli olduğunun altını çizmek isteriz. Konuşma tabanlı yapay zeka modellerinin en iyi şekilde nasıl yönlendirileceğini öğrenmek, neredeyse herkes ve her şey için gerekli olacak bir beceri. Pazarlama, yapay zeka ile işbirliği yapmamız gereken alanlardan sadece bir tanesi. Eninde sonunda eğlence, eğitim, sağlık hizmetleri, ticaret ve çok daha fazlasına genişleyeceğine ise hiç şüphe yok!