Günümüzde bir markanın “fiziksel” bir mağazasının olmasından ya da TV, dergi reklamı gibi “geleneksel” pazarlama çalışmalarından çok daha fazlasına ihtiyaç duyuluyor. Ancak, özellikle yerel işletmeler; pazarlama bütçene çok fazla yatırım yapamayacak durumda olduklarından, stratejilerini organik trafiği artıracak seo yönetimi ve backlink stratejileri etrafında şekillendirmeye odaklanıyor.
Bir müzisyen olduğunu var sayalım: İstanbul Kadıköy lokasyonunda enstrüman dersi verdiğin bir stüdyon olduğunu var sayalım. Bateri dersi almak isteyen biri Google’da “Kadıköy davul dersi” aramasını yaptı. Bu noktada elbette ki vereceğin Google reklamları hedef kitlenin, internet siteni ziyaret etmesini sağlayabilir. Fakat bunun yanı sıra, aramalarda organik bir şekilde üst sıralarda yer almanın da daha az maliyetli bir seçenek olabileceğini unutmamalısın.
Bu ise ancak kullanıcı odaklılığa, SEO’ya önem veren yani Google’ın dikkatini çekecek içeriklerle mümkün. İşte, tam da bu noktada backlink karşımıza çıkan kavramlardan biri oluyor. Peki; backlink ne demek, backlink SEO için neden önemli?
Backlink Nedir, Ne İşe Yarar?
“Dış bağlantılar” olarak çevirebileceğimiz backlink’i kısaca, senin internet sitene başka internet siteleri tarafından yapılan yönlendirmeler olarak tanımlayabiliriz. Verdiğimiz örnek üzerinden devam edecek olursak; bir web sitesi “İstanbul’da Davul Dersi Alabileceğin En İyi Stüdyolar” başlıklı bir makale oluşturur, bu içerikte senin stüdyonu da önerir ve senin web sitesine kendi içeriğinden yönlendirme yaparsa bu backlink’tir.
Backlink, SEO’nun en önemli konularından biri olarak kabul edilir. Bir içeriğe başka sitelerden yapılan yönlendirmeler, senin internet sitenin rakiplerinden daha çok ön plana çıkmasını sağlayabilir. Çünkü arama motorları, senin web sitenin ya da sitende yer alan ve backlink verilen bir içeriğin kullanıcı için yararlı olduğunu varsayar; bu sebeple seni üst sıralara çıkararak “ödüllendirir”. Yani, arama motorları bir internet sayfasının aratılan herhangi bir anahtar kelime ile ne kadar bağlantılı olduğunu analiz ederken sitene yapılan kaliteli backlink’leri de hesaba katar.
Backlink Türleri
“Backlink nasıl yapılır?” gibi aklında soru işareti yaratan soruların cevaplarına değinmeden önce, doğru bir backlink çalışması yapabilmen için backlink çeşitleri hakkında bilgi sahibi olman faydalı olacaktır. Fakat öncesinde “dofollow” ve “nofollow” backlink yapısını seninle paylaşalım.
Dofollow Backlink
Arama motorları için çok değerlidir. Herhangi bir etiket oluşturulmadan yönlendirme yapıldığında arama motorları yapılan yönlendirmeyi dofollow olarak algılar ve botlar aracılığıyla link’lerin takibini yapar. Sitene yapılan bir dofollow yönlendirme, Google gibi arama motorlarının, aranan anahtar kelimenin sitenle direkt olarak bağlantılı olduğunu görmesi için önemlidir.
Nofollow Backlink
Bir siteden diğer siteye verilen, ama arama motorları botları tarafından takip edilmemesi istenen backlink’lerdir. rel=”nofollow” etiketi eklenerek oluşturulur. Genellikle bir içeriğe link verilmek istendiğinde, fakat siteye ya da içeriğe güvenilmediğinde bu yapı kullanılır.
Geçmişte nofollow etiketi ile oluşturulan backlinlk’ler, yönlendirme yapılan internet sitesine ya da içeriğe bir fayda sağlamıyordu, Google Page Rank algoritmasını olumlu olarak etkilemiyordu. Fakat Mart 2020’de yapılan güncelleme ile Google nofollow backlink’lerin de artık SEO’ya olan etki konusunda değerlendirmeye alınacağını belirtti.
Şimdi, sık karşılaşabileceğin bazı backlink modellerini paylaşalım.
Sponsorlu (Ücretli) Backlink
Özgün bir içerik ürettiğinde bir site, senin sitene dofollow ya da nofollow etiketleri ile backlink yapabiliyor. Fakat bunun yanı sıra iş birlikleri sayesinde de backlink çalışması yaptırabilirsin. İşte, bunlara sponsorlu ya da ücretli backlink’ler deniyor. Tabii sponsorlu dış bağlantılar konusunda önemli bir şey var: Yapılan bu iş birliği arama motorlarına rel=”sponsored” etiketiyle bildirilmeli. Aksi takdirde sitenin cezalandırılması söz konusu olabiliyor.
