Freelance çalışmanın en iyi yanlarından biri, çalışma programını serbest bir biçimde yönetebilmek. İstediğin zaman ve istediğin yerde çalışma özgürlüğü… En azından, freelancer olmak isteyen bir kişi bu dünyaya ilk kez adım attığında böyle düşünüyor.
Mesele şu ki, devamlı bir iş almaya başladığında çalışma takvimini çok iyi şekilde planlamalısın. Evet, daha fazla iş almak ve daha fazla para kazanman harika bir şey. Ancak işin ve diğer yaşam aktivitelerin arasında bir denge bulamazsan, kolayca tükenebilirsin. Ve bu durum işinin kalitesini, sağlığını ve çevrendeki insanları etkileyebilir.
Bu yazıda, bu sorunlardan nasıl kurtulabileceğine ve sağlıklı bir iş – yaşam dengesini nasıl sağlayabileceğine dair ipuçları vereceğiz. Keyifli okumalar 😌✨
İş ve Yaşamı Birbirine Karıştırma ❌
Çoğu kişi, freelance çalışmada iş-yaşam dengesini yönetmeyi hâla tam anlamıyla başarıyı yakalayabilmiş değil. Freelancer’ların bazen çalışmak için çok fazla zaman harcadığını ve işinin hayatının merkezi hâline getirdiğini görebilirsin.
Sonuç olarak; bu serbest çalışma hâli eğer sınırlarını koymazsan seni ve sosyal yaşamını yavaş yavaş eline geçirerek seni ailenden, arkadaşlarından uzak bir yaşama taşıyabilir. Şu an aileni ya da kendini geçindirmek için işinin öncelikli olduğunu düşünebilirsin. Fakat bu esnada kaybettiğin zaman ve anıları bir daha asla geri gelmeyeceğii unutmamalısınn. Bu yüzden hayatında iş – yaşam dengesini sağlamak sandığından da çok önemli!
Freelance Çalışma ile Alışkanlıklarını Değiştir 🔂
Freelance çalışmaya başlamadan önce kendine bir plan çiz. Dışarı çıkmak, ailenle sohbet etmek bu planın içerisinde yer alsın. Fakat günün sonunda az çalıştığına dair içinde bir huzursuzluk hissedersen, senin daha kesin bir çözüme ihtiyacın var.
Hepimiz kendimize vakit ayırmak, bir şeyler izlemek, öğrenmek veya sadece “kafa dağıtmak” isteriz. Fakat Netflix’te kaybettiğin zamanı bir düşün. Saatlerce ve durmadan Youtube veya Netflix izlemen sana sadece uykusuz ve yorgun bir bünye verecek. Bu yüzden freelance çalışmaya başlamadan önce bu “alışkanlıklarını” daha faydalı yönde seçmelisin.
Tamamen “fişi çekmek” yerine, zaman yönetimi ve sınırlama yaparak gece daha erken yatmaya başlayabilirsin. Sabahları 1 saat erken uyanmaya çalıştığında, farkı kolayca göreceksin. Eğer geceleri çalışmayı seviyorsan, gün içindeki alışkanlıklarını gözde geçirerek sana dolaylı faydası olanları listende son sıraya alabilir ve bu alışkanlıklar için ayırdığın vakti daraltabilirsin.
Her zaman bir yol var, hepsi sadece alışkanlıklarını ne kadar değiştirmek istediğinle bağlantılı 🤩
Dışarıdan Yardım Al 🖐
Maksimum kapasitene ulaştıysan, başka bir freelancer ile çalışmaktan korkma. Bu üzerindeki stresi azaltacak. Alanındaki diğer serbest çalışanlarla ilişkiler kur, böylece yardıma ihtiyacın olduğunda yanında güvenebileceğin birkaç freelancer olur. Daha geniş projeleri paylaşarak daha çok şeey öğrenebilir ve bu esnada akıl sağlığını koruyabilirsin.
Telefon Bağımlılığından Kurtul 📱
Son zamanlarda kendini telefonuna bağımlı mı hissediyorsun? İşe ara verdiğinde elin hemen telefona gidiyorsa, maalesef ki telefon kullanımına ara verme zamanın geldiğini söylemeliyiz. Sosyal medyada geçirdiğin zamanı kısıtlayabilir, hatta mümkünse çalışma saatlerinde telefonunu yanından uzaklaştırabilirsin. Instagram’dan gelen bir bildirim senin tüm dikkatini dağıtır. Hele ki o bildirime bakmak için telefonunu eline aldıysan, 15 dakikan kayıp demek. Bu 15 dakikalık sürede kendine zaman ayırabilirsin, tercih senin.
Haftanı Önceden Planla
Takvimin, zaman yönetimi için önemli bir araçtır. Fazla çalışmaktan kaçınmak için haftanı planlamak ve takvimini düzenlemek için hafta başında birkaç saatini ayır. Bu plana, bitirmen gereken projeleri, ailene ayıracağın zamanı, hatta markete gideceğin günü bile ekleyebilirsin 🙂
Yapman gereken her şeyi listele ve bu planın her gün üzerinden geç. Haftanı önceden planladığında, zamanını yönetme ve zamanını verimli geçirme şansın artacak.
Zamanını Verimli Kullanmak İçin 52/17 Kuralı! ✍🏻
Bu strateji, Pomodoro Tekniği ile aynı şekilde çalışır. Sadece saatini 52 dakika çalışacak şekilde ayarla ve ardından 17 dakika ara ver. Basitçe söylemek gerekirse, kısa aralıklarla çalışıyor ve daha fazla mola veriyorsun.
Bu Tekniği Neden Kullanmalısın? 👀
Çoğu insan, serbest çalışanların sadece bir bilgisayarın önünde oturarak ve bir sürü web sitesine tıklayarak para kazandığını düşünüyor. Sonuç almak için her gün vermemiz gereken uzun saatleri, uykusuz geceleri bilmiyorlar. Evini temizlemen, yemek pişirmen, çocukları okullara götürmen, ve bir yandan da işini yapmak için zaman ayırman gerekiyor. Ofiste çalışan insanlar için bu adımlar biraz daha kolay 🙂 Her gün sahip olduğumuz bu küçük zaman diliminde işe odaklanmak, uygun bir strateji olmadan oldukça zor oluyor. Muhtemelen şu anda ya da hayatının bir döneminde bu sorunu yaşamışsındır. Zamanını verimli geçirmek için 52/17 kuralı işine yarayacak. Bu tekniği deneyen birçok freelancer’dan olumlu dönüş aldık. Denemekte fayda var!
Nasıl başlayacağım? dediğini duyar gibiyiz 🧐
İyi bir zamanlayıcı uygulaması, başlamak için ihtiyacın olan tek şey. Telefonunda bulunan zamanlayıcı kullanabilirsin. Ve hatta bu süre boyunca telefona gelen bildirimleri sessize alan uygulamalar kullanmanı da tavsiye ederiz.
Bir Çalışma Alanı Belirle 👩🏻💻
Koltuğundan çalışabiliyor olman, sürekli burada alışman gerektiği anlamına gelmez. Evinin bir odasını ofise çevirebilir, sevdiğin bir kafeye gidebilir ya da ortak çalışma alanlarını kullanabilirsin. Önemli olan sana hangisinin iyi geldiğini bulmak ve verimliliğin için zaman zaman çalışma alanını “güncellemen” Ne demişler: “Tebdil-i mekanda ferahlık vardır” Ev dışında çalışabileceğin bir yer, üretken kalmanı sağlar ve iş-yaşam dengesini sağlamanda sana yardımcı olur.
Çiğneyebileceğinden Fazlasını Isırma 🍔
Tüm freelancer’lar yeni projelere / işlere “hayır” demekten korkuyor, ancak yetiştirmen gereken çok fazla iş varsa strese kapılacak ve daha da mutsuz olacaksın. Tek seferde ne kadar göreve odaklanacağını bilmelisin ve hayır demeyi öğrenmelisin. Freelance çalışma hayatında yapacağın en büyük hatalardan biri sana gelen her müşteriye sürekli olarak “tabii ki yaparım” cevabını vermek. Elbette ki yaparsın, ama nasıl? Gün 24 saat değil mi? 😅
Sonuç olarak;
Free çalışma için iş-yaşam dengesini bulmak zor olabilir, ancak biraz planlama ve öngörü ile işin tüm hayatına hükmetmesini önleyebilirsin.
Comments are closed.