Sosyal medya, hedef kitlenle etkileşim kurmanın harika bir yolu. Sosyal medya kanalları marka bilinirliğini artırma, istatistikler elde etme ve potansiyel ve mevcut müşterilerle anlamlı ilişkiler kurmak için pazarlamacılara sayısız fırsat sunuyor.

Ancak sosyal medyada başarılı olmak istiyorsan bir plana ihtiyacın var. Araştırmanı yapmalı, başlıca sosyal medya platformlarını kullanmalı, rakiplerinin ne yaptığını bilmeli ve hedef kitlenle bağlantı kuracak içerikler oluşturmalısın.

Sosyal medyada etki yaratmak veya etkileşim almak için uğraşıyor veya yeni bir platformda denemeler yapıyor olabilirsin. Hedefin hangisi olursa olsun, şimdi çabalarını ve gönderilerini daha başarılı kılan bir sosyal medya planı geliştirmenin tam zamanı!

1.  Markanı Tanı

2. Hedef Kitleni Anla

3. Sosyal Medya Kanallarına Hakim Ol

4. Rekabet Analizi Yap

5. Hesap Oluştur ve Optimize Et

6. Misyon ve Vizyon Beyanı Oluştur

7. Metriklerini Belirle

8. İlgi Çekici İçerikler Üret ve Yayınlama Planı Hazırla

1. Markanı Tanı

Bu adım, henüz kim olduklarını düşünmemiş küçük işletmeler için biraz zor olabilir. Çok temel olarak şöyle düşünebilirsin: Eğer pizza satıyorsan, bir pizza dükkanısın. Eğer bir matbaan varsa, baskı hizmetleri sunuyorsun. Mantıklı geliyor değil mi? Aslında hem evet hem de hayır 😌

Günümüz dünyasında bir iş kurmak, sunduğun ürün ve hizmetlerin çok daha ötesine geçmeli. Kendini rakiplerinden ayırmalı ve insanları sunduğun hizmetlere çekecek bir marka yaratmalısın.

İşletmeni tüm yönleri ile göz önünde bulundurmalı ve benzersiz olduğun yerleri bulmalısın. Eğer bir pizza dükkanıysan, benzersiz satış noktan yerel malzeme kullanımına özel bir ilgi göstermek ve işini sürdürülebilir tutmak olabilir. Eğer bir matbaa işletiyorsan, özel mürekkepler ve geri dönüştürülmüş kağıtlar kullanarak çevreye olan duyarlılığını gösterebilirsin.

Markanı tanımladığın zaman, ilgi çekici ve işletmenle alakalı içerikler oluşturma yolunda sağlam adımlarla ilerliyor olacaksın 🥹

2. Hedef Kitleni Anla

Artık kim olmak istediğine dair daha iyi bir fikrin olduğuna göre, daha spesifik bir kitleyi hedeflemeyi düşünebilirsin. Gördüğün üzere, ilk adım şimdiden ikincisiyle bağlantılı hale geldi.

Hedef kitlen için daha detaylı bir alıcı kişiliği oluştur ve onları sosyal medya hesaplarına çekecek şeylere odaklan. Hedef kitleni değerlendirirken şunları göz önünde bulundurmalısın:

·   Yaş

·   Konum

·   İş Ünvanı

·   Gelir

·   İhtiyaçlar, Sıkıntılar ve Zorluklar

·   İlgi Alanları ve Hobiler

·   Değerler ve Hedefler

·   En Sık Kullanılan Sosyal Medya Kanalları

Sosyal medyayı bir “ilan panosu” olarak değil, insanları ilgi duydukları şeylere çeken bir yer olarak görmelisin. Bu yüzden konuştuğun kişileri, nelerle ilgilendiklerini ve onlarla anlamlı bir şekilde nasıl iletişim kuracağını anlaman gerekiyor.

