İşletmen için Google Ads kampanyasına yeni mi başlıyorsun? Google reklam aracını doğru biçimde kullanmak ve işletmende doğru adımları atmak için yardıma mı ihtiyacın var? Kafan bu konularda biraz karışıksa veya bu süreçleri sıfırdan öğreniyorsan doğru satırları okuyorsun.

İşte performansını geliştirmen için incelemen gereken 8 başlık:

1. Optimise Lab’in Ücretsiz Duyarlı Arama Ağı Reklamları Oluşturucusu (Responsive Search Ad Builder)

Duyarlı arama ağı reklamları (RSA), 30 Haziran 2022’den itibaren hem Google hem de Microsoft için oluşturabileceğin tek arama ağı reklam türüne dönüşecek. Dolayısıyla en kısa sürede RSA’ya geçiş yapman oldukça önemli.

Bu nedenle bu listeye, Optimise Labs’in ücretsiz RSA şablonuyla başlamayı uygun gördük.

RSA kampanyalarını oluşturman için atman gereken ilk adım ise bu şablonları kullanmaya başlamandan geçiyor. Sonuç olarak RSA; potansiyel müşteri ağını genişletmek, tıklanma sayını arttırmak, özelleştirebildiğin açıklamalar girebilmek ve daha birçok avantajı ile kampanya performansını artırmanı sağlıyor.

2. WordStream’in Ücretsiz Google Reklam Derecelendiricisi (Google Ads Grader)

Kampanya ölçümlerine Google reklam paneli üzerinden ulaşabiliyor olsa da, bu ölçümler performansının bütününü incelemen ve etraflıca bir değerlendirme yapman için yeterli bilgileri içermiyor. 

WordStream’in ücretsiz Google Reklam Performans Derecelendiricisi’ni kullanarak performansın hakkında çok daha kapsamlı verilere ulaşabilirsin. Bu araç, hesabının durumunu görmen için 17 farklı değerlendirme ölçütü kullanıyor, bunların birkaçını şöyle örneklendirebiliriz:

  • Boşa Yapılan  Harcama (Wasted Spend)                                    
  • Tıklama Oranı (Click-Through Rate)                                                            
  • En İyi Çalışan Kampanyalar (Best Practices)                                                        
  • Uzun Kuyruklu Anahtar Kelimeler (Long-Tail Keywords)                         
  • Kalite Puanı (Quality Score)
  • Gösterim Puanı (Impression Score)
  • Hesap Etkinliği (Account Activity)
  • Mobil Optimizasyon (Mobile Optimisation)

3. Whatagraph’ın Ücretsiz Google Reklam Raporlama Şablonu (Google Ads Reporting Template)

Whatagraph’ın ücretsiz Google Reklam raporlama şablonu, verimliliğini artırmayı amaçlayan temel performans Göstergelerini (KPI) takip etmene yardımcı oluyor. Bu araç ile pazarlama faaliyetlerin kapsamında; beğeni butonu, gösterimler, dönüşümler ve benzeri birçok verinin temel ölçümlerini görselleştirebilir ve elde ettiğin bulgularla dijital pazarlama kampanyalarına yeni bir boyut getirebilirsin. 

İlgilendiğin verileri taramak için ücretsiz bir hesap oluştur ve platform olarak Google Ads’i seç. Sağ tarafta bulunan siyah kutudan 1change1’i seçerek Google reklam hesabını eşleyebilir ve ardından bilgilerine ulaşabilirsin.

4. Google Data Studio’nun Ücretsiz Google Reklam Gösterge Paneli Şablonları (Google Ads Dashboard Templates)

Data Studio, TBM (Tıklama Başına Maliyet) raporlamasını daha iyi bir hale getirmeye yardımcı olan ücretsiz araçlardan bir diğeri. Ücretsiz pazarlama şablonlarına erişebileceğin arşivde, aşağıdaki veriler için raporlar bulunuyor:

