Pek çoğumuzun kişisel e-posta hesaplarına, hemen hemen her gün, herhangi bir markanın yolladığı e-posta/lar düşüyor. O e-postalar arasında farklılaşıp tüketicilerin dikkatini çekebilmek ve onlara fayda sağlayacak içerikleri en doğru şekilde oluşturabilmek için bazı noktalara dikkat etmek şart!

Peki, “E-mail marketing” ya da Türkçe adıyla “E-posta pazarlama” olarak bilinen, tüketiciyle direkt olarak iletişim kurmanı sağlayan bu yöntemden yararlanırken dikkat etmen gereken noktalar nelerdir? Gel, şimdi, e-posta pazarlamanın püf noktalarına göz atalım!

Başlamadan Önce: E-Mail Pazarlama Nedir, Hangi Avantajları Sunar?

Markaların ürünleri, kampanyaları, hizmetleri hakkındaki bilgilendirmeleri/duyuruları hedef kitlelerine e-posta yoluyla iletmelerine e-posta pazarlaması deniyor. Belirlenen hedef kitle markanın var olan müşterisi olabileceği gibi potansiyel müşterisi, hatta “sadakat kartını en son 3 yıl önce kullananlar” gibi spesifik bir kitle de olabiliyor.

Hedef kitlenin ihtiyaçları ya da istekleri göz önünde bulundurularak direkt iletişim kurulabilmesi, diğer seçeneklere göre daha uygun fiyatlı ve hızlı olması, marka bilinirliğine katkı sağlaması e-posta pazarlamanın en bilindik avantajlarından kabul ediliyor. Tam da bu noktada sosyal medya platformlarından verilen reklamların da aynı avantajlara sahip olduğunu düşünebilirsin; haklısın da! Ama şimdi vereceğimiz istatistik eminiz ki seni şaşırtacak:

McKinsey&Company’nin yaptığı bir araştırmaya göre, e-posta pazarlaması yeni müşteri kazandırma konusunda Facebook ve Twitter’a oranla %40 daha başarılı!

e-posta pazarlama

Attığın E-Postalar Uzay Boşluğunda Kaybolmasın: Etkili E-Posta Gönderimi Nasıl Yapılır?

Çoğu kişi, markalardan gelen ve kutularını dolduran e-postaların hedef kitleyle iletişim kurma konusunda diğer seçeneklere kıyasla çok da başarılı olmadığını düşünebilir. Ama istatistikler ortada ve senin de bu istatistiklere güvendiğini biliyoruz! Yine de tam bu noktada, bazı hususlara dikkat etmediğinde e-posta pazarlamasının pek çok veride vadettiği başarıyı elde edemeyeceğini hemen belirtelim. Peki; e-posta pazarlamasında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir, etkili mail gönderimi nasıl yapılır, hedef kitleden daha fazla dönüş alabilmek için nasıl bir yol izleyebilirsin?

Vermek İstediğin Mesajı Hızla Vermen Şart: Sade Tasarım, Sade İçerik

Biliyorsun, zaman kıymetli. Sen hazırlayacağın e-posta içeriği için ne kadar emek verirsen ver; hedef kitlenin bu çalışmayı incelemek için ayıracağı zaman çok kısıtlı olacak. Dolayısıyla seçeceğin ya da hazırlayacağın şablonun sade ve anlaşılır bir tasarıma sahip olması, yani karışık bir yapıda olmaması oldukça önemli.

Tabii sadece doğru bir e-posta şablonu, hedef kitlen için yapabileceğin en iyi içeriği ortaya çıkardığın anlamına gelmiyor; daha dikkat etmen gereken pek çok nokta var. İşte, onlardan biri de metin alanları! Hedef kitlen tasarıma baktığında vaadini öğrenmeli. E-mailing metinlerinde hangi bilgilere yer vermen gerektiği konusunda ise aşağıdaki sorular sana yardımcı olabilir.