3. Sosyal Medya Kanallarına Hakim Ol

Sosyal medyada nerede konumlandığını ve nasıl performans gösterdiğini bilmelisin. Bunun için, belirli periyotlarla sosyal medyadaki mevcudiyetini denetlemelisin. İşte, sosyal medya denetimi yaparken kontrol etmen gerekenler:

·   Hangi platformları kullanıyorsun?

·   Hesapların fotoğraflar, kapak resimleri, bio/hakkında vb. platform özellikleri ile optimize edilmiş mi?

·   En iyi sonuçları (beğeni, paylaşım vb.) hangi gönderilerin alıyor?

·   Kimler seninle iletişime geçiyor?

·   Ne sıklıkla gönderi paylaşıyorsun?

Neyin işe yarayıp neyin yaramadığını belirlemelisin. Ayrıca, elde ettiğin sonuçlarla karşılaştırdığında hangi sayfaların devamlılığını sağlamanın daha zor olduğunu görebilirsin. Başka bir deyişle, bu sayfalarla uğraşmak vereceğin çabaya değecek mi yoksa zamanını başka bir yerde kullanmak senin için daha akıllıca mı olacak?

Markan için en mantıklı olan sosyal medya kanallarına odaklanmak adına sayfalarının bazılarını saf dışı bırakman gerekebilir. Bunun için, öncelikle hedef kitlen ve ideal müşterin tarafından hangi sosyal medya kanallarının kullanıldığını belirlemelisin.

Hangi sayfaları kapatman gerektiğine karar vermek için şu iki soruyu kendine sorabilirsin:

İdeal müşterim bu platformu kullanıyor mu?

Çabalarım iş hedeflerimin herhangi birini gerçekleştirmeme yardımcı oldu mu?

Herhangi birine veya her ikisine de hayır yanıtı veriyorsan, sosyal medyadaki varlığını artırmak için odağını muhtemelen başka platformlara çevirmelisin.

Platform denetimlerini yaparken, karar verme sürecini netleştirmek için elde ettiğin verileri incelemelisin. Bu bilgileri genel işletme hedeflerinle uyumlu hale getirerek doğru seçimler yaptığından emin olabilirsin.

Denetimin bir diğer önemli yönü ise sahte hesapları bulmayı içeriyor. Suçluların çeşitli şüpheli amaçlar için sahte hesaplar oluşturması hiç nadir değil. Bu tip hesaplar, aramalarda kara listeye alınabileceğin teknikleri kullandıkları için zararlı olabiliyorlar. Eğer sahte bir hesap bulursan hemen bildirmen gerekiyor.

4. Rakip Analizi Yap

Rakip analiziyle sosyal medya sayfalarında nasıl daha fazla iyileştirme yapabileceğine yönelik istatistikler elde ediyorsun. Rakiplerinin hangi konularda başarılı olduğunu ve eksik oldukları yerleri görebiliyorsun.

Rakiplerini inceleyerek bir yandan da sektöründe neler olup bittiğini anlıyorsun. Böylece, rakiplerinden ayrılarak benzersiz olabileceğin ve sayfalarına dahil etmen gereken yerleri fark etmiş oluyorsun.

Ayrıca, hakimiyet kurabileceğin alanlara da eğilebilirsin. Bir rakip Instagram’da muazzam bir iş çıkarırken, TikTok’ta hiçbir şey yapmıyor olabilir. Bu tip senaryolar, hakim olabileceğin başka fırsatları görmeni sağlıyor. Tüm bu bilgiler, rakiplerinden daha iyi performans göstermek için sosyal medya çabalarına ince ayarlar yapmana yardımcı olabilir.

5. Hesap Oluştur ve Optimize Et

Denetimden elde ettiğin bulguları kullanarak mevcut profillerini iyileştirebilirsin. Oluşturduğun sayfalarda herhangi bir boşluk olmaması için ilgili platformun mevcut olan tüm özelliklerini gözden geçirmelisin.

Sayfalarını iletişim bilgileri, şirketin tarihi ve bilgileri, ürün ve hizmet açıklamaları ile optimize ettiğinden emin olmalı, fırsat buldukça yüksek kaliteli fotoğraf ve videolar ile zenginleştirmelisin.

