Herhangi bir deneyimin olmadan freelancer olarak çalışabilir misin? Gösterecek deneyimin olmadığında bir müşteriyi seni işe almaya ikna edebilir misin?

Evet, yapabilirsin! Müşteriye karşı olan yaklaşımınla, belirleyeceğin strateji ile başarabilirsin. Tecrübesizken freelance çalışmak için atman gereken adımları bu yazımızda senin için derledik.

Deneyiminin kanıtı olarak bir portföyün olduğunda, bir müşteriyi seni işe almaya ikna etmek çok daha kolay! Bu nedenle, ideal müşterini aramaya başlamadan mutlaka bir portföy oluşturmanı tavsiye ediyoruz.

İlk Müşterini Bul

Tecrübesizken iş bulmanın ilk ve en önemli adımı doğru ilk müşteriyi bulmak. Bu adım hakkında çok dikkatli düşünmeni istiyoruz. Çünkü bu başarında kilit rol oynayacak çok önemli bir adım.

İlgi alanlarının bir listesini yaparak başla; belirlediğin ilgi alanlarına göre bir işletme listesi çıkartarak araştırmana başlayabilirsin. Ve en önemlisi bu işletmenin uzaktan çalışan biri ile çalışıp çalışmadığından emin ol!

Örneğin; bir grafik tasarımcı olduğunu ve her gün Fortnite oynamayı sevdiğini varsayalım. Bu örnekte Epic Games, yaklaşabileceğin potansiyel bir müşteridir.

Freelance Çalışmaya  Başlamadan Önce Detaylı Bir Araştırma Yap

Birlikte çalışabileceğin bir işletme veya müşteri ile anlaştıktan sonra, sıra onlara gerçekten nasıl yardımcı olacağını aklındaki fikirleri nasıl projeye döküp tamamlayacağını belirlemeye geldi.

İyi bir araştırma yaparak müşteri hakkında öğrenebileceğin her şeyi öğrenmelisin. Web sitelerini, ürün sayfalarını ziyaret et, marka kılavuzlarını incele, sosyal medyalarını keşfet ve hatta mümkünse ve varsa yerel mağazalarını ziyaret et.

Doğru Kişiyi Bul ve İletişime Geç

Bir sonraki adım, müşteriyle iletişime geçmek ve düşüncelerini profesyonel bir çerçevede ileterek, teklifini ona göndermek. Bu çok önemli bir adım fakat iletişim kurulacak doğru kişiyi bulmak bu adımdan daha önemli.

Birlikte çalışma talebin için web sitelerindeki iletişim sayfasını kullanmak yerine; bir şirkette çalışan doğru kişileri bulmak için Linkedin’i kullanabilirsin.

Teklifini Gönder

Sıra müşteriyle iletişim kurmaya geldi. İlk mesajın basit ve rahat olmalı. Bin kelimelik bir e-posta ile müşteriye bomba atma 🙂 İşte sana bir örnek;

Merhaba X,

Beni tanımıyorsun ama az önce e-postanı Linkedin’de buldum ve seninle iletişime geçmek istedim.

Fortnite’ın büyük bir hayranıyım. Oyunu her gün oynuyorum ve ben de bir grafik tasarımcıyım.

Bu yüzden bir süredir Fortnite Facebook sayfalarını takip ediyorum ve bu sayfalarda nadiren orijinal içerik paylaştığınızı fark ettim. Kitlenizle etkileşim kurmak için daha birçok fırsat olduğunu düşünüyorum.

Etkileşim oranlarınızı 10 kat artırabilecek bir sosyal medya kampanyası oluşturmak için birkaç fikrim var. Detayları görüşmek isterseniz cevabını bekliyorum.

Teşekkürler,

Y,

Müşterine Deneme Çalışması Teklif Et

Müşterin yeşil ışıkla yanıt verirse, şanslı günün demektir 🙂

Ancak, müşterinin seni işe almakla ilgilenmediğini söyleyen bir yanıt göndermesi ihtimali de oldukça yüksek. Sorun değil, bunun için de bir planımız var.

Merhaba X,

Cevabın için teşekkürler. Fakat benim farklı bir teklifim var. Fortnite sosyal medya kanalları için içerik stratejimi açıklayayım ve 2 hafta boyunca size örnek içerik tasarımları teslim edeyim.

Planımı ve içeriğimi beğenirseniz, proje için birlikte çalışabiliriz 🙂

Bunu bir deneme çalışması olarak düşünebilirsiniz.

Geri dönüşünüzü bekliyorum.

Olumsuz bir müşteri e-postasını yanıtlarken umutsuz görünmemek önemlidir. Bu yüzden fazla ısrarcı olma ve e-postanın hiçbir yerinde “ücretsiz” kelimesinden bahsetmemelisin.

Beklentilerinin Ötesinde Bir Proje Sun

Son adım olarak, çalışmanla müşterinin aklını uçurmalısın 🙂

Proje onayını aldığında, beklentilerinin ötesine geçersen; işi alman oldukça olası. İşte burada deneyimin değil becerilerin konuşacak! İş deneyimin olmasa bile harika işler yapmak için becerilere ihtiyacın olduğunu unutma.

Pes Etme

Serbest çalışırken olumlu yanıt vereceğine dair umutlandığın bir müşteriden iyi bir yanıt almadıysan, cesaretin kırılmasın.

Başka bir işletme bularak ve sürece en baştan başlayabilirsin. İstediğini alana kadar tekrar dene. Freelance çalışmada başarısızlığın zaman zaman sürecin bir parçası olduğunu unutmamalısın.

Sonraki Adımlar

İhtiacın olan ana bilgileri aldıktan sonra aksiyona geçmek istersen, aşağıdaki adımlara göz atmanı tavsiye ederiz: