Büyük yada küçük tüm işletmeler artık sosyal bir kimliğe sahip. Fakat her birinin rakiplerinin arasından sıyrılmaları, hedef kitlelerine en dikkat çekici ve en uygun bütçeyle ulaşmaları gerekiyor.
İşletmenin veya ürününü tanıtmak için sıklıkla video içeriklere başvurman gerekebilir. Özellikle prodüksiyon yükü ağır olan projeler ise hem zaman hem de bütçe açısından yorucu hâle gelebilir. Bu gibi durumlarda, senin için en pratik ve etkili çözüm animasyon reklamlar olabilir.
Video Animasyon Reklamı Nedir?
Video animasyon reklamları; kamera, ışık, ses, oyuncu, yönetmen gibi prodüksiyon temelli iş gücüne ihtiyaç duymadan, video içeriklerin. dijital ortamda eve daha ufak ekiplerle hazırlanmasını mümkün kılıyor.
Hiç dikkat ettin mi? Özellikle yoğun reklam dönemine sahip olan veya sık video içerik üreten markalar video animasyonlara ağırlık veriyor. Yoğun kampanya dönemlerin sahip Getir, Trendyol ve Yemek Sepeti gibi markalar da, daha hızlı ve etkili sonuç almak üzere video animasyon reklamları tercih ediyor.
Video animasyonlar, daha uygun bütçeler sunmalarının yanı sıra; sade, akılda kalıcı ve kısa olmaları sebebiyle de tercih ediliyor. Sık içerik üretilen ve tüketilen markaların dünyasında artık dev kameraların, dev stüdyoların, müthiş prodüksiyonların yerini sade, 2 boyutlu, daha az nesnenin ve görselin olduğu video animasyonların aldığını söyleyebiliriz.
Video Animasyon Türleri
Video animasyonlar 2D (iki boyutlu) ve 3D (3 boyutlu) olarak ikiye ayrılıyor. 3D video animasyonlar dijital ortamda, yazılım araçları kullanılarak hazırlanan ve üç boyutlu hareketli görüntüler içeren animasyonlara deniyor. Bu tarz animasyonlar, markalar tarafından genellikle; tanıtım ve eğitim amaçlı tercih edilen, çok daha deetaylı ve prodüksiyon süreçleri uzun olan, dolayısıyla da daha maliyetli animasyon çalışmalarını kapsıyor. 2D animasyonlar ise, her saniye için 12 kareden oluşan, obje ve karakterlerin iki boyutlu olduğuvideo animasyon türüne deniyor. 2D animasyonlarda yalnızca X ve Y eksenleri yer alırken, 3D animasyonlarda bunlara ek olarak Z ekseni, yani derinlik de yer alıyor.
Hangi Video Animasyon, Neden Tercih Ediliyor?
Animasyon tiplerinin seçiminde 2 temel etken bulunuyor: Bütçe ve projenin amacı. Aktarılmak istenen hikayenin kapsamı, yayınlanacağı platform ve sunulmak istenen mesaja bağlı olarak, markaların kimi zaman bütçeyi görmezden gelmesi gereken durumlar da oluşabiliyor.
2D animasyonlar görsel anlamda, 3D’ye göre daha sade,hızlı ve basit içerikler hazırlamayı mümkün kılıyor. Ancak, bu 2D video animasyonların “zayıf” veya “basit” oldukları anlamına da gelmiyor. Detaylı bir senaryo ve yetenekli bir video animasyon uzmanının yardımıyla, en az 3D videolar kadar detaylı bir çalışma da hazırlanılabiliyor.
2D animasyonlar yalnızca daha uygun bütçeli olmalarından ziyade, etkileyici, daha akılda kalıcı olduğu içinde tercih ediliyor. 90’larda bir anda popülerleşen Vestel’in “Bay Meraklı” isimli animasyonu buna güzl bir örnek olabilir. Kısa, net ve sade bir video ile hem marka mesajını verebilen bu animasyon, aynı zamanda tüketicinin zihninde kısa sürede marka ile özdeşleştirilmeyi başardı.
Hikaye anlatıcılığına ek olarak; ürün / hizmeti anlatma, bilgi verme ve karmaşık verileri görselleştirme gibi amaçlara yönelik olarak da 2D animasyonların kullanımı oldukça yaygın. Artık birçok tüketici, uzun ve sıkıcı teknik metinleri okumak yerine kısa animasyonları izleyerek bilgi edinmeyi tercih ediyor. Teknoloji ve hizmet sektöründeki birçok marka da 2D animasyonları bu alanlarda sık sık tercih ediyor.