Bir kelimeye link gömülmesiyle oluşan backlink’ler anchor link olarak da adlandırılabiliyor. Anchor link’ler; brand, money, CTA, link ve compound olarak da biliniyor.
Brand backlink, direkt olarak marka adının geçtiği türdeki backlinkleri kapsıyor.
Money backlink, hedef kitlenin markayı bulmasını sağlayacak alternatif anahtar kelimelerden yapılan yönlendirmeye deniyor. Örneğin “freelance iş imkanları” anahtar kelimesinden Bionluk sitesine yönlendirme yapmak bu kapsamda değerlendiriliyor.
CTA, “tıkla, incele” gibi yönlendirici bir kelimeden verilen link’leri kapsıyor.
Link backlink, bir kelimenin içine gömülmeden direkt olarak link’in gözüktüğü yapıları içeriyor.
Compound backlink’te ise yukarıdaki türlerin bazıları bir arada bulunabiliyor.
Görsel (Image) Backlink
Görselin üzerine tıklandığında backlink verilen siteye yönlendirme yapılmasını sağlayan backlink türüdür.
UGC Backlink
UGC’nin açılımı; “User Generated Content” yani “kullanıcı tarafından üretilmiş içerik”. Eğer UGC backlink’ler söz konusuysa bu yönlendirmelerin kullanıcılar tarafından forumlarda, yorumlarda yapıldığı anlamına gelir. Etiketi ise rel=”ugc” olan bu backlink türünü doğal bir şekilde almak gibi, ücretli bir şekilde almak da mümkün.
Backlink Alabilmek İçin Öneriler: Backlink Stratejisi Nasıl Oluşturulur?
Doğru bir backlink stratejisi oluşturmak detaylı bilgi, uzmanlık gerektirir. Fakat web sitelerinden backlink kazanabilmek neler yapabileceğini kısaca anlatalım:
- Özgün ve başka sitelere kaynak olabilecek içerikler üret.
- Kırık linkleri, 404 hatası veren sayfaları düzelt. Bu sayede SEO açısından daha başarılı bir sayfaya sahip olabilirsin.
- Sosyal medyada dikkat çekebilecek içerikler üret. Sosyal medyada içeriklerin paylaşılması backlink yapılma olasılığını artırabilir.
- Makalelerin yanı sıra liste, video, infografik gibi farklı içerik türlerine de internet sitende yer ver.
- Markan hakkında yazılanları takip et. Bu sayede yeni anahtar kelimeler keşfedebilir ve hem web sitende bu doğrultuda içerikler üretebilir hem de bu anahtar kelimelere backlink verilmesini sağlayabilirsin.
Backlink Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler ve En Sık Yapılan Backlink Hataları
Yönlendirme yapılan sayfanın arama motorlarında daha üst sıralara çıkması, sitende yer alan diğer sayfaların daha görünür kılınması, site trafiğinin artması backlink’in faydalarından olsa da yanlış uygulamalar bunların tam tersinin görünmesine sebep olabilir. Yani sayfanın arama motorundaki sıralamasının düşmesi, hatta sitenin banlanması söz konusu olabilir. Bu sebeple backlink alırken nelere dikkat edilmeli bilmeli ve sık yapılan hatalardan kaçınmalısın. İşte, bu konuda bilmen gerekenler:
- Backlink alacağın site, senin sitenle aynı kategoride olmalı ya da o konuda içerik üretilen bir kategoriye sahip olmalı. Örneğin otomobillerle ilgili içerik üreten bir web sitesinden ev dekorasyonuyla alakalı içerikler yazdığın internet sitene backlink almak pek sağlıklı bir uygulama değil.
- Backlink aldığın sitenin domain otoritesinin, spam geri bildiriminin düşük olması kaliteli backlink için oldukça önemli. Aksi takdirde yaptığın çalışmadan istediğin verimi alamaz, başarısız bir geri dönüş alırsın.
- Alakalı ve kaliteli internet sitelerinden backlink almak, ziyaretçi sayısının artmasını sağlar. Backlink sayısının artıp ziyaretçi sayısının bu doğrultuda artmaması ise arama motorlarının olumsuz anlamda dikkatini çekecektir.
- Tek bir siteden backlink almak yerine, farklı sitelerden backlink almak daha etkili bir çalışma yapmanı sağlıyor.
- Web sitenin daha görünür olmasını sağlamak için farklı sayfalara, farklı internet sitelerinden backlink yaptırmayı düşünebilirsin.
- Backlink alınan anahtar kelimeleri çeşitlendirmek her daim işe yarar! Örneğin konsol oyunları ile ilgili bir internet siten varsa konsol oyunları, Playstation oyunları, X-Box oyunları gibi farklı anahtar kelimelerle, farklı web sitelerinden backlink alabilirsin.
- Backlink alırken yapılan yanlışlardan bir diğeri ise bir anda çok sayıda backlink çalışması yapılması. Backlink çalışmasını zamana yaymak daha verimli bir uygulama yapmana yardımcı olabilir.
Comments are closed.