  • E-mail konu başlığı ve içerik başlığı için sorman gereken soru: Vaadin ne?
  • Alt metin için sorman gereken soru: Vaadin tüketiciye ne fayda sağlayacak?
  • Call to action (CTA) için sorman gereken soru: Tüketici bu bilgiler sonrasında nereye, nasıl yönlendirilecek?

Bu konular oldukça önemli, ciddiye almak şart! Hatta kendimizi verilerle destekleyelim. Optinmonster’ın araştırmasına göre;

  • Kişilerin %47’si konu başlığına göre e-mail’leri açıyor ya da açmıyor,
  • Kişilerin %69’u konu başlığı nedeniyle e-mail’i spam olarak işaretleyebiliyor.

Artan Etkileşim ve Dönüşümün Sırrı: Görsel Anlamda Zenginleştirilmiş İçerik

E-posta tasarımının önemli olduğundan bahsettik. Peki, kullanacağın görsel ögelerin de e-postanın açılmasını, kampanyanın dönüşümünü, ürün satış oranını olumlu etkileyebileceğini biliyor muydun? Ne demek istediğimizi keşfedebilmek için hemen aşağıdaki istatistiklere göz atman faydalı olabilir!

  • Dikkat çekici bir fotoğraf, resim her zaman iş görür!
  • Dikkat çekici, hedef kitleye uygun bir şekilde üretilen GIF e-mail’lerin büyük başarılara imza attığı biliniyor. Bu konudaki en efsanevi örnek ise DELL’in GIF e-posta çalışması. Bu çalışma ile; açılma oranında %6, tıklanma oranında %42, gelirde ise %109 artış meydana geldi.
  • Video içerik her iletişim kanalında olduğu gibi, e-posta pazarlamasında da farkını gösteriyor. İstatistikler; videolu e-posta çalışmalarının videosuz olanlara oranla %300 daha fazla tıklandığını söylüyor.

E-Postalar Sadece Bilgisayardan Kontrol Edilmiyor: Tasarımda Mobil Uyumluluk

Pek çok kaynakta, web sitesi tasarımında mobil uyumluluğun önemli olduğunu okumuş ya da duymuş olabilirsin. Aynı şey e-posta pazarlamasında da geçerli. Çünkü Hubspot’un paylaştığı 2020 verilerine göre, e-postaların %46’sı mobil cihazlardan açılıyor. Tahmin edersin ki üst üste gelen yazılar, tam olarak görülmeyen görseller, markanın kötü bir imaj yaratmasına neden olabilir. Yani mobil uyumluluk olmazsa olmaz.

Bunlara Dikkat: Daha Verimli E-Posta Pazarlaması Yapabilmen İçin Diğer İpuçları

  • Doğru segmentasyonun yanı sıra kişileştirme de başarının sırlarından! Mesela atacağın e-postalarda, müşterine adıyla hitap etmek ya da ona özel içerikler üretmek güzel fikir olabilir. Veriler, kişiselleştirilmiş e-mail’lerin %26 daha fazla açıldığını belirtiyor.
  • Tüketicilerin en rahatsız olduğu şeylerden biri hiç kuşkusuz ki zamansız gelen e-postalar! Mesela gecenin yarısında e-posta atmamalısın. Tabii sürekli e-posta atmak da kabak tadı verebilir.
  • E-posta pazarlaması çalışmalarını ölçümlemek olmazsa olmaz! Açılma, tıklama, ayrılma oranlarını analiz ederek gelecek çalışmalarına bu doğrultuda yön verebilirsin.
  • Gördüğün gibi başarılı bir e-posta hazırlama aşamasında tasarımcıdan, metin yazarından, e-posta iletimi ve analizi için ise CRM’den, dijital pazarlama uzmanlarından yardım alman gerekebilir. Hiç merak etme; pek çok alanda uzman freelancer’lar Bionluk’ta yeni projeler için heyecanla bekliyor!