Paylaştığın konular hakkında insanların sosyal medyada organik olarak ne söylediklerini anlamana yardımcı olan bir dizi sosyal dinleme (social listening) aracı bulunuyor. Ne dediklerini ve bunları nasıl ifade ettiklerini dinleyerek içeriğini şekillendirebilirsin.

Sahte hesapların ortaya çıkma olasılığını azalttığından emin olmak için hesaplarını her zaman doğrulamalısın.

Sosyal medyaya ilk kez giriyorsan, sayfalarını optimize etmek için kullandığın prensibi kullanarak hedef  sayfalarını (landing pages) da optimize edebilirsin.

Kapsamlı bir plan oluşturmak için hedef kitle, odak, içerik ve format türlerini içeren bir sosyal medya izleyicisi (tracker) kullanabilirsin.

6. Şirket Misyon ve Vizyonu Belirle

Sosyal medya sayfalarının tümünü kapsayan genel bir misyon beyanı oluşturmak yeterli değil. Bunun yerine, her platform için ayrı bir misyon beyanı oluşturmalısın.

Bu sayede, her platformu hangi amaçla kullanmak istediğini belirleyebileceksin. Örneğin, WhatsApp’ı müşteri hizmetleri veya Threads’i topluluk oluşturmak için tercih edebilirsin.

İdeal müşterinin kim olduğunu düşünmeli ve onların ihtiyaç ve sıkıntılarını odağına alarak misyon beyanını oluşturmalısın. Misyon beyanını şu adımları izleyerek yazabilirsin:

·   Şirketinin neler sunduğunu açıklamak

·   İşletmenin temel değerlerini aktarmak

·   Tekliflerinin değerlerinle nasıl örtüştüğünü göstermek

Misyon beyanından, markanın gelecekteki misyon veya vizyonunu ve dünyaya sağlayacağı potansiyel etkiyi ortaya koyan bir vizyon beyanı oluşturabilirsin.

Her zaman misyonuna uygun içerikler oluşturduğundan emin olmalısın. Bu sayede, çizgini bozmamış ve karmaşık mesajlar göndererek insanları kaybetmemiş olacaksın. Örneğin, Facebook’u müşteri sorularını yanıtlamak için kullanıyorsan akışını tanıtım bilgileriyle doldurmaktan kaçınmalısın.

7. Metriklerini Belirle

Sosyal medya pazarlamasını yürütmek için belirli bir bütçeye ihtiyaç duyan ve başarısını artırmak isteyen şirketler hangi gönderilerin veya kampanyaların işe yaradığını yakından izlemeli. Takip etmen gereken en önemli metriklerden bazıları ise şunlar:

·   Etkileşim Oranı

·   Dönüşüm Oranı

·   Amplifikasyon Oranı

·   Erişim

·   Görüntülenme Sayısı

·   Video Görüntülenmeleri

·   Tıklama Oranı

·   İzleyici Kitlesinin Artışı

·   Tıklama Başına Maliyet

·   Markandan Ne Kadar Bahsedildiği

·   Duygu Analizi

·   Toplam Paylaşım Sayısı

Doğru ölçütlerle içeriğini düzeltebilir ve hatta stratejin üzerine yeniden düşünebilirsin. Örneğin, belirli bir sayfada uzun süre boyunca hedefi tutturamıyorsan, ilgili platform markan için uygun işlemiyor olmayabilir.

Ayrıca, en iyi yatırım getirisini nereden elde edeceğini de belirleyebilirsin. Ziyaretçi sayısı, hemen çıkma oranı, sitede geçirilen zaman gibi yüzeysel ölçütler (vanity metrics) her ne kadar faydalı olsa da sadece bu verilere bakarak bir sonuca varmamalısın. Dolayısıyla, sağlıklı kararlar almak için bu ölçütlerin ötesine bakman gerekiyor. Potansiyel müşterileri, başka web sitelerinden gelen yönlendirmeleri (referral) ve güçlü dönüşüm oranlarını denklemine dahil etmelisin.

Metrikleri seçerken hem genel resmi hem de ayrıntılı verileri göz önünde bulundurmalısın. Örneğin, Urchin İzleme Modülü’nü (UTM – Urchin Tracking Module) hangi içerik türlerinin web sitene en fazla tıklama sağladığını takip edecek şekilde ayarlayabilirsin. Bu sayede, sosyal medya stratejini hedef kitlenle en çok etkileşime girecek içerikler oluşturmak için optimize edebilirsin.

Denemeye devam etmeli ancak değerlerinin ne olduğunu aklından çıkarmamalısın. Böylece, misyon beyanına paralel bir şekilde iyi sonuçlar elde ettiğin gönderi sayısını artırabilirsin. Misyon beyanınla alakalı olmamasına rağmen çok iyi sonuçlar elde edersen misyon beyanını değiştirmeyi değerlendirmek isteyebilirsin. Örneğin, marka bilinirliğini herhangi bir X faktörü üzerinden kurmaya çalıştığını varsayalım. Daha çok insanın müşteri hizmetlerini aradığını fark ettiysen beklentileri karşılamak için odağını değiştirebilirsin.

8. İlgi Çekici İçerikler Üret ve Yayınlama Planı Hazırla

Planının diğer tüm aşamaları, içeriğini planlamak için daha iyi bir pozisyon edinmene yardımcı olmalı. Sosyal medya planın ne kadar güçlü olursa olsun, bu planı ilgi çekici içeriklerle donatmazsan, sosyal çabaların başarısızlığa mahkum olabilir.

Yayınlamak istediğin içeriği hangi tarihte ve hangi kanalda yayınlamak istediğini gösteren bir sosyal medya içerik takvimi oluşturmalısın. İnsanların ilgisini canlı tutmak için görseller, link verdiğin blog gönderileri, videolar ve akıllı metinler kullanarak elindeki içerik türlerini karıştırmalısın.

Takvimin, ekibin için yönetilebilir olmalı ve optimal paylaşım yapma zamanlarını dikkate almalı.

İçerik üretirken, misyon beyanlarına dayanan dengeli bir yaklaşım benimsemelisin. Bunun için değerlendirebileceğin birkaç yöntem bulunuyor. Bunlardan belki de en basiti yüzde 80’inin bilgi, eğitim ve eğlenceye, yüzde 20’sinin ise satışa ayrılmış olduğu 80/20 kuralı.

Ayrıca, içeriklerinin üçte birini düşünce liderlerinden paylaşılan fikirlere, üçte birini takipçilerinle kurduğun kişisel etkileşimlere ve üçte birini de işini dönüştürmeye ve kar elde etmeye ayırdığın üçte bir kuralı da bulunuyor.

Sonuç olarak, güçlü içerikler üretmek için kullanabileceğin birçok farklı yöntem var:

·   Blog gönderilerinden faydalanmak

·   Hedef sayfalar, videolar, teklifler vb. gibi pazarlama çabalarını başka amaçlara uygun hale getirmek

·   Sektöre yönelik yenilikleri yayınlamak ve paylaşmak

·   Influencerları kullanmak

·   Kullanıcı tarafından oluşturulan içerikler (User-Generated Content – UGC) yayınlamak 

·   Yemek tarifleri, ürünlerini kullanmanın alışılmadık yolları vb. yönelik ipuçlarını ve püf noktalarını paylaşmak

·   Sohbet ortamı oluşturmak için takipçilere sorular sormak

·   Daha fazla UGC oluşturmaya yardımcı olması için hashtag’ler kullanmak

Bilmelisin ki, en büyük varlığın mutlu müşterilerin. Bu nedenle, içeriklerinle sürekli etkileşim kuran ilk on kişiyi incelemeli ve onları elinde tutmak için doğru içeriklerle beslemelisin.

Daha fazlasını keşfetmek için tık tık!