  • Keşif Performansı (Discovery Performance)
  • Reklam Öğesi Performans Araması (Search Creative Performance)
  • Günlük Bütçe Azalması (Daily Budget Depletion) (Aynı zamanda Google Reklam bütçe raporunu da kullanabilirsin)
  • Görüntülü Reklam Ağı (Display Network)
  • Alışveriş (Shopping)
  • Hesap Sağlığı (Account Health)
  • Arama Gösterim Payı (Search Impression Share)
  • Kaybedilen Arama Gösterim Payı (Bütçe ve Teklif) (Search Impression Share Lost (Budget&Bid))
  • Kaybedilen Görüntülü Gösterim Payı (Bütçe ve Teklif) (Display Impression Share Lost (Budget&Bid)
  • Açık Artırma Alışveriş Bilgileri (Shopping Auction Insights)
  • Yerel Kampanya Mağazası Raporu (Local Campaign Store Report)
  • Search Ads 360 ile Veriye Dayalı İlişkilendirme (Search Ads 360 Data Driven Attribution)

Herhangi bir raporu seçip sağ üstteki “Verilerinizi seçmek için tıklayın” alanından hesabını bağlayabilir ve ilgili raporlar ile pazarlama faaliyetlerini optimize edebilir veya zenginleştirebilirsin.

5. Ink’in Ücretsiz Google Reklam Açıklama Oluşturucusu (Google Ads Description Generator)

Ink’in ücretsiz Google Reklam açıklama oluşturucusu, müşterilerinin etkileşime geçerek dönüşüm sağladığı reklamları yazabilmen için AI (yapay zeka) kullanıyor.

Elbette, açıklamalarını oluşturmak için bir makinaya bel bağlamak pek akıllıca gelmeyebilir.. En iyi sonuca ulaşmak için anahtar kelime araştırmanı düzgün bir şekilde yapman ve elde ettiğin verilere göre reklam metnini sürekli güncel tutman gerekiyor.

Fakat bu araç, her şeyden önce başlangıç için bir fikir edinmene ve hatta pazarlama materyallerini başka bir yerde de kopyalamana yardımcı olabilir.

6. WordStream’in Ücretsiz Anahtar Kelime Aracı (Keyword Tool)

WordStream’in anahtar kelime aracını kullanmak için, arama butonuna bir terim veya URL girip istersen konumunu ve sektörünü de işaretle. Google ve Bing’in tıklama başına maliyet ve rekabet seviyelerini kullanarak, reklam ve internet sitesi hedeflerinle alakalı yüzlerce anahtar kelime elde edeceksin.

Daha sonra, bu anahtar kelimeleri CSV formatında indirip doğrudan Google Ads hesabına yükleyebilir ve bir sonraki projen için hazırlık yapmaya başlayabilirsin.

7. StoryLab’ın Ücretsiz Google Reklam Başlık Oluşturucusu (Google Ads Headline Generator)

Herhangi bir kampanya veya reklamın en dikkat çekici unsuru, hiç şüphesiz ki başlığı. Bu nedenle mükemmel başlığı bulman, yapman gerekenlerin başında geliyor ve StoryLab’in ücretsiz Google Reklam başlık oluşturucusunu kullanarak bunu gerçekleştirmek çok kolay. Ürününün, hizmetinin veya teklifinin ismini girip kısa bir tanıtım yazısı ekledikten sonra “Bana ilham ver!” (kullanıcıyı harekete geçirmek için oldukça eğlenceli bir davet biçimi) butonuna tıklaman yeterli.

Sonuçlarını görmek için ücretsiz bir hesap oluşturman gerek, ancak merak etme kredi kartı bilgilerini vermen gerekmiyor.

8. Supermetrics’in Ücretsiz Google Reklam Bütçe Şablonu (Google Ads Budget Template)

Peki Google reklamların  için ne kadar bütçe ayırmalısın? Bu bütçe birçok etkenle şekillendiği için kesin bir cevap verebilmemiz zor fakat plan yapmana, ilerlemene ve hedeflediğin bütçenin içinde kalmana yardım edecek bir aracımız var.

Supermetrics tarafından ücretsiz olarak sunulan Google Reklam bütçe hız denetimi şablonu, birden fazla hesabının bütçe ve tahminlerini takip etmene ve görüntülemene yardım ediyor. Hatta bütçe limitleri belirleyip belirli bir hesabın eksik veya fazla harcama yapıp yapmadığını takip etmek istersen, süreçten haberdar olmak için e-posta bildirimlerini de açabilirsin.

*Bu yazı, linkte yer alan orijinal metinden adapte edilerek hazırlandı.

*Bu yazı, linkte yer alan orijinal metinden adapte edilerek hazırlandı.

*Bu yazı, linkte yer alan orijinal metinden adapte edilerek hazırlandı.

İlayda Çebi

Çevirmen