2D Animasyon Fiyatları
2D animasyon fiyatları, işin derinliği ve karmaşıklığına göre değişmekle birlikte, ortalama 15 saniyelik bir animasyon reklam filminin maliyeti 800-1600₺ arasında değişebiliyor.
Bu fiyatlara çoğunlukla aşağıdaki 3 kalem ekleniyor:
- Senaryo/ Konsept
- Seslendirme
- Animasyon
Senaryo hazırlığını animasyonu yapacak uzmana bırakabilir veya bir taslak ile başlayarak, birlikte şekillendirmeyi deneyebilirsin. Markanın neye ihtiyacı olduğunu sen biliyorsun ancak mesajını teknik anlamda ona hayat verebilecek en doğru kişinin video animasyon uzmanı olduğunu unutmamalısın.
Projeye başlamadan önce, markanı detaylıca aktarmak ve nasıl bir animasyon görmek istediğini net olarak gösterebilmek için; uzman ile birkaç örnek paylaşmak, istediğine yakın bir iş teslim alabilmen için önemli hâle geliyor. Görsel temelli projelerde, zihnindekileri karşı tarafa aktarmak zor olabileceğinden, örnekler sunmak işini kolaylaştıracak. Yine bu örnekler, uzmanın proj süresi ve bütçesini belirlemesinde kilit rol oynuyor.
Bu projeleri ajanslarla çalışabileceğin gibi, alanında uzman freelancer’larla da rahatlıkla çalışabilirsin. Yüksek bütçelerin yoksa, tek seferlik veya proje bazlı çalışmak senin için daha verimli ise, alanında uzman bir freelancer ile çalışmak sana daha fazla zaman ve bütçe tasarrufu olarak geri dönebilir.
Video Animasyon Hazırlık Süreçleri Nasıl İlerliyor? 🧐
İşletmenin ya da ürününün reklam filmini yaptırmak istediğinde; hayal ettiğin animasyonu, bu alanda uzman bir freelancer ile paylaşarak iş koyulabilirsin. Hayal ettiğin ya da işletmene/ürününe en uygun olduğunu düşündüğün senaryoyu beraberce oluşturduktan sonra, ihtiyacına göre uzman bir seslendirmenden destek alarak seslendirme adımını tamamlayabilirsin. Son adım ise, sese paralel olarak hazırlanacak dinamik ve yaratıcı bir animasyon hazırlamak olacak.
Süreç genelde şu şekilde ilerliyor;
Senaryo hazırlığı > sesin tamamlanması > animasyon dizilimi ve akışının netleştirilmesi
İPUCU: Animasyonlar genellikle hazırlanan sesin vurgusu, hızı ve tonlamasına göre hazırlanır. Bu nedenle, animasyona başlamadan önce ses dosyasının son hâlinin hazır olduğundan emin olmalısın.
Süreye Dikkat 👀
Reklamlar her yerde… Kullanıcıların, 2017 yılı itibariyle gün içerisinde ortalama 4000 – 10.000 reklama maruz kaldığı biliniyor. Arz edilmediği halde “maruz kalınan” bu reklamlar ister istemez tüm kullanıcılarda isteksizlik yaratıyor ve sonuç “reklamı atla” butonuna tıklamak oluyor. Bu nedenle markaların iki ana noktaya dikkat etmesi gerekiyor:
- Reklamı, “reklam” hissi vermeden paylaş.
- Kısa, etkili ve direkt reklamlara odaklan.
Sadelik Önemli 💁🏻♀️
Animasyonlarda sadelik, anlaşılırlık ve netlik oldukça önemli. Mesajı kısa sürede ve etkili biçimde sunabilmek için;
- Mümkün olduğunca az renk kullanmalı ve mümkünse kurumsal renkleri tercih etmli,
- Kısa, okunması rahat slogan / mesajlarla ilerlemeli
- Özellikle satış / tanıtım odaklı animasyonlarda ana faydayı aktarmaya odaklanmalısın.
Tüm yumurtaları aynı sepete doldurup her bir hizmet/ faydayı bir arada vermektense, sana dönüş sağlayaycak faydaları bularak, yalnızca bu faydaları öne çıkaracağı videolar hazırlatmalısın.
Doğru Ölçüleri Bulma 📐📏
Çoğunlukla dijital mecralarda yayına alınan animasyonların, tüm cihaz ekranlarında aynı kaliteyi yaklayabilecek şekilde tasarlanması gerekiyor. Kimi zaman aynı cihaz için hazırlanan reklamlarda bile, reklam verilecek platforma bağlı olarak boyut optimizasyonu gerekebiliyor. Bu nedenle, hazırlanan çalışmaların tamamının bu varyasyoları sunacak esneklikte olması için video uzmanından yardım alman şart.
Comments